Meistriliiga 10. voor: Flora ja Levadia annavad kordusetenduse, ründajate duell Viljandis

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavust hooaega kahvatult alustanud FC Levadia sai 9. voorus magusa võidu, kui võõrsil alistati 1:0 FC Flora. Turniiritabelis jagab Levadia Sillamäe Kaleviga 16 punktiga kolmandat kohta. Flora on 21 silmaga teine.
Tänavust hooaega kahvatult alustanud FC Levadia sai 9. voorus magusa võidu, kui võõrsil alistati 1:0 FC Flora. Turniiritabelis jagab Levadia Sillamäe Kaleviga 16 punktiga kolmandat kohta. Flora on 21 silmaga teine. Foto: Sander Ilvest

Jalgpalli Eesti meistriliiga hooajast on veerand möödas ning selle nädalavahetusega algab teine ring, kus alustuseks mängivad 10. voorus samad meeskonnad, kes kohtusid eelmise nädala lõpus. Seega on laupäeval vooru põnevuskohtumises taas vastamisi Levadia ja Flora, Postimehe telemängudes võõrustab Narva Trans reedel Nõmme Kaljut ja Viljandi Tulevik laupäeval Paide Linnameeskonda. Teise ringi algus märgib ühtlasi hetke, kus mitu klubi kolib hooaja alguses kasutatud kunstmuruväljakutelt üle pärismurule.

Tallinna Levadia – FC Flora

Laupäeval, 9. mail kell 16.30 Tallinnas Kadrioru staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV.

Levadial oli eelmises voorus selg vastu seina – kaotus Florale tähendanuks tabeli kahest liidermeeskonnast juba lootusetult kaugele vajumist. Keerulises seisus suutis tiitlikaitsja end kehva avapoolaja järel kokku võtta ja näidata teise kolmveerandtunni jooksul ehk hooaja seni parimat mängu, mida kroonis Ingemar Teeveri efektne värav ja 1:0 võit. Täiseduga jätkavast Nõmme Kaljust ollakse endiselt maas 11 punktiga, kuid Florale jäädakse nüüd tabelis alla vaid viie punktiga. Sarnaselt neljandat kohta hoidvale Levadiale on tabelis 16 punkti ka kolmandal kohal oleval Sillamäe Kalevil.

«Võita on muidugi tore, need punktid on nüüd tabelis olemas. Aga kaua ei lasta sel pingel langeda,» lausus Levadia peatreener Marko Kristal pärast võitu. Selge on, et kaotus laupäevases mängus nulliks Levadia eelmise nädala hea tulemuse, kuid võit tõstaks tiitlikaitsjad juba tagasi medalikonkurentsi. Flora jaoks on Levadia olnud viimastel aastatel niivõrd ületamatu vastane, et rääkida võib juba omamoodi «Levadia needusest» – koos eelmisel laupäeval peetud kohtumisega ei ole florakad suutnud põlist rivaali alistada juba tervelt 13 mängu järjest! Mullu saadi kolmes mängus Levadialt kätte viigipunkt, kuid hooaja viimase omavahelise kohtumise võitis 2:1 Levadia, kusjuures väravalööjate seas oli taas Teever.

Flora viimane liigavõit Levadia üle pärineb praeguse seisuga niisiis 2011. aasta septembrist. Tabeliseisu vaadates vajab laupäeval võitu juba ka Flora, sest kui Nõmme Kalju peaks reedel Narvas alistama sealse Transi ja Flora laupäeval Levadiale kaotama, oleks kahe meeskonna vahe tabelis juba üheksa punkti. «Peame juurde panema. Suures pildis olid asjad paigas, aga me ei kestnud 90 minutit sellises tempos nagu tahtsime,» nentis Flora peatreener Norbert Hurt nädalataguse kohtumise järel.

Levadia abitreener Indrek Zelinski: «Tegemist on otsekui play-off-seeriaga, kus esimene mäng lõppes meie kasuks ja nüüd ootab ees teine osa. Peame maksimaalselt keskenduma ja väljakul oma ülesanded ellu viima, et saavutada soovitud tulemus. Laupäevase Tallinna derbi eel toimub Kadrioru staadionil abikoerte päev. Loodame, et heategevuslik üritus ja Eesti legendaarseim vastasseis toovad tribüünidele palju pealtvaatajaid.»

Levadia poolkaitsja Dmitri Kruglov: «Tuleb taas väga raske mäng, isegi raskem kui eelmine kohtumine Floraga. Meie jaoks on eesmärgid selged – oleme juba palju punkte kaotanud ega saa endale lubada ühtegi sammu tagasi. Peame tõestama, et oleme meeskond ning kolm punkti välja võitlema.»

Flora peatreener Norbert Hurt: «Oleme valmistunud selleks raskeks perioodiks, kus meil on palju tugevaid mänge järjest. Ma usun, et tuleb kõva andmine, sest tegemist on printsipiaalse kohtumisega, kus mõlemad meeskonnad tahavad endast parima anda. Motivatsioonis pole ju küsimust, mistõttu ma arvan, et ees ootab samamoodi selline jõuline ja agressiivne mäng.»

Flora vasakkaitsja Markus Jürgenson: «Kindlasti oleks vaja rünnakul oma olukordi paremini realiseerida, sest möödunud nädalal suutsime tegelikult ju üsnagi korralikud võimalused tekitada. Meeskond annab endast 100 protsenti, kõik soovivad alati võita – eks 90 minuti järel ole näha, kas sellest pingutusest piisas või mitte. Fännide toetus on meile ülioluline. Nende silme all ja nende laulude saatel mängida on puhas rõõm!»

Kuidas murda Levadiat? Flora pole sellele küsimusele lahendust leidnud juba mitu aastat. FOTO:
Kuidas murda Levadiat? Flora pole sellele küsimusele lahendust leidnud juba mitu aastat. FOTO: Foto: Sander Ilvest

POSTIMEHE TELEMÄNG

Narva Trans – Nõmme Kalju

Reedel, 8. mail kell 19.00 Narva Kreenholmi staadionil

Teiseks mänguderingiks pärismuruväljakule kolinud Narva Trans võõrustab tabelijuhti Nõmme Kaljut olukorras, kus muresid on meeskonnal silmapiiril olevatest lahendustest rohkem. Eelmise nädala kohtumine kaotati Kaljule Hiiul 1:4, kuid veel valusam oli Transi jaoks see, et nii Roman Nesterovski kui ka Vitalijs Zils said antud kohtumises punase kaardi ega saa meeskonda reedeses kohtumises aidata.

Vigastuse tõttu jäi nädalatagusest mängust eemale ka Roman Protassov, lisaks vahetas peatreener Aleksei Jagudin juba avapoolajal välja ka ründaja Artjom Škinjovi. Tallinnasse vaid nelja vahetusmehega sõitnud Transi pink ei hiilanud juba hooaja alguses pikkusega ning mängukeelud ja vigastused on piirilinna meeskonna olukorda veelgi kehvemaks muutnud. Pärast seda, kui hooaega alustati suureskoorilise võiduga Pärnu üle ning väärt viikidega Levadia ja Infoneti vastu, on Trans suutnud noppida vaid viigipunktid mängudest Paide ja Viljandiga ning lisanud Pärnu vastu avamängus löödud viiele väravale kaheksa kohtumisega kõigest teist sama palju tabamusi. Liigatabelis ollakse seitsme punktiga seetõttu alles kaheksandal kohal.

Kalju juhendaja Sergei Terehhovi peatreenerikarjäär on alanud üle ootuste hästi. FOTO:
Kalju juhendaja Sergei Terehhovi peatreenerikarjäär on alanud üle ootuste hästi. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Väikeseid vangerdusi peab koosseisus tegema ka Kalju peatreener Sergei Terehhov, kuna ründaja Artjom Dmitrijev teenis eelmises mängus selle hooaja neljanda kollase kaardi ning peab korduskohtumise seetõttu vahele jätma. Samas on Kaljul jätkuvalt liiga parim ründeliin, sest vastaste võrku on saadetud 25 palli. Endale on lubatud lüüa viis väravat ning selle näitajaga ollakse ühes Floraga samuti tabeli kõrgeimal real. Eelmise vooru kohtumine Transiga, kus jala said valgeks nii Hidetoshi Wakui, Joel Lindpere, Allan Kimbaloula kui ka Tarmo Neemelo, demonstreeris veenvalt Kalju ühte tugevat trumpi – väravaid on võimelised lööma väga paljud mehed ning kokku on sel hooajal jala valgeks saanud juba kümme meest. Transi alistamise korral on võimalik kümneni tõsta ka järjestikuste võitude arv ning siis oleks Kalju vaid ühe võidu kaugusele kümne meeskonnaga meistriliiga ajaloo edukaima stardi kordamisest – 2009. aastal suutis Tallinna Levadia võita 11 esimest mängu.

Kohtumise juures väärib veel märkimist, et Narva Trans peab oma esimese kodumängu ja üldse selle hooaja teise kohtumise pärismurul (esimest korda pääseti murule 5. voorus võõrsil Tartu Tammeka vastu). Sel hooajal kõik oma kodumängud Hiiu kunstmurustaadionil pidav Kalju on seevastu saanud murul mängida kahel korral, alistades esmalt Lillekülas Flora ja seejärel Kadrioru staadionil ka Levadia.

Transi peatreener Aleksei Jagudin: «Loomulikult võivad meie puudused määravaks saada. Igal juhul peavad kõik mängijad, kes lähevad mängupäeval väljakule, võitlema, vaatamata vastase tugevusele.»

Transi kaitsja Pavel Avdejev: «Me oleme raskes olukorras mängukeeldude ning vigastatud mängijate arvu tõttu. Peame oma mängu muutma. Valmistame mänguks väga tõsiselt ning anname ennast parima, et võit koju jätta.»

Nõmme Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Järjekordne raske mäng Narvaga, seekord võõrsil. Kindlasti nad tahavad kodus kolm punkti saada, kuid me läheme piirilinna võidumõtetega.»

Kalju väravavaht Siim-Sten Palm: «Võõrsil Narvaga pole kellelgi kerge mängida ja kindlasti tuleb väga võitluslik mäng. Peame keskenduma oma mängule ja võitlema ühtse meeskonnana – siis oleme suutelised kolme punktiga koju tulema.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Viljandi Tulevik – Paide Linnameeskond

Laupäeval, 9. mail kell 19.00 Viljandi linnastaadionil

Sarnaselt Narva Transil kolib ka Tulevik teiseks mänguderingiks oma kodukohtumised üle muruväljakule. Esimeses Viljandi linnastaadionil aset leidvas mängus võõrustatakse tabeli viimast Paidet, kellest eelmises voorus saadi võõrsil jagu 3:0. Meistriliiga käesoleva hooaja kolmanda kübaratriki lõi selles kohtumises Tuleviku ründaja Joonas Tamm, olles täpne 4., 65. ja 77. minutil. Tuleviku viimases kolmes kohtumises jala valgeks saanud Tamm on löönud hooaja jooksul juba kuus väravat ning kerkinud sellega suurimate väravaküttide tabelis Paide ründaja Vjatšeslav Zahovaiko ja Levadias mängiva Ingemar Teeveri kõrvale teist kohta jagama.

Paide vastu saadud kolm võidupunkti kergitasid Tuleviku liigatabelis avaringi lõpuks kaheksa punktiga kuuendale kohale. Paide jaoks oli avaring seevastu suisa katastroofiline – ainsa meeskonnana ollakse siiani võiduta, tabelis on kirjas vaid kaks viigipunkti ning mõistagi annab see tabelis ka viimase, kümnenda koha. Paide löödud kaheksast väravast (liiga kehvim näitaja) on kuus Zahovaiko nimel, mis näitab, et ülejäänud meeskond ei ole suutnud vanameistrit piisavalt toetada.

Tuleviku kaitsjad on Paide ründaja Vjatšeslav Zahovaiko korralikult pihtide vahele võtnud. FOTO: Dmitri Kotjuh
Tuleviku kaitsjad on Paide ründaja Vjatšeslav Zahovaiko korralikult pihtide vahele võtnud. FOTO: Dmitri Kotjuh Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Midagi rõõmustamisväärset pole Paide jaoks ka kaitseliinis, sest endale on lastud lüüa 23 väravat, mis on liigas tagantpoolt teine näitaja. Sestap peab Paide asuma kiirelt punkte koguma, sest enne juunis algavat kolmenädalast suvepausi ootavad neid lisaks laupäevasele mängule ees veel kohtumised Flora, Tartu Tammeka, Narva Transi ja Levadiaga.

Tuleviku  president Raiko Mutle: «Eelmises mängus Paide vastu suutsime väga olulised punktid koju tuua ning ilmselgelt on tegemist selle meeskonnaga, kellelt peame maksimumi võtma. Kuigi võit oli magus, siis mõningad asjad jätsid ikkagi soovida. Oli perioode, kus andsime liigselt initsiatiivi ära. Nüüd kodus peame palliga olema tunduvalt enesekindlamad. Kaitse saime kenasti pidama ja rünne toimis, aga palli valdasime vähe. Katsume sammhaaval ka selles paremaks minna. Meie suurepärase kodupubliku toel oleme veelgi motiveeritumad hästi mängima ja võidu koju jätma!»

Tuleviku kaitsja Oskar Berggren: «Eelmisel korral suutsime taga nulli hoida ja ise väravaid lüüa. Meeleolu on super ja kindlasti tahame seda mängu võita. Nagu Mikk Metsa on öelnud, et kui meie lööme vähemalt ühe värava ja vastane ei löö ühtegi, siis on päris suur tõenäosus, et me võidame. Ammu pole kodus mängu olnud ja loodame palju rahvast staadionil näha.»

Paide peatreener Meelis Rooba: «Viljandi näitas, et on väga ohtlik vastane ja neid on vaja väga tõsiselt võtta. Usun, et mehed tegid omad järeldused ja saame Viljandis võtta revanši.»

Paide poolkaitsja Lauri Varendi: «Peame viimasest mängust tegema igaüks oma analüüsi. Nüüd algab uus ring ja vaja on vaadata edasi ja anda endast parim.»

Tartu Tammeka – Sillamäe Kalev

Reedel, 8. mail kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Eelmise vooru omavaheline kohtumine osutus ehk isegi ootamatult ühepoolseks, sest Sillamäe lõi tartlastele neli vastuseta väravat ning kirjutas tabelisse skooriga 4:0 tabelisse viienda võidu, mis lubab neil jätkata kolmandal kohal. Ainsaks tõrvatilgaks meepotis oli Igor Dudarevi punane kaart, mis jätab keskkaitsja reedesest kohtumisest kõrvale.

Kaks korda oli Tammeka vastu resultatiivne Daniil Ratnikov, korra Kõrõlo Silitš ja Jaroslav Kvassov. Viimane kerkis seitsme tabamusega ühtlasi väravalööjate edetabeli liidriks, kuid väljaande Põhjarannik teisipäevases numbris märkis Kalevi president Aleksandr Starodubtsev sellegipoolest kriitilisel toonil, et ukrainlane on seni olnud täpne vaid tabeli teise poole meeskondade vastu. Hooaega kindlate medalimõtetega alustanud mullune hõbe Sillamäe kaotas avaringis nii Florale, Kaljule kui ka Infonetile ning sai viigipunkti kätte vaid Levadialt.

Sillamäe Kalev pole suutnud hooaega loodetud moel alustada. FOTO: Ants Liigus
Sillamäe Kalev pole suutnud hooaega loodetud moel alustada. FOTO: Ants Liigus Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

«Oleme meeskonda kõvasti panustatud, aga loodetud tulemusi pole. Treeneril pole õnnestunud uusi mängijaid meeskonda sulandada. Ühtset mängujoonist ei ole,» kõlas Põhjarannikuga vestelnud presidendi karm hinnang. Sillamäe on pööranud juba pilgu ka mängijaturule ja suvisele üleminekuaknale, sest lisaks keskpärastele esitustele vaevavad neid ka probleemid vigastustega – valusa hoobina osutus poolkaitsja Darius Miceika põlvetrauma nii tõsiseks, et leedulane jääb hooaja lõpuni väljakutelt eemale.

Tammeka on avaringi järel tublil 7. kohal, kuid konkurents kohtadele kuuendast üheksandani on tihe ning neli meeskonda (Tulevik, Tammeka, Trans ja Pärnu) mahuvad kõigest kolme punkti sisse. Pärast võite Transi ja Paide üle ning Infoneti ja Tuleviku vastu teenitud viigipunkte oli suureskooriline kaotus Sillamäele mõneti üllatav, sest Tammeka on suutnud senise hooaja jooksul näidata visa vastupanu näiteks nii Levadiale kui ka Florale.

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Eelmises voorus saadud 0:4 kaotus näitas selgelt, et jäime paljudes elementides Sillamäe Kalevile alla. Proovime teha vigade paranduse ja kodupubliku ees näidata head mängu ning teenida raskest mängust punkte.»

Tammeka keskpoolkaitsja Tauno Tekko: «Eelmises mängus jäime Sillamäele alla igas mänguelemendis. Kui isegi vastased ütlesid pärast mängu, et oleksid meilt tugevamat vastupanu oodanud, siis selline asi peaks igal Tammeka mängijal viha ja tõestamisvajadust koduväljakul suurendama. Aeg on jalad kõhu alt välja võtta, võidelda ja enesesse uskuda! Eelmise mängu häbi on vaja maha pesta ja teha kõik selleks, et pärast lahingut oleks vastaste mängujärgsed kommentaarid vastupidised. Ootame kodupublikut staadionile meid toetama!»

Sillamäe peatreener Sergei Frantsev: «Algab teine ring ning mängime taas Tammeka vastu, aga seekord võõrsil. Olen kindel, et vastane on teinud oma tööd vigade parandamiseks ning on paremini mänguks valmis. Peame seda meeles ning nagu alati anname endast sada protsenti võiduks.»

Sillamäe poolkaitsja Aleksandr Dubõkin: «Eelmine mäng Tammeka vastu läks meie jaoks edukalt. Arvan, et kodus esinevad nad paremini ning kerget mängu keegi ei oota.»

FC Infonet – Pärnu Linnameeskond

Reedel, 8. mail kell 19.00 Lasnamäe Kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Infoneti jaoks märgib reedene kohtumine tähtsat hetke klubi ajaloos – kolmandat aastat kõrgliigas palliv klubi saab esmakordselt pidada kodumängu oma staadionil. Lasnamäel Punasel tänaval kunstmurustaadion on saanud värskelt uue kunstkatte, mis vastab nüüd ka meistriliiga mängude nõuetele. Lisaks korralikule murukattele rajatakse väljaku kõrvale ka 500-600 inimest mahutav katusega tribüün.

Liigatabelis on mullune viies meeskond Infonet ka tänavuse avaringi järel viiendal kohal, jäädes kolmandat-neljandat kohta jagavatest Sillamäest ja Levadiast maha vaid punktiga. Eelmises voorus saadi Pärnust võõrsil jagu 2:0, kui Infoneti särgis lõid oma esimese värava nii lätlasest ründaja Vladislavs Kozlovs kui ka talvel Sillamäe Kalevist klubisse toodud äärekaitsja Aleksandr Volodin.

Infonet suutis eelmises voorus Pärnust jagu saada. FOTO:
Infonet suutis eelmises voorus Pärnust jagu saada. FOTO: Foto: Ardi Truija

Pärnu pidi leppima hooaja kuuenda kaotusega ja jäi kindlasti taga kiruma Robert Kirsi suurepärast võimalust teisel poolajal, kui sel hooajal kolm väravat löönud ründaja saatis palli Infoneti väravavahi Mihhail Lavrentjevi näppude kaudu põiklatti. Avaringi viie punktiga üheksandal kohal lõpetanud Pärnu murelapseks on olnud kaitsemäng – ise on küll löödud 14 väravat, millest parem tulemus on sel hooajal ette näidata seni vaid kolmel meeskonnal, kuid enda võrku on lubatud täpselt poole rohkem ehk 28 palli.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Esimene mäng kodustaadionil ja muidugi soovime seejuures võita. Vastane tõestas, et on väga organiseeritud meeskond ning saavutamaks võitu, peame andma endast 100%. Ootame oma fänne staadionile ja püüame neid oma mänguga rõõmustada.»

Infoneti keskkaitsja Vladimir Avilov: «Meid ootab ees teine mäng Pärnuga ja see ei saa olema lihtne. Valmistume heas ja seejuures ka positiivses õhkkonnas. Kasutame ära kõik vastase nõrgad küljed, et saavutada vaid üht tulemust – võitu!»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Esimene ring Premium liigas on läbi ja ei saa kurta nii koha kui ka mängijate arengu suhtes. Tähtis on, et teeme samm-sammult paremaid etteasteid. Kõigi vastastega on kord läbi mängitud ning mängijatele on nüüd tempo ja oponendid tuttavad. Iga mänguga tuleb kasvatada enesekindlust väljakul. See on see sõnum, millega läheme vastu järgmisele ringile.»

Pärnu poolkaitsja Envar Lauter: «Algamas on teine ring ja väga tähtis on seda alustada positiivselt. Et Infonetilt võõral väljakul punkte võtta, peame eelnevast mängust vigade paranduse tegema. Kõik peame lisakäigu sisse panema ja kohe esimesest minutist enesekindlamalt tegutsema, siis on kõik võimalik.»

Kasutatud materjalid: Eesti Jalgpalli Liidu pressiteenistus

Vaata 9. vooru mängude kokkuvõtteid allolevatest videotest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles