Mukunga seljatas Fosti ja võitis Tartu jooksumaratoni

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
33. Tartu jooksumaratoni võitja Ibrahim Mukunga.
33. Tartu jooksumaratoni võitja Ibrahim Mukunga. Foto: Kristjan Teedema

Täna toimunud 33. Tartu jooksumaratonil oli parim keenialane Ibrahim Wachira Mukunga, kes alistas kahe viimase aasta parima Roman Fosti. Kolmas oli Kaupo Sasmin. Naistest võidutses Liina Luik.

«Teadsin, et Fosti on viimasel kahel kilomeetril tugev. Püüdsin seetõttu pidevalt tugevat tempot teha ja kõik õnnestus,» rääkis Mukunga, kes tegi kibeda konkurendiga vahe sisse juba enne poole võistlusmaa läbimist. Keenialase lõppajaks 23 km pikkusel distantsil kujunes 1:13.23, mis jääb küll paari minutiga alla senisele üldrajarekordile, kuid on samas üle kahe minuti parem, kui senine eestlaste rajarekord.

Fosti jooksiski tegelikult täna kiiremini, kui kahel viimasel aastal ning tegi ajaga 1:14.54 uue eestlaste parima aja Tartu jooksumaratonil. «Eestlaste rajarekordi üle on muidugi hea meel. Vähemasti olen ise edasi liikunud. Aga loomulikult ei läinud ma täna teise koha peale jooksma,» sõnas pressikonverentsil Fosti pisut pettunult.

«Ilmselt tegin endale kiire algusega liiga ja olin seetõttu distantsi keskel kange. Lõpus sain ennast jälle käima, aga siis oli juba hilja. Ibrahim oli kaugel ees,» lisas Fosti.

Kolmanda koha sai ajaga 1:16.02 Kaupo Sasmin, kes enda sõnul teadis algusest peale, et see on täna maksimumeesmärk. «Teadsin, et Ibrahim ja Roman on tugevamad. Püüdsin ülejäänute eest ära joosta ja sain vahe sisse. Teadsin, kaugel esimesed on, aga tagumistega tegelikult vahet ei teadnudki. Selles suhtes oli raske, aga suutsin kohta hoida,» sõnas Sasmin.

Naistest oli parim Liina Luik, kellel piisas võiduks tugevast treeningjooksust ajaga 1:29.07. «Läksin starti mõttega teha üks tugev tempojooks, kus alustan rahulikumalt ja lõpetan kiiremini,» sõnas Luik. «Minu aasta kõige tähtsam jooks on Pekingi MM ja kõik senised jooksud on ettevalmistus augustiks.»

Tartu Maratoni Kuubiku liidriks tõusis meeste arvestuses Ivar Ivanov, kes saavutas jooksus kõrge neljanda koha. Tänu neljanda koha eest saadud 15 boonuspunktile suutis ta mööda tõusta Vahur Teppanist, kes samuti tugeva jooksu tegi ja 17. Kohaga lõpetas, kuid langes siiski üldarvestuses teiseks.

Naistest säilitas esikoha Tatjana Mannima, kes oli täna üldarvestuses 161. ja naistest 11. kohal. Teisene jätkab Reeda Tuula, kes täna oli 146. (naistest 9.).

Kokku startis täna 23 km ja 10 km distantsile 4373 jooksjat ja kepikõndijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles