Vutimäng võib varjutada jalgratta MMi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia jalgpall meenutab ragbit, kus korraga on väljakul 18 mängijat ja neli võivad sekkuda vahetusest.
Austraalia jalgpall meenutab ragbit, kus korraga on väljakul 18 mängijat ja neli võivad sekkuda vahetusest. Foto: AFL

Jalgratta maanteesõidu MMi korraldamise õigust oodanud Austraalia velofännid on ahastuses – suurvõistlus ähvardab jääda kohaliku jalgpalliliiga finaali varju.


Eelmisel laupäeval peetud finaali avakohtumine Colling­woodi ja St. Kilda meeskonna vahel jäi 33-aastase pausi järel viiki. Ragbit meenutava Austraalia jalgpalli reeglite järgi lisaaega ette nähtud pole ning seetõttu peetakse laupäeval Melbourne’is kordusmatš.

Kängurute maa suuruselt teise linna külje all Geelongis algab aga homme MM, mis võib kohaliku meedia hinnangul seetõttu teisejärguliseks sündmuseks taanduda.

Jalgpalli tuleb staadionile vaatama umbes 100 000 inimest, samal ajal oodatakse raja äärde rattasõitu kaema poole vähem huvilisi. Kuigi kahe ala fännid eriti ei kattu, tunnistas MMi korralduskomitee direktor Michael Palmer ajalehele Geelong Advertiser antud intervjuus, et halvim stsenaarium sai siiski teoks.

«Kuigi kahe suure sündmuse samaaegne toimumine võib kahandada rattapubliku hulka, ei usu ma, et see 50 000-lt nullile langeb. Võimalik, et võistlust vaatab 45 000 – 47 000 inimest,» pakkus Palmer. «Just pealtvaatajate arvu kahanemine ongi olulisim tegur. Meie meediapartnerid on head tööd teinud, kuid loomulikult läheb jalgpallifinaali kordusmäng kajastuse tohutu mahu poolest ajalukku.»

Et rahuldada mõlema ala fännide huve, kaaluvad MMi korraldajad laupäeval toimuva naiste grupisõidu stardi nihutamist pool tundi varasemaks, et finiš toimuks jalgpallimängu avaveerandi keskel. Endine Austraalia meister Birdie O’Donnell oli resoluutsem – õrnema soo esindajad peaksid rajale minema veelgi varem, et kaks ala üldse ei kattuks.

«Olen tekkinud olukorra üle nördinud, sest rattasporti, naiste tegemistest rääkimata, kajastavad ajalehed vähe. Meie alast rääkides peavad inimesed eelkõige silmas Tour de France’i või meeste eliitklassi võistlusi. Lootsin, et fännidel on imeline võimalus nautida korraldajate suurepärast tööd. Tähtsamad sündmused leiavad aset viimasel pooltunnil,» rääkis O’Donnell väljaandele The Age.

Palmer rõhutas, et MM vältab siiski viis päeva ning programm on tükk aega tagasi kinnitatud, kuid ei välistanud muudatusi.

Eesti ratturitest läheb MMil esimesena rajale Tanel Kangert, kes stardib neljapäeval 45,8 km temposõidus. Prantsusmaa amatöörklubis Saint-Etienne ilusa hooaja teinud ja järgmiseks aastaks maailma ühe parema tiimi Astanaga lepingu sõlminud Kangert panustas ettevalmistuses just eraldistardist sõidule.

Parema hoo saavutamiseks kasutas 23-aastane Vändrast pärit sportlane ka alpitelgi abi. Õnnestumise korral võib Kangert jõuda 20 parema sekka, tunamullusel MMil oli ta 31.

Suurejooneliste eesmärkidega lendas Austraaliasse maailma parim temposõitja Fabian Cancellara, kes loodab võita temposõidus rekordilise neljanda MM-kulla ja olla konkurentsivõimeline ka grupisõidus.

«Tahan teha ajalugu,» ei varjanud šveitslane, kelle peamisteks konkurentideks peetakse võõrustajate esindajat Richie Portet ja sakslast Tony Martinit. «Oleks tore tõusta kolmekordsest võitjast Mick Rogersist paremaks ratturiks.»

Temposõidus läbitakse kaks 22,8 km ringi ja selle vältel tuleb võtta kokku neli korralikku tõusu.

Aklimatiseerumiseks tulid paljud koondised MMile tavalisest varem. Suur hulk rattureid on tekitanud 160 000 elanikuga Geelongi elanike seas parajalt meelehärmi, sest nad ületavad teid, kui valgusfooris põleb punane tuli.

Kohalik liikluspolitseinik Shane Coles rõhutas, et eeskiri kehtib ka maailmameistritele ning kõiki üleastujaid ootab karistus.

«Sel nädalal oleme iga päev täiskoosseisus tööl, et tagada turvalisus,» lubas Coles.

Võistluste direktor Michael Palmer lisas, et pöördub koondiste poole palvega liikluseeskirja järgida. Olukorra tõsidusest annab aimu kas või see, et samal ajal kui Palmer tänaval intervjuud andis, sõitis punase tulega üle tee kolm ratturit.

AJAKAVA
29.09
U23 temposõit (31,8 km)
Naiste temposõit (22,9 km)
30.09
Meeste temposõit (45,8 km)
Eestit esindab Tanel Kangert
1.10
U23 meeste temposõit (159 km)
Eestit esindab Silver Schult
2.10
Naiste grupisõit (127,2 km)
Eestit esindab Grete Treier
3.10
Meeste grupisõit (262,7 km)
Eestit esindavad Tanel Kangert ja Kalle Kriit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles