Venelased oskavad peale mängimise ka korraldada

Oliver Lomp
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti malekoondise esinumber Kaido Külaots on varem osalenud viiel maleolümpial, kuid korralduse poolest olevat Hantõ-Mansiiskis toimuv suurturniir parim.
Eesti malekoondise esinumber Kaido Külaots on varem osalenud viiel maleolümpial, kuid korralduse poolest olevat Hantõ-Mansiiskis toimuv suurturniir parim. Foto: SCANPIX

Kui Eesti maleolümpiakoondis Hantõ-Mansiiski poole teele asus, et teadnud nad, mis neid Kesk-Venemaa linnas ees ootab. «Kas igapäevased olmeprobleemid lahenevad normaalselt,» võisid nad mõelda. Nüüdseks on selgunud, et korralduslik pool teeb varasematele suurvõistlustele silmad ette.


Kuigi suurmeister Kaido Külaots on üsna noor, vaid 34-aastane, osaleb ta kogenud mängijana juba kuuendatel olümpiamängudel. Nii head korraldust ta seni aga kohanud pole.

«Tuleb välja, et venelased ei oska mitte ainult malet mängida, vaid suurvõistlusi ka eeskujulikult korraldada,» kommenteeris Külaots kohapeal valitsevaid olusid.

Külaots on varem male­olümpial osalenud Türgi pealinnas Istanbulis (2000. aastal), Sloveenias Bledis (2002), Hispaanias Mallorca saarel (2004), Itaalias Torinos (2006) ja Saksamaal Dresdenis (2008).

Kuigi Eesti esinumber kinnitas, et liigselt nuriseda polnud põhjust ka eelmistel võistlustel, paistab Kesk-Venemaa linn positiivsega eriliselt silma. «Ega nii ei saagi öelda, et mujal jube paha oleks olnud, aga nii head korraldust pole tõesti kuskil näinud,» selgitas Külaots, kelle sõnul ei pea sportlased mänguväliste probleemidega absoluutselt pead vaevama. «Kõik on läbi mõeldud ja toimib täiesti loogiliselt. Sportlased saavad keskenduda ainult malele ja ei pea mõtlema muudele asjadele.»

Mida siis ikkagi tähendavad maletajale ideaalsed tingimused? Külaots tõi näitena eelmise suurvõistluse Dresdenis, kus hotelli asukoht jättis soovida.

«Dresdenis majutati meid (maletajaid – toim) paljudesse erinevatesse hotellidesse ja meie oma oli veidi kaugel. Siin on aga paigutus kahes-kolmes hotellis, mis kõik asuvad lähedal,» märkis Külaots, kes kinnitas, et liiklemine on sportlastele tehtud väga mugavaks. «Logistiline pool, transport ja teenindus on kõik suurepärased. Lisaks modernne võistluspaik, elamistingimused ja söök. Kõik tervikuna on korralik.»

Küll aga kinnitas Külaots, et mugavused ei tähenda saavutuste kõrval midagi, ja kui suurturniir ikka aia taha läheb, ei meenuta keegi Hantõ-Mansiiskit hea sõnaga.

«Turniirijärgne tuju sõltub ikka eelkõige sellest, kuidas koondisel läheb ja millised mälestused siit jäävad,» kinnitas Külaots spordimehelikult.

Praegu ei saa eile Kasahstanist 3:1 üle olnud koondisele midagi ette heita. Turniiril on esinetud väärikalt ja alistatute nimekirja kuuluvad Kasahstani kõrval Guernsey saared, Uruguay, Belgia ja Saksamaa. Kaotatud on Vietnamile ja Poolale.

«Siiamaani midagi halvasti polegi läinud ja nuriseda küll millegi üle ei saa. Isiklikus plaanis võinuks ehk vietnamlase vastu paremini mängida ja ehk oli meil ka Poola vastu väike šanss, kuid võit Saksamaa üle oli jälle väga hea,» arutles Külaots, kelle sõnul oleks lõppkohta ennustama hakata veel liiga vara. «Liiga palju on jäänud mängida, et midagi oletada. Kõike võib veel juhtuda.»

MALEOLÜMPIA
Eesti koondis: Kaido Külaots, Meelis Kanep, Olav Sepp, Aleksandr Volodin, Tarvo Seeman

Seis pärst seitset vooru (osaleb 148 riiki):
1. Ukraina 13 punkti, 2. Venemaa esindusmeeskond 12 punkti, 3. Ungari 12, 4. Aserbaidžaan 12, 5.-11. Poola, Hiina, Gruusia, USA, Armeenia, Valgevene, Prantsusmaa 11, 12.-20. Eesti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles