Brasiilia jalgpallikoondis on tegelikult suur turundusprojekt?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia jalgpallikoondise suurim staar Neymar.
Brasiilia jalgpallikoondise suurim staar Neymar. Foto: SCANPIX

Jalgpallimaailma kõige atraktiivsemaks koondiseks peetava Brasiilia sõprusmängude ümber on pidevalt levinud erinevaid spekulatsioone ning käinud kaasas suure raha lõhn. Eelmisel nädalal Brasiilia ajalehes O Estado de S. Paulo ilmunud artikli kohaselt ongi nende koondis üks suur turundusprojekt, kus peatreeneril on lihtsalt esindusroll.

Ajalehe süüdistuse teatel sõlmis Brasiilia Jalgpalli Liit 2006. aastal lepingu Caymani saartel registreeritud turundusfirmaga ISE, kelle võimuses on valida Brasiilia koondise koosseisu. Tiimi peavad seejuures kuuluma juba endale kuulsust kogunud mängijad, kellel on võimalikult suur turunduspotentsiaal. Täpsemalt on ISE Saudi Araabiast pärit miljardäri Sheikh Saudi Abdullah Kameli ja tema perekonna ettevõtte Dallah Al-Baraka tütarfirma.

Alates 2006. aastast on Brasiilia koondise peatreeneritoolil istunud Dunga, Mano Menezes ja Luis Felipe Scolari. Lisaks sellele, et nad pole süüdistuste kohaselt saanud valida koondise koosseisu, siis lisaks on ette määratud ka kindlad algkoosseisu kuuluvad mehed.

Vastavalt lepingule makstakse ISE poolt Brasiilia Jalgpalli Liidule ühe sõprusmängu pidamise eest ligi üks miljon eurot. Kui väljakul ei ole näha aga nende suurimat staari Neymari, siis võib ajalehe teatel makstav summa väheneda poole võrra. Kui mõni mängija on aga vigastatud ja ei saa kohtumises osaleda, siis vastav arstitõend tuleb esitada ka ISE-le. Ainult konkreetsete tõendite esitamise korral on võimalik kätte saada kogu ette nähtud sponsorsumma. Võimalike debütantide koondisesse kaasamiseks on ka samuti vaja ISE luba.

Loomulikult on Brasiilia alaliit kõik sellised süüdistused ümber lükanud. «Brasiilia Jalgpalli Liit ei ole koondist maha müünud. Leping ISE-ga ei ole saladus, kuid see ei ole seadnud piiranguid koondise koostamise osas ja teinud treeneritele ettekirjutusi,» teatati oma kodulehel. 

Ajalehe süüdistuse kohaselt allkirjastati esmalt selline leping Brasiilia Jalgpalli Liidu presidendi Ricardo Teixeira poolt 2006. aastal ning seda pikendati neli aastat tagasi. 2012. aastal astus ta korruptsioonisüüdistuste järel ametist tagasi ning lisaks loobus ta oma kohast ka Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu FIFA täitevkomitees.

«Fännide jaoks nüüd kindlasti küsimuse koht, kas peatreenerid Dunga, Mano Menezes ja MMi poolfinaalis hävinud (Brasiilia kaotas 1:7 Saksamaale) on saanud mängijate valimisel üldse sõna sekka öelda,» sõnas olukorra kohta jalgpalliajakirjanik Mauricio Savarese. «Brasiilial ei ole praegu palju staare ja meil on talentide kriis ning seega ei olegi mängijate seas suurt valikuvõimalust. Kui Brasiilia koondis aga ongi välismaalastele maha müüdud, siis see tundub fännide jaoks nagu järjekordne sakslaste värav. Seekord on kannatajaks aga meie koondise maine.»

Alates 2006. aastast ongi Brasiilia koondise sõprusmänge korraldanud ISE ning veel kaks firmat: Kentaro ja Pitch International. Kõik see aga tähendab, et Brasiilia koondis mängib tihtipeale välismaal. Praeguse seisuga mängitigi viimati Brasiilias eelmisel aastal toimunud MMi ajal, kui pronksimängus kaotati 0:3 Hollandile. Seejärel on mängitud Miamis, New Jersey’s, Pekingis, Istanbulis, Singapuris, Viinis, Pariisis ja Londonis. Antud kaheksast matšis koguni kuus on peetud neutraalsel väljakul. Miamis kohtuti näiteks Kolumbiaga, Pekingis Argentinaga ja Londonis Tšiiliga.

Brasiilia koondis tuleb peagi taas kokku, et osaleda 11. juunist kuni 4. juulini Tšiilis toimuval Lõuna-Ameerika meistrivõistlusel Copa America. Koondise koosseisu avaldamise järel oli suurimaks üllatuseks Londoni Chelsea staari Oscari puudumine, kuid samas on tagasi tiimis kogenud ja tuntud ründaja Robinho. Nende kuulsaim staar Neymar peab rahvusesinduse juurde tormama otse aga 6. juunil toimuvast Meistrite liiga finaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles