Nimekiri: neid FIFA mainekaid liikmeid süüdistab FBI korruptsioonis

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüdistuse saanud FIFA liikmed.
Süüdistuse saanud FIFA liikmed. Foto: SCANPIX

Täna Šveitsis ja mujal üle maailma vahistatud Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) liikmete seas on nimekaim alaiidu asepresident Jeffrey Webb, kuid arreteeritute seas on veelgi nimekaid jalgpallitegelasi.

Täna varahommikul vahistasid Šveitsi ametivõimud Zürichis FBI palvel kuus inimest, keda süüdistatakse korruptsioonis. Süüdistuse kohaselt ulatuvad korruptsioonijuhtumid 1990ndatesse aastatesse ning väidetavalt liikus altkäemaksudena käest kätte enam kui 100 miljonit dollarit. Peamiselt räägitakse Põhja- ja Kesk-Ameerika alaliidu (CONCACAFi) liikmetest ning selles regioonis toimunud turniiride korraldusõigusega seotud altkäemaksudest. Tänase hommiku jooksul on vahi alla võetud veel järgmised inimesed:

Jeffrey Webb - FIFA asepresident, CONCACAFi president, Kaimanisaarte jalgpalliliidu president

Jack Warner - CONCACAFi endine president

Eugenio Figueredo - FIFA asepresident, Uruguay jalgpalliliidu endine president ja praegune täitevkomitee liige, endine jalgpallur

Eduardo Li - Costa Rica jalgpalliliidu president

Julio Rocha - FIFA ametnik, endine Nicaragua jalgpalliliidu president

Rafael Esquivel - Venezuela jalgpalliliidu president

Jose Maria Marin - FIFA olümpiaturniiride orgkomitee esimees, Brasiilia jalgpalliliidu endine president

Nicolas Leoz - Lõuna-Ameerika jalgpalliliidu (CONMEBOL) endine president, endine FIFA täitevkomitee liige

Costas Takkas - CONCACAFi presidendi atašee

Kurioosumina on näiteks Esquivel ka FIFA distsiplinaarkomitee liige. Marin oli aga 2014. aastal Brasiilias korraldatud MMi korralduskomitee esimees. Lisaks eelnimetatud meestele on süüdistuse saanud spordimarketingis tegutsevad Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis ja Mariano Jinkis, keda süüdistatakse altkäemaksu andmises. Altkäemaksu vahendamises on esitatud süüdistus Jose Marguliesile. Vahistatuid on kokku 14.

Šveitsi ametnikud korraldasid lisaks vahistamistele reidi Zürichis asuvasse FIFA peakorterisse, arestides hulgaliselt dokumente ja elektroonilisi andmeid. Samuti küsitleti hommikul kõiki kümmet liiget, kes hääletasid selle poolt, et 2018. aasta jalgpalli MMi korraldusõigus läheks Venemaale ja 2022. aasta MMi oma Katarile. Antud protseduuride osas on Šveitsi prokuratuuri kinnitusel algatatud ka kriminaalmenetlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles