Itaalia nõuab FIFA skandaali valguses tagantjärgi MMilt õigust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itallased 2002. aasta MMi kaheksandkfinaalis Byron Morenoga (mustas) seletamas.
Itallased 2002. aasta MMi kaheksandkfinaalis Byron Morenoga (mustas) seletamas. Foto: SCANPIX

Itaalia spordilehe Corriere dello Sport homses numbris nõutakse õigust 2002. aasta MMil Itaaliale väidetavalt osaks saanud ülekohtu eest.

Itaalia kaotas tol MMil kaheksandikfinaalis skandaalsel moel 1:2 võõrustajatele, kui itaallaste arvates vaieldava punase kaardiga saadeti väljakult ära Francesco Totti. Otsustava värava lõi kolm minutit enne lisaaja lõppu Ahn Jung-Hwan. Veerandfinaalis võitis Lõuna-Korea samuti vastuolulisel moel penaltiseerias Hispaaniat, kui normaal- ja lisaajal jäeti lugemata kaks hispaanlaste väravat.

Kuna värskelt lahvatanud FIFA korruptsiooniskandaalis on süüdistuse saanud ka endine FIFA asepresident ja CONCACAFi president Jack Warner, näitavadki itaallased nüüd näpuga just tema suunas. Corriere dello Spordi väitel määras tolle matši kohtuniku, egiptlase Gamal Al-Ghandouri ametisse nimelt Warner. Lisaks oli tolle mängu joonekohtunik Michael Ragoonath pärit Trinidadist ja Tobagost ehk samast riigist kust Warnergi.

Kuigi Itaalia pressil pole välja käia uusi andmeid selle kohta, et Warneri käsi oli mängus ka Itaalia ja Lõuna-Korea mängu kohtunike määramise juures, on selle kohtumise ümber juba aastaid kahtlusepilved tiirelnud. Mängu ecuadorlasest vilemees Byron Moreno vabanes hiljuti New Yorgi vanglast, kus ta kandis 26-kuulist karistust kokaiinismugeldamise eest.

Kolmapäeval esitas USA justiitsministeerium Warnerile korruptsioonisüüdistuse ja võttis ta vahi alla, kuid mees pääses sealt kautsjoni vastu ning viidi kehvale tervisele viidates kiirbiautoga vanglast minema. Samas nähti Warnerit juba loetud tunnid hiljem rõõmsalt pidutsemas. Kokku on FBI algatatud uurimise tõttu vahistatud 14 inimest.

FIFA president Sepp Blatter kommenteeris Itaalia kaotust 2002. aastal järgnevalt: «Nende väljalangemine ei ole seotud ainult kohtunike ja joonekohtunikega, kes tegid inimlikke ettekaalutlemata otsuseid. Itaalia eksis ka ise nii kaitses kui rünnakul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles