Meistriliiga 14. voor: Kalju ja Flora duelli kolmas vaatus, Levadia võõrustab Viljandit

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Kalju on seni suutnud mõlemas omavahelises kohtumises Flora edukalt pihtide vahele võtta.
Nõmme Kalju on seni suutnud mõlemas omavahelises kohtumises Flora edukalt pihtide vahele võtta. Foto: Erik Prozes

Jalgpalli Eesti meistriliiga 14. vooru keskses kohtumises lähevad sel hooajal juba kolmandat korda vastamisi Nõmme Kalju ja FC Flora. Seni on Kalju pannud oma paremuse maksma nii liigas kui ka karikasarja poolfinaalis. Postimees toob otsepildis vaatajateni nii selle teisipäevase kohtumise kui ka esmaspäevase mängu heasse hoogu läinud tiitlikaitsja Tallinna Levadia ja Viljandi Tuleviku vahel.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – FC Flora

Teisipäeval, 2. juunil kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Tabeli kahte esimest lahutab enne teisipäevast kohtumist vaid üks punkt – just nii suur on Flora edu Kalju ees. Sel hooajal on vastamisi mindud juba kaks korda ning mõlemal juhul on peale jäänud Kalju, sest aprillikuises viienda vooru mängus alistati florakad Lillekülas tänu Allan-Axel Kimbaloula ja Alo Bärengrubi väravatele 2:0. Kuu aega hiljem läksid kaks kanget Evald Tipneri karikavõistluste poolfinaalis Lillekülas taas kokku ning jälle jäi peale Kalju, kui Markus Jürgensoni tabamusele vastasid viimase veerandtunni jooksul taas Kimbaloula ja Tarmo Neemelo.

Laupäeval finaalis 2:0 Paide alistanud ja klubi ajaloos esmakordselt karikavõitjaks kroonitud ning ühes sellega eurosarja pääsemise taganud Kalju kaotas vahepeal küll kolm liigamängu järjest, jäädes alla nii Narva Transile, Infonetile kui ka Levadiale, ent on seejärel võidurajale naasnud. Viimati oldi nädal tagasi võõrsil 3:0 üle Pärnu Linnameeskonnast, kui väravate eest hoolitsesid kuue tabamusega Kalju senise hooaja suurima väravaküti tiitlit hoidev Kimbaloula, Andre Järva ja keskkaitsja Jorge Rodrigues. Finaalivõit tõi siiski Kalju peatreeneri Sergei Terehhovi pähe ka muremõtteid, sest vigastuse tõttu pidid tolles kohtumises platsilt lahkuma kaks põhimeest, nii Joel «mina-otsustan-mänge» Lindpere kui ka Ats Purje.

Kahe kohtumise vahele jääva napi pausi tõttu ei olnud selle eelvaate avaldamise ajal veel selge, kas laupäeval Lillekülast tugevalt longates lahkunud Lindpere ja seljale liiga teinud Purje saavad Kaljut teisipäeval Flora vastu aidata. Florakate jaoks on kindlasti positiivseks märgiks see, et kaitsja Nikita Baranovi klaaris klubiga vahepeal tekkinud erimeelsused ning naasis treeningutele. Arvestades, et Enar Jääger peab endiselt vigastuspausi ning Madis Vihmann ja Janar Õunap on veel nappide kogemustega, on Baranovi tagasitulek Florale kahtlemata tähtis.

Sel hooajal on florakad sarnaselt Kaljule punkte loovutanud vaid kolmes liigamängus, kuid tasub märkida, et need punktikaotused on tulnud lähirivaalide vastu – senisest kolmest liigakohtumisest Kalju ja Levadiaga on kaks kaotatud ning ühes pääsetud üsna raskelt tulnud viigiga. Lisades siia eelmainitud kaotuse Kalju vastu karikasarjas, on peatreeneril Norbert Hurdal teisipäeval piisavalt palju tõestada.

Viimases liigamängus sai liiga paremuselt teise kaitseliiniga Flora viimaks ka rünnakul korralikult püssi paukuma, kui Tartu Tammekale löödi koguni seitse vastuseta väravat. Florale tavapäraselt oli väravalööjate nimekiri pikk – kaks tabamust said kirja nii Maksim Gussev kui ka Andre Frolov, ühe lisasid Rauno Sappinen, Martin Kase ja Janar Õunap. Ehkki Irakli Logual jäi sedapuhku endal värav löömata, jagas mees koguni neli väravasöötu ning kerkis sellega hoobilt liiga parimate söödumeistrite tabelis teisele kohale. Esikohta hoiab selles arvestuses Purje, kelle arvel on juba seitse väravasöötu.

Nõmme Kalju tuli laupäeval klubi ajaloos esmakordselt Eesti karikavõitjaks. FOTO:
Nõmme Kalju tuli laupäeval klubi ajaloos esmakordselt Eesti karikavõitjaks. FOTO: Foto: Eero Vabamägi

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tallinna Levadia – Viljandi Tulevik

Esmaspäeval, 1. juunil kell 19.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Levadia on pärast kesist hooaja algust saanud üles tiitlikaitsjale sobiliku hoo, sest pärast kaotust Nõmme Kaljule ja hädist viiki Pärnu Linnameeskonnaga on viimasest viiest mängust saadud neli võitu ja mängitud viiki Floraga. Võidud Flora, Pärnu, Kalju ja Sillamäe üle on kergitanud Levadia liigatabelis kolmandaks, liidrist Florast jäädakse siiski maha viie ja teisel kohal olevast Kaljust nelja punktiga.

Levadia suurim väravakütt Ingemar Teever on sahistanud vastaste võrku juba kümnel korral, saades seejuures jala valgeks seni peetud kuraditosinast mängust kaheksas. Kümme tabamust annab kogenud ründajale ühtlasi koos Sillamäe edurivimehe Jaroslav Kvassoviga liiga parimate väravaküttide tabelis praegu jagatud esikoha. Viimati oligi Levadia 2:0 parem just Sillamäest ning kontrollis mängu sedavõrd kindlalt, et peatreeneril Marko Kristalil jäi üle rahulolevalt nentida: «Tegime lühikese aja jooksul kaks väga head ja distsiplineeritud mängu. Siit on hea edasi minna.»

Viljandi Tulevik näppas viimases voorus Infonetilt viigipunkti. FOTO: Marko Saarm / Sakala
Viljandi Tulevik näppas viimases voorus Infonetilt viigipunkti. FOTO: Marko Saarm / Sakala Foto: Marko Saarm

Ainsa tõrvatilgana meepotis sai Sillamäe vastu hooaja neljanda kollase kaardi Dmitri Kruglov, mis tähendab, et Tuleviku vastu peetava kohtumise peab ta vahele jätma. Levadia õnneks naasis pärast vigastuspausi mängus Sillamäega platsile koondislane Ilja Antonov, kes tõenäoliselt võtabki esmaspäeval üle viimastes voorudes olude sunnil just keskväljal tegutsema pidanud Kruglovi koha. Samuti saab Kristal soovi korral taas kasutada mängukeelu alt vabanenud keskkaitsjat Ivan Pechad.

Viljandi Tulevik on hooaja esimese kolmandikuga kerkinud tabeli tagumise poole parimaks meeskonnaks. 15 punktiga hoitakse kindlalt kuuendat kohta ning viimases voorus suudeti tänavu esmakordselt näpata punkt ka tabeli esiviisiku meeskonnalt, kui kodus mängiti Infonetiga 0:0 viiki. Aprilli algul Tallinnas peetud hooaja esimeses mängus suudeti ka Levadiat pikalt nullil hoida, kuni Teever alles 80. minutil mulkide väravaluku lahti muukis ning teisel minutil vormistas Artur Rättel lõppskoori.

Levadia abitreener Indrek Zelinski: «Ees ootab mäng organiseeritud kaitseliini ning teravate vasturünnakutega nõelava võistkonnaga. Peame suutma nende tabaluku lahti murda ning olema väga tähelepanelikud nii oma momentide realiseerimisel kui Tuleviku kontrarünnakute peatamisel. Oluline on häid väravavõimalusi ja need ka edukalt realiseerida. Kui mängime samasuguse isu ja suhtumisea nagu viimastes mängudes Nõmme Kalju ning Sillamäe Kalevi vastu, siis saame iga vastasega hakkama.»

Levadia vasakkaitsja Artur Pikk: «Oleme olukorras, kus ei tohi ühtegi punkti loovutada. Tulevik mängib väga organiseeritult ning ühtse meeskonnaga ja nende alistamiseks peame andma endast parima.»

Tuleviku president Raiko Mutle: «Meie poolelt seisneb mängu võti häälestuses. Selle tõestuseks on meie kaks viimast mängu. Sisuliselt samad mängijad näitasid väga erinevat suhtumist nendes kahes kohtumises. Kui me tahame tabeli esiotsa meeskondadelt punkte röövida, siis ainult 100% valmisolekust ei piisa, vaid tuleb endast veel rohkem anda. Nagu tõestasime Infoneti vastu, siis oleme selleks võimelised ja seda me ka seekord tõestama läheme.»

Tuleviku poolkaitsja Karel Kübar: «Levadia on saanud hea hoo sisse ning tahab meilt kolme punkti võtta, kuid meil on Infoneti vastu hea tulemus all ning proovime Levadiat samaga üllatada.»

Narva Trans – Tartu Tammeka

Teisipäeval, 2. juunil kell 19.00 Narva Kreenholmi staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Transi mäng kõigub sel hooajal jätkuvalt üles-alla, sest kui alles paar vooru tagasi saadi jagu seni löömatuna püsinud liidrist Nõmme Kaljust, siis viimati vannuti alla seni võiduta püsinud tabeli viimasele Paide Linnameeskonnale. Võõrsil saadud 0:1 kaotus jätab Narva tabelis enne vooru algust endiselt seitsmendale kohale, kusjuures lähim jälitaja Tammeka pole neist kaugemal kui vaid kaks punkti.

Transi treenerivahetus on toonud vastakaid tulemusi, sest uue juhendaja Nikolai Toštševi käe all võideti esmalt kodus 2:0 Viljandi Tulevikku, sellele järgnes aga kaotus Paidele. Tammeka vastu ei saa piirilinlasi aidata äärekaitsja Tanel Tamberg, kes teenis kohtumises Paidega viimastel minutitel teise kollase kaardi ja eemaldati. Oma tänavuse hooaja neljanda kollase kaardi sai ka Volodõmõr Kilikevitš, kes peab seetõttu samuti kohtumisest Tammekaga kõrvale jääma.

Tartu Tammeka sai viimati FC Floralt hooaja suurima kaotuse. FOTO:
Tartu Tammeka sai viimati FC Floralt hooaja suurima kaotuse. FOTO: Foto: Kristjan Teedema

Tammeka alistas Transi viiendas voorus kodus 3:1, kui kaks väravat lõi Martin Hurt ja ühe ilutabamuse lisas Kristjan Tiirik. Transi poolkaitsja Vitali Andrejevi eemaldamisega lõppenud mäng oli Tammeka üks selle hooaja ilusamaid hetki ning ehkki pärast seda on kahel korral alistatud ka Paide, on lisaks tabelisse muuhulgas kirjutatud 0:4 ja 0:5 kaotused Sillamäelt, eduseisust valus 1:3 allajäämine Viljandile ja mõistagi ka eelmise vooru 0:7 saun Floralt, mis märgib kogu tänavuse Premium Liiga suurimat kaotust. «Oli katastroofi mõõtu mäng. Me ei saanud paraku platsi peal millegagi hakkama ja saime hävitava kaotuse,» nentis ka Tammeka peatreener Indrek Koser pärast kohtumist Soccernet.ee’le antud intervjuus. «Kaitsefaasis oli see kindlasti kõige halvem mäng – me ei saanud Florat üldse kaitses pidama. Nii meeskondlikult kui ka individuaalselt oli kaitses meeletult palju eksimusi.»

Ühes selle kaotusega on Tammekal nüüd kogu liiga kehvim kaitse, sest enda puuri on lubatud lüüa koguni 39 palli, mida on tabeli punasest laternast Paidest ühe võrra rohkem. Liigatabelis on Tartul siiski koos 11 punkti, mis annab hetkel turvalise kuuepunktilise edu nii Pärnu kui ka Paide ees.

Sillamäe Kalev – Pärnu Linnameeskond

Teisipäeval, 2. juunil kell 19.00 Sillamäe Kalevi staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Ehkki Sillamäe on ka pärast eelmise vooru kaotust Levadiale jätkuvalt Premium Liigas neljandal kohal, jäädakse nüüd liidrist FC Florast maha juba kaheksa punktiga. Klubi juhtkonna kannatusele oli see liig ja nii juhendab Sillamäed juba teisipäeval senise peatreeneri Sergei Frantsevi asemel uus mees, 39-aastane Deniss Ugarov.

Tulemused ei valeta – kui kokku sai meeskond Frantsevi käe all peetud 41 mängus küll vaid seitse kaotust, siis kõik need tulid tabelitippudelt. Mullused kolm kaotust tuli vastu võtta Levadialt, Floralt ja Kaljult, ent siis lõpetati hooaeg tänu viimases voorus Flora alistamisele ikkagi hõbemedalitega. Tänavu on Sillamäe aga jäänud juba alla nii Florale, Kaljule, Infonetile kui ka Levadiale ning senipeetud kuuest kohtumisest ülejäänud tabeli esiviisiku meeskondadega on ette näidata vaid kodus saadud viigipunktid Levadia ja Infoneti vastu.

«Läksime Frantseviga lahku poolte kokkuleppel,» sõnas väljaandele Põhjarannik klubi president Aleksandr Starodubtsev, kes on seadnud meeskonnale ülesandeks võita tänavu meistritiitel. «Ta mõistis ise juba varem, et ei suuda meeskonnaga saavutada oodatud tulemusi. Mul polnud mõtet hakata teda ümber veenma.»

Sillamäe Kalevi kapten Andrei Sidorenkov. FOTO:
Sillamäe Kalevi kapten Andrei Sidorenkov. FOTO: Foto: Eero Vabamägi

Sillamäe uus juhendaja Ugarov veetis suurema osa oma mängijakarjäärist kuulsa Peterburi Zeniti ridades, tegutsedes platsil poolkaitsjana. Peterburi klubiga võitis Ugarov 2001. aastal Venemaa kõrgliigas pronksmedali, lisaks on tema auhinnakapis Venemaa karikavõit 1999. aastast. Ugarov jõudis Zeniti esindada ka UEFA karikasarja kohtumises, liigamänge jäi tema arvele 177 ja väravaid kolm. 2004. aastal asus Ugarov pärast mängijakarjääri lõpetamist tööle Zeniti noortemeeskonna treenerina.

2008. aastal liikus ta edasi Moskva Dünamosse, kus oli esmalt kaks aastat samuti noortetreeneri ja seejärel juba põhimeeskonna abitreeneri ametis. Abitreeneri rolli täitis Ugarov ka aastatel 2011-12 Venemaa kõrgliigas mänginud Samaara Krõlja Sovetovis, kus peatreeneriks oli tollal Andrei Kobelev. Sillamäele saabus Ugarov tänu headele sidemetele klubi endise peatreeneri ja praeguse nõustaja Vladimir Kazatšjonokiga, kes töötab siiani Zeniti noorteakadeemia juhina.

Pärnu Linnameeskonnal ei ole tänavusest esimesest kohtumisest Sillamäega meenutada midagi head – ehkki kohtumist asuti Robert Kirsi väravast 1:0 juhtima, kestis rõõm eduseisu üle vaid loetud minutid ning lõpuks tuli leppida 1:6 kaotusega, mis on praeguseni Pärnu hooaja suurim lüüasaamine. Kübaratriki lõi tolles kohtumises Jaroslav Kvassov, kes jagab ühtlasi 10 väravaga Ingemar Teeveri kõrval meistriliiga suurima väravaküti tiitlit.

Pärnu on kaotanud juba viis mängu järjest ning kui hooaja alguses võidi ennast lekkivast kaitsest hoolimata lohutada vähemalt sellega, et ise suudetakse väravaid lüüa, siis viimaste voorudega on seis vastupidiseks pöördunud – Pärnu suudab nüüd hoida vastaste väravaarve enam-vähem viisakana, kuid samas on ise saadud viimase viie mängu jooksul kirja ainult üks tabamus.

Paide hooaja esimene võit eelmises voorus tähendab, et pärnakad langesid kehvema väravate vahe tõttu tänavu esmakordselt tabelis viimasele reale. Nii Pärnul kui ka Paidel on koos viis punkti, liigasse kindlat püsimajäämist tähendav kaheksas koht ja seda hoidev Tartu Tammeka jäävad juba kuue punkti kaugusele.

FC Infonet – Paide Linnameeskond

Teisipäeval, 2. juunil kell 21.00 Tallinnas Punase tänava kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis ERRi spordiportaal.

Liigatabelis koos Sillamäega 23 punkti peal olev ja neljandat-viiendat kohta jagav Infonet on paradoksaalne meeskond – neil on küll vaid seitsme sisselastud värava juures liiga parim kaitseliin, ent samas ka paremuselt alles tagantpoolt teine rünnak. 13 vooruga on suudetud vastastele lüüa 14 väravat, millest kahe võrra vähem on suutnud vaid Paide.

Käimasoleva viiemängulise kaotuseta seeria jooksul on Infoneti kontos küll hinnaline 1:0 skooriga saadud skalp Nõmme Kaljult ning lisaks on tänavu suudetud tippmeeskondadest alistada ka Sillamäe, kuid kahes viimases voorus on tulnud leppida 0:0 viigiga. Kui Sillamäelt saadud ühte punkti võis veel lugeda rahuldavaks tulemuseks, siis eelmises voorus Viljandiga tehtud väravateta viik peatreenerile Aleksandr Puštovile kindlasti enam rõõmu ei valmistanud.

Paide võitles karikafinaalis soosiku Kalju vastu südilt. FOTO:
Paide võitles karikafinaalis soosiku Kalju vastu südilt. FOTO: Foto: Eero Vabamägi

Paide mängugraafik on tihe, sest alles laupäeval tuli neil karikafinaalis visa võitluse järel 0:2 alla vanduda Nõmme Kaljule. Viimane liigamäng tõi tänavu suures hädas olnud meeskonnale aga lõpuks ometi positiivseid emotsioone, sest tänu Sander Sinilaiu väravale saadi 1:0 jagu Narva Transist ja kanti sellega tabelisse hooaja esimene võit. Liigatabelis tõusti tänu Pärnust paremale väravate vahele esmakordselt punase laterna staatusest välja ning Paide järgmine eesmärk on kindlasti kuue punkti kaugusel kaheksandal real oleva Tartu Tammeka kinnipüüdmine. Infoneti vastu ei lähe aga punktiarve kasvatamine kindlasti kergelt, seda enam, et mängu peab kollaste kaartide tõttu vahele jätma Paide tänavusest tosinast väravast enam kui pooled löönud vanameister Vjatšeslav Zahovaiko.

Liigatabel:

  1. FC Flora, 31 punkti
  2. Nõmme Kalju 30 p
  3. FC Levadia 26 p
  4. Sillamäe Kalev 23 p
  5. FC Infonet 23 p
  6. Viljandi Tulevik 15 p
  7. Narva Trans 13 p
  8. Tartu Tammeka 11 p
  9. Paide Linnameeskond 5 p
  10. Pärnu Linnameeskond 5 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 13 punkti
  2. Infonet 11 p
  3. Flora 10 p
  4. Sillamäe 10 p
  5. Infonet 10 p
  6. Kalju 6 p
  7. Trans 6 p
  8. Paide 3 p
  9. Tammeka 3 p
  10. Pärnu 0 p

Vaata 13. vooru kõikide kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles