Muutused Venemaa jalgpallielus tugevdavad Putini haaret

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin (vasakul) ja Vitali Mutko Sotši olümpiamängudel.
Vladimir Putin (vasakul) ja Vitali Mutko Sotši olümpiamängudel. Foto: SCANPIX

Venemaa jalgpalliliidu presidendiks on väljaande The Guardian teatel saamas Vitali Mutko, kes kuulub Venemaa presidendi Vladimir Putini lähikondsete ringi.

Mutko on ka Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) täitevkomitee liige ja 2018. aasta MMi korralduskomitee esimees. Mullu vastutas Mutko Sotši taliolümpiamängude toimumise eest. Pühapäeval hääletas Venemaa alaliit (RFS) enne ametiaja lõppu maha praeguse presidendi Nikolai Tolstõhhi. Mutko on üks neist, kes avaldas väidetavalt Putinile tugevalt survet, et venelased 2018. aasta MMi korraldajateks kandideerisid.

Venemaal loodetakse eeskätt seda, et Mutko suudab vabastada alaliidu suurtest võlgadest, mis ulatuvad 25 miljoni dollarini. Lääne silmis on spordiminister aga skandaalne tegelane, kes on seotud ka praegu USA ja Šveitsi võimude poolt FIFA vastu algatatud uurimisega. Väidetavalt on alates 2009. aastast FIFA täitevkomiteesse kuulunud Mutko üks neist, keda šveitslased tahavad üle kuulata. Mutko on seda eitanud. Putin teatas eelmisel nädalal aga, et ameeriklaste uurimise ainus eesmärk on FIFA presidendi Sepp Blatteri jalgealuse õõnestamine. Mutko lausus neljapäeval enne FIFA presidendivalimisi Zürichis ajakirjanikele, et otsuses määrata Venemaa MMi korraldajaks «pole mitte midagi kriminaalset».

Jalgpallurina üheksa aastat Moskva Dünamo värve esindanud Tolstõhh kaotas pühapäevase hääletuse häältega 196:235. Tema asemele asus praegu asepresident Nikita Simonjan, kuid oodatakse, et paari nädala jooksul võtab ohjad üle uus president. Mutko pole seni veel ise kinnitanud, kas ta kandideerib, kuid rida kõrgeid Venemaa jalgpalliametnikke eesotsas kõrgliiga juhi Sergei Prjadkiniga on juba ärgitanud avalikult Mutkod uuesti asuma ametisse, mida ta pidades ka aastatel 2005-2009.

Juhiks küll, aga kas ka ametlikult?

Vitali Mutko. FOTO: Scanpix
Vitali Mutko. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

«Usun, et presidendiks tahab saada suur hulk kandidaate. Nimepidi tooksin ära Vitali Mutko ja Igor Lebedevi, sest nad saaksid selle tööga hakkama,» märkis Riigiduuma spordikomitee juht Igor Ananskihh, vastates esmaspäeval Guardiani küsimustele. «Mõlemad on võimekad juhid ja tunnevad hästi sporti ning praegusel hetkel vajamegi kedagi, kes saaks hakkama kriisiolukorraga.»

Venemaa spordilehe Sport Ekspress tegevtoimetaja Artur Petrosjan märkis, et Mutkost saab «99-protsendilise kindlusega» alaliidu juht. «Ta ei hakka ilmselt ametlikuks presidendiks, aga ta hakkab kõike kontrollima,» täpsustas Petrosjan. Mutko poliitiline karjäär sai tuule tiibadesse 1992. aastal, kui ta nimetati Peterburi aselinnapeaks. Samal ajal alustas tõusu tähtede poole ka Putin. 1997. aastal asus Mutko Peterburi Zeniti jalgpalliklubi presidendiks ja sai 2005. aastal RSFi presidendiks. 2008. aastal nimetas Putin ta ministriks spordi, turismi ja noorsoo alal.

Mutko esimene katse tippametis hakkama saada aga ebaõnnestus, sest 2010. aasta Vancouveri taliolümpial võitis Venemaa suurtest kulutustest hoolimata vaid 15 medalit, millest ainult kolm olid kuldsed. Toonase presidendi Dmitri Medvedjevi algatatud audit näitas suurt raha kõrvalekantimist ning oma roll oli selles ka Mutkol, kes pidas Vancouveris 20 päeva jooksul 97 ametlikku lõunat, mis läksid maksma 4500 dollarit. Samuti suutis Mutko tekitada 32 000 dollari suuruse hotelliarve ja lennutas ka oma naise Venemaa valitsuse kulul mänge jälgima.

Tolstõhh oli tuntud kui sõltumatu mees, kes ei soovinud teiste jalgpallifunktsionäride taktikepi järgi tantsida. Tema juhtimise all ei maksnud alaliit aga kaheksa kuud Venemaa koondise peatreenerile Fabio Capellole palka, viidates rahapuudusele. Capello aastapalk oli hinnanguliselt umbes seitse miljonit eurot. Keerulisele olukorrale tegi ajutiselt lõpu Venemaa rikkaim mees Alisher Usmanov, kes laenas alaliidule 5,3 miljonit eurot. Capello mänedžeri sõnul pole itaallane aga tänavu taas aprillikuu eest töötasu kätte saanud.

Tähtsate meeste tähtsad jutud: Venemaa peaminister Igor Šuvalov (vasakult), president Vladimir Putin, äsja FIFA presidendiameti mahapanekust teatanud Sepp Blatter ja Venemaa spordiminister Vitali Mutko arutasid mullu oktoobris 2018. aasta MMiga seonduvaid turvalisusküsimusi. FOTO: Scanpix 
Tähtsate meeste tähtsad jutud: Venemaa peaminister Igor Šuvalov (vasakult), president Vladimir Putin, äsja FIFA presidendiameti mahapanekust teatanud Sepp Blatter ja Venemaa spordiminister Vitali Mutko arutasid mullu oktoobris 2018. aasta MMiga seonduvaid turvalisusküsimusi. FOTO: Scanpix Foto: RIA Novosti/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles