Meistriliiga 15. voor: Pärnu ja Viljandi finaalivääriline lahing, Paide võõrustab Levadiat

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Palatu (esiplaanil) tõi Paide vastu Pärnule tähtsa viigipunkti.
Karl Palatu (esiplaanil) tõi Paide vastu Pärnule tähtsa viigipunkti. Foto: Mailiis Ollino

Jalgpalli Eesti meistriliigas peetakse sel nädalalõpul 15. voor, mille järel liiga siirdub koondisemängude tõttu paarikümne päeva pikkusele suvepuhkusele. Vooru keskses kohtumises võõrustab taas liidriks kerkinud Nõmme Kalju Sillamäe Kalevit, Postimees toob reedel otsepildis vaatajateni tiitlikaitsja Levadia külaskäigu kaks võitu järjest võtnud Paidele. Laupäeva lõuna ajal on aga võimalik õhtuse Meistrite liiga finaali soojenduseks otsepildis kaasa elada Pärnu ja Viljandi põhimõttelisele vastasseisule.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Paide Linnameeskond - Tallinna Levadia

Reedel, 5. juunil kell 19.00 Paide linnastaadionil

Levadia on liiga parimas vormis olev meeskond, sest viimased neli mängu on võidetud. Viimati oldi esmaspäeval kodus tänu Siim Lutsu ja Kaimar Saagi väravatele 2:0 üle Viljandi Tulevikust, kuid seejuures pole tiitlikaitsja mängupilt ikka veel päris see, mida peatreener Marko Kristal näha tahaks. Levadia on aga suvel saamas väärt täiendusi vanade tuttavate näol – juba on kindel kaitsja Artjom Artjunini naasmine ning on väga võimalik, et varsti avaneva suvise üleminekuakna jooksul naaseb Levadiasse ka mullu Premium liigas koguni 32 väravat kõmmutanud Igor Subbotin, kelle üleminek Tšehhi meistriliigasse paraku ebaõnnestus.

Reedel saab meeskonda taas aidata ka Dmitri Kruglov, kes kandis esmaspäeval mängukeeldu. Liigatabelis on Levadia 29 punktiga kolmandal kohal, jäädes liidrist Nõmme Kaljust maha nelja ja FC Florast vaid kahe punktiga. Lähimad jälitajad Sillamäe ja Infonet on seejuures juba suudetud raputada kandadelt vastavalt viie ja kuue punkti kaugusele. Esimeses omavahelises liigamängus suutis Levadia Paidet võita 2:1, mõlemad Levadia väravad lõi tolles kohtumises Ingemar Teever.

Karikafinaalis saadud kaotus ei murdnud Paide võitlusvaimu. FOTO:
Karikafinaalis saadud kaotus ei murdnud Paide võitlusvaimu. FOTO: Foto: Eero Vabamägi

Vahepeal üheksast järjestikusest mängust kaheksas tabamuse kirja saanud ründaja on küll viimases kahes mängus kuivale jäänud, ent sellegipoolest jagab ta jätkuvalt Sillamäe edurivimehe Jaroslav Kvassoviga liiga parimate väravaküttide tabelis esikohta – mõlemal on kirjas kümme väravat. Paide auvärava lõi aprillikuises mängus Vjatšeslav Zahovaiko, kes jäi järvamaalaste eelmisest liigakohtumisest kollaste kaartide tõttu kõrvale. Suurima väravaküti puudumine Paidet aga ei häirinud, sest Infonetist saadi jagu 3:2.

Hooaja algul tosin mängu järjest võiduta olnud Paide on nüüd saanud järgemööda jagu nii Narva Transist kui ka Infonetist ning kerkinud liigatabelis 8 punkti peale. Praegu selges mõõnas vaevlevast Tartu Tammekast lahutab neid veel vaid üks võit ja seega on Paidel tänavu esmakordselt käegakatsutav võimalus tõusta nende kaheksa meeskonna hulka, kes hooaja lõppedes kindlalt Premium liigasse püsima jäävad.

Viimati suutsid Infoneti vastu palli võrku saata Jasper Uwaegbulam, Ats Sillaste ja Andrei Veis. Kahele viimasele oli seejuures tegu hooaja esimese tabamusega, mis on Paidele kahtlemata ainult positiivne uudis, sest seni oli meeskonna väravatest valdava enamiku löönud Zahovaiko üksi. Naasvat Zahovaikot ja teisi väravalööjaid on Paidel reedeses mängus ka hädasti vaja, sest ehkki Levadia on tänavu tabeli teise poole meeskondade vastu mitmel puhul raskustes olnud, on seni kõrgliigas peetud 25st omavahelisest mängust tallinlastel kirjas 21 võitu. Paide on seevastu saanud võidurõõmu maitsta vaid kaks korda.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paidel tuleb kuue päeva jooksul kolmas mäng – me pole varem sellises situatsioonis olnud, kus peame väsimusega võitlema, aga anname endast kõik ja teeme korraliku pingutuse enne väikest puhkust.»

Paide ründaja Sander Rõivassepp: «Viimasel ajal on meil olnud väga tihe mängudegraafik. Loodan, et mehed on Infonetiga mängust taastunud ning suudame Levadiale korraliku lahingu anda. Viimane mäng Infonetiga näitas, et kui anname endast väljakul 100%, siis on võimalik Paidest meile positiivne tulemus saada.»

Levadia abitreener Indrek Zelinski: «Vaatamata tabeliseisule on Paide Linnameeskond oma koduplatsil alati kõva pähkel pureda. Meie peame palliga mängu parandama, olema valmis Paide vasturünnakuteks ning tekkivad väravavõimalused oskuslikult ära kasutama.»

Levadia keskkaitsja Ivan Pecha: «Ootame samasugust mängu nagu esmaspäeval Tuleviku vastu, kus vastane tegutseb kaitsest lähtuvalt ja loodab vasturünnakutele. Seekord on meil veelgi raskem, kuna mängime võõral väljakul. Meie meeskonna eesmärk on kohtumine võita ning püsida Kalju ja Flora kannul. Pinge on suur, sest oleme Levadia ja valitsev Eesti meister. Tabeliseis nõuab igast mängust kolme punkti.»

Tulevik on tänavu korra juba Pärnu meeskonna alistanud. FOTO:
Tulevik on tänavu korra juba Pärnu meeskonna alistanud. FOTO: Foto: Marko Saarm / Sakala

POSTIMEHE TELEMÄNG

Pärnu Linnameeskond – Viljandi Tulevik

Laupäeval, 6. juunil kell 14.00 Pärnus Raeküla staadionil

Pärnakad on saanud viimaste päevade jooksul kaks positiivset uudist – esmalt sai pärast pikka venimist ja vaidlusi viimaks ometi allkirjad Kalevi staadioni ehitusleping ning aasta pärast peaks praeguse räämas Rannastaadioni kohal seisma uus ja kena esindusareen. Väljakul suudeti aga teisipäeval teha lõpp viie mängu pikkusele kaotusteseeriale ning võtta Sillamäel 0:0 tulemusega väärtuslik punkt sealselt Kalevilt.

Liigatabelis on Pärnu siiski endiselt viimasel kohal, kuid pärast raske seeria lõppu, kus mängiti pea eranditult liiga tippudega, on neid nüüd taas ees ootamas mängud, kust võib loota võidulisa. Viljandi Tulevik on seevastu esmaspäeval Levadialt saadud kaotusest hoolimata liikumas heas rütmis – ka tiitlikaitsjate vastu näidati distsiplineeritud kaitsetööd ja nutikat mängu, mis parema õnne korral võinuks mulkidele punktegi tuua. Liigatabelis ollakse 15 silmaga hetkel üsna turvalisel seitsmendal real.

Hooaja esimeses omavahelises kohtumises pani Tulevik Pärnu vastu püsti väravatepeo, kui suvepealinlasi võideti koguni 5:2. Kaks väravat sai selles mängus kirja Sander Post, ühe Joonas Tamm, Gerdo Juhkam ja Karl Ivar Maar. Post ja Tamm on seejuures tänaseks kahepeale löönud Tuleviku 17st väravast tervelt 13. Tulevikule lisab enesekindlust ka asjaolu, et endast tabelis tagapool olevale meeskonnale ei ole tänavu veel kordagi kaotatud.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Siin pole midagi kommenteerida, mängu tähtsus on kõigile selge. Paneme välja kõik oma jõud. Kindel eesmärk on mäng võita.»

Pänu poolkaitsja Anton Issakov: «Tulemas on hiiglasliku tähtsusega mäng, kus meid rahuldab kindlasti vaid võit! On aeg meie suurepärase kodupubliku toel Viljandile kätte maksta.»

Tuleviku president Raiko Mutle: «Pärast esimest mängudevooru on kõik vastased natukene tuttavamad ja selgemad. Pärnu tugevus on olnud nende rünnaku teravus ja efektiivsus, kuid nüüd on nad ka kaitse paremini pidama saanud. See tähendab, et peame valmis olema veelgi tugevama Pärnu jaoks kui viimati kodus. Mitte mingil juhul ei alahinda me vastast, vaid peame positiivse tulemuse nimel rohkem kui 100% andma. Meeskond on oma potentsiaali juba näidanud, nüüd on vaja see laupäeval võõral väljakul ka realiseerida.»

Tuleviku väravavaht Karl-Romet Nõmm: «Pärnuga mäng on meile kui finaal. Eelmine ring kodus saadud 5:2 võit tuleb ära unustada ja vastast alahinnata ei tohi. Pärnu on kodus hästi mänginud, ning kui me tahame tagasi Viljandisse positiivse tulemusega tulla, siis peavad kõik andma endast 110%. Usun, et tuleb kõva lahing, ning kindlasti rahuldab mõlemat meeskonda vaid võit.»

Nõmme Kalju – Sillamäe Kalev

Laupäeval, 6. juunil kell 16.30 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV.

Nõmme Kalju on sel hooajal mänginud omapäraste tõusude ja mõõnadega – esmalt üheksa võitu järjest, siis kolm kaotust, ent viimased kaks kohtumist on jälle võidetud. Tänu teisipäeval Ats Purje ja Tarmo Neemelo väravatest saadud 2:0 võidule FC Flora üle tõusti jälle tabelijuhiks, edu Flora ees on nüüd kaks ja kolmandat kohta hoidva Levadia ees neli punkti. Ühtlasi on Kalju tänavu ainus meeskond, kellel pole tabelis kirjas veel ainsatki viiki.

Sillamäega mindi sel hooajal esmakordselt vastamisi neljandas voorus ja väravaterohkest mängust väljus võitjana Kalju. Pärast kohtumist palju kriitikat saanud Sillamäe kehvapoolne kunstmuru nõudis ka ühe ohvri, kui vigastada sai Vladimir Voskoboinikov, kes pole tänaseni meeskonna koosseisu naasnud, kuid treenib juba koos kaaslastega. Tõenäoliselt ei mängi laupäeval Kalju eest lisaks Voskoboinikovile ka Joel Lindpere, kelle vigastus küll paraneb, ent nii kiirelt mees ilmselt mängukõlbulikuks ei saa.

Võit Flora üle viis Kalju uuesti tabelitippu. FOTO:
Võit Flora üle viis Kalju uuesti tabelitippu. FOTO: Foto: Toomas Tatar

Aprilli alguses tõid Kaljule võidu Ats Purje, Artjom Dmitrijevi ja Erik Listmanni tabamused, tänavu on aga nõmmekate eest kokku jala valgeks saanud juba koguni tosin meest. Florale löödud väravad tõstsid Kalju taas esikohale ka enim väravaid löönud meeskondade arvestuses, neil on nüüd 14 mänguga kirjas 31 tabamust. Kalju kaitse on samuti kokkuvõttes hästi pidanud, sest endale on lastud lüüa vaid kümme väravat – sama vähe on kirjas Floral ja Infonetil.

Sillamäe vahetas pärast üle-eelmises voorus Levadiale alla jäämist peatreenerit, kuid Peterburi Zeniti taustaga Deniss Ugarovi debüüt kujunes pettumuseks – tabeli viimase Paide vastu tuli koduväljakul leppida väravateta viigiga. Liidrist Kaljust jääb Sillamäe tabelis maha üheksa punktiga ning vahe esikolmikuga on kärisenud samuti juba viiele punktile. Võrreldes Pärnu vastu peetud kohtumisega on mängukeelust vabanenud poolkaitsja Kõrõlo Silitš. Senise hooaja jooksul 29 väravat löönud Sillamäe on selles arvestuses küll liigas teisel kohal, kuid senised kuus mängu teiste esiviisiku meeskondadega on kaasa toonud vaid kaks viiki ja neli kaotust.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Sillamäega on kogu aeg tasavägised mängud olnud ning viimase omavahelise mängu võitsime 3:2. Sillamäel oli treenerivahetus ning mängijad tulevad ja tahavad end Hiiul kindlasti tõestada. Kodus ja meie fännide ees mängime alati võidule.»

Kalju poolkaitsja Andre Järva: «Flora vastu meil mäng õnnestus ning tõusime võiduga tabeliliidriks, kuid laupäeval ootab ees samuti oluline mäng. Sillamäe on uue treeneriga kindlasti motiveeritud, kuid oleme mänguks valmis.»

FC Flora – Narva Trans

Reedel, 5. juunil kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Flora kaotas teisipäeval Hiiul Nõmme Kaljule nii mängu kui ka liigatabeli liidrikoha, äsjastest vastastest jäädakse nüüd maha kahe punktiga. Veelgi murettekitavam on florakate jaoks aga asjaolu, et tänavu on Levadia ja Kaljuga peetud neljast liigamängust nopitud vaid üks punkt. Neljanda vooru mängus Transiga oli Kalju lähedal hooaja esimeste punktide loovutamisele, kuid tallinlased päästis tookord Sakari Tukiainen, kelle tabamus lisaminutitel tõi neile 1:0 võidu.

Siiski ei saa Flora oma olukorra üle liigatabelis eriti nuriseda, sest kõiki tabeli teise poole meeskondi on seni suudetud võita. Üle-eelmises voorus näidati Tammeka vastu, et kui meeskonna ründeliin end käima saab, võidakse lüüa kas või seitse vastuseta väravat, mis tähistas ühtlasi kogu Premium liiga käimasoleva hooaja suurimat võitu. Endale on lastud seni lüüa kümme väravat, millest paremat näitajat pole samuti liigas kellelgi välja käia.

Ida-Virumaa klubide kombe kohaselt on ka Trans jõudnud tänavu juba peatreenerit vahetada, kui Aleksei Jagudinilt võttis kolm vooru tagasi ohjad üle Nikolai Toštšev. Trans on tänavu olnud selgelt Premium liiga kõige etteaimamatum meeskond, sest seni on näidatud, et heal päeval suudetakse võita isegi liiga liidrit (2:0 Kalju vastu), aga halval päeval kaotada ka tabeli viimasele (0:1 Paidega üle-eelmises voorus). Reedesele mängule tuleb Trans siiski hea emotsiooniga, sest teisipäeval loputati Tartu Tammekat kodus koguni seisuga 6:0.

Kübaratriki sai seejuures kirja tänavuse hooaja jooksul juba klubi presidendilt kriitikat kuulnud lätlane Vitalijs Zils, kelle arvel on nüüd ühtlasi Transi suurima väravakütina seitse tabamust. Toštšev saab Flora vastu taas kasutada ka nädala alguses mängukeelu all olnud põhimängijaid, ründavat poolkaitsjat Volodõmõr Kilikevitšit ja paremkaitsjat Tanel Tambergi.

Flora on tänavu teiste tippude vastu hätta jätnud, kuid «kohustuslikud» võidud ära võtnud. FOTO:
Flora on tänavu teiste tippude vastu hätta jätnud, kuid «kohustuslikud» võidud ära võtnud. FOTO: Foto: Toomas Tatar

Flora peatreener Norbert Hurt: «Narval on võrreldes hooaja alguse kohtumisega uued treenerid. Nende trumbiks on olnud kiirrünnakud ja ees võivad nad nõelata. Meie meeskond on eelseisvaks mänguks valmis ja kuigi mõni päev tagasi oli raske heitlus Kaljuga, on mehed juba mõtetega Narva mängul.»

Flora poolkaitsja German Šlein: «Kahjuks Kaljuga mängus ei realiseerinud me oma võimalusi, aga soovime teha reedel vigade paranduse. Tuleb raske kohtumine, kuid loodame näidata ilusamat mängu ja lüüa rohkem väravaid kui aprilli alguses Narvas. Võidame ära ja saame rahulikult hea tujuga puhkusele minna.»

Transi peatreener Nikolai Toštšev: «Mängud Floraga on alati igale võistkonnale raske katsumus, nii ka meie jaoks. Alistada Florat nende koduväljakul on väga raske, aga võit on selle tõttu tähtsam. Iga võistkond astub väljakule ainult võidumõttega.»

Transi väravavaht Roman Smiško: «Valmistume mänguks väga tõsiselt. Mõistame kohtumise tähtsust. Saame ainult oma tegudega tõestada, mida väärt oleme.»

Tartu Tammeka – FC Infonet

Reedel, 5. juunil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Hooaega kenasti alustanud Tammeka on sattunud ootamatult keerulisesse seisu, sest meeskonna kaitseliin ei pea viimastes mängudes enam üldse – Floral lubati endale lüüa hooaja rekordit märkivad seitse väravat ja viimati tuli Transi vastu pall võrgust välja võtta kuuel korral. Ühtlasi on Tammeka nüüd 45 sisselastud väravaga selgelt Premium liiga kõige kehvema kaitsega klubi, ise on aga viimasest kuuest mängust neljas kuivale jäädud.

Infonet on viimasest kolmest mängust kogunud vaid kaks punkti. FOTO: Marko Saarm / Sakala
Infonet on viimasest kolmest mängust kogunud vaid kaks punkti. FOTO: Marko Saarm / Sakala Foto: Marko Saarm

Tammeka püsib endiselt kaheksandal kohal, ent kaks võitu järjest võtnud Paidel on vähemalt teoorias võimalus neist juba eesootava vooruga tänu paremale väravate vahele mööda minna. Samas ei tule ka Infonet mängule just parimate emotsioonidega, sest viimati jäädi koduväljakul Paidele pisut ootamatult 2:3 alla. Sellegipoolest on meeskonnal jätkuvalt Premium liiga üks paremaid kaitseliine, sest sarnaselt tabelitippudele Nõmme Kaljule ja Florale on endale lubatud lüüa ainult kümme väravat.

Paide vastu saadud kaotusest positiivset otsides võib Infonet rõõmustada vaid selle üle, et pärast kahes mängus järjest nulli peale jäämist suudeti vastaste võrku saata kaks palli – tõsi, üks neist penaltipunktilt. Löödud väravate arvestuses on Infonet siiski endiselt tagantpoolt kolmandal kohal – nende 16 väravast on ühe vähem kirja saanud vaid liigatabeli kaks viimast meeskonda Pärnu ja Paide. Tabelis ollakse 22 punktiga viiendad ning esikolmik on libisenud juba kuue punkti kaugusele, seega vajab Infonet Tartust kindlasti võitu ja kolme punkti, et neil kannul püsida.

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Tegijatel juhtub ja nii juhtus ka meil kaks mängu järjest. Olen olnud samas olukorras ka ise mängijana ja tean, et hetkel on vaja olla lihtsalt kannatlik, mõelda õigeid mõtteid ja teha õigeid asju, sest just nii kasvatas meie klubi Markus Jürgensoni, Albert Prosa, Mait Toomi, Kaarel Kiidroni, Siim Tenno, Reio Laabuse ja teised.»

Tammeka kaitsja Martin Naggel: «Meeskond pole viimastes voorudes näidanud sellist mängu, mida meie toetajad, fännid, treenerid ning ka me ise näha tahaksime. Eriti kaitsetöös peame olema distsiplineeritumad, et mitte kinkida vastastele lihtsaid väravaid – selliseid, mida laupäeva õhtul Meistrite Liiga finaalis arvatavasti ei näe. Jalgpall saab alguse ikkagi kaitsest, millele toetudes saab hakata väravaid otsima.

Pärast kahte suureskoorilist kaotust on vaja teha õiged järeldused ning asuda taas võitlema iga millimeetri ja palli pärast väljakul. Ma usun, et kodumäng Infonetiga on meile suurepäraseks võimaluseks näitamaks, et Tartu vaim pole kusagile kadunud. Sestap kutsuksin kõiki tartlasi reedel Tamme staadionile, et üheskoos pidada maha tuline jalgpallilahing ning seejärel rõõmsalt tähistada klubi 26. sünnipäeva. Tammeka on rohkem kui lihtsalt jalgpalliklubi.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Mõlema meeskonna eelnevad mängud ebaõnnestusid, mistõttu kavatseme nii meie kui ka vastane mängida vaid võidule. Peame võtma arvesse viimases kohtumuses tehtud vigu ja andma endast kõik, et tuua Tartust kolm punkti. Teist eesmärki olla ei saagi!»

Infoneti ründaja Jevgeni Harin: «See kohtumine on meie jaoks väga tähtis – kavatseme mängida vaid võidule! Püüame juba esimestel minutitel haarata palli enda kontrolli alla. Meeskond peab end kokku võtma pärast viimast kaotust Paidele.»

Liigatabel:

  1. Nõmme Kalju 33 punkti
  2. FC Flora, 31 pp
  3. FC Levadia 29 p
  4. Sillamäe Kalev 24 p
  5. FC Infonet 23 p
  6. Narva Trans 16 p
  7. Viljandi Tulevik 15 p
  8. Tartu Tammeka 11 p
  9. Paide Linnameeskond 8 p
  10. Pärnu Linnameeskond 6 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 13 punkti
  2. Flora 10 p
  3. Trans 9 p
  4. Infonet 8 p
  5. Sillamäe 8 p
  6. Viljandi 7 p
  7. Kalju 6 p
  8. Paide 6 p
  9. Tammeka 3 p
  10. Pärnu 1 p

Vaata 14. vooru kõikide kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles