Kummaline elu Põhja-Koreas: võimleja sünniaasta on mitmel korral muutunud

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõune-Korea võimleja (paremal) võistluse eel vestlemas Põhja-Korea sportlastega.
Lõune-Korea võimleja (paremal) võistluse eel vestlemas Põhja-Korea sportlastega. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Sportvõimlemisliit on asunud uurima järjekordset juhtumit, kus võimlejat on valetatud vanemaks, kui ta tegelikult on.

Seekord avastati juhtum, kus ühel Põhja-Korea võimlejal on kolm erinevat sünniaastat. 2004. aastal Ateena olümpiamängudel osaledes oli Hong Su Jongi sünnipäevaks märgitud 9. märts 1985, 2007. aasta MMil 9. märts 1986 ning tänavusel Rotterdamis toimunud MMil 9. märts 1989, kirjutab AP.

Kui Hongi õige sünniaeg on 9. märts 1989, siis ei oleks ta tohtinud osaleda 2004. aastal Ateena olümpiamängudel, kuna täiskasvanute arvestuses ei tohi osaleda võimlejad, kes ei saa võistluse toimumise aastasel vähemalt 16-aastaseks.

Võimlejate vanemaks valetamine on olnud pikka aega probleemiks ning 1997. aastal otsustati, et nooremad, kui 16-aastased ei tohi täiskasvanute seas võistelda.

Varasemalt oli vanusepiiriks olnud 14 ja seejärel 15.

Põhja-Korea kõrvaldati 1993. aasta MMilt, kui selgus, et 1991. aasta MMil rööbaspuudel kuldmedali võitnud Kim Gwang Suk oli kolmel aastal järjest märgitud 15-aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles