Eestlased jäid Aafrika ekspeditsioonvõistlusel napilt teiseks

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian ACE Adventure Team hõbedane finiš. Vasakult Timmo Tammemäe, Mariann Sulg, Rain ja Silver Eensaar.
Estonian ACE Adventure Team hõbedane finiš. Vasakult Timmo Tammemäe, Mariann Sulg, Rain ja Silver Eensaar. Foto: Kristiina Ollema

Eesti seiklussportlaste nelik võitles Svaasimaal üle kolme ööpäeva väldanud ligi 500 km pikkusel ekspeditsioonvõistlusel läbi möödunud öö esikoha nimel, kuid pidi täna hommikul tõdema finišisse saabudes, et on peakonkurendile Lõuna-Aafrikast kaotanud siiski 15 minutiga.

Arvestades veerandsaja võistkonna osalusel toimunud ektreemjõuproovi Expedition Africa kestust, on Eesti võistkonna Estonian ACE Adventure Team (Silver ja Rain Eensaar, Timmo Tammemäe ja Mariann Sulg) allajäämine võitjale võrreldav kolme sajandiku suuruse kaotusega 100 meetri jooksus.

Eesti võistkonna toetajate sõnul ilmutasid eestlased esmase emotsioonina kerget pettumust, sest tänu tugevale viimasele, kolmandale võistlusööpäevale oli võit korduvalt käeulatuses. Kahjuks ei suutnud Eesti neli tänahommikuses udus kohalike oludega piisavalt hästi arvestada, mistõttu libises võit peost Lõuna-Aafrikat esindavale võistkonnale Merrell Adventure Addicts.

Seiklusvõistluse viimane ööpäev algas eile varahommikul enne päikesetõusu kajakietapiga, kus küllaltki koos liikusid viis kiiremat võistkonda: Rootsi-Taani esindus Sweco Adventure, Merrell Adventure Addicts ja Jabberwock Lõuna-Aafrikast, Peak Performance Rootsist ja Estonian ACE Adventure Team. Kajakietapil suutis eestlaste paatkond Rain Eensaar ja Timmo Tammemäe teha paar karastavat suplust.

Kajakietapilt tulid eestlased viiendana, kuid vahed eesmistega olid väikesed. Järgmisel, 7 km pikkusel raftingu etapil liikus Eesti esindus hommiku-unisusest virgena, ühtse tiimina. Sweco võistkonna naisliige rebestades aga raftingul kergelt reie kakspealihast. Pärast väikest arstiabi jätkasid nad küll võistlust, kuid olid sunnitud peatusega kaotanud tunni. Nende edasine liikumiskiirus muutus märgatavalt aeglasemaks, mistõttu nad kukkusid esikolmiku konkurentsist välja.

Tänu kiirele tegutsemisele vahetusalas tõusis Estonia ACE Adventure Team pärast raftingut Merrell Adventure Addictsi kannul teiseks, kaotades neile 30 minutit.

Mariann Sulg oli juba teise päeva lõpuks saanud jalgade alla korralikud villid, kuid sellele vaatamata liikus võistkond mägisel maastikul edasi edukalt. Sulg kommenteeris: «Sellel etapil kaotasime aega raja algusosas. Olles kohalike oludega äsja tutvunud, arvasime, et mäe otsas asuvasse kontrollpunkti oleks õige minna otse. See osutus halvaks variandiks, mistõttu kaotasime väärtuslikku aega. Mehed tunnistasid hiljem, et navigeerisime üle.»

Pärast jalgsietappi ehk trekkingut jäi veel nii-öelda lõpusirge, kus võistkondadel tuli läbida viimased 100 km pilkases pimeduses.

Neli võistkonda oli teistel eest rebinud ning vahed olid pärast 60 tundi kestnud võistlust tillukesed. Merrell Adventure Addicts, kes läbis eelmise trekkingu-etapi puhtalt, liikus endiselt liidrikohal. Neile järgnesid rattasõidus eriti tugev Team Peak Performance ja Jabberwock, kes kaotasid Merrellile vahetusalas 30 minutit. Omakorda kuus minutit pärast noid jõudis vahetusalasse Estonian ACE Adventure Team, kelle silmist lugesid Svaasimaale sõitnud pöidlahoidjad välja, et nad pole sugugi alla andnud.

61 km pikkusel rattaetapil tegi Eesti võistkond tugevat tööd ja sõitis eksimusteta, erinevalt Merrellist ja Peak Performance’ist, kes keerasid valele rajale ja kaotasid seal 10-20 minutit. Rattaetapi lõpuks olid eestlased tõusnud teisele kohale.

Viimane, 34 km pikkune trekkingu-etapp muutus interneti vahendusel võistkondade liikumist jälgijatele närvesöövaks. Lõuna-Aafrika ja Eesti võistkond kulgesid enam-vähem sama kiirusega, kuid raja esimesel kolmandikul tegi Merrell suurema vea, tänu millele hõivas liidripositsiooni Estonian ACE Adventure. Kuid edaspidi ei suutnud kumbki võistkond pimedas täpselt liikuda ja nii möödusid nad üksteisest mitmeid kordi.

«Kaart oli küllaltki üldine ja vana, kui mitte öelda halb,» lausus Rain Eensaar. «Väga palju tuli kasutada oma intuitsiooni ning loota, et planeeritud etapil oli aastatega tekkinud uusi teid.»

Sulg tunnistas: «Kilomeetrid kogunesid vaevaliselt, sest jalatallad olid täiesti katki joostud ja seda juba esimesest trekist alates.»

Pärast 72 tundi võistlemist saabus Eesti nelik finišisse hõbedasel kohal, 15 minutit Merrell Adventure Addictsist hiljem.

Estonian ACE Adventure Teami liikmed, kes tänasid kõiki kaasaelajaid ja korraldajat Kineticgeari, lubasid võistlust lähemalt kommenteerida homme. Vahetult pärast lõpetamist oli nende soov vaid pesta-süüa-magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles