MMi normi täitnud Risto Mätas: sain edaspidiseks kindlust ja energiat

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Mätas.
Risto Mätas. Foto: Kristjan Teedema

Täna Tallinnas toimunud heitjate seeriavõistluse etapil sündis kaks silmapaistvat tulemust – Kati Ojaloo püstitas vasaraheites uue Eesti rekordi 67.12 ning Risto Mätas täitis odaviskes MMi normi tulemusega 82.06. Mõlemad sportlased märkisid, et tööd on tehtud väga palju, kuid et just tänasel võistlusel võiksid sellised tulemused tulla, ei osanud nad kumbki oodata.

Mätasest sai sellega üheksas Eesti kergejõustiklane, kes on Pekingi MMi normi alistanud. Mätas märkis, et tuli tänasele võistlusele algselt ilma eriliste eesmärkideta. «Mõtlesin võtta seda kui trennivõistlust, sest viimasel ajal on olnud tehnikaga palju probleeme, nii et ei saanud väga kõrgeid ootusi seada. Kohale tulles selgus, et võistlemegi ainult kahekesi koos ühe noore mitmevõistlejaga. Tuli aga välja elu seni parim võistlusseeria.

Esimene katse polnud küll suurem asi – 74 meetrit millegagi, kuid teine oli juba 81.80. Siis nägin, et täna on võimalik ära teha kõik, mis vaja. Kolmas katse lendas diagonaaltuule tõttu sektorist kahjuks välja, kuid oli kõige pikem üldse. Neljandas katse tuli 82.06 ehk MM-i norm, siis tuli juba pingelangus. Viienda astusin üle ja kuues oli üle 79. Kokkuvõttes väga positiivne ja stabiilne seeria, polnud nii juhuslik kui tavaliselt. Usun, et siit tuleb nüüd uus kindlus ja energia ka edaspidiseks,» rääkis Mätas.

Eesti rekordi ligi pooleteise meetriga purustanud Kati Ojaloo rääkis, et kuna eelmise nädala trennid olid olnud kehvakesed, läks ta võistlustele eelkõige mõttega keskenduda tehnilisele sooritusele, mitte kauguse püüdmisele. «Viimased võistlused ongi rekordi püüdmise nahka läinud. Ja nüüd see siis tuli, kui kõige vähem ootasin – Eesti rekord 67.12 kohe esimesel katsel. Teine katse oli 65.75. Kolmas 63 millegagi, neljanda jätsin vahele, sest ilm muutus nii palavaks. Viies katse tuli taas üle 65 ning viimane 63 millegagi,«» kirjeldas Ojaloo.

Tema senine rekord oli tänavusel Heitjate seeriavõistluse avaetapil heidetud 65.62, samas on eelmise aastaga võrreldes on lisandunud koguni ca kaks meetrit. «Selle taga on töö, töö ja töö. Trenni on palju tehtud, jõus on palju arenetud ja kiirust on juurde tulnud,» ütles Ojaloo.

Senine rekord kuulus Maris Rõngelepa nimele tulemusega 65.75. Pekingi MM-i normini – 70.00 –  jäi veel ruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles