Heategevuskrossi järel ootab Leokit ravikuur

Oliver Lomp
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Leok sõidab laupäeval viimast korda Hondaga endanimelisel heategevuskrossil, läheb siis Belgiasse uut  TMi tsiklit proovima ja jääb seejärel haiguslehele. Tervis tuleb korda saada.
Tanel Leok sõidab laupäeval viimast korda Hondaga endanimelisel heategevuskrossil, läheb siis Belgiasse uut TMi tsiklit proovima ja jääb seejärel haiguslehele. Tervis tuleb korda saada. Foto: Karli Saul

Kuigi MM-hooaeg on jõudnud lõpule, kujuneb Eesti parima motokrossimehe Tanel Leoki aasta lõpp väga tihedaks. Pärast endanimelist heategevuskrossi ootab ees uue tsikli test ja seejärel pikk ravikuur.


Leoki tänavune hooaeg kulges üle kivide ja kändude. Probleeme esines nii tsikli kui tervisega ning MX1 klassi MMi kokkuvõttes pidi eestlane leppima 6. kohaga.

Sõidu jooksul esinevate tehniliste probleemide ja muu ebaõnne vastu ei saa midagi teha, kuid tervise osas võib inimene muresid ennetada. Seega otsustas Leok viperused likvideerida ja läheb 27. oktoobril lõikuslauale. Leokil oli enim probleeme kurguga, seega otsustasid tohtrid mandlid välja lõigata.

«Arst ütles, et põletikulisena toodavad mandlid mürke ning teevad vere kehvaks, mis omakorda võtab energiat ja jõudu. Seega on need targem likvideerida,» selgitas Leok, kelle sõnul segas murekoht teda enam Brasiilia ja USA etappidel. «Pärast oppi pidi kurk nädal aega valus olema ning siis ei tohi kindlasti end liigutada, kuid targem oleks puhata kümme päeva.»

Enne mandlioperatsioonile minekut kavatseb Leok aga oktoobri teises pooles katsetada viis-kuus päeva oma uut TMi võistlustsiklit. Need on aga ainsad teadaolevad testipäevad, kuna pärast lõikust pole eestlase ravi lõppenud.

Sel aastal ilmnes probleeme ka põlvedega ning seegi häda vajab väljaravimist. Muret teep hüppaja põlv (jumpers knee) ning seda põhjustab põlvekõhre kõõluse ülekoormus. Ka põlvele tegi ta esimest korda liiga suve keskpaigas USA etapil, kuid pole kindel, kas juhtum on praeguse probleemiga seotud. Igal juhul on treenimine häiritud.

«Suvel hakkas põlv pärast jooksmist valutama ja nüüd ei tohi juba kaks kuud üldse joosta,» selgitas Leok sümptomeid. Kas ka põlvega tuleb minna operatsioonile, pole veel siiski teada.

«Alguses tuleb minna skannerisse ja eks siis selgub. Võib-olla ei ole vaja lõikust ja piisab lihtsalt ravist,» ütles Leok.

Enne tervisehädade lahendamist korraldab Leok aga juba teist aastat järjest omanimelist heategevuskrossi «Tanel Leok ja sõbrad». Mõte tekkis Leokil koos sõbra Martin Arumäega kaks aastat tagasi ja inspiratsiooni said nad läbi aegade parimaks krossisõitjaks peetavalt Stefan Evertsilt, kes korraldab samasugust võistlust oma kodumaal Belgias.

«Sellist heategevusüritust polnud ja mõtlesime, et proovime ka,» meenutas Leok, kelle sõnul läks esimene aasta fantastiliselt, kuna koos heategevusliku oksjoniga koguti 180 000 krooni õnnetuses liikumispuude saanud laste toetuseks. «Eelmisel aastal läks üle ootuste hästi. Poleks uskunud, et nii palju lastele teenime. Seega on latt päris kõrgele aetud.»

Võistlusklassideks heategevuskrossil «Tanel Leok ja sõbrad» on 50 cm³, 65 cm³, 85 cm³, Open, Beginners, Säärud ja Mini MX. Kuna selle heategevuskrossi korraldustoimkond on sama, mis mehaanikute mitteametlikel meistrivõistlustel (MMM), on juurde toodud uus klass Beginners, mis mõeldud nii MMMil osalejatele kui ka hobikrossi karikasarjas sõitjatele.

Korraldajate sõnul loodetakse sellest klassist leida uusi, seni varjus olnud talente Eesti motokrossis. Beginners-klassis pääseb sõitma 100 kiiremat registreerijat.

Heategevuskrossi «Tanel Leok ja sõbrad» võistlussõidud algavad Kose krossirajal sel laupäeval, 9. oktoobril kell 12.

Staaride varustuse müügi tulud lähevad taas heategevuseks

Ka sel aastal toimub enne autasustamist oksjon, kus tuleb müüki hulgaliselt maailma tippsõitjate varustust. Oksjoni tulud lähevad sarnaselt eelmise aastaga heategevuseks.

Praeguseks on oma varustuse välja pannud kümnekordne maailmameister Stefan Everts. Ilma kiivrita saab soetada MX1 valitseva maailmameistri Antonio Cairoli võistlusrüü koos numbriplaadiga. Võistlussärgi koos autogrammidega panevad välja veel Ken Roczen, Ken De Dycker, Jevgeni Bobrõšev, aga ka tänavu karjääri lõpetamisest teatanud Joshua Coppins. Loomulikult saab oksjonilt soetada ka Eesti parimate varustust.
Täpse esemete nimekirja koos alghindadega avaldavad korraldajad enne krossi meedias.

Pakkumised algavad pärast võistluspäeva lõppu orienteerivalt kell 17.00. (PM)

Evertsi oskused pole kadunud

Sel laupäeval Kose krossirajal sõidetav heategevuskross «Tanel Leok ja sõbrad» on Eesti motokrossis ajaloolise tähtsusega, kuna starti tuleb läbi aegade parim motokrossisõitja, kümnekordne maailmameister Stefan Everts. Tanel Leok loodab, et kuulus nimi meelitab kohale rohkelt motokrossihuvilisi.

«Kui Eestisse tuleb Evertsi-sugune mees, kes sõidab võib-olla ainult paar krossi aastas, siis mis veel peaks inimesi meelitama,» kommenteeris Leok kuulsa kolleegi tulekut. «Evertsi tulemine annab kogu üritusele hoopis teised mõõtmed.»

Everts korraldab sarnast võistlust ka ise Belgias ning kuigi ta on profispordist taandunud, pole ta oskusi kaotanud ja sõidab Leoki sõnul väga kiiresti.

«Sel aastal vist jäi enda võistlusel teiseks, kuid tavaliselt on ta seal alati esimene. Muidu olen ka mina talle kaotanud,» märkis Leok.

MM-sarja meestest on stardis MX2 klassis kokkuvõttes 11. koha saanud Eesti juurtega soomlane Harri Kullas ja MX1 klassis 9. koha saanud Davide Guarneri. Evertsile ja praegustele MM-sarja kiiretele meestele astuvad vastu lisaks Läti ja Soome parimatele kohalikud ässad eesotsas Leoki enda, Juss Laansoo, Gert Krestinovi ja Priit Rätsepaga. Algul pidi osalema ka MX1 MMi teine mees Clement Desalle, kuid tema on ametis tsikli testimisega. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles