Kaks UEFA karikat võitnud Itaalia tippklubi läks pankrotti

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parma jalgpalliklubi.
Parma jalgpalliklubi. Foto: SCANPIX

Veel lõppenud hooajal Itaalia kõrgliigas mänginud Parma jalgpalliklubi läks pankrotti.

Parma jäi tänavu kõrgliigas viimaseks ja langes esiliigasse ning asus seejärel ostjat otsima, kuid 22,6 miljoni euro eest soovijat ei leidunud. See tähendab, et klubi kuulutatakse ametlikult pankrotis olevaks ja uuest hooajast jätkab võistkond mängimist Serie D-s ehk tugevuselt neljandal liigatasemel.

1913. aastal asutatud Parma tõusis Itaalia tippude hulka 1990ndatel aastatel, kui meeskonda rahastas lõpuks suurpetiseks ja kurjategijaks osutunud Calisto Tanzi. Itaalia meistriks pole küll kordagi tuldud, parimal juhul lõpetati hooajal 1996/97 teise kohaga. Kui 1990ndate aastate alguseni polnud Parma võitnud ainsatki suuremat auhinda, siis sestpeale on nende auhinnakappi lisandunud kaks UEFA karika võitu, UEFA karikavõitjate karikas, kolm Itaalia karikat ning mitu superkarikat nii kodumaalt kui ka Euroopast.

2003. aasta lõpus läks Tanzi kriminaalne ärimull aga lõhki ja Parma sattus 2007. aastaks administreerimise alla. Klubi püsis siiski järjepidevalt kõrgliigas, vaid hooajaks 2008/09 vajuti korraks aste madalamale. Veel hooajal 2013/14 lõpetas Parma kõrgliigahooaja igati tublil kuuendal kohal, kuid mullu sügisel müüs alates 2007. aastast klubi omanikuks olnud ettevõtja Tommaso Ghirardi talle kuulunud kaks kolmandikku klubist maha ning sealt algas ka Parma lõplik allakäik.

Lõppenud hooajal mängisid klubis tuntumatest nimedest ründaja Antonio Cassano ja Portost laenul olnud Portugali koondislane Silvestre Varela. Aastate jooksul on Parma ridadest aga läbi käinud hulk väga nimekaid jalgpallureid eesotsas Gianfranco Zola, Hernan Crespo, Adrian Mutu, Gianluigi Buffoni, Faustino Asprilla, Lilian Thurami ja Fabio Cannavaroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles