Mõõt sai täis: venelased kangutavad Capellot ametist

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fabio Capello.
Fabio Capello. Foto: SCANPIX

Venemaa Jalgpalli Liit kogunes täna planeeritud koosolekule, kus muude küsimuste kõrval arutatakse ka seda, kas lõpetada tööleping peatreeneri Fabio Capelloga. Paljude asjatundjate hinnangul ei ole itaallane väärt talle makstavat hiigelsuurt palka, lisaks on koondise tulemused viimastes mängudes olnud kehvapoolsed.

Capello käe all on Venemaa koondis pidanud seni 33 mängu, millest on võidetud 17, viiki mängitud 11 ja kaotatud viis. Itaallasel on Venemaa alaliiduga sõlmitud leping kuni 2018. aasta MMi lõpuni. Juba eile õhtul hakkasid Venemaa pressis aga levima väited, et Capello lastakse täna lahti ning tema asemel nimetatakse peatreeneriks alates 2008. aastast Moskva CSKAd juhendanud Leonid Slutski.

Raha on: miljardär Ališer Usmanov maksab ise Fabio Capello palga kinni. FOTO: Scanpix
Raha on: miljardär Ališer Usmanov maksab ise Fabio Capello palga kinni. FOTO: Scanpix Foto: Nikolsky Alexei/ITAR-TASS

Alaliidu kontori ees ootavad Sport Ekspressi ajakirjanikud said täna jutule alaliidu täitevkomitee liikme Viktor Ozeroviga, kelle sõnul pole protsess siiski nii lihtne. «Selgub, et reeglite kohaselt ei ole komiteel õigust peatreenerit vallandada ega ka uut meest ametisse nimetada. See punkt vajab muutmist, meil peab see õigus eksisteerima. Muidu on nii, et meil on küll otsus uue treeneri kohta tehtud, aga puudub võimalus eelmisest vabaneda,» vihjas Ozerov selgesti soovile Capellost lahti saada.

Alaliit on olnud ka hädas itaallasele palga maksmisega, sest Capello on mitu korda kurtnud, et lubatud summad pole õigeks ajaks tema kontole laekunud. Alles eile levis info, et Capello viimaste kuude palga tasus (juba mitmendat korda) oma rahakotist Vene miljardär Ališer Usmanov, kandes Venemaa jalgpalliliidu arvele selle tarbeks 300 miljonit rubla. Kuna väidetavalt teenib Capello aastas seitse miljonit eurot, asusid Venemaa jalgpallifännid hiljuti suisa ise raha koguma, et vajalikud 21 miljonit kokku korjata ning itaallane kolm aastat enne lepingu lõppu tagasi kodumaale saata. Fännide algatuse nimeks pandigi «Fabio, mine koju».

Hea algus, kuid šokeeriv MM

Kui Capello 2012. aasta suvel Venemaa koondist juhendama asus, alustas Venemaa heade tulemustega – nelja võiduga MM-valikmängudes ja kahe viigiga maavõistlustes. 2013. aasta alguses lisandusid võit ja viik maavõistlustes Islandi ja Brasiiliaga, kuid neile järgnesid valikmängudes võõrsil Portugalilt ja Põhja-Iirimaalt saadud kaotused.

Pärast väikest tagasilööki lisas Venemaa siiski tabelisse kolm võitu ja ühe viigi, alagrupp võideti ühe punktiga Portugali ees ja pääseti otse MMile. Arvestades aga, et venelastega samas alagrupis olid lisaks Portugalile veel Iisrael, Aserbaidžaan, Põhja-Iirimaa ja Luksemburg, täideti sellega kohustuslik programm. Aasta lõpetati viigi ja võiduga maavõistlustes Serbia ja Lõuna-Korea vastu.

2014. aastal võideti MMiks valmistudes Armeeniat, Slovakkiat ja Marokot ning viigistati Norraga. MMil tuli aga avamängus leppida 1:1 viiki Lõuna-Koreaga ning teises kohtumises kaotati 0.1 Belgiale. Kolmandas voorus vajati edasipääsuks võitu, kuid Alžeeriaga tehtud 1:1 viik jättis venelased alagrupis kolmandaks.

Mullusuvine MM lõppes venelastele suure pettumusega. FOTO: Scanpix
Mullusuvine MM lõppes venelastele suure pettumusega. FOTO: Scanpix Foto: Sharifulin Valery/ITAR-TASS

Kaks kaotust Austriale

Septembris maandati kurbust koduse 4:0 võiduga Aserbaidžaani üle ning viis päeva hiljem alustati uut EM-tsüklit samuti 4:0 võiduga, kui vastaseks oli Liechtenstein. Oktoobris võõrsil tehtud 1:1 viik Rootsiga oli sobilik tulemus, kuid sellele järgnenud samuti 1:1 viik kodus Moldovaga enam mitte. Novembris kaotati võõrsil Austriale 0:1.

Järgmises valikmängus saadi tänavu märtsis 3:0 tehniline võit Montenegro üle, kuna kohtumine Podgoricas katkestati publikurahutuste tõttu. Lisaks võideti maavõistlustes Ungarit ja Valgevenet ning viigistati Kasahstaniga. 14. juunil tuli aga kodus taas 0:1 alla vanduda Austriale ning see võibki jääda Capello viimaseks mänguks Venemaa koondise peatreenerina.

Kaks kaotust Austriale on Venemaa tabeliseisu kehvaks teinud. FOTO: Scanpix
Kaks kaotust Austriale on Venemaa tabeliseisu kehvaks teinud. FOTO: Scanpix Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

EM-valikgrupis on Venemaal kuue vooru järel 8 punktiga alles kolmas. Austrial on liidrina 16 ja Rootsil teisena 12 punkti, venelastest vaid kolme punkti ehk ühe võidu kaugusel on Montenegro ja Liechtenstein. Alagrupist pääsevad otse EM-finaalturniirile kaks paremat, sinna saab ka parim kolmanda koha meeskond, ent selles arvestuses on Venemaa praegu üheksa valikgrupi peale alles neljandal kohal. Allesjäävad kaheksa kolmanda koha meeskonda kohtuvad play-offis, kust pääseb finaalturniirile veel neli koondist.

Capello on treenerikarjääri jooksul tulnud AC Milani, AS Roma ja Juventusega kokku seitse korda Itaalia meistriks, ehkki Juventusega saavutatud kaks tiitlit võeti klubilt hiljem kokkuleppemängude skandaali tõttu ära. Lisaks on ta tüürinud Madridi Reali kahel korral Hispaania meistriks ning võitnud 1994. aastal Milaniga ka Meistrite liiga. Aastatel 2007-2012 juhendas Capello Inglismaa koondist, kuid läks sealgi kohaliku alaliiduga tülli ja lahkus seetõttu ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles