Meistriliiga 16. voor: Tammeta jäänud Viljandi võõrustab Kaljut, viimased võitlevad Paides

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonas Tamm vahetas Viljandi kollase särgi Flora rohelise vastu.
Joonas Tamm vahetas Viljandi kollase särgi Flora rohelise vastu. Foto: Marko Saarm / Sakala

Paarkümmend päeva kestnud koondise- ja pühadepausi järel jätkatakse mängudega jalgpalli Eesti meistriliigas, kus toimub 16. voor. Premium liiga esikolmik mahub 15 mängu järel vaid kolme ja esiviisik seitsme punkti sisse, kuhjaga põnevust jagub ka tabeli teise poolde. Postimees toob sellest voorust vaatajateni reedese Viljandi Tuleviku ja Nõmme Kalju heitluse, laupäeval näitame aga tabeli kahe viimase meeskonna Paide ja Pärnu eeldatavalt kompromissitut heitlust. Mõlemad kohtumised algavad erandkorras kell 20.45.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Viljandi Tulevik – Nõmme Kalju

Reedel 26. juunil kell 20.45 Viljandi linnastaadionil

Tulevik on seni olnud suvise üleminekuakna suurim kaotaja, sest meeskonna parim väravakütt Joonas Tamm siirdus FC Flora ridadesse. Tamme arvele jäi 15 Viljandi särgis peetud mänguga 9 tabamust, millega ta hoiab Premium liiga väravalööjate tabelis kõrget kolmandat kohta. Kogu ülejäänud Viljandi meeskond on suutnud seni lüüa täpselt sama palju väravaid kui Tamm üksi.

Flora ei jätnud aga Tulevikku päris tühjade kätega, sest vastutasuks saadeti laenulepingu alusel mulke abistama teine peaaegu samast puust ründaja, 21-aastane Martin Kase. Hiljuti kaitseväeteenistuse lõpetanud Kase on jõudnud juba lüüa Flora duubelmeeskonna eest naasmismängus kübaratriki ning saanud jala valgeks ka Premium liigas, tehes kaasa neljas mängus ning lüües ühe värava. Tulevikus ootavad Kaset ees hooaja algusest saadik seal laenulepinguga mängivad florakad Gerdo Juhkam, Ragnar Piir ja Karl Ivar Maar.

Liigatabelis on Tulevik hooaja eel loodetust ehk veidi paremalgi positsioonil, sest 15 punkti annab neile seitsmenda koha. Võidurõõmu maitsti viimati aga enam kui kuu aja eest, kui kodus alistati Tartu Tammeka. Pärast seda on viljandlased saanud neljast mängust kirja vaid ühe viigipunkti ning eriti suurt pettumust valmistas kindlasti viimane suvepausi eelne kohtumine, kus võõrsil vannuti 1:2 alla Pärnu Linnameeskonnale.

Nõmme Kalju täiendas meeskonda serblase Borislav Topiciga (vasakul). FOTO:
Nõmme Kalju täiendas meeskonda serblase Borislav Topiciga (vasakul). FOTO: Foto: Nõmme Kalju pressiteenistus

Hooaega võimsalt alustanud Nõmme Kalju suutis vahepeal neid tabanud mõõna ületada ja ühe põhikonkurendi Flora alistamisega jälle tabelijuhiks tõusta, kuid viimati jäädi juuni algul koduväljakul 0:2 alla mullusele hõbedameeskonnale Sillamäe Kalevile. Et ka Flora kaotas, on Kalju edu tabelis siiski liidrina endiselt nende ees kahe- ja teiseks kerkinud Levadia ees ühepunktiline.

Suvise üleminekuakna jooksul ja euromängude eel on Nõmme meeskond juba täiendanud ridasid kogenud serblasest kaitsja Borislav Topiciga, kes võib tegutseda nii vasakkaitsja kui ka kaitsva poolkaitsja kohal. Ühes Topici saabumisega osutus üleliigseks Kalju eest võrdlemisi säratuid mänge teinud prantslane Nicolas Galpin, kes asus uut mängupaika otsima mujalt.

Kaljut ei saa seekord väljaku äärest juhendada peatreener Sergei Terehhov, kes teenis pärast eelmist mängu kohtunike aadressil tehtud kriitika eest jalgpalliliidult ühemängulise keelu. Samuti jäävad kaartide tõttu mängust eemale keskkaitsja Jorge Rodrigues ja ründaja Artjom Dmitrijev.

Tuleviku president Raiko Mutle: «Ootamatult ruttu sai väike puhkus läbi ja tõsine töö on jälle käima pandud. Pidevalt kasvava ja areneva klubina läheme sellele kohtumisele vastu mõningate muudatustega ja eks siis reede õhtuks ole selge, kuidas täpsemalt meid need mõjutavad. Igal juhul peaks kõigil mängijatel olema kasvanud mängunälg ja tõestamise soov, et veelgi tugevamatena tõestada oma Premium liiga väärilisust. Läheme oma meeskonna ja linna au kaitsma ning usun meie võimalusse siit positiivne tulemus võtta.»

Tuleviku poolkaitsja Tanel Lang: «Peale väikest pausi oleme saanud ajusid puhata, nüüd oleks vaja suure tuhhiga peale lennata ja Kalju elu meie enda koduväljakul raskeks teha. Pinget peaks Kalju tundma ja meie neile midagi lihtsalt ei anna.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Paide Linnameeskond – Pärnu Linnameeskond

Laupäeval, 27. juunil kell 20.45 Paide linnastaadionil

Paide ja Pärnu omavahelise kohtumise olulisuse mõistmiseks piisab sellest, kui heita vaid korra pilk liigatabelisse. Pärnakatel on seal 9 ja hooaega kohutavalt alustanud Paidel 8 punkti, kusjuures mõlemal on võidu korral võimalus tõusta üle pika aja ohutsoonist välja kaheksandale kohale.

Pärnu tuleb mängule hea emotsiooniga, sest eelmises voorus alistati Viljandi Tulevik tänu Robert Kirsi penaltile ja Henri Hansoni tabamusele 2:1 ning kirjutati sellega tabelisse hooaja teine võit. Enne seda ka Sillamäelt võõrsil viigipunkti näpanud Pärnu pidas liigapausi ajal sõpruskohtumise Rootsi kõrgliigas kolmandat kohta hoidva IFK Norrköpinguga ning hakkas neilegi südilt vastu. Ühtlasi sai esmakordselt Linnameeskonna särgis näha ka Raio Piirojat, kes tegutses lõpuminutitel platsil ründajana. Liigahooaja jätkudes võtab Piiroja siiski taas üle Linnameeskonna presidendi ameti, tunnistades pärast mängu Norrköpingiga, et füüsiline vorm ei luba tal kaaslinlasi tõenäoliselt sel hooajal kõrgliigas aidata.

Paide, kes vireles pikalt tabeli lõpus kahe viigipunkti peal, on viimasest kolmest liigamängust kaks võitnud, kui esmalt alistati kodus Narva Trans ja kohe seejärel võõrsil ka Infonet. Viimases voorus asuti kiirelt juhtima isegi tiitlikaitsja Levadia vastu, ent lõpuks tuli leppida suure 1:5 kaotusega.

Pärnu Linnameeskond pani suvise pausi ajal võimed proovile Rootsi tippmeeskonna IFK Norrköpingi vastu. FOTO:
Pärnu Linnameeskond pani suvise pausi ajal võimed proovile Rootsi tippmeeskonna IFK Norrköpingi vastu. FOTO: Foto: Ants Liigus

Tartu Tammeka – FC Levadia

Reedel 26. juunil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Tammeka on viimase paari kuu jooksul olnud suures hädas kaitsetööga, sest seitsmes viimases mängus on lastud endale lüüa kokku koguni 29 väravat ehk keskmiselt üle nelja värava mängus. Nimetatud seitsmest mängust ühes suudeti küll ka võidupunktid tabelisse kirjutada, kui kodus oldi 3:2 paremad Paidest, kuid sellegipoolest on tabelis kaheksandal kohal püsiv Tammeka jälitajad Pärnu ja Paide juba ohtlikult lähedale lubanud.

Viimati vannuti 1:2 alla Infonetile ning pilk liigatabelisse näitab, et tartlased on endale lubanud lüüa senise hooajaga juba 47 väravat – seda on lausa kaheksa võrra rohkem kui järgmisel meeskonnal. Tammeka seekordne vastane Levadia, kellele kolmandas voorus napilt 1:2 alla vannuti, on suvise üleminekuakna jooksul seni kõige kõvemaid täiendusi teinud.

Tiitlikaitsja ridades on tagasi vanad tuttavad ehk keskkaitsja Artjom Artjunin ja mullu Premium liigas 32 väravat kõmmutanud ründaja Igor Subbotin, kelle püüdlused vastavalt Rumeenia ja Tšehhi kõrgliigas kanda kinnitada paraku vilja ei kandnud. Lisades neile heas hoos vanameistri Ingemar Teeveri, kelle arvel on praeguseks juba 12 tabamust, mis annab ühtlasi liiga suurimate väravaküttide edetabelis esikoha, on Levadia ründeliin koos Subbotini lisandumisega üliohtlik igale vastasele.

Igor Subbotin (paremal) on tagasi Levadias. FOTO:
Igor Subbotin (paremal) on tagasi Levadias. FOTO: Foto: Toomas Tatar

Hooaega kesiselt alustanud Levadia on kerkinud liigatabelis juba teiseks, liidrist Nõmme Kaljust jäädakse maha vaid punktiga ning Florat edestatakse omakorda samuti punktiga. Tartust hea emotsiooni saamine on Levadiale oluline, sest juba teisipäeval kohtub tiitlikaitsja Meistrite liiga esimese eelringi mängus Belfastis sealse Crusaders FC-ga.

Tammeka peatreener Indrek Koser: «See on pärast väikest suvepuhkust esimene mäng – ja kohe tiitlikaitsja Levadiaga. Oleme selleks valmis ja anname endast kõik, et teha hea mäng ja saavutada positiivne tulemus.»

Tammeka poolkaitsja Martin Miller: «Levadial on väga kõva sats. Aukartust me aga kindlasti ei tunne. Tammeka püüab näidata ilusat jalgpalli ja jätta väärtuslikud punktid Tartusse.»

Levadia peatreener Marko Kristal: «Üritame puhkuse järel hoo üles saada. Mäng Tammekaga on meie viimane proovikivi enne euromängu ja mõistagi tahame teha korraliku esituse.»

Levadia äärepoolkaitsja Omar El Hussieny: «Meil avaneb võimalus tõusta liiga liidriks, kuna hetkel jääme Nõmme Kaljust maha vaid ühe punktiga. Tammeka on tõsine vastane, kes suudab sepistada üllatusi, ent me usume endasse, suudame näidata head mängu ja loodame, et kõik läheb hästi!»

Tallinna Infonet – Narva Trans

Reedel 26. juunil kell 19.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Infonet on liigatabelis jätkuvalt viiendal kohal, kuid liidrist Nõmme Kaljust jäädakse maha seitsme ja medalikohast vaid viie punktiga. Hooaja eel avalikult medaliplaane pidanud Infonetti on tänavu kummitanud ebastabiilsus – võidetud on näiteks Kaljut ja Sillamäe Kalevit, kuid samas kaotatud viimastes mängudes Paidele ja viigistatud Viljandiga. Enne lühikest suvepausi peetud viimases voorus suudeti siiski tabelisse kirjutada kolm võidupunkti, kui Tartus alistati 2:1 sealne Tammeka.

Infonet pole endiselt suutnud korralikult väravasoonele jõuda, sest löödud 18 väravast on napilt vähem suutnud vaid tabeli kaks viimast Pärnu ja Paide, esineliku meeskondadele jääb see näitaja aga alla juba kümnekonna või enamagi väravaga. Samas on Infoneti trumbiks olnud kindel kaitse, sest enda väravasse on lastud 15 mänguga vaid 11 palli – sama hea näitaja on kirjas ainult Floral.

Infoneti meeskonna suurim mure on seni olnud ebastabiilsus. FOTO: Marko Saarm / Sakala
Infoneti meeskonna suurim mure on seni olnud ebastabiilsus. FOTO: Marko Saarm / Sakala Foto: Marko Saarm

Infoneti kõikuvad tulemused kahvatuvad siiski Narva Transi käimasoleva hooaja kõrval. Piirilinlased on suutnud alistada nii Kalju kui ka Flora, ent osanud samas kaotada tabeli viimasele Paidele. Eelmises voorus Tallinnas saadud 1:0 võit Flora üle kvalifitseerub kahtlemata hooaja üheks suuremaks üllatuseks ning kinnistas veelgi Transi kui selle hooaja musta hobuse kuvandit. Liigatabelis on konkurentidele siiski hooaja algusega korralik edumaa antud ja ehkki kuuendalt kohalt ei saa Transi vähemalt käesoleva vooruga keegi tahapoole lükata, lahutab neid ka viiendast kohast juba siiski seitse punkti.

Õige Ida-Virumaa klubi kombel tänavu korra juba ka peatreenerit vahetada jõudnud Transil on pidevalt olnud probleeme ka liiga lühikese pingiga ning küllap just selle leevendamiseks toodi taas meeskonda kunagine oma kasvandik, viimased seitse hooaega Venemaa teises liigas mänginud 25-aastane Kirill Nesterov. Eesti jalgpall ei ole nende aastate jooksul Nesterovile siiski võõraks jäänud, nii on ta käinud talviti palli taga ajamas saalijalgpalli meistriliigas ning esindas näiteks 2012. aasta detsembris traditsioonilisel Aastalõputurniiril Tallinna Kalevit, kirjutab Soccernet.ee.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Paus peaks meeskonnale hästi mõjuma ning vaatamata mõnede mängijate traumadele, oleme taas valmis näitama oma väljakul tulemuslikku mängu. Vastane sai teise hingamise, mis omakorda lisab mängule intriigi. Ootame oma fänne ning püüame neid oma mänguga rõõmustada.»

Infoneti keskkaitsja Andrei Kalimullin: «Pärast pausi ootab meid tähtis mäng. Narva meeskond on tõsine vastane, keda ei tohi alahinnata. Meie mängu tase sel aastal lubab meil aga arvestada võiduga. Lähtudes liiga tabelist, peame selle mängu võitma, et püsida liidrite grupis. Arvan, et iga meie mängija on valmis andma endast võidu nimel väljakul kõik ning aitama võtta vajalikud kolm punkti.»

Sillamäe Kalev – FC Flora

Laupäeval 27. juunil kell 16.30 Sillamäel Kalevi staadionil

Kohtumist näitab otsepildis ETV

Sillamäe sai enne suvepausi kuhjaga enesekindlust juurde, kui enesekindla mängu toel alistati võõrsil 2:0 liiga liider Nõmme Kalju. See tulemus hoiab Kalevit endiselt medalikonkurentsis ja nagu lubas pärast võidukat kohtumist uus peatreener Deniss Ugarov, ei ole jalgpallipublik Sillamäe uut nägu veel õieti näinud.

Mullu tehti uue peatreeneri juhendamisel väga võimas hooaja teine pool ja kerkiti lõpuks hõbemedalitele, näis, kuidas läheb Sillamäel tänavu. Sarnaselt mullusele on Sillamäe tänavugi suurimate väravalööjate esirinnas ja 31 tabamusega ollakse võrdsel pulgal tabelijuhi Nõmme Kaljuga. Enam kui kolmandik meeskonna väravatest – täpsemalt 11 – on ukrainlase Jaroslav Kvassovi arvel. Kindlasti tahab Sillamäe Florale kätte maksta ka kevadel esimeses omavahelises kohtumises saadud 0:1 kaotuse eest.

Floral on viimaste voorude järel olnud palju mõtteainet. FOTO:
Floral on viimaste voorude järel olnud palju mõtteainet. FOTO: Foto: Toomas Tatar

Flora sai eelmises voorus teise Ida-Virumaa meeskonna Narva Transi käest kodus ootamatult ja valusalt nõelata, kui vastu tuli võtta hooaja neljas kaotus. Liigatabelis ollakse kolmandal kohal ja liidrist vaid kahe punkti kaugusel, kuid seni pole Flora kohtumistes põhikonkurentidega üleliia veenvalt esinenud. Üks põhjus selle taga on kindlasti olnud heas hoos ründaja puudumine, sest seni on Flora eest enim väravaid kirjas viis korda võrku sahistanud poolkaitsjal Irakli Logual. Kuigi raskest põlvetraumast taastuv Albert Prosa teeb juba meeskonna treeningutel kaasa, pole temast veel ilmselt niipea stabiilset väravalööjat oodata.

Seda seisu peaks aga kindlasti muutma äsja Viljandi Tulevikust hangitud Joonas Tamm, kes suutnud senise hooajaga vastaste väravasse saata juba üheksa palli. Tamm kuulus Flora ridadesse ka 2009. ja 2010. aastal, enne kui siirdus Rootsi klubisse IFK Norrköping. Rootsi kõrgliigas praegu kolmandat kohta hoidva Norrköpinguga kohtus Flora ka suvise liigapausi ajal peetud sõpruskohtumises, vandudes külalistele alla napilt 0:1.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Sillamäe mängib kiirete rünnakutega ja agressiivselt nagu meie viimane vastane IFK Norrköpingki, aga ka nende vastu on võimalik rohtu leida. Meil on mõned päevad aega kosuda, et siis selleks mänguks olla taas hästi häälestunud.»

Flora poolkaitsja Andre Frolov: «Sillamäe on oma mängu leidnud. Neil on uus treener ning viimane mäng Kaljuga näitas, et Sillamäe on suutnud juurde panna. On oodata väga võitluslikku mängu. Eks näis, kuidas väljak mängida laseb, aga loodame enda jaoks parimat.»

Liigatabel:

  1. Nõmme Kalju 33 punkti
  2. FC Levadia 32 p
  3. FC Flora 31 p
  4. Sillamäe Kalev 27 p
  5. FC Infonet 26 p
  6. Narva Trans 19 p
  7. Viljandi Tulevik 15 p
  8. Tartu Tammeka 11 p
  9. Pärnu Linnameeskond 9 p
  10. Paide Linnameeskond 8 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 15 punkti
  2. Flora 9 p
  3. Trans 9 p
  4. Infonet 8 p
  5. Sillamäe 8 p
  6. Kalju 6 p
  7. Paide 6 p
  8. Pärnu 4 p
  9. Viljandi 4 p
  10. Tammeka 3 p

Vaata 14. vooru kõikide kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles