Meistriliiga 18. voor: Levadia ravib haavu Lasnamäel, Tammeka sepistab Kalju vastu üllatust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Levadia (rohelises) langes Meistrite liigas konkurentsist.
FC Levadia (rohelises) langes Meistrite liigas konkurentsist. Foto: Eero Vabamägi

Jalgpalli Eesti meistriliiga hooaeg jõuab eesootava vooruga poole peale – mängitud saab 18 kohtumist, mis tähendab, et kõik meeskonnad on omavahel kohtunud kaks korda. Postimees alustab vooru teleülekandeid reedese kohtumisega Lasnamäelt, kus viiendal kohal olev Infonet võõrustab liiga liidrit Levadiat. Esmaspäeva õhtul tõmbab aga voorule joone alla Tartu Tammeka, kes loodab koduplatsil üllatada Nõmme Kaljut.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Infonet – Tallinna Levadia

Reedel kell 19.00 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmuruväljakul

Infonet pidi eelmises voorus võõrsil 0:1 alla vanduma FC Florale ja langes seetõttu taas tabelis viiendaks, liidrist Levadiast lahutab neid üheksa punkti. Tänavuses esimeses omavahelises mängus, millega liigahooaeg 6. märtsil avati, leppisid meeskonnad väravateta viiki.

Täpselt samas seisus olid meeskonnad seejuures ka märtsikuise mängu eel – Levadia mulluse hooaja meister, Infonet viies. Kahel varasemal hooajal on meeskonnad kohtunud kaheksal korral ja kui kuus esimest omavahelist mängu võitis Levadia, siis mullu oli kahes viimases mängus vastavalt 3:2 ja 2:0 parem juba Infonet. Levadia on seega Infoneti vastu võiduta juba kolm mängu järjest.

Ehkki eelmises Premium liiga voorus võttis Levadia tänu Kaimar Saagi kübaratrikile võõrsil Narva Transi vastu kolm võidupunkti, tuli suur pettumus üle elada teisipäeval, kui Meistrite liiga esimeses kvalifikatsiooniringis ei suudetud kodus enamat 1:1 viigist FC Crusadersiga. See tulemus tähendas, et kahe mängu kokkuvõttes läks tänu võõrsil löödud väravale edasi Põhja-Iirimaa klubi. Ühes kaotusega jäi Levadia ilma ka edasipääsuga kaasnenud 300 000 eurost.

Kohtuniku peale karjumine ei aidanud Levadiat eurosarjas teise ringi. FOTO:
Kohtuniku peale karjumine ei aidanud Levadiat eurosarjas teise ringi. FOTO: Foto: Eero Vabamägi

Infonetil on käimas raskete mängude periood, sest Levadiaga minnakse kohe uuesti vastamisi ka järgmises voorus, seejärel ootab ees kohtumine Narva Transiga ning pärast seda võõrustatakse uuesti Florat. Eelmises voorus vedas Infonetti alt avapoolaja kehv esitus ning suutmatus oma võimalusi väravaks realiseerida, mis ongi meeskonna käesoleva hooaja märksõna – 17 vooruga on Premium liigas löödud vaid 21 väravat. Sellest kehvem näitaja on tabelis kirjas ainult Viljandil (20 väravat) ja viimasel kohal oleval Pärnul (18 väravat). Samas võib Infonet aga jätkuvalt kiidelda liiga parima kaitseliiniga, sest sarnaselt Florale on enda võrgust välja võetud ainult 12 palli.

Päev pärast eurosarjast väljalangemist täiendas Levadia meeskonda 82-kordse Eesti koondislase Tarmo Kingiga, kes viimati mängis Levadia ridades 2008. aasta novembris. Toona viigistas Levadia hooaja viimases voorus 1:1 TVMK-ga, kuid tuli sellegipoolest Eesti meistriks. Kink ei pruugi siiski veel reedel Infoneti vastu platsile joosta, sest esmalt peab Levadia saama tema viimaselt tööandjalt Invernessilt ametliku üleminekuloa.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Kommenteerida siin midagi väga polegi, kaks järjestikust mängu liidriga peavad andma vastuse küsimusele – millele võime sellel hooajal pretendeerida? Võimaluste realiseerimise küsimus on endiselt aktuaalne. Teeme selle kallal tööd ning püüame leida lahendusi. Kui juba neis mängudes õnnestub seda parandada, siis võime nendes mängudes arvestada ka võiduga. Ootame oma fänne ning nende toetusega liigume oma eesmärgi poole!»

Infoneti keskkaitsja Vladimir Avilov: «Meid ootab ees kaks rasket mängu Levadiaga! Pärast viimast mängu peame analüüsima tehtud vigu, et vältida nende kordumist järgnevates mängudes. Taastuma peame nii füüsiliselt kui ka emotsionaalselt. Ootame oma fännidelt toetust ning omalt poolt pakume ilusat jalgpalli! Mängime vaid võidule. Kuna need mängud on väga tähtsad, ei saa me endale lubada punktide kaotust.»

Levadia peatreener Marko Kristal: «Peame UEFA Meistrite Liiga kordusmängust kiiresti taastuma. FC Infonet on väga südikas vastane ning me pole neid pikka aega võitnud. Katsume homme Lasnamäe uuel kunstmurul oma võimalused ära kasutada ja kolme punktiga koju tagasi tulla. Kaks eelseisvat mängu FC Infonetiga ning derbi FC Floraga on hooaja edasist kulgu arvestades üliolulise tähtsusega.»

Levadia poolkaitsja Pavel Marin: «Tuleb kõva andmine tugeva vastasega ja eesmärgiks on võit. Loodame, et poisid on UEFA Meistrite Liiga eelringi mängust korralikult taastunud ning suudame soovitud tulemuse saavutada.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – Nõmme Kalju

Esmaspäeval 13. juulil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Tammeka sai eelmises voorus nelja kaotuse järel tabelisse taas kirja võidu, kui koduväljakul alistati 1:0 Pärnu linnameeskond ja kindlustati sellega oma kaheksandat kohta. Tartlaste sangar oli tolles kohtumises Rasmus Tauts, kes sai jala valgeks juba teist mängu järjest.

Voor varem püüdis Tammeka nõelata ka liidrit Levadiat, kuid põnevas mängus vannuti tallinlastele siiski 2:3 alla. Avamäng Kaljuga peeti esimeses voorus ning Nõmme meeskond alustas hooaega kindla 3:0 võiduga. Avaringi täiseduga läbinud Kalju on aga teises ringis näidanud äärmiselt kõikuvaid esitusi ning kaheksast viimasest mängust on kaotatud koguni viis. Eelmises voorus tuli võit Kaljule samuti väga raskelt, kui Paide vastupanu murti kodus alles 87. minutil tänu poolkaitsja Reginaldi ilusale kauglöögile.

Tammeka lootusi tõstab kindlasti ka see, et Kalju peab neljapäeval oma esimese kodumängu Euroopa liigas. Kasahstanis suudeti nimekat Aktobe meeskonda 1:0 võiduga üllatada, kuid kodus ootab kindlasti taas ees 90 minutit pingelist heitlust. Kalju juhendajal Sergei Terehhovil ei pruugi seetõttu esmaspäeval Tartus avaneda võimalust kõigi põhimeeste sajaprotsendiliseks kasutamiseks, mis suurendab Tammeka šansse.

Liigatabelis jääb kolmandal kohal olev Kalju enne vooru algust Levadiast maha kahe ja Florast ühe punktiga, Tammeka on 14 punktiga kaheksandal kohal ega saa sealt eesootava vooruga ei langeda ega tõusta.

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Kaljul on olnud raske periood, kus nad on pidanud mängima lühikese aja jooksul palju mänge. Loodame, et see on neid piisavalt väsitanud ja annab meile võimaluse neid üllatada.»

Tammeka äärepoolkaitsja Kevin Rääbis: «Kaljul on tihe mängude periood, kindlasti on see pluss meile. Samuti on nad motiveeritud esimeses euroringis edasipääsemise üle. Peame olema maksimaalselt mängule häälestatud ja kui usume endasse, siis usun, et suudame need punktid koju jätta. Samuti ootame suurt kodupublikut ja häälekat fänniarmeed meid toetama.»

Pärnu Linnameeskond – Narva Trans

Laupäeval 11. juulil kell 20.00 Pärnus Raeküla staadionil

Kohtumist näitab otsepildis ETV2

Pärnu teenis hiljuti teistkordselt sel hooajal punkte kahes järjestikuses mängus, kui võõrsil viigistati Sillamäega ja võideti seejärel kodus Viljandit, ent eelmises voorus peetud tähtsas mängus jäädi Tartus 0:1 alla sealsele Tammekale ja ollakse seega tabelis endiselt viimasel kohal. Samas on pärnakad oma üheksast punktist saanud kaheksa just koduväljakul.

Pärnule lisab võidulootust ka teadmine, et tabelis 19 punktiga 6. kohal olev Trans tuleb suvepealinna selgelt nõrgendatud koosseisus. Eelmises voorus Levadiaga peetud 1:3 kaotusmängus sai punase kaardi seni kõikides kohtumistes algusest lõpuni Transi postide vahel seisnud põhiväravavaht Roman Smiško, kelle asemel võtab väravas koha sisse Aleksei Matrossov. Lisaks tuleb peatreeneril leida asendus Volodõmõr Kilikevitšile ja Pavel Avdejevile, kes peavad samuti kaartide tõttu selle mängu vahele jätma.

Pärnu Linnameeskond. FOTO:
Pärnu Linnameeskond. FOTO: Foto: Ants Liigus

Ka peatreener on Transil uus – Adjam Kuzjajevi näol on Aleksei Jagudini ja Nikolai Toštševi järel tegemist juba kolmanda mehega, kes tänavu Transi juhendab. Toštševi käe all alistas piirlinna meeskond küll Viljandi Tuleviku, lõi kuus vastuseta väravat Tartu Tammekale ja šokeeris võõrsil 1:0 võiduga FC Florat, kuid samas kaotas ka ootamatult Paidele ning jäi kodus selgelt alla nii Infonetile kui ka Levadiale. Kokku võttis Trans Toštševi ametiaja jooksul seega kolm võitu ja sai ka kolm kaotust.

50-aastane Kuzjajev on kogu oma mängijakarjääri ning 15 aasta pikkuse treeneritöö perioodi veetnud Venemaa esiliigas. Viimati juhendas Tadžikistanis sündinud Kuzjajev seal mängivad Peterburi Dinamot. Tema abitreeneriks saab hooaja esimeses pooles Transi peatreeneri rollis olnud Jagudin.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Kahjuks kahes viimase mängus ei suutnud me enda lähikonkurentidelt punkte võtta. Mõlemas mängus oli see võimalus meil olemas. Oleme hooaja algust arvestades üldises plaanis teinud suure sammu edasi ja oleme jõudnud punkti, kus mängu võidu otsustavad pisiasjad. See on see kogemus, mida me iga mänguga vajame ja õpime. Eelolev kodumäng Narva Transiga saab olema meile kindlasti hea väljakutse tulemuse saamiseks. Keskendume enda mängule ja tähtis on anda endast parim.»

Pärnu vasakäär Risto Pärnat: «Peame unustama viimased kaotused ja Narva mänguks maksimaalselt keskenduma. Tahame oma mängu uuesti käima saada, vältida lihtsaid vigu ja mängida distsiplineeritult. Kindlasti on meeskond motiveeritud, et võtta revanši eelmise suure kaotuse eest Narvas. Ootame suurt tuge ka kodupublikult!»

Transi uus peatreener Adjam Kuzjajev: «Minu esmamulje võistkonnast esimeste päevade põhjal on väga hea. Mulle meeldib, kuidas meeskond töötab ja annab endast kõik treeningutel. Loomulikult meil on mõned tehnilised, taktilised ning füüsilised probleemid, mis vajavad tähelepanu ja aega parandamiseks. Minu esimene mäng Eestis peatreeneri rollis on Pärnu meeskonna vastu. Ma vaatasin mõned mängud ning nägin, et meeskond on tasakaalustatud kõikides liinides. Nad on väga distsiplineeritud ning võitlevad igas tsoonis. Tuleb raske mäng, arvestades, et meil on palju vigastatud ning diskvalifitseeritud mängijaid. Lähme mängule väga piiratud koosseisus, aga ikkagi loodan, et neli päeva, mis me töötasime koos, toovad ka tulemuse.»

Transi värske täiendus, poolkaitsja Kirill Nesterov: «Peale kahte kaotust järjest saab mäng Pärnu vastu tõesti raske olema. Pärnu on minu jaoks uus vastane, nendest ma palju ei tea, kuid vaatamata sellele ootan meeskonnakaaslastelt head mängu. Valmistame ette ainult võiduks.»

Viljandi Tulevik – FC Flora

Esmaspäeval 13. juulil kell 19.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Tulevik oli eelmises voorus taas lähedal järjekordsele suurüllatusele, kui Sillamäe Kalevi vastu juhiti võõrsil pikalt 1:0 ning alles viimase veerandtunniga õnnestus Sillamäel kaotusseis võiduks pöörata. Sellele eelnes võit Nõmme Kalju üle ja seega läheb Tulevik ka mängule Floraga vastu enesekindlalt.

Tuleviku trumbiks võib olla värskus, sest liigatabelis teist kohta hoidev Flora peab neljapäeval eurosarja kordusmängu palavas Makedoonias ning seejärel ootab florakaid ees ka pikk tagasisõit. Hooaja esimeses omavahelises kohtumises oli Flora kodus Tulevikust lõpuks numbriliselt kindlalt 3:0 üle, kuid Tuleviku mäng on hooaja algusega võrreldes aina paremaks läinud. Kalju vastu tehtud võidumängus hiilati just kaitsetegevuses, kus vägesid juhatab endine Flora kapten Sander Post.

Viljandi Tulevik on sel hooajal suutnud kodus juba tippe üllatada. FOTO:
Viljandi Tulevik on sel hooajal suutnud kodus juba tippe üllatada. FOTO: Foto: Marko Saarm

Lisaks on nüüd mängukõlbulik ka ründaja Martin Kase, kes laenati Tuleviku ridadesse just Florast. Omapärane naasmine endisesse kodulinna ootab ees Joonas Tamme, kes lõi hooaja esimeses pooles Tuleviku eest üheksa väravat ja on sellega siiani liiga suurimate väravaküttide tabelis kolmandal kohal, kuid kolis mõne nädala eest Flora ridadesse.

Tuleviku abitreener Raiko Mutle: «Juulikuu kalender on meil täis väga tugevaid vastaseid. Kuid oleme meiegi ajas ainult paremaks läinud. Kalju vastu õnnestus oma ära võtta ja Sillamäel kaotasime punktid päris lõpu eel. Seega nüüd euromängudest räsitud Flora vastu ei saa me leppida vähemaga kui igas senises kodumängus – anda endast maksiumum ja tulla väljakult sirge seljaga.»

Tuleviku poolkaitsja, eelmises voorus Sillamäele värava löönud Karel Kübar: «Nõmme Kaljult röövisime juba punkte, Sillamäelt jäi napilt puudu, kuid teeme omad parandused viimasest mängust ning läheme ka Florat võitma.»

Flora peatreener Norbert Hurt: «Viljandi on näidanud tugevat mängu, eriti kaitses. Nende mäng on organiseeritud ja mängijad mängivad isuga. Meil on oluline teha korralik ettevalmistus selleks mänguks ja võtta vastu väljakutse, et nende vastu teha tugev mäng Viljandis.»

Flora ründaja Rauno Alliku: «Tuleviku vastu ei saa kerge olema, nägime seda juba esimeses nendega peetud mängus. Üheksa mehega kaitset mängivat meeskonda, kus Sander Post pealikuks, ei ole kellelgi lihtne murda. Küllap Tulevik loodab meie euroväsimust ära kasutada: meil jääb võõrsil peetud euromängu ja Tulevikuga mängimise vahele vaid kolm päeva, millest üks kulub koju reisimisele, aga meil on õnneks pikk pink ning usun, et targalt mängides saavutame soovitud tulemuse ega libastu. Kontsentreerumine on meil igatahes 100%!»

Paide Linnameeskond – Sillamäe Kalev

Esmaspäeval 13. juulil kell 19.00 Paide linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Paide on hooaja teises pooles pakkunud oma fännidele märksa rõõmsamaid emotsioone kui hooaja alguses ning eelmises voorus oldi lähedal ka Nõmme Kaljult punktide röövimisele. Viimasest viiest mängust on Paide noppinud kolm võitu ehk koguni üheksa punkti ja on liigatabelis 11 silmaga eelviimasel real.

Paide on viimastes mängudes olnud heas hoos. FOTO: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja
Paide on viimastes mängudes olnud heas hoos. FOTO: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sillamäe alistas viimati raskustega 2:1 Viljandi Tuleviku, kui kaotusseis pöörati võiduks alles viimase kuraditosina minutiga. Liigatabelis aitas see võit Kalevil säilitada neljanda koha, Infonetti edestatakse endiselt ühe punktiga. Liidrist Levadiast ollakse aga enne vooru algust maas kaheksa ja kolmandal kohal olevast Nõmme Kaljust kuue punktiga, seega on võit Paide üle sillamäelastele elutähtis.

Sillamäe on ka jätkuvalt üks Premium liiga resultatiivsemaid meeskondi, sest sarnaselt liigatabelit juhtivale Levadiale on vastaste võrku saadetud 34 palli. Meeskonna suurim väravakütt Jaroslav Kvassov hoiab endiselt vastavas tabelis Ingemar Teeveri järel 11 tabamusega teist kohta, ent samas on Kvassov viimasest seitsmest mängust jala valgeks saanud vaid ühes. Paide jaoks on suurim hoop see, et kollaste kaartide tõttu ei saa neid seekord aidata Vjatšeslav Zahovaiko, kes on meeskonna suurima väravakütina saanud tänavu kirja juba kaheksa tabamust.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paide järgmiseks vastaseks on Sillamäe, kellel said läbi rasked Euromängud. Paide sai viimases mängus valusa kaotuse Nõmmelt. See mäng näitas, et suudame tugevatega mängida – vaja on vaid rohkem eneseusku.»

Paide väravavaht Mart-Mattis Niinepuu: «Tulemas on väga raske mäng Sillamäega, peame oma kaitse saama veel paremini toimima, et saavutada positiivne tulemus.»

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Tiheda mängugraafiku tõttu on oluline küsimus see, kuidas me taastume peale Euroopa liiga mängu. Paide on alati ohtlik võistkond olnud, aga omalt poolt me teeme kõik, mis sõltub meist, et saavutada positiivne tulemus.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Kui tahame jääda liidrite hulka, siis peame tegema oma tööd korralikult igas mängus. Kui suudame vältida eksimusi ning kasutame oma võimalused värava löömiseks, siis kolm punkti on meie omad.»

Liigatabel:

  1. FC Levadia 38 punkti
  2. FC Flora 37 p
  3. Nõmme Kalju 36 p
  4. Sillamäe Kalev 30 p
  5. FC Infonet 29 p
  6. Narva Trans 19 p
  7. Viljandi Tulevik 18 p
  8. Tartu Tammeka 14 p
  9. Paide Linnameeskond 11 p
  10. Pärnu Linnameeskond 9 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 15 punkti
  2. Flora 9 p
  3. Kalju 9 p
  4. Paide 9 p
  5. Infonet 7 p
  6. Sillamäe 7 p
  7. Trans 6 p
  8. Pärnu 4 p
  9. Viljandi 4 p
  10. Tammeka 3 p

Vaata 17. vooru kõikide kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles