Serbia vutifännide mäss võib Eestile halva üllatuse tuua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on mees, kes Serbia fänne kõige enam üles ässitas. Ta ronis tribüüni piirdele, lõikas katki turvavõrgu ja pildus staadionile signaalrakette.
Pildil on mees, kes Serbia fänne kõige enam üles ässitas. Ta ronis tribüüni piirdele, lõikas katki turvavõrgu ja pildus staadionile signaalrakette. Foto: SCANPIX

Vaadates Serbia-Itaalia EM-valikmängu algust, hingab ilmselt nii mõnigi kergendatult ja mõtleb endamisi, kui õnnelikud olid Eesti jalgpallikoondislased ja vutifännid, et Serbiast inimkadudeta pääsesid.



See, mis teisipäeva hilisõhtul Itaalias Genovas toimus, oli hullumeelne! Juba päev enne mängu algust märatsesid Serbia koondise poolehoidjad linnatänavatel ja loopisid signaalrakette. Fännid lõhkusid politseiautot, urineerisid avalikes kohtades ning kõige tipuks ründasid ka Serbia koondise väravavahti Vladimir Stojkovici.

Itaalia politseinikud ei suutnud ülimalt organiseeritud fänne kuidagi ohjeldada. Mäss jätkus ka teisipäevasel EM-valikmängul. Paistis, et neil oli vaid üks eesmärk – teha kõik selle nimel, et kohtumine ära jääks. Mängu algusest oli möödunud vaid kuus minutit, kui Itaalia koondise väravavahti Emiliano Vivianot peaaegu tabas Serbia fännide visatud signaalrakett.

Eestlastel vedas?

Musti suusamaske kandnud fännid märatsesid tribüünidel ja üritasid Itaalia poolehoidjate juurde pääseda. Samal ajal lendas staadionile pidevalt ka signaalrakette. Just siis otsustas šotlasest kohtunik Craig Thomson rahutustele lõpu teha ja mängu lõpetada. Kohtumine kestis vaid kuus minutit.

Itaallastest fännid, kelle seas oli ka palju lapsi, evakueeriti staadionilt. Hullumeelseid Serbia fänne aga asus ohjeldama kohalik politsei. Lõpuks viidi 17 poolehoidjat
kinnipidamisasutusse. Kõige tõsisemalt sai kannatada Itaalia politseinik, kelle näo ees plahvatas lõhkematerjal. Mees sai esimese ja teise astme põletushaavu.

Kõike seda kuuldes on vaid üks küsimus – kuidas Eesti jalgpallikoondislased ja vutifännid Serbiast eluga pääsesid? Veelgi enam – kohalikud isegi plaksutasid neile 3:1 võidu järel.

«Ju siis ei osanud nad eestlastelt niisugust üllatust oodata! See oli neile šokk! Nad polnud selleks valmis! Kohalikes kihlveoportaalides oli kõige populaarsem valik see, et Serbia võidab Eestit 4:0. Nad olid oma võidus lihtsalt nii kindlad,» arutles Eesti jalgpallikoondise infojuht Mihkel Uiboleht ja lisas: «Kindlasti oli rahutuse taga ka ajalooline taust. Serbia fännide jaoks oleme meie, eestlased, ju ebaolulised.»

Tõsi, oma osa – ja vaat et märkimisväärsemgi – oli juhtunus ka Itaalial. Rahutustel lasid sündida puudulikud turvameetmed, mis mässumeelsed fännid staadionile lubasid. Samas ei tahtnud itaallased oma viga tunnistada. Itaalia jalgpalliliidu turvaülem Roberto Massucci süüdistas Serbia ametnikke, kes lubasid tülitekitajatel üldse Itaaliasse sõita.

«Nii ohtlikud fännid poleks tohtinud Genovasse jõuda. Serbia ametnikud oleksid pidanud nad peatama!» süüdistas Massucci ja lisas: «Teadsime, et sellel kohtumisel on riskifaktor, kuid me polnud valmis nii agressiivseks käitumiseks. Suhtlesime Serbia politseinikega ja nad ei informeerinud meid nii kõrgest ohuastmest.»

Raske öelda, mis serblaste mässu põhjustas. Oli see viha koondise kaotuse pärast Eestile, on viga uues peatreeneris Vladimir Petrovicis või Serbias koduklubi vahetanud väravavahis Vladimir Stojkovicis, ei tea veel keegi. Ja see polegi enam oluline.

Kõik on võimalik

Eesti jaoks on hoopis olulisem see, mis karistuse määrab UEFA Serbia jalgpalliliidule. Kõige hullema stsenaariumi kohaselt võidakse koondis EM-valikturniirilt eemale jätta, miinimumkaristuseks on aga rahatrahv.

Juhul kui serblasi tabab kõige karmim saatus, võib Eesti koondis ilma jääda ka oma võidupunktidest. Ja see oleks juba väga valus! «Nii võib tõesti minna. Kuid ma siiski ei usu, et Serbia koondis valikturniirilt eemaldatakse, see oleks väga karm.

Puhtteoreetiliselt on see siiski võimalik. Sellisel juhul võidakse tühistada kõikide Serbia vastaste punktid, samas võidakse kõikidele ka kolm punkti lisada. Kõik variandid on võimalikud,» nentis Uiboleht, kelle sõnul hakatakse Eestis juba aegsasti märtsikuiseks EM-valikmänguks valmistuma.

«Meid ootab ees suur ja põhjalik töö. Omamoodi peaprooviks oli Eesti kohtumine Bosnia vastu ja siis saime ilusti hakkama,» lisas Uiboleht.

Vägivaldsed vutifännid

Serbial on juba ammu vägivaldsete vutifännidega probleeme olnud. Belgradis toob iga kohtumine kohalike meeskondade Partizani ja Crvena Zvezda  fännide vahel kaasa tõsiseid kokkupõrkeid. Seal on tõeline vihavaen. Eelmise aasta septembris tapsid Partizani fännid Belgradi tulnud Prantsuse klubi Toulouse’i fänni. 14 meest peksid prantslasest fänni pesapallikurikatega niikaua, kui ta suri. Süüdlast pole veel leitud, uurimine alles käib.

Teisipäeval ründasid Serbia jalgpallikoondise mässumeelsed toetajad koondise bussi, kus peksid väravavaht Vladimir Stojkovici. Õnneks ei saanud mees tõsiselt vigastada, küll aga viidi ta igaks juhuks kohalikku haiglasse tervisekontrolli.

Itaalia koondise peatreeneri Cesare Prandelli sõnul solvasid mängijaid nende oma fännid. «Stojkovic tuli hiljem meie riietusruumi. Tal oli hirm tuleviku ees, kojunaasmise ees. Fännid olid äärmiselt organiseeritud. Paistis, et nad olid kohtumise ärajäämise nimel valmis kõike tegema. Serbia jalgpallurite sõnul oli see nende eesmärk,» sõnas Prandelli.

Hullumeelsed Serbia fännid oleksid Itaaliaga mängu eel vigastanud ka teist väravavahti, Željko Brkicit, kellest üks signaalrakett napilt mööda lendas. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles