Veel üks FIFA ametnik vahistati, teine astus kohtu ette

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeffrey Webb.
Jeffrey Webb. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) kõrged ametnikud ei saa jätkuvalt võimudelt asu, sest täna vahistati Boliivia alaliidu esimees Carlos Chavez. Maikuus Šveitsis vahistatud FIFA endine asepresident Jeffrey Webb pidi aga täna kohtu ette astuma, et oma pattude kohta aru anda.

Chavez, kes on ühtlasi Lõuna-Ameerika Jalgpalli Liidu (CONMEBOLi) peavarahoidja, võeti vahi alla pärast seda, kui Boliivia võimud hakkasid FIFA korruptsiooniskandaali järel uurima oma alaliidus toimuvat. Seni on kohtus juba tunnistusi andnud enam kui kakskümmend Boliivia jalgpalliametnikku, kirjutab BBC. Chavezi süüdistatakse alaliidu varade väärkasutamises.

Lisaks Chavezile on vahistatud kohaliku jalgpalliliidu peasekretär Alberto Lozada, kellele pannakse süüks kokkuleppemängudega tegelemist. Šveitsi politsei pidas mais Zürichi hotellis kinni seitse FIFA tippkohtumisele saabunud kõrget jalgpallijuhti. Süüdistus on esitatud kokku 14 inimesele, kelle seas on näiteks ka CONMEBOLi varasemad presidendid Eugenio Figueredo ja Nicolas Leoz.

50-aastane Webb peab juba USAs kohtuniku ette astuma, sest teda süüdistatakse turundusõigustega kauplemises ja seeläbi miljonite dollariteni ulatuva altkäemaksu võtmises. Muu hulgas lasi Webb näiteks väidetavalt ehitada oma kodumaja hoovi 500 000 dollarit maksma läinud basseini. 

Kaimanisaartelt pärit ja varem CONCACAF'i ehk Kesk-Ameerika ja Kariibi mere saarte alaliidu presidendi ametit pidanud Webb anti lõpuks USA võimudele välja lõppeval nädalal. Teised kuus vahistatut võitlevad endiselt enda väljaandmise eest.

Šveitsi prokuratuur avas mais ka kriminaalasja, mille raames uuritakse, kas 2018. ja 2022. aasta MMide korraldusõiguse andmine vastavalt Venemaale ja Katarile oli õiguspärane. USA justiitsministeeriumi väitel juhiti korruptsiooniskeemi USAst ja raha liigutamiseks kasutati USA pankasid, mis annab ameeriklastele võimaluse uurimisse sekkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles