Van Persie rääkis suu puhtaks: van Gaal ei andnud mulle ausat võimalust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robin van Persie (vasakul) ja Louis van Gaal mullusuvisel MMil.
Robin van Persie (vasakul) ja Louis van Gaal mullusuvisel MMil. Foto: SCANPIX

Manchester Unitedist lahkunud ja Türki Fenerbahce ridadesse siirdunud Hollandi koondise ründaja Robin van Persie andis ajalehele The Sunday Times üllatavalt avameelse intervjuu, kritiseerides Unitedi peatreenerit Louis van Gaali. Van Persie sõnul ei andnud juhendaja talle «ausat võimalust» tagasi meeskonna põhikoosseisu murda.

Kolme aasta eest Unitediga liitunud van Persie tüüris klubi kohe esimesel aastal meistritiitlini, kuid kahel viimasel hooajal enam nii säravat mängu ei näidanud. 2014. aastal oli van Persie MM-il van Gaali juhendatud Hollandi koondise kapten ja lootis, et van Gaali saabumine Unitedisse aitab tal taas oma mängu leida, kuid nii ei läinud. «Tean, milline on Louis koondisetreenerina, aga nüüd tean ka, milline ta on klubitreeneri rollis. Erinevus on olemas,» lausus van Persie.

Ründaja sõnul vestles ta van Gaaliga mais peetud klubi golfiturniiril ja sai aru, et tema tulevik on ebakindel. «Samas mõtlesin ikka, et hea küll, tuleme kõik puhkuselt tagasi ja alustame nullist. Ta on minu osas varemgi meelt muutnud,» meenutas van Persie. «Kui ta Hollandi treeneriks asus, ütles ta mulle, et olen kolmas ründaja. Mõtlesin, et no olgu peale, aga tegin tööd ja võitlesin endale taas esiründaja koha välja ning sain ka kaptenipaela.»

Hooajal 2012/13 lõi van Persie Manchester Unitedi eest kõikides sarjades kokku 30 väravat ja vedas klubi 20. korda ajaloos Inglismaa meistriks. FOTO: Scanpix
Hooajal 2012/13 lõi van Persie Manchester Unitedi eest kõikides sarjades kokku 30 väravat ja vedas klubi 20. korda ajaloos Inglismaa meistriks. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

Esimesed ebakõlad aprillis

«Puhkuselt naastes ei olnud aga enam tegu ausa lahinguga. Mulle ei antud võimalust endale põhimeeskonnas kohta välja võidelda. Ta saatis mu teisele väljakule. Ja ma olen küps mängija. Ma pole rumal. Ma ei vihastanud ega hakanud tujutsema. Sellised asjad on osa jalgpallist, osa elust. Pead igale olukorrale parima lahenduse leidma. Teengi seda ja liigun edasi,» selgitas van Persie klubivahetuse tagamaid.

Van Persie sõnul ilmnesid esimesed märgid tõsisematest ebakõladest aprillis, kui United kaotas Chelseal 0:1 ja hollandlane jäeti pingile. «Võtsin seda kui märki, et asjad ei liigu õiges suunas. Palusin, et saaksin duubelmeeskonnas mängida ja minuteid koguda. Aga pärast seda olin jälle pingil. Minu ja Louisi suhtlus muutus, teised klubis olnud inimesed nägid seda samuti. Aga ma jäin alati professionaaliks,» rõhutas van Persie. «Sel hetkel ei kaalunud ma lahkumist. Bouchra (van Persie naine – toim) oli õnnelik. Lapsed olid õnnelikud. Ja minagi olin Manchesteris õnnelik.»

Uuest hooajast kannab van Persie Fenerbahce särki. FOTO: Scanpix
Uuest hooajast kannab van Persie Fenerbahce särki. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

Hollandlane tahab enda sõnul karjääri Inglismaal lõpetada, kuid vihjas The Timesile ka, et van Gaal ei pööranud tema füüsilisele seisundile õigel moel tähelepanu. Terve karjääri jooksul vigastustega hädas olnud van Persie suutis viimasel Arsenalis veedetud hooajal ja esimesel Unitedis oldud aastal traumadest hoiduda. Van Gaali käe all sattus ta aga taas pidevalt arstide hoole alla.

«MM oli nii füüsiliselt kui ka vaimselt väga pingeline, eriti seetõttu, et olin kapten,» selgitas van Persie. «Võib-olla oleksin vajanud hooaja eel veel ühte puhkusenädalat. Jõulude ajal mängisin kuue päevaga kolm täismängu ja hüppeliigese kõõlusesse tekkis põletik. Aga võtsin valuvaigisteid ja mängisin edasi, et meeskonnale abiks olla. Vigastus tekkis ilmselt puhtalt väsimusest,» viitas van Persie veebruaris Swansea vastu peetud kohtumises saadud traumale.

«See oli üks Arsene'i ja Sir Alexi oskustest,» tõi ründaja näiteks eelmised juhendajad Arsena Wengeri ja Sir Alex Fergusoni. «Sir Alex teadis täpselt, kuidas Rio (Ferdinandi – toim) või Giggsy (Ryan Giggsi – toim) või Scholesy (Paul Scholesi – toim) puhul tegutsema peab. Seepärast nende karjäär nii pikk oligi. Arsene teadis täpselt, kuidas ja kui palju Bergkampi (Dennis Bergkampi – toim) mängitada. See on ka üks treeneri oskustest ja igal treeneril seda oskust pole,» saatis van Persie kaasmaalase van Gaali suunas teele veel ühe torke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles