Liiga suur risk: Boston loobus olümpia korraldusõiguse taotlemisest

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bostonist olümpialinna ei saa.
Bostonist olümpialinna ei saa. Foto: SCANPIX

Bostoni linn otsustas mitte pürgida 2024. aasta suveolümpiamängude korraldajalinnaks.

Bostoni linnapea Marty Walsh teatas esmaspäeval, et ei saa olümpiamängude korralduspakkumisele automaatselt alla kirjutada, kui Boston peaks olümpialinna valimistel võitma. Varsti pärast seda teatas ka USA olümpiakomitee, et võtab Bostoni kandidatuuri tagasi. Walshi sõnul tunneb ta sügavat muret selle üle, et linn peaks eelarve ületamisel kõik lisakulud ise kandma ning see osutuks liialt koormavaks.

«Ma ei saa maksumaksjate tulevikuga riskida,» vahendab Yahoo Sports Walshi sõnu esmaspäevasel pressikonverentsil. Kuigi Bostoni korralduspakkumise orgkomitee palus linnavõimudelt ülekulude katteks kindlustust, sõnas Walsh, et pole kindel, kas selline kindlustuskate oleks üldse teostatav ning kas see linna piisavalt kaitseks.

Walshi mure on igati põhjendatud, sest viimaste mängude korralduskogemuste põhjal on eelarve ületamine pigem reegel kui erand. 2008. aastal peetud Pekingi suvemängude eelarve kasvas ligi 40 miljardi euroni ning mullustele Sotši talimängudele suutsid venelased kulutada koguni 46 miljardit eurot. Ehkki Bostonis on suur hulk olümpiaks vajalikke rajatisi juba olemas ning näiteks 2012. aasta Londoni mängud õnnestus korraldada «vaid» 13 miljardi euro eest, ootab Rahvusvaheline Olümpiakomitee endiselt, et korraldajalinn kataks oma vahenditest kõik kulud.

Enamikule nüüdisaegsetest linnadest pole selline lähenemine vastuvõetav ja sestap jäigi näiteks 2022. aasta talimängude korraldajaks kandideerima vaid kaks linna – Peking Hiinas ning Almatõ Kasahstanis. 2022. aasta mängude korraldaja selgub sel reedel.

2024. aasta suvemängude korraldamisest on praeguse seisuga ametlikult huvitatud Rooma, Pariis, Hamburg ja Budapest. Pakkumise esitamist kaaluvad veel ka Nairobi, Casablanca, Doha, Toronto, Los Angeles, San Francisco, Istanbul ja Bakuu, kõne all on ka Bangkoki ja Kuala Lumpuri ühispakkumine. Riiklikud olümpiakomiteed peavad kandidaatide lõpliku nimekirja ROKile saatma 15. septembriks. Olümpialinn valitakse täpselt kaks aastat hiljem, 2017. aasta 15. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles