Heiko Sepp lõpetas maailma raskeima täispika triatloni 18. kohaga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiko Sepp Celtmanil.
Heiko Sepp Celtmanil. Foto: Steve Carter

Augustikuu esimesel päeval toimus Norras Hordalandi maakonnas maailma raskeimaks täispikaks triatloniks tituleeritud Isklar Norseman Xtreme Triathlon, kus kolmandat aastat järjest läks ihaldatud musta finišisärki jahtima ka eestlane Heiko Sepp. Ränkraske katsumuse läbimiseks kulus Sepal aega 11 tundi, 27 minutit ja 14 sekundit.

Üheaegselt tugevat füüsist, vastupidavust ja vaimujõudu nõudva Norsemani katsumuse muudavad erakordselt ekstreemseks kõigil kolmel osaalal valitsevad tingimused ja rajaprofiil. Tänavune jahe põhjamaa suvi oli Hardangerfjördis oleva veetemperatuuri langetanud kõigest 10 kraadile, mistõttu esmakordselt võistluse ajaloos lühendati muidu 3,8 km ujumisdistantsi poole võrra.

Juuli alguses Šotimaa kuulsal ekstreemtriatlonil Celtmanil poodiumile jõudnud Sepp alustas vaatamata külmale veele võistlust hästi ning suutis kaldale jõuda esikümne piirimail. «Ujumine oli nagu ikka, paljude arvates üle mõistuse külm, kuid minule külmas vees ujumine sobib,» kommenteeris taliujumisega karastunud Sepp avaala läbimist.

Külm hiilis Sepa sõnul ligi hoopis 180 km rattasõidu esimese kolmandiku lõpuosas, kus kõrgust üle merepinna oli üle 1200 meetri ning õhutemperatuuri kõigest 2-4 kraadi. «Külmusin ikka täielikult ära. Mootor kuivas kokku ja ei jaksanud üldse liikuda,» meenutas Sepp raskeid hetki rattasõidust. «110. kilomeetriks sain taas sooja sisse. Sealt edasi liikusin juba päris hästi, ehkki mägedel tundsin, et sinna ma jään,» jätkas Sepp oma võistluse kirjeldamisega. Seejuures tuli eestlasel 25 km enne rattasõidu lõppu elada üle ka ebameeldiv hetk, kui august läbi sõites sai kannatada tema jalgratta eraldistardi lenks.

Viimase pingutusena tuli Norras elaval eestlasel läbida veel 42,2 kilomeetrine maratonijooks finišitõusuga kurikuulsa Gaustatoppeni mäetippu. Kui esimesed 37,5 km jooksurajast kulgeb valdavalt normaalse asfaltkattega tee peal, siis viimased ponnistused tuleb teha mägisel, ilma konkreetse teeta kaljurajal.

«Jooksu ajaks oli ilm juba nii ilus, et sai koguni lühikeses vormis joosta,» oli Sepp, arvestades varasemate aastate kogemusi, sealse ilmataadi heldusest üllatunud.  «Jooks tundus endale küll kerge, aga samas liikusid kõik minust mööda nagu seisvast postist,» naeris Sepp enda kulgemist maratonirajal.

Kokku lubas rattaetapi kaheksandana lõpetanud eestlane endast mööda 10 kaasvõitlejat, jõudes ihaldatud mäetippu ning musta finišisärgini 18. mehena. Ränkraske võistluspäev oli Sepa jaoks kestnud selleks hetkeks 11 tundi, 27 minutit ja 14 sekundit. Aasta tagasi lõpetas ta Norsemani ajaga 12:55.05.

Tänavuse Norsemani triatloni võitjaks krooniti teist aastat järjest norralane Allan Hovda, kel kulus kogu võistlustrassi läbimiseks aega uskumatud 9 tundi, 43 minutit ja 37 sekundit. Naiste võit läks ajaga 11:50.48 samuti Norrasse, 44-aastasele Kristin Liele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles