Meistriliiga põikab 27. vooru juurde: tippude keerulised reisid Ida-Virumaale

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Flora fännidel on pärast käiku Sillamäele põhjust taas ahastada või hoopis rõõmustada?
Kas Flora fännidel on pärast käiku Sillamäele põhjust taas ahastada või hoopis rõõmustada? Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Jalgpalli Eesti meistriliigas antakse sedapuhku mängijatele vaid paaripäevane puhkusepaus, sest nädala alguses tuleb ette ära pidada neli kohtumist 27. voorust. Need kohtumised on augusti lõpust kuujagu ettepoole toodud, kuna augusti viimasel päeval koguneb Eesti koondis ning arvestatav hulk koondise mängijaid tuleb Premium liiga klubidest.

Nii mängivadki oma 27. vooru kohtumise 31. augustil vaid Tartu Tammeka ja Viljandi Tulevik, samas kui ülejäänud kaheksa meeskonda teevad seda nüüd. Tabelijuht Nõmme Kalju võõrustab viimasel kohal olevat Pärnu Linnameeskonda, nende lähimad jälitajad Flora ja Levadia sõidavad aga Ida-Virumaale – Flora kohtub esmaspäeval Sillamäe Kaleviga, Levadia päev hiljem Narva Transiga. Tabelis selgelt tõusutee sihiks võtnud Paide võõrustab aga Infonetti.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Sillamäe Kalev – FC Flora

Esmaspäeval 3. augustil kell 19.00 Sillamäel Kalevi staadionil

Flora on pisut ootamatult sattunud seisu, kus Sillamäe vastu ei või nad endale naljalt kaotust lubada – eeldusel, et Nõmme Kalju saab kodus jagu tabeli punasest laternast Pärnust, kasvaks niisugusel juhul vahe liidritega juba kuue punktini. Mullu võttis Sillamäe florakatelt hõbemedali enda valdusesse just viimases voorus peetud omavahelises mängus, tänavu on aga kaks korda peale jäänud Flora tahe. Märtsi lõpus alistati Sillamäe 3. vooru mängus koduplatsil tänu Rauno Sappineni väravale 1:0, kolm kuud hiljem olid Flora võidunumbrid Sillamäel 2:1.

Tolles kohtumises valmistas Kalev mängu lõpuminutitel florakatele korraliku ehmatuse, kui Igor Dudarev saatis palli poolelt väljakult Mait Toomi väravasse ja ka viigitabamus polnud kaugel. Selg on enne kolmandat kohtumist vastu seina ka Sillamäel, sest võidu korral tõustaks tabelis kolmandat kohta hoidvast Florast vaid nelja punkti kaugusele, kaotuse korral käriseks mahajäämus esikolmikust aga juba vähemalt üheksale punktile ning ühes sellega tuhmuksid tugevalt ka Sillamäe medalilootused.

Flora ja Infonet väravateni ei jõudnud. FOTO: Jaanus Lensment
Flora ja Infonet väravateni ei jõudnud. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Flora viigistas nädala eest kodus 1:1 Tallinna Levadiaga ning pidi mõru pilli alla neelama ka neli päeva hiljem, kui järjekordne kodumäng Infonetiga lõppes väravateta viigiga. Mängus, kus kolksusid korduvalt väravaraamid ja mõlemad väravavahid hiilgasid suurepäraste tõrjetega, oli juba näha märke florakate väsimisest ning seda tunnistas pärast lõpuvilet ka meeskonna peatreener Norbert Hurt, lubades mänguks Sillamäega koosseisus värskuse nimel muudatusi teha.

Flora peab 13 päeva jooksul koguni neli mängu ning nende graafik on raske, sest lisaks juba selja taha jäänud mängudele Levadia ja Infonetiga ning esmaspäevasele kohtumisele Sillamäega ootab neid juba laupäeval ees kodumäng Narva Transiga. Viimati lõppes piirilinlaste külaskäik Lillekülla seejuures üllatusliku 1:0 võiduga.

Sillamäe on viimastes voorudes esikolmikust küünte ja hammastega kinni hoidnud. Väravaid suudetakse lüüa, selle märgiks on ka viimases voorus kodus Tartu Tammekast 4:1 jagu saamine. Kaks tabamust sai kirja Jaroslav Kvassov, täpsed olid veel ka Janar Toomet ja Aleksandr Volkov. Enne seda alistati aga võõrsil tänu Denis Vnukovi suurepärasele karistuslöögile ja Aleksandr Volkovi tabamusele 2:1 Viljandi Tulevik.

Samas on juuni algul klubi juurde saabunud peatreeneri Deniss Ugarovi käe all peetud kaheksa mängu jooksul tegu alles esimese korraga, kui meeskond suudab saada kaks võitu järjest. Samuti eelnesid mainitud võitudele kaks pettumust valmistavat viiki tabeli viimaste meeskondade Paide ja Pärnuga, viimase vastu mängiti seejuures oma koduväljakul maha 3:1 eduseis.

Sillamäe suurim probleem seisneb siiski selles, et tänavu on kaks korda kaotatud Florale ning saadud nii Levadia kui ka Infoneti vastu kahest mängust vaid üks viigipunkt. Vaid Kaljult suutis Sillamäe pärast hooaja algul kodus saadud kaotust juunis võõrsil revanši võtta. Kõik see tähendab, et teiste esiviisiku meeskondade vastu peetud kaheksast mängust on võidetud üks, viiki mängitud kaks ja kaotatud koguni viis – vorm, millega medalivõidust on raske unistada.

Silmatorkav on ka Sillamäe väravate vahe esimese ja teise viisiku meeskondade vastu – tabeli teise poolega võrreldes on see koguni 36:10, esimese poole vastu aga 8:12. Samuti on Sillamäe kaitseliin lasknud esiviisiku meeskondadest lüüa endale kõige rohkem väravaid, jäädes selles arvestuses eriti selgelt maha nii Florast, Kaljust kui ka Infonetist.

Flora peab Sillamäe vastu endiselt läbi ajama ilma ründaja Rauno Allikuta, kes vigastas nädala eest Levadia vastu mängides põlve. Mängukeelu all pole kummaski meeskonnas ükski mängija, Ugarov saab võrreldes eelmise kohtumisega veel lisaks kasutada keelu alt vabanenud Deniss Vnukovit.

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Flora on meile tuntud vastane ning meie oleme tuntud Florale. Arvan, et selles mängus on otsustav faktor meeleolu. Tulemust ennustada on raske, sest iga eksimus võib muuta kogu mängu käigu. Hoida oma emotsioonid kontrolli all, vältida eksimusi ja realiseerida oma momendid - need on põhilised ülesanned, mida tuleb täita väljakul.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Tähtsad punktid on mängus. Meie jaoks on see võimalus läheneda liidritele, Flora jaoks on see võimalus edu juurde võita. Kindlasti tuleb väga põnev mäng ja me kutsume kodupublikut staadionile kaasa elama ja meid toetama.»

Flora peatreener Norbert Hurt: «Meeskonnal on vaja Infonetiga mängust taastuda ja keha tööle saada. Peame vaatama, kes ja mis seisus on, et esmaspäeval oleks meeskond jälle väljakul tugevalt valmis mängima. Oleme Sillamäed küll kahel korral võitnud, aga need mängud on olnud väga pingelised.»

Flora vasakkaitsja Markus Jürgenson: «Nädala jooksul kolmas raske mäng. Peamine ülesanne vahepealsete päevade jooksul on taastumine, et Sillamäe vastu võimalikult värske olla. Sillamäega mängud on alati olnud füüsilised ja võitluslikud. Füüsiline konditsioon saabki selles mängus määravaks – kes varem ära väsib, sellel võib raskeks minna.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Narva Trans – FC Levadia

Teisipäeval 4. augustil kell 19.00 Narvas Kreenholmi staadionil

Trans sai Levadialt kevadel teises voorus Tallinnas käies kätte viigipunkti, juuli algul võttis tiitlikaitsja aga tänu Kaimar Saagi kübaratrikile 3:1 skooriga Narvas revanši. Liigatabelis on Levadia kahepunktilise kaotusega Nõmme Kaljule teisel kohal, Trans aga kerkinud senise hooaja teise poolega kindlalt kuuendaks. Mõnes mõttes asuvad piirilinlased praegu otsekui eikellegimaal, sest viiendal kohal olevast Infonetist lahutab neid üheksa punkti, lähim jälitaja Viljandi Tulevik on aga samas omakorda seitsme punkti kaugusel.

Ehkki narvakad jäid viimati kodus 0:2 alla Nõmme Kaljule, on nende hooaeg seni olnud väga eripalgeline – hooaja esimesest 11 mängust koguti vaid kaks võitu ja 10 punkti, järgmise kümne mänguga on sellele aga lisandunud viis võitu ja 15 punkti. Sarnaselt Transile hooaega kehvalt alustanud Levadial on praeguseks ette näidata veel võimsamad numbrid – viimati kaotati kellelegi 18. märtsil (!), kui kodus jäädi 0:2 alla Kaljule. Sestpeale on tiitlikaitsja võitnud 10 mängu ja leppinud neli korda viigipunktiga.

Levadia jätkas Pärnu vastu oma löömatut seeriat. FOTO:
Levadia jätkas Pärnu vastu oma löömatut seeriat. FOTO: Foto: Ardi Truija

Pärast kahte järjestikust viiki Infoneti ja Floraga naasis Levadia võidurajale laupäeval Pärnus, kus kodumeeskond alistati 5:0. Pärnakate kaitseliini prohmakaid kasutati ära ülima enesekindlusega ning peatreener Marko Kristal sai poolaja jagu mänguaega anda nii teisele väravavahile Priit Pikkerile kui ka äärekaitsjale Hindrek Ojamaale. Samuti sai oma 17. sünnipäeval Premium liigas debüütmängu kirja noor ja lootustandev poolkaitsja Kaspar Mutso. Endiselt on vigastusega väljas Ilja Antonov, kuid Pärnu vastu mahtus viimati juba pingile Andreas Raudsepp, kes on viimased neli kuud olnud sunnitud vigastuspausi pidama.

Esimesed väravad pärast suvist Eestisse naasmist lõid Tarmo Kink ja Igor Subbotin, kumbki saatis palli Pärnu võrku kahel korral. Transi vastu on taas mängukeelust vabad ka keskkaitsja Artjom Artjunin ja paaril viimasel kuul väravasoonel olnud Siim Luts. Transi peatreener Adjam Kuzjajev saab aga jälle kasutada äärekaitsjat Tanel Tambergi.

Parandus: EJLi distsiplinaarkomisjon määras mängus Infonetiga Nikolai Mašitševi löönud Maksim Lipinile siiski kahemängulise võistluskeelu, mis tähendab, et kohtumisest Levadiaga jääb poolkaitsja kõrvale.

Paide Linnameeskond – Tallinna Infonet

Teisipäeval 4. augustil kell 19.00 Paide linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Suvise üleminekuakna jooksul Premium liiga meeskondadest kõige hoogsamalt ridu täiendanud Paide on võtnud kindlaks eesmärgiks hakata tabelis kõrgemale ronima ning pärast eelmises voorus Viljandi Tulevikust 4:1 jagu saamist möödutigi Tartu Tammekast. Võidu korral on Paidel võimalik ka Tulevikust mööda tõusta ja juba seitsmendale kohale kerkida, sest viljandlased nädala alguses ei mängi ning praegu lahutab Tulevikku ja Paidet tabelis vaid kaks punkti.

Infonetist sai Paidest korra 3:2 jagu juba enne suviste täienduste saabumist ning hooaja omavahelises esimeses mänguski olid külalised Tallinnast järvamaalastega püstihädas – võit päästeti alles üleminutitel. Viljandi vastu olid laupäeval täpsed Lauri Varendi ja Artur Rättel ning kaks korda võrku sahistanud Jasper Uwaegbulam. Tõrvatilgana Paide meepotis oskas aga Sander Sinilaid hankida mängu lõpus kindlas eduseisus olles mõneminutilise vahega kaks kollast kaarti ning seega sai poolkaitsjast tänavusel hooajal esimene mees, kes lausa kaks korda platsilt enneaegselt minema saadetud.

Infonetil jäi Flora alistamisest vähe puudu. FOTO: Jaanus Lensment
Infonetil jäi Flora alistamisest vähe puudu. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Samuti ei saa Infoneti vastu kaasa teha Karl-Eerik Luigend, kes pidas küll Paide särgis alles esimese liigakohtumise, kuid hooaja esimesel poolel jõudis poolkaitsja Flora särgis koguda juba viis hoiatuskaarti. Tuleviku vastu saadud kuues kollane kaart jätabki sestap Paidesse laenule tulnud mehe järgmisest mängust kõrvale. Paide suurim väravakütt Vjatšeslav Zahovaiko pidi punase kaardi tõttu mängust Tulevikuga eemale jääma ning kuna EJLi distsiplinaarkomisjon pikendas Zahovaiko mängukeeldu kahele kohtumisele, ei saa ründaja ka Infoneti vastu kaasa lüüa. 

Infonet viigistas reedel võõrsil 0:0 Floraga ning omas sedavõrd palju häid väravašansse, et võis pärast kohtumist isegi käestlastud punkte taga kiruda. Liigatabelis on iga punkt neile elulise tähtsusega, et esikolmikut mitte lõplikult haardeulatusest välja lasta – praegu lahutab viiendal kohal olevat Lasnamäe klubi ihaldatud medalikohast 11 punkti.

Taas on meeskonnale abiks kaks viimast mängu punase kaardi tõttu vahele jätnud poolkaitsja Kassim Aidara. Puudujaid Infonetil pole, kuid omapärasel kombel on meeskond seisus, kus tervelt kaheksa põhimeeskonna meest on mängukeelust ühe hoiatuskaardi kaugusel. Nimetatud kaheksast mängijast käis seejuures seitse ka viimases voorus Flora vastu platsil, seega peab Infonet Paide vastu soovitavalt näitama võimalikult puhast mängu.

Nõmme Kalju – Pärnu Linnameeskond

Teisipäeval 4. augustil kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Paar vooru tagasi kasutas Nõmme Kalju tänulikult ära põhikonkurentide Flora ja Levadia omavahelise viigi ning tõusis 3:0 võiduga Tartu Tammeka üle jälle tabelijuhiks. Reedel maksti Narvas Transile kätte pea kolm kuud varem saadud hooaja esimese kaotuse eest ning edestatakse Levadiat kahe, Florat aga kolme punktiga.

Mäng tabelis viimasel kohal oleva Pärnu vastu peaks paberil olema tabelijuhile vormistamise küsimus, kuid Kalju on sel hooajal varemgi ootamatutes kohtades komistanud. Pärast katastroofilise maiguga teist mänguderingi on siiski suudetud taas oma mäng leida ning viimases viies mängus on tabelisse kirjutatud maksimumpunktid väravate vahega 13:2. Lisaks on kolmes viimases mängus ka oma värav puhtana hoitud, kuid samas on ka mängugraafik Kaljut soosinud, sest tabeli esimesesse poolde kuuluva konkurendiga mängiti viimati kaks kuud tagasi.

Ats Purje on olnud viimastes voorudes väga heas hoos. FOTO:
Ats Purje on olnud viimastes voorudes väga heas hoos. FOTO: Foto: Eero Vabamägi

See tähendab mõistagi omakorda, et pärast Pärnu võõrustamist ootab Kaljut ees korralik kadalipp – järgmisest 11 mängust koguni 8 peetakse tabeli esiviisikusse kuulujate vastu. Nii peab Kalju ka Pärnu vastu kindlalt kolm punkti võtma, et endale tähtsate mängude eel jälitajate ees väike puhvertsoon tekitada. Pärnakad peavad seevastu unustama laupäevase katastroofilise mängu Levadia vastu, kus kaitseliin eesotsas väravavahi Joel Vabritiga kinkis Levadiale viiest väravast otseselt kolm ning tegutses kehvapoolselt ka ülejäänud kahe puhul.

Võrreldes tolle kohtumisega saab Pärnut taas aidata mängukeelust vabanenud kogenud Rauno Tutk, jätkuvalt ei saa aga kaasa teha põlvevalu kurtev suvine täiendus Martin Vunk. Kui viimati jäid pärnakad kodumurul Kaljule alla 0:3, siis positiivsemalt võivad suvepealinlased meenutada aprillikuist külaskäiku Hiiu staadionile. Mitmele põhimängijale puhkust andnud Kalju võitis tookord Ats Purje penaltist napimast napimalt 1:0 ning just Purjet peab Pärnu kaitseliin enim kartma ka seekord – Eesti koondise ründaja on viimases kolmes kohtumises löönud koguni kuus väravat ning ohustab senise hooaja jooksul kirja saadud kümne värava ja seitsme väravasööduga tõsiselt Jaroslav Kvassovi ja Ingemar Teeveri pikaaegset valitsemisaega resultatiivseimate mängijate edetabeli tipus.

Liigatabel:

  1. Nõmme Kalju 48 punkti
  2. FC Levadia 46 p
  3. FC Flora 45 p
  4. Sillamäe Kalev 38 p
  5. FC Infonet 34 p
  6. Narva Trans 25 p
  7. Viljandi Tulevik 18 p
  8. Paide Linnameeskond 16 p
  9. Tartu Tammeka 14 p
  10. Pärnu Linnameeskond 11 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Kalju 15 punkti
  2. Flora 11 p
  3. Levadia 11 p
  4. Sillamäe 11 p
  5. Infonet 5 p
  6. Trans 6 p
  7. Paide 5 p
  8. Tammeka 3 p
  9. Pärnu 2 p
  10. Tulevik 0 p

Vaata 21. vooru kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles