Meistriliiga 22. voor: Kalju ja Flora lähevad kodus kätte maksma

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Kalju - Sillamäe Kalev. 0:2
Nõmme Kalju - Sillamäe Kalev. 0:2 Foto: Mihkel Maripuu

Jalgpalli Eesti meistriliiga tihe mängugraafik jätkub 22. vooru kohtumistega, kus tabelitipud Nõmme Kalju ja FC Flora võõrustavad meeskondi, kes neid eelmisel korral soosikute kodus üllatada suutsid. Levadia sõidab Viljandisse eduseeriat jätkama, tabeli teise poole võtmemängus kohtuvad Tartu Tammeka ja Paide Linnameeskond ning Infonet võõrustab kõigil alati hambaid näitavat Pärnu Linnameeskonda. Postimees toob reedel ja laupäeval otsepildis vaatajateni vastavalt Kalju – Sillamäe ja Flora – Transi kohtumised.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – Sillamäe Kalev

Reedel 7. augustil kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Kaks kuud ja üks päev on möödas sellest, kui Sillamäe Kalev viimati Nõmme Kaljul külas käis. Koju tagasi mindi 2:0 võiduga, mis märkis järjekordset peatükki Kalju erakordselt kehvas teises mänguderingis. Ühtlasi maksis Sillamäe kätte hooaja alguses kodus saadud 2:3 kaotuse eest.

Kõigi märkide järgi on sel reedel jälle käes Kalju kättemaksutund. Kui pärast Sillamäele allajäämist osati veel kaotada juuni lõpus ka Viljandis sealsele Tulevikule, siis sestpeale on Sergei Terehhovi hoolealused sammunud võidult võidule. Juulis võeti kolm võidupunkti kõigist viiest peetud mängust ja see tõi Sergei Terehhovile ka kuu parima peatreeneri auhinna.

Teisipäevases kohtumises Pärnuga venitas Kalju küll oma võiduseeria juba kuuele mängule, ent 4:3 lõppseis tuli kätte suure ehmatuse saatel. 3:0 eduseisu maha mänginud ja pärnakatel viigistada lasknud Kalju päästjaks kerkis Tarmo Neemelo, kes kuus minutit enne kohtumise lõppu palli efektselt väravasse saatis. Terehhovi katse mõnele põhimehele puhkust anda oleks seega äärepealt taas lõppenud fopaaga, kuid seekord Kalju pääses ja hoiab liigatabelis endiselt kahepunktilise eduga Levadia ees liidrikohta. Eriti heas hoos on viimasel ajal olnud ründaja Ats Purje, kes saanud jala valgeks neljas viimases kohtumises järjest, lüües neis kokku seitse väravat. Terve hooaja peale on Purje olnud kas lööja või söötjana osaline 18 Kalju väravas.

Sillamäe jaoks ongi aga juunikuine 2:0 võit Kalju üle jäänud senise hooaja tipphetkeks, sest sadamalinlaste saldo teiste esiviisiku klubide vastu on ütlemata kehv – seni peetud üheksast mängust ongi võidetud vaid üks, kaotatud aga tervelt kuus. Esmaspäeval jäädi koduplatsil 0:1 alla Florale ja see kaotus tähendab, et esikolmikust jääb mullune hõbedameeskond Sillamäe maha juba kümne punktiga. Kaotus Kaljule tähendaks, et sillamäelaste esmamureks kerkib hoopis punkti kaugusel luurava Infoneti selja taga hoidmine ning neljanda koha kindlustamine.

Halvemal juhul ei saagi Jevgeni Kabajev sel hooajal Sillamäed aidata. FOTO: Erik Prozes
Halvemal juhul ei saagi Jevgeni Kabajev sel hooajal Sillamäed aidata. FOTO: Erik Prozes Foto: Erik Prozes / Postimees

Arvestades Ida-Virumaa klubijuhtide heitlikku meelt peatreeneritele tööaja andmise osas, võib mängust Kaljuga kujuneda ka Sillamäe peatreeneri Deniss Ugarovi viimane tuleproov. Kahe kuu eest lubas Ugarov Kalju alistamise järel pressikonverentsil, et avalikkus hakkab peagi nägema Sillamäe õiget nägu. Seda pole juhtunud – viimasest seitsmest mängust on kaotatud mõlemad duellid Floraga, lisaks loovutatud kokku juba kolmel korral viikidega punkte tabeli viimastele Pärnule ja Paidele.

Lõppenud nädal tõi Sillamäele veelgi halbu uudiseid, sest suvise üleminekuakna viimasel päeval meeskonda registreeritud Jevgeni Kabajev on juba vigastatute nimekirjas. Mullu Premium liigas 36 väravat löönud Kabajev jõudis Sillamäe eest kaasa teha vaid mõned trennid, kui ründajal lõi välja vana põlvevigastus ning ta naasis kodulinna Peterburi jalga ravima, kirjutab Põhjarannik.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Pärnu vastu kadus meil 3:0 eduseisus distsipliin ning me saime selle eest peaaegu karistada punktikaotusega. Sillamäe vastu ei tohi me selliseid asju endale lubada, vaid peame olema mängus sees 90 minutit. Tahame kodus fännidele pakkuda teise võidu sel nädalal!»

Kalju poolkaitsja Eino Puri: «Sillamäe on tugev võistkond, kelle vastu lihtne pole kellegi, kuid me töötame treeningutel hoolikalt, et Sillamäe vastu kolm punkti võtta.»

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Eelmise mänguga ei või rahul olla, aga reedel tuleb veel üks katse, seekord Nõmme Kalju vastu. Nagu igal võistkonnal, on ka meie vastasel omad nõrgad küljed, mille kasutamine annaks meile eeilse. Tuleb raske mäng, aga oma poolt teeme kõik ning anname endast sada protsenti positiivse tulemuse saavutamiseks.»

Sillamäe poolkaitsja Denis Vnukov: «Reedel tahaks teha vigade paranduse ning näidata paremat mängu. Kohtumised liidritega on alati tähtsad ja põnevad ja arvan, et seekord tuleb samasugune mäng.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – Narva Trans

Laupäeval 8. augustil kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Kui Nõmme Kalju tahab sel nädalavahetusel klaarida idavirulastega vana võlga, siis täpselt sama plaaniga läheb laupäevasele mängule vastu ka FC Flora. Juuni alguses šokeeris Narva Trans tänu Vitalijs Zilsi tabamusele Florat Lillekülas 1:0 võiduga. Seejuures oli Flora aprilli alguses kinkinud Narvas Transile eriti valusa kaotuse, kui soomlane Sakari Tukiainen lõi mängu ainsa värava teisel lisaminutil.

Umbes sama valusalt nõelas teisipäevases kohtumises Transi ka Levadia, kes võitis kohtumise tänua Ingemar Teeveri 88. minuti väravale 1:0. Piirilinna meeskond on seega kaotanud kolm mängu järjest, jäädes alla nii Infonetile, Kaljule kui ka Levadiale. Nädala alguses tiitlikaitsja vastu näidatud mängupilt annab aga Transile lootust Lillekülast taas punktisaagiga naasta. Kolm järjestikust kaotust pole Transi tabeliseisu jätkuvalt kuigivõrd kehvemaks teinud, sest endiselt ollakse kindlalt kuuendal kohal, lähimast jälitajast Viljandi Tulevikust seitsme punkti kaugusel. Õhkõrnad lootused Infonetti ja Sillamäed püüda näivad aga olevat kadunud.

Flora suutis pärast kahte viiki võidulainele naasta. FOTO: Jaanus Lensment
Flora suutis pärast kahte viiki võidulainele naasta. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Flora mängis eelmisel nädalal esmalt viiki Levadiaga ja siis ka Infonetiga, kuid rehabiliteeris ennast esmaspäeval hea esitusega Sillamäe vastu, näidates põhikoosseisus olude sunnil tehtud vahetustele vaatamata meeskondlikku mängu. Liigatabelis langeti küll eelmise nädalaga kolmandaks, kuid samas jäädakse liidrist Nõmme Kaljust maha vaid kolme ning teisel kohal olevast Levadiast kahe punktiga.

Transi peatreener Adjam Kuzjajev saab taas kasutada mängukeelust vabanenud poolkaitsjat Maksim Lipinit ning see märgib üle pika aja esimest korda, kui Transil ei jää ükski mängija keelu tõttu kohtumisest eemale.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Narva on selline meeskond, kus kahjuks päris hästi ei saa aru, mis seal sees toimub. Mingil hetkel on meeskond väga hästi motiveeritud ja paigas, aga mingil hetkel vaatad nende mänge, kus põhjendamatult on lagunetud. Meie valmistume siiski tugeva vastase vastu mängima. Oleme teinud kõvasti tööd ründeliiniga ning põhifookus on läinud väljaku viimasele kolmandikule.»

Flora poolkaitsja Rauno Sappinen: «Viimane mäng Transiga läks meil aia taha. Nüüd on mäng uuesti meie koduväljakul ja meil on ekstra motivatsiooni, et neile kätte maksta. Narva on väga võitluslik meeskond, nad tahavad pigem palliga mängida ja kaitses on nad hästi organiseeritud. Ega meile midagi lihtsalt ei anta, nagu kaks senist mängu on ka tõestanud.»

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Vaatamata kaotustele olen rahul sellega, kuidas meeskond töötab ning arvan, et varsti jõuame tasemele ja hakkame punkte korjama. Arvan, et oleme õigel teel, vajame ainult aega.»

Transi keskkaitsja Roman Nesterovski: «Liidritega on alati huvitav mängida. Nagu praktika näitab, mängime üsna hästi, aga ei saavuta vajalikku tulemust. Aga arvan, et ilus mäng on tore, kuid resultatiivne mäng on kümme korda parem. Me peame olema distsiplineeritud terve mängu kestel, mitte ainult esimesed 60-70 minutit. Anname ennast parima, et meie eelmist tulemust Flora vastu korrata.»

Tartu Tammeka – Paide Linnameeskond

Laupäeval 8. augustil kell 16.30 Tartus Tamme staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Tabeli tagumise poole kõige otsustavam lahing toimub laupäeva pärastlõunal Tartus Tamme staadionil, kus Tammeka võõrustab Paide Linnameeskonda. Mäng käib mõistagi punktidele, kuid ühes sellega ka otseselt tabelikohale ning seda nii praeguse kui ka hooajalõpu seisuga.

Seni on omavahel tänavu vastamisi oldud kaks korda ning Tammeka on võitnud mõlemad mängud 3:2. Aprilli keskel oldi Paides võidukad tänu Tauno Tekko, Geir-Kristjan Suurpere ja Kevin Rääbise väravatele ning hoolimata Martin Hurda punasest kaardist, kuu aega hiljem aitasid Tartu koduplatsil aga võidule taas Rääbis ja Kristjan Tiirik, lisaks sai Paide kaitsja Andre Mägi kirja omavärava.

Tammeka ja Paide duellides on seni peale jäänud tartlased. FOTO:
Tammeka ja Paide duellides on seni peale jäänud tartlased. FOTO: Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Toonane Paide pole aga enam see meeskond, kes alistas näiteks eelviimases voorus Tuleviku koguni 4:1. Tõsi, viimati jäädi koduplatsil 0:2 alla Infonetile, kuid võrreldes selle kohtumisega on Paidel taas rivis kaks põhitegijat, Linnameeskonna senisest neljast väravast tartlastele kolm löönud Vjatšeslav Zahovaiko ning eelmise mängu samuti kaartide tõttu vahele jätnud laenul olev poolkaitsja Karl-Eerik Luigend. Samas ei saa just kaartide tõttu kaasa teha sel hooajal Paide eest juba kuus väravat löönud ründaja Jasper Uwaegbulam.

Liigatabelis on Paide kerkinud Tammekast mööda kaheksandale kohale, lükates tartlased üheksandaks. Paide võidu korral võib tartlaste mahajäämus järvamaalastest käriseda juba nii suureks, et hooaja lõpus hakkavad ähvardavalt paistma üleminekumängud. Kaugel pole ka tabeli viimane Pärnu. Tammeka trump võib aga olla värskus, sest erinevalt Paidest ei pidanud nemad nädala alguses mängima ning on saanud keskenduda tähtsaks kohtumiseks valmistumisele. Võidurõõmu maitsti viimati küll tervelt kuu ja viis mängu tagasi, kuid Tammeka on sel hooajal korduvalt näidanud, et mängudeks otseste konkurentidega suudetakse end hästi kokku võtta.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Selle mängu punktid on väga suure väärtusega, võib öelda, et see mäng võib olla hooaja otsustav.Tähtis, et mehed on rivis ja saame mängida oma parimas koosseisus.»

Paide kaitsja Timo Lomp: «Tammekaga mängud ei ole läinud sel hooajal hästi, aga nüüd on võimalus teha vigade parandus.»

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Ees ootab ülitähtis mäng, Paide on viimasel ajal näidanud head hoogu ja neil on terve meeskonnatäis vanasid kavalaid rebaseid, kellel on piisavalt kogemusi ja oskusi. Peame hoidma pea külmana ja tegema õigeid asju.»

Tammeka poolkaitsja Siim Tenno: «Oleme terve nädala keskendunud trennides selleks mänguks. Kui suudame distsiplineeritult mängida ja korralikult keskenduda omadele asjadele, siis suudame Paidele korraliku lahingu anda ja võtta kodus, loodetavasti suure publiku ja paljude fännide ees, kolm punkti.»

Viljandi Tulevik – FC Levadia

Laupäeval 8. augustil kell 14.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Hea hooaja esimese poole teinud Tulevik on seejärel hoo kaotanud ning punktilisa pole teenitud juba viiest järjestikusest kohtumisest. Viimati jäädi nädala eest võõrsil Paidele alla koguni 1:4 ja seeläbi on ka viljandlaste kaua kindlana tundunud seitsmes tabelikoht löögi alla sattunud.

Levadiale on mõlemad tänavused omavahelised mängud kaotatud seisuga 0:2. Kolmanda kohtumise eel on viljandlaste suurimaks trumbiks see, et nädala alguses erinevalt Levadiast ei mängitud, tiitlikaitsja pidi aga teisipäeval Narvas vaeva nägema 88 minutit. Alles siis päästis Ingemar Teeveri tänavuse hooaja 14. tabamus neile kolm võidupunkti. Võit venitas Levadia kaotuseta seeria juba 15 mängu pikkuseks, kusjuures võidetud on neist mängudest koguni 11.

Ingemar Teever on tänavu Levadiat hästi vedanud. FOTO:
Ingemar Teever on tänavu Levadiat hästi vedanud. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Kohtumises Tulevikuga ei saa Levadia poolel kollaste kaartide tõttu kaasa teha poolkaitsja Rasmus Peetson. Ilja Antonov paraneb endiselt varbaluu murrust, samuti on kahest viimasest kohtumisest eemale jäänud Dmitri Kruglov. Pärast kerget vigastuspausi saab Marko Kristal aga jälle kasutada ründajat Kaimar Saagi, kes sekkus Narva vastu vahetusest ning andis Teeveri võiduväravale vasakult äärelt täpse söödu.

Tuleviku president Raiko Mutle: «Esimest korda sellel hooajal saame võõrustada eelmise aasta meistrit Levadiat. Senised kaks võõrsilmängu on kaldunud nende kasuks, nüüd kodus soovime neid lõpuks nõelata. Midagi kerget aga tulemas ei ole. Vastane on ilmselgelt väga tugev ja meie vaevleme endiselt väikeste vigastustega. Kuid nii nagu senimaani, loodame ka laupäeval tuge saada oma toetavast kodupublikust.»

Tuleviku kaitsja Siim Saar: «Tuleb unustada eelnevad seisud ja astuda pea püsti vastu Levadiale. Miinimumeesmärk on saada punkt, aga kodupubliku toel tahame lahkuda väljakult 3 punktiga. Mängu võtmesõnadeks saavad olema distsiplineeritud kaitsetöö ja sooritustele keskendumine. Anname Levadiale kõva lahingu!­»

Levadia abitreener Indrek Zelinski: «Viljandi Tulevik tegutseb kaitses väga organiseeritult ja suurte jõududega ning mängib ilmselgelt vasturünnakutele. Tänavusel hooajal on mulgid nii mõnegi üllatuse sepistanud. Peame nende kaitseluku lahti murdma ja selleks on meil vajalikud nipid välja mõeldud.»

Levadia keskkaitsja Artjom Artjunin: «Läheme võidu peale välja. Peame Tuleviku kaitse lahti muukima ning rünnakul momente looma ja need realiseerima. Meie eesmärgiks on võit.»

Infonet – Pärnu Linnameeskond

Reedel 7. augustil kell 19.00 Tallinnas Lasnamäe Kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Liigatabelis viiendat kohta hoidev Infonet alistas viimati võõrsil tänu Vladislav Kozlovsi ja Deniss Malovi väravatele 2:0 Paide Linnameeskonna, mis annab neile edu korral võimaluse 22. vooru järel Sillamäest mööduda ja neljas koht tabelis enda kätte haarata. Tabeli punase laterna rollis jätkaval Pärnul on samas võidu korral võimalik nende ees asuv Tammeka kinni püüda.

Pärnu vastu on seni mõlemad mängud võidetud 2:0, kuid suvepealinlased on näidanud, et nende vastu ei saa keegi midagi kergelt. Teisipäeval tuldi Nõmme Kalju vastu võõrsil välja 0:3 kaotusseisust ja oldi hooaja suurima üllatuspommi lõhkamisele väga lähedal, kuid kaotati siiski lõpuks 3:4. «Nii lähedal ja ometi nii kaugel» on lause, mis sobibki Pärnu tänavust hooaega hästi iseloomustama – ründe- ja kaitsemängu tasakaalu saamisega on meeskond seni pisut hädas olnud ning halvemal päeval võib tulla ka suur kaotus nagu näiteks üle-eelmises voorus tiitlikaitsjale Levadiale 0:5 alla jäädes.

Vladislav Kozlovs (vasakul) ei saa kollaste kaartide tõttu meeskonda aidata. FOTO: Jaanus Lensment
Vladislav Kozlovs (vasakul) ei saa kollaste kaartide tõttu meeskonda aidata. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Infoneti olukorra muudab raskemaks see, et mitu põhimängijat jääb kollaste kaartide tõttu mängus Pärnuga eemale. Enne eelmise vooru vastasseisu Paidega oli Infonetil ohutsoonis koguni üheksa mängijat ning et väljakukohtunik Andrei Karhu Paides kaartidega ei koonerdanud, peavad reedese kohtumise vahele jätma nii Aleksandr Dmitrijev, Kassim Aidara, Vladislav Kozlovs kui ka Vladimir Avilov. Puudujaid jagub seega igasse liini, kuid ka Pärnul ei saa samal põhjusel kaasa teha eelmises kohtumises Kaljule kaks väravat löönud poolkaitsja Envar Lauter. Endiselt on põlvevalu tõttu platsilt eemal ka Martin Vunk.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Vastane on viimastes mängudes esinenud väga tulemuslikult ning seetõttu peame olema kaitses väga distsiplineeritud. Vaatamata sellele, et neli mängijat jätavad antud mängu kaartide tõttu vahele, on eesmärk üks – võit ja tulemuslik mäng ründes. Ootame staadionile oma fänne, et üheskoos saavutada oma eesmärk.»

Infoneti äärekaitsja Trevor Elhi: «Vaadates Pärnu viimast tulemust Kalju vastu, võib olla kindel, et mäng ei tule kerge. Peame kiirelt eelmisest mängust taastuma ning kodus võidu võtma. Ootame oma toetajaid staadionile kodumeeskonda toetama ning ilusat ilma nautima.»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Kui tugineda statistikale, siis FC Infonet on väga distsiplineeritud võistkond ning lasknud endale väga vähe väravaid lüüa. Kindlasti hea näide, kuidas ründe ja kaitse distsipliin tasakaalus hoida. Et seda mängu võita, peame nende kaitse lahti muukima ja ise kaitses distsiplineeritult mängima.»

Pärnu poolkaitsja Kaarel Kaarlimäe: «Meeskonnal on sisu ja tahet, et need punktid Pärnu tuua.»

Liigatabel:

  1. Nõmme Kalju 51 punkti
  2. FC Levadia 49 p
  3. FC Flora 48 p
  4. Sillamäe Kalev 38 p
  5. FC Infonet 37 p
  6. Narva Trans 25 p
  7. Viljandi Tulevik 18 p
  8. Paide Linnameeskond 16 p
  9. Tartu Tammeka 14 p
  10. Pärnu Linnameeskond 11 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Kalju 15 punkti
  2. Flora 11 p
  3. Levadia 11 p
  4. Sillamäe 8 p
  5. Infonet 8 p
  6. Trans 6 p
  7. Paide 5 p
  8. Tammeka 3 p
  9. Pärnu 2 p
  10. Tulevik 0 p

Vaata 27. vooru kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles