Puhtuse nimel: Farah avalikustas oma verenäitajad

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mo Farah.
Mo Farah. Foto: SCANPIX

Briti jooksutäht Mo Farah teatas, et avalikustas dopingusüüdistuste tõrjumiseks oma verenäitajad.

Londonis kaks olümpiakulda võitnud Farah on üks kaheksast Briti kergejõustiklasest, kes palus, et tema verenäitajad Sunday Timesis avaldataks. «Tegu on minu isikliku otsusega tulemused avaldada,» sõnas Farah, kelle treener Alberto Salazar on pidanud alates juunist tõrjuma BBC vahendusel avaldatud dopingusüüdistusi. «Olen alati öelnud, et teen enda puhtuse tõestamiseks heal meelel kõik, mida vaja,» lisas Farah.

Sunday Times ja Saksamaa uudistekanal ARD/WDR avaldasid nädala eest aastatel 2001-2012 umbes 5000 sportlaselt võetud enam kui 12 000 vereproovi tulemused. Selle põhjal väideti, et Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) on aastaid tegelenud dopingutarvitamise süstemaatilise varjamisega, sest väljaannete kinnitusel olid antud proovidest enam kui 800 kestvusalade sportlase omad kahtlased. Kolmandik väidetavastest patustajatest olid viimaste olümpiamängude ja MMide medalistid.

Sunday Timesi teatel on IAAFi andmebaasis 2005. aasta juuni ja 2012. aasta mai vahel 20 Farah’lt võetud vereproovi, mis kõik mahuvad normaalsete näitajate piiresse. Lisaks Farah’le avalikustasid oma proovid veel Jo Pavey, Lisa Dobriskey, Jenny Meadows, Freya Murray, Hatti Archer, Emma Jackson ja  Andy Baddeley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles