Skandaalid jätkuvad: IAAF avastas vanu MM-proove uurides veel 28 patustajat

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aasta kergejõustiku MM Helsinkis.
2005. aasta kergejõustiku MM Helsinkis. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) teatas, et uuris 2005. aastal Helsinkis ja 2007. aastal Osakas toimunud maailmameistrivõistlustel võetud dopinguproove. 28 sportlase proovist avastati keelatud aineid.

Juba 2012. aastal kontrollis IAAF Helsinkis antud proove uuesti ning selle tulemusel sai karistada kuus sportlast. Nendeks olid Helsinkis kaugushüppes hõbemedali võitnud ja sellest positiivse proovi tõttu ilma jäänud Tatjana Kotova, kuulitõuke kulla kaotanud valgevenelanna Nadzeja Ostaptšuk ja vasaraheites MM-tiitlist ilma jäänud venelanna Olga Kuzenkova. Meeste seas diskvalifitseeriti uute testide tulemusena vasaraheites kulla ja hõbeda saanud valgevenelased Ivan Tsihhan ja Vadim Devjatovski ning nende kaasmaalane, kuulitõukes kuuendana lõpetanud Andrei Mihnevitš.

Tänavu aprillis asus IAAF aga uuesti Helsinkis ja Osakas antud proove uurima ning avastas sealt taas hulgaliselt kahtlaseid leide. IAAFi kinnitusel on enamik patustajaid spordiga juba lõpparve teinud, samuti on osa neist juba dopingutarvitamise eest karistuse saanud. Kindlasti ei lubata ühelgi reegleid rikkunud kergejõustiklasel osaleda tänavusel Pekingi MMil.

Patustanud sportlaste nimesid ei saa IAAF veel avalikustada, viidates juriidilistele probleemidele.

2005. aasta MMil Helsinkis osales üheksa Eesti sportlast - odaviskajad Moonika Aava ja Andrus Värnik, 400 m jooksja Egle Uljas, kõrgushüppaja Marko Aleksejev, kuulitõukaja Taavi Peetre, kettaheitjad Gerd Kanter ja Aleksander Tammert ning kümnevõistlejad Kristjan Rahnu ja Mikk Pahapill. 2007. aastal Osakas esindas Eestit aga kümme Eesti sportlast: seitsmevõistluses Kaie Kand, kettaheites Märt Israel, Gerd Kanter ja Aleksander Tammert, kümnevõistluses Andres Raja, odaviskajad Marko Jänes ja Andrus Värnik, 110 m tõkkejooksus Tarmo Jallai, maratonis Pavel Loskutov ja 200 m jooksus Marek Niit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles