Miks Rene Busch tegelikult hundipassi sai?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Rene Busch ei mõista, miks Eesti Tennise Liit tema asemel Andrei Luzgini tennisenaiskonna kapteniks määras, on ta enda sõnul sellega juba leppinud ja eluga edasi läinud.
Kuigi Rene Busch ei mõista, miks Eesti Tennise Liit tema asemel Andrei Luzgini tennisenaiskonna kapteniks määras, on ta enda sõnul sellega juba leppinud ja eluga edasi läinud. Foto: Liis Treimann

Eesti Tennise Liit otsustas kõrvaltvaatajale ehk üsna ootamatult määrata Eesti tennisenaiskonna kapteniks Rene Buschi asemel Andrei Luzgini. Busch süüdistab alaliitu ebaprofessionaalsuses, alaliit aga Buschi kasinas suhtluses. 



2007. aastal Föderatsiooni karikasarja naiskonna kapteniks saanud Busch tüüris ametis oldud aja jooksul Eesti kõrgemale kui eales varem – mäletatavasti tõusis Eesti mullu suuresti tänu esireketile Kaia Kanepile ja Maret Anile maailma 12 parema sekka, tänavu jäädi Maailmaliiga üleminekumängudel võõrsil napilt alla Belgiale.

Tulemusi vaadates on Busch teinud hiilgavat tööd ning just seetõttu tekkiski küsimus, miks edukalt koondist juhendanud treener välja vahetati. «Demokraatlikus riigis on ikka niimoodi, et mõne aja tagant juhid vahetuvad,» lausus Eesti Tennise Liidu (ETL) president Urmas Sõõrumaa. «Viimase kümmekonna aasta jooksul on naiskonnal vähemalt kolm-neli kaptenit olnud, selline liikumine on tavaline.»

«See ei olnud sugugi järsku tehtud otsus, vaid lihtsalt vaheldust oli vaja,» lisas ETLi asepresident Reet Hääl. «Me valime kaptenit igal aastal.»

Busch sai ETLi juhatuse otsusest teada pühapäeval peasekretäri Allar Hindi käest. «Hint tuli ja ütles, et tal on uudis – juhatus otsustas, et Andrei Luzgin on uus kapten ja kõik,» meenutas Busch. «Ma ei osanud seda oodata, kuna polnud ju mingit põhjust. Tavaliselt ikka antakse vihjeid või tekib konflikt, aga midagi pole olnud. Kui sportlikud tulemused on korras ja kõik on hästi ning siis järsku niimoodi teatatakse, on see äärmiselt ebaprofessionaalne ja tegelikult ka ebainimlik.»

Mis need põhjused siis ikkagi olid? Esimesena nimetati vähest omavahelist suhtlust. «Ma ei ütle Rene kohta midagi halba, meie head võidud on saadud tema kapteniks olemise ajal,» tunnustas Sõõrumaa. «Aga viimasel ajal oli temaga suhtlemine natuke kehv, ta hoidis rohkem omaette ja väga suur tenniseliiduga suhtleja polnud.»

Sõõrumaa selgitus võttis Buschi muigama. «Kihvt on seda kuulata, pool aastat pole sealt keegi minuga suhelnud,» imestas ta. «Olen niivõrd hõivatud oma tennisekooli ja muude tegevustega, ma ei peaks seal käima iga päev uksele koputamas, et kohvi juua. Olen alati olnud kättesaadav kõigi nende aastate jooksul.»

Busch oli eelkõige nördinud selle tõttu, et keegi juhatusest polnud talle varem midagi ette heitnud. «Ma pole iialgi ühtegi juhatuse määratud asja tegemata jätnud, tuua nüüd selliseid põhjusi on alatu,» möönis Busch. «Nendest asjadest peaks ju eelkõige rääkima asjaosalise endaga.»

Busch esitas ka ühe oma versiooni: ta oli lihtsalt teatud juhatuseliikmetele vastukarva. «Kui mulle miski ei meeldi, siis ütlen selle välja. Võib-olla kellelegi ei meeldinud miski, mida olen öelnud,» arutles ta. «See on kahe-kolme isiku vimm minu vastu.»

See Buschi arvamus võttis omakorda Hääle muigama. «Mina selliseid inimesi ei tea. Millepärast vimma kantakse?» küsis Hääl ja selgitas, et otsus tehti puhtalt professionaalsetel, mitte isiklikel põhjustel. «Meil on juhatuses 13 inimest, kahest või kolmest inimesest kindlasti ei sõltu midagi. Vimma põhjal vaevalt et midagi sellist otsustatakse. Mul on väga kahju, kui talle selline mulje on jäänud.»

Kuluaarides on juba mõnda aega sahistatud ka sellest, et paljudele on vastumeelt Buschi otsus hoida naiskonnas oma õpilast Anett Schuttingut, samas kui tegelikult võiks Eesti koondise neljas number olla hoopis 14-aastane Anett Kontaveit, kes suvel võitis teist aastat järjest Eesti meistri tiitli. Kusjuures, Kontaveit on Luzgini praegune hoolealune.

Nii Sõõrumaa kui Hääl lükkasid selle arvamuse kärmelt ümber. «See kindlasti ei mõjutanud. See on ikka kapteni enda otsus, kes naiskonda kuuluvad, sinna meie sekkuda ei taha,» märkis Hääl.

Buschi jaoks tuli säärane kuuldus uudisena. «Seda pole mulle kordagi ette heidetud. Fakt on see, et need korrad, kui Schutting on tiimi kuulunud, on ta olnud tõusuteel. Kontaveit on tubli mängija ja kui ta teist korda Eesti meistriks tuli, oli see mulle indikaator, et järgmisel aastal on ta koondises.»

Vestlusest Häälega ilmnes veel üks põhjus: Buschil on nii palju teisi tegemisi, et need hakkasid häirima. «Busch on väga võimekas inimene, aga ta ahnitseb endale tohutult palju asju teha,» tõdes Hääl. «Ilmselt ühel hetkel tekib inimvõimetel piir ja ta lihtsalt ei suuda kõike hallata ja end Fed Cupile piisaval määral pühendada.»

Ühegi Eesti naiskonna liikmega pole Busch veel sel teemal rääkinud, küll aga avaldas talle toetust Kanepi treener Silver Karjus.

«Ta tuli mulle treeningule ja küsis, kuidas ma seda kommenteerin. Silver ütles, et tema teab vaid seda, et see ei tulnud mängijate poolt,» rääkis Busch. «Tänan teda selle eest, see annab mulle hingele kõige rohkem rahu. See olnuks kõige rohkem muret tekitanud, kui mängijad ise tahtnuks minust lahti saada. Aga kuna mängijatega konflikti polnud, siis ülejäänu mind ei kõigutagi.»

Kuigi Busch juhatuse otsust ei mõista, on ta sellega siiski leppinud. «Olen selle juba unustanud, mul on nii palju muid huvitavaid tegemisi,» lausus ta lõbusalt.

Tenniseliit Luzginilt suurt imet ei oota

Rene Buschi asemel asub Eesti tennisenaiskonna kapteniks Andrei Luzgin, kes saab tuleristsed juba veebruari alguses, kui Tallinnas kohtutakse Maailmaliiga II grupi matšis tugeva Hispaaniaga.

«See on uus väljakutse, ühtlasi aga ka suur vastutus,» kommenteeris kunagine Eesti esireketi Kaia Kanepi treener Luzgin, kes praegu juhendab 14-aastast Anett Kontaveiti, kahekordset Eesti meistrit. «Tahan kõigepealt mängijate ettevalmistusplaanid läbi arutada. Loodan väga, et Eesti naiskond astub Hispaania vastu oma parimas võistkondlikus koosseisus.»

Eesti Tennise Liidu presidendi Urmas Sõõrumaa sõnul rääkis Luzgini kasuks just kogemustepagas. «Tal on rahvusvahelisel areenil kogemust, lisaks on tal Kaiaga isiklik kontakt,» selgitas ta. «Ega me temalt mingit imet ei oota, pigem on tähtis, et matšide ajal on naiskonnas hea atmosfäär.»

«Palju pole tõesti oodata, põhiline on, et ta on mängijatele toeks,» lisas tenniseliidu asepresident Reet Hääl. (PM) 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles