Jalgpalli otsepilt: liidrid Kalju ja Levadia mängisid väravateta viiki

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistriliigas 24. vooru ülitähtsas kohtumises mängisid tabeli liidrid Tallinna Levadia ja Nõmme Kalju väravateta viiki. Samuti lõppes viigiliselt 2:2 Pärnu Linnameeskonna ja Narva kohtumine. Pärnu suutis mängu viigistada alles kohtumise lisaminutitel, kui Martin Vunk realiseeris penalti. Õhtu kolmandas kohtumises alistas Sillamäe Kalev Daniil Ratnikov 74. minuti väravast Paide Linnameeskonna.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – Tallinna Levadia

Teisipäeval 18. augustil kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Levadiat ja Kaljut lahutab liigatabelis enne teisipäevast mängu vaid üks punkt ehk sisuliselt mitte midagi. Sel hooajalgi on vastased olnud võrdsed – aprilli keskel võitis Kalju võõrsil tänu Joel Lindpere ja Tarmo Neemelo väravatele 2:0, kuu aega hiljem sai Levadia aga Hiiul revanši. Hidetoshi Wakui viis küll Kalju tolles mängus juba kolmandal minutil juhtima, kuid pooltunni möödudes viigistas Dmitri Kruglov penaltist seisu ning kümmekond minutit enne lõppu tõi Ingemar Teever Levadiale 2:1 võidu.

Praeguse tabeliseisuni on Kalju ja Levadia sammunud üsna erinevat rada pidi – Kalju tegi hooajale üheksa võiduga superalguse, kuid on seejärel komistanud õige mitmel tõkkel. Levadia seevastu koperdas oma koperdamised ära hooaja alguses ning on viimastel kuudel näidanud meistrile kohast kindlat mängu, lüües aina väravaid ja korjates punkte. Ka teisipäevasele mängule tullakse vastu väga erinevate emotsioonide pealt, sest kui Levadia alistas nädalavahetusel võõrsil ülikindlalt 6:1 Tartu Tammeka, siis Kalju kaotas Paides sealse Linnameeskonna vastu keskendatuse, kolm punkti ja ühes sellega ka tabeli esikoha.

Kaotus Paidele oli Kalju jaoks valus. FOTO: Eero Vabamägi
Kaotus Paidele oli Kalju jaoks valus. FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Et mõista, kui koledasti Kalju kaitseliin laupäevases mängus kärises, tasub heita kiire pilk ajalukku. Pärast seda, kui Kalju kaheksa hooaega tagasi Eesti kõrgeimasse liigasse tõusis ja sinna püsima jäi, on nad tänaseks pidanud täpselt 240 liigakohtumist. Ning kõigi nende mängude jooksul oli tegemist alles kuuenda (!) korraga, kui endale lasti ühes mängus lüüa vähemalt viis väravat. Enne laupäevast häbi Paides jäävad kõik suureskoorilised mängud seejuures aega, mil Kalju tegi kõrgliigas esimesi samme. 2008. aasta juunis jäädi kõigepealt TVMK-le alla 1:5, kusjuures võitjate eest lõi kaks väravat praegu Kaljus mängiv ründaja Artjom Dmitrijev.

Paar nädalat hiljem saabus aga Kalju kõrgliiga-ajaloo kõige piinlikum hetk, kui pea terve mängu ühemehelises vähemuses olnud Flora saatis nende võrku koguni seitse palli. 7:1 võidumängus said seejuures florakate poolt jala valgeks nii Kalju praegune kaitseliini tugisammas Ken Kallaste kui ka mullu Nõmme klubi särki kandnud Martin Vunk ja Jarmo Ahjupera. Pisut iroonilisel moel oli Kalju enda ainsa värava autor tolles kohtumises ei keegi muu kui tänavu Levadia eest väravaid paugutav Ingemar Teever.

Lisaks pidas Kalju sama aasta sügisel veel maha meeleoluka mängu Pärnu Vaprusega, mis lõppes harvaesineva lõppskooriga 5:5. Kalju ülejäänud kaks «pakki» on aga tulnud just teisipäevase vastase Levadia käe läbi, kui 2009. aasta sügisel kaotati tollastele valitsejatele 0:5. Levadia särki kandsid tollal nii Tarmo Neemelo kui ka Eino Puri, kes on tänaseks jõudnud Kalju ridadesse. Järgmise aasta suvel kordus pea sama stsenaarium, kui Levadia 5:1 võidumängus oli taas täpne Artjom Dmitrijev, kaks väravat lõi ka vastuolulisel moel Kalju särgi Levadia oma vahetanud brasiillane Felipe Nunes.

Kolme eelmise hooaja jooksul (aastatel 2012-2014) peetud 72 mängus ei lasknud Kalju kaitseliin aga kordagi lüüa enda võrku isegi enam kui kahte palli ning ka 2011. aastal juhtus nii vaid korra, kui jäädi 2:3 alla Narva Transile. Tänavu on Kalju aga lubanud lisaks Paides saadud saunale näiteks ka pärnakatel end kolme väravaga kostitada, mis näitab, et teatud mängudes võib nende kaitse tiitlipretendendile üsna sobimatul moel alt vedada.

Levadia kogenud ründajal Ingemar Teeveril on käsil elu üks lennukamaid hooaegu. FOTO:
Levadia kogenud ründajal Ingemar Teeveril on käsil elu üks lennukamaid hooaegu. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Viimaseid mänge vaadates võib Kalju siiski Paidele allajäämise tööõnnetuseks liigitada, sest enne seda oli võidetud järjest seitse kohtumist. Levadia kaheksamänguline võiduseeria jäi vähemalt praegu hooaja tippmargina püsima, veel muljetavaldavam on aga see, et Levadia on viimasest 17 mängust võitnud 13 ja viigistanud neli. Kaotusekibedust koges tiitlikaitsja viimati 18. märtsil, püsides seega löömatuna viis kuud, nende viimaseks alistajaks oli aga ei keegi muu kui Kalju.

Viimastes voorudes on Levadia hakanud viimaks saama ka suureskoorilisi võite, alistades näiteks viimati 6:1 Tammeka ja enne seda 4:0 Viljandi Tuleviku ning hiljuti 5:0 Pärnu. Jätkuvalt lööb väravaid Ingemar Teever, kelle nimele on neid kogunenud juba 17, lisaks on kogenud ründaja jaganud kaaslastele viis väravasöötu ning troonib seega resultatiivseimate mängijate tabeli tipus. Levadia ja Kalju ründeliinid ongi liiga parimad, sest esimene on vastaste võrku saatnud palli 55 ja teine 54 korral. Teeveri puhul väärib märkimist ka see, et mees on seni kaasa teinud kõigis 24 liigamängus ning neist koguni 17-s jala valgeks saanud.

Lisaks talle on suvise Eestisse naasmise järel juba neli väravat kirjas nii Tarmo Kingil kui ka Igor Subbotinil. Tammeka vastu tervelt neli väravasöötu jaganud Siim Luts juhib aga selles kategoorias kogu Premium liiga arvestust, kokku on tal väravasööte kirjas juba üheksa. Kaljul on sellele vastu panna Joel Lindperest, Hidetoshi Wakuist ja Ats Purjest koosnev trio, kes on kolme peale andnud tänavu 22 väravasöötu. Purjel on kirjas ka 13 ja Wakuil 9 väravat.

Kahe võimsa ründeliini duell peaks seega ennustama teisipäevaks Hiiule põnevat kohtumist. Levadia suurimad mured on keskväljal, kus on viimastes mängudes tegutsenud noor ja andekas, ent nii kõrgel tasemel siiski veel kogenematu Kaspar Mutso. Jätkuvalt ei lase vigastus väljakule naasta Ilja Antonovil ning ka Andreas Raudsepp on pärast aprilli algul vigastada saamist mänginud vaid ühe poolaja karikakohtumises madalama liiga meeskonna Tallinna Olympic Olybeti vastu, mille Levadia 14:0 võitis.

Õnneks ei pea kumbki peatreener muretsema mängukeeldude pärast – Kalju ridades on tagasi keskkaitsja Jorge Rodrigues, Levadia juhendaja Marko Kristal jättis aga mängus Tartu vastu igaks juhuks kõik kolm kaardiohus olnud meest ehk Sergei Pareiko, Juuso Laitineni ja Artur Pika suisa pingile.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Kohtumised Nõmme Kalju ja Levadia vahel on alati olnud huvitavad, seda ka seekord, kuna tegu on kahe tabeli tipu meeskonnaga. Levadia on viimastes voorudes head vormi näidanud, kuid meie eesmärk on koduväljakul fännide ees võit võtta.»

Kalju ründaja Ats Purje: «Kõik teavad, kui tähtis mäng see on, nii meie kui ka Levadia jaoks. Kaotasime eelmises voorus liigatabeli esikoha just neile ning anname teisipäeval endast parima, et see tagasi võtta. Samuti ootame palju publikut staadionile.»

Levadia peatreener Marko Kristal: «Mängu tähtsus on teada, vastakuti lähevad tabeli liidrid. Kohtumised Kaljuga on alati väga pingelised ja võitluslikud ning ka seekordne mäng Hiiul pole erandiks. Meie eesmärk on selge – üritame edasi minna sama hooga nagu senistes mängudes.»

Levadia poolkaitsja Rasmus Peetson: «Oleme heas hoos. Tõusime laupäeval Premium Liigas liidrikohale ega taha liidripositsioonilt lahkuda. Peame võidu nimel palju tööd tegema, kindlasti tuleb väga raske mäng. Meil on väga hea ja ühtne meeskond ja ma usun, et saavutame soovitud tulemuse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles