Saksa kuulitõukaja jäeti täiesti määrustepärasest supertulemusest ilma

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulitõuge. Pilt on illustreeriv.
Kuulitõuge. Pilt on illustreeriv. Foto: Toomas Huik / Postimees

Saksamaa kuulitõukaja Thomas Schmitt oli veel tänavu 20. märtsil laiemale avalikkusele tundmatu mees, kelle tulemused jäid riiklikule tasemele. Päev hiljem oli Schmitti nimi aga kõigil keelel, sest sakslane püstitas maailma hooaja võimsa tippmargi.

Schmitt, kelle senine isiklik rekord oli 19.07, tõukas Übach-Palenbergis peetud võistlusel tulemuse 21.35, mis viis ta tol hetkel maailma edetabelis liidris. 26-aastase füüsikatudengi ülejäänud mõõtmisele läinud katsed olid tol võistlusel seejuures 19.44, 18.77 ja 19.94.

Tulemus oli šokk nii sportlasele endale kui ka tema treenerile Miguel Rigaule, sest sportlase senine isiklik rekord paranes hoobilt 2 meetri ja 28 sentimeetri võrra. «Thomas oli pikalt eri vigastuste käes vaevelnud ja tol võistlusel oli tal samuti tõukekäe vigastus. Ootasime temalt 19-20 meetrini kanduvat tõuget, kuid neljandas voorus üllatas ta kõiki,» lausus Rigau väljaandele Ilta-Sanomat. Tema sõnul mõõdeti tulemus kaks korda üle, samuti kaaluti igaks juhuks kuuli. Kõik vastas normidele.

Nüüd on Euroopa kergejõustikuliit EAA aga Schmitti tulemuse hooaja edetabelist kustutanud, samuti ei leia seda enam MMi eel avaldatud sportlaste ränkingutabelist. Tulemuse tühistamise põhjuseks olid Schmitti nelja järgneva võistluse tulemused, kus tema parima tõuke pikkus jäi 17.16 ja 17.65 vahemikku. EAA poolelt nõustus Ilta-Sanomatele selgituse jagama soomlane Mirko Jalava, kelle sõnul on selline lüke igati määrustepärane.

«Kui sportlane tõukab kõikidel teistel võistlustel selgelt alla 18 meetri ja vaid ühel üle 21 meetri, siis selline ühekordne saavutus ei ole kergejõustikus lihtsalt võimalik,» sõnas Jalava. Rigau ei olnud Ilta-Sanomatega vesteldes veel otsusest teadlik, kuid tunnistas, et ei oska samuti sellist olukorda selgitada. «Ei mina ega Thomas tea, kust niisugune tõuge tuli. See oli meile mõlemale täielik šokk,» sõnas Rigau, kelle sõnul muutus Schmitti käevigastus pärast rekordivõistlust veel hullemaks, mis võiks ka selgitada hilisemaid nõrku tulemusi.

IAAFi reeglite järgi pääseb MMile sportlane, kes on normi täitnud pärast 2014. aasta 1. oktoobrit. Rahvuslikel alaliitudel on aga õigus seada oma normatiive ning Saksamaa kergejõustikuliit tunnistabki vaid neid tulemusi, mis on püstitatud pärast tänavuse aasta 1. maid. Sestap on Schmitt üritanud Rigau sõnul jätkuvalt täita MM-normi, mis on 20.45, pole sellest aga jagu saanud.

Hetkeseisuga esindab Saksamaad Pekingi MMil vaid David Storl, kes on kroonitud kahel viimasel korral maailmameistriks. Tänavuse hooaja edetabelis on Storl tulemusega 22.20 teisel kohal, juhib 22.56 tõuganud ameeriklane Joe Kovacs. Storl ja Kovacs on ühtlasi ainsad tänavu 22 meetri piirist jagu saanud mehed, üle 21 meetri on tõuganud veel ka jamaikalane O'Dayne Richards, ameeriklased Christian Cantwell, Jordan Clarke ja Reese Hoffa, serblane Asmir Kolasinac, uusmeremaalane Tom Walsh ja Portugali esindav Tsanko Arnaudov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles