Taas skandaal: Keenia sportlased teadsid dopinguküttide saabumisest ette

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopingukontroll.
Dopingukontroll. Foto: SCANPIX

Viimastel aastatel dopingupaljastustega hiilanud Saksamaa telekanal ARD tuli lagedale järjekordse uudisega, mille kohaselt Keenia sportlasi hoiatati eelnevalt dopinguküttide saabumisest ning ühe dopingukaristuse saanud jooksja väitel nõudsid kergejõustikuametnikud positiivsete proovide varjamise eest raha.

ARD ja Briti ajaleht Sunday Times kirjutasid hiljuti, et IAAF salgas maha sajad kahtlaste näitudega dopinguproovid. Samuti on ARD varem just keenialasi dopingutarvitamises süüdistanud, vahendab Reuters. Nüüd väidab endine jooksja Frimin Kiplagat Kipchoge, et nii mõnigi dopingukütt helistas enne «ootamatut» kontrolli sportlastele ja avaldas valmisolekut proovi võtmiseks uus aeg kokku leppida, kui sportlane ei saanud seda esialgsel kuupäeval anda.

Dopingukontrolli reeglite järgi peavad kõik sportlased pidama spetsiaalset päevikut, kus on kirjas nende igapäevased käigud ja asukoht, et kontrollijad saaksid neilt võtta võistlusväliseid proove. 2012. aastal EPO kasutamise eest võistluskeelu saanud Ronald Kipchumba sõnul nõudsid mõned Keenia dopinguametnikud aga ka raha, et positiivsed proovid maha vaikida.

Dopinguskandaal on tugevalt rikkunud Pekingis toimuvate maailmameistrivõistluste mainet. WADA juht Craig Reedie lausus ARDile kommentaari andes, et Keenia võimud teavad, mida on vaja dopinguvastases võitluses teha, kui küsiti, kas WADA algatab süüdistuste osas sõltumatu uurimise. Varem on WADA pärast ARDi süüdistusi kahel korral täpselt sellise käigu teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles