Sõbra projekt, pettumused ja üllatused

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Veski (palliga) on korvpallihooaja alguse üks positiivsemaid tegelasi, Robert Krabbendam (nr 5) pole esialgu veel oodatud tasemel esinenud.
Viljar Veski (palliga) on korvpallihooaja alguse üks positiivsemaid tegelasi, Robert Krabbendam (nr 5) pole esialgu veel oodatud tasemel esinenud. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Koduse korvpallihooaja algusest on möödas napp kuu, ent selle ajaga on tekitatud palju kõneainet – ilusad esitused on vaheldunud mannetute platsil ukerdamistega ning nagu tavaks, käib üks lõputu leegionäride otsimine ja neist ilmajäämine. 



Postimees reastas esimese kuu viis kõige olulisemat sündmust ja annab läbi nende hooaja algusele oma hinnangu.

1. Viljar Veskist sirgub mängumees

Rakvere Tarva peatreeneri Andres Sõbra tänavuse hooaja projekt on alanud üllatavalt hästi. Aastaid pealinna klubides pinki nühkinud Veski on oma seitsmendat (!) meistriliiga hooaega alustanud resultatiivselt ja paranenud on ka tema lauavõitlus. Lisaks koduliigas müttamisele kerkis ta Tarva üheks tugi­talaks ka Balti liiga teise divisjoni esimestes mängudes.

Kui Sõbral jätkub kannatust Veskit jätkuvalt usaldada – seniste esituste põhjal pole põhjust vastupidist karta –, võib Eesti korvpall saada juurde kaua otsitud tõelise pika. Veski on ehe näide sellest, et hea mängija kasvatamisel ei piisa üksnes tema treeningutel tampimisest, vaid tähtis on ka vaimne pool ja palluri positiivne innustamine. Ühtlasi jätaks asjade selline käik Veski eelmised juhendajad üsna rumalasse seisu.

Sõbral on eriline oskus tuua mängijas esile just tema tugevamaid omadusi. «Kui Veskile meeldib rohkem väljas mängida, las ta siis olla seal. Teist nii hea viskega pikka mängijat meil polegi,» rääkis Sõber mõni nädal tagasi Postimehele. «Küll ta jõuab seal korvi all ka olla ja möllata.»

2. Kalev/Cramo hädas komplekteerimisega

Eesti ühe esindusklubi suutmatus end hooaja eel korralikult komplekteerida on saanud juba Eesti korvpalli firmamärgiks. Kahjuks ei suutnud esimesel hooajal traditsiooni rikkuda ka meeskonna peatreeneriks asunud Aivar Kuusmaa.

Samas tuleb kalevlaste treenerite kiituseks öelda, et tänavu pole reisibürooks muututud ja päris niisama ei ole Tallinna kedagi lennutatud. Pärast seda kui treeneritele sai selgeks, et Jason Jones pole piisaval tasemel, on mängijateturul küll usinasti ringi vaadatud, ent ühtegi poolkindlat kandidaati ei ole kohale toodud. Rahakott on kõhn ja see sunnib hoolikalt valima.

Samas võib kalevlastele heita ette tegutsemise aeglust – kõik kolm liigat on juba käimas, seejuures on Balti liigas ja Ühisliigas igal võidul kulla väärtus. Pooliku koosseisuga pole aga nendes sarjades võimalik edu loota.

Vaatamata kõigele on Kalev/Cramo meeskonnas siiski hea potentsiaal. Kui korvi alla saabub üks tõeliselt tugev mees, pole eesliini tugevuses vaja kahelda, vaid Eesti mängijatest koosnev tagaliin on seni saanud üllatavalt hästi hakkama. Väikese üllatusena on Reimo Tamm kerkinud Tanel Soku ette põhimängujuhiks, Gregor Arbet ja Gert Dorbek on aga kordamööda loonud teravusi ja teinud skoori.  

3. Rocki kõikuv mäng

Tartu Rocki koduväljakul saadud kaotus Nevežiselt on ilmselt selle hooaja seni üks mõrumaid hetki. Arusaamatult tahtejõuetu, säratu, uimane ja pealtvaatajaid mitteaustav tegutsemine jättis Eesti meistermeeskonnale pleki, mida ei pesnud maha ka päev hiljem Šiauliai alistamine. Balti liiga tabelis on kodus saadud rumal kaotus kirjas ja seda ei kustuta miski.

Kuigi Rock suutis end juba hooaja eel komplekteerida, pole treenerid siiani leidnud õiget võtit, kuidas kogu seltskonda ühte sammu astuma panna. Võimalik, et selles on oma osa ka harjumatus olukorras – igale positsioonile on kaks võrdset meest ja treeneritel on raske valida, keda ja kui palju mängitada.

Samas on Rock nii mõneski kohtumises näidanud väga head mängu – agressiivset ja kiiret tänapäeva korvpalli. Üheks näiteks on kas või hooaja sissejuhatuseks olnud Balti liiga karikaturniir, kus alistati ka Vilniuse Lietuvos Rytas. Leedu suurklubi viimased esitused panevad aga sellegi võidu natuke kahvatumasse valgusesse.    

Sarnaselt Kaleviga on ka Rockil võimalik minna vaid paremaks: Giorgi Tsintsadze peab endise koduklubiga taaskohanema, Rain Veideman leidma Rakvere päevilt tuttava enesekindluse, Silver Leppik taastama korraliku vormi, kogu meeskond muutuma aga stabiilsemaks.

4. Suurimad pettumused

Hooaja esimesed mängud on toonud kaasa nii mõnegi pettumuse. Rocki mängujuht Giorgi Tsintsadze, TTÜ/Kalevi keskmängija Gabreil Hughes ja tagamees Casey Archibald, Kalev/Cramo tsenter Robert Krabbendam pole näidanud sellist mängu, mida neilt oodati.

Sarnane rivi on ka kodumaistest palluritest: Rakvere Tarvas loobus tagamees Heiko Rannulast, Tanel Kurbas langes Rockis pingile, väliseestlase Jaan Montgomery kasin mänguaeg ja veelgi kasinamad näitajad kinnitavad arvamust, et hooaja eel tema ümber käinud trall oli tarbetu meediamull.  

5. Tagumise otsa ühtlane tase

Eesti meistriliiga meeskonnad jagunevad tänavu ilmselgelt kahte gruppi – neli esimest ja ülejäänud. Tõsi, viiesest seltskonnast jääb ilmselt maha Võru.

Esimeste voorude põhjal võivad Rapla / Piimameister Otto, TTÜ/Kalev II, Valga ja Pärnu igal hetkel üksteist alistada ja see muudab ka nende meeskondade vahelise heitluse põnevaks ning peaks väikestes kohtades tekitama tõelise korvpallihuvi. Igal mängul on ju eriline hind.

Kui hooaja eel võis teise ešeloni meeskondadest pidada üllatusvõimelisemaks Raplat, siis just nemad on saanud kaks ülinappi ja valusat kaotust, üllatavalt südilt on aga mänginud peamiselt koolipoistest koosnev Pärnu.

Suurt nelikut võib neist aga ohustada Valga, kes näiteks Kalev/Cramole kaotas vaid kahe punktiga. Kuigi raha on vähe ja mängijaid napib, on alles õpipoisi staatuses peatreener Andrus Renter teinud leegionäride valikul õiged otsused. Näiteks Valga keskmängija Anthony Brown on kerkimas liiga üheks silmapaistvamaks mängijaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles