Meistriliiga 26. voor: kolm ülitähtsat mängu tabeli tipus, lõpus ja keskel

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalju on suutnud Florat sel hooajal juba kolm korda enda selja taga hoida.
Kalju on suutnud Florat sel hooajal juba kolm korda enda selja taga hoida. Foto: Toomas Tatar

Jalgpalli Eesti meistriliiga 26. vooru kohtumised on erakordselt kaalukad, sest väga olulisi punkte jagavad nii tiitlijahtijad Flora ja Nõmme Kalju, neljanda-viienda koha duelli pidajad Infonet ja Sillamäe Kalev kui ka liigasse püsimajäämise eest võitlejad Pärnu Linnameeskond ja Tartu Tammeka. Kaotusteseeriat lõpetada üritav Viljandi Tulevik võtab kodus vastu Narva Transi ning Paide Linnameeskond püüab omakorda teha lõppu Tallinna Levadia ülipikale kaotuseta seeriale.

FC Flora – Nõmme Kalju

Laupäeval 29. augustil kell 16.30 Tallinnas Lilleküla staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Liidrit Levadiat jälitavad Flora ja Kalju on seisus, kus kaotust ei saa endale lubada kumbki. Enne vooru algust jääb Flora esikohast kahe ja Kalju kolme punkti kaugusele, Levadial on aga võimalik oma edu reedel Paide vastu veelgi kasvatada.

Sel hooajal on omavahel mängitud juba tervelt kolm korda ning alati on peale jäänud Kalju – aprilli alguses oldi tänu Allan Kimbaloula ja Alo Bärengrubi väravatele Florast Lillekülas üle 2:0, kuu aega hiljem võideti kaotusseisust 2:1 ka Evald Tipneri karikasarja poolfinaal. Juuni alguses otsustasid omavahelise mängu saatuse kahe minuti jooksul ära Ats Purje ja Tarmo Neemelo ning taas võttis Kalju 2:0 võidu.

Flora põleb kahtlemata soovist tõestada, et sel hooajal suudetakse võita ka põhikonkurente ehk Kaljut ja Levadiat – kui arvestada ka eelmainitud karikakohtumist, pole see neil senipeetud kuues mängus tänavu kordagi õnnestunud. Pärast ootamatut allajäämist Narva Transile on Flora saanud kolmes viimases voorus taas enesekindlust kasvatada, kui Pärnut võideti võõrsil 5:1, Viljandi Tulevikku kodus 4:1 ja viimati Tartu Tammekat võõrsil taas 4:1.

Albert Prosa (esiplaanil) veab taas Flora rünnakuvankrit. FOTO: Jaanus Lensment
Albert Prosa (esiplaanil) veab taas Flora rünnakuvankrit. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Flora suurimaks väravakütiks tõusis neis mängudes pisut üllatuslikult tänavu meistriliigas läbimurdehooaega tegev äärepoolkaitsja Joseph Saliste, kes sai jala valgeks kõigis kolmes kohtumises. Kokku lõi Saliste kolmes mängus Flora 13st väravast neli, kolm tabamust lisas tasapisi taas vormi tõusev Albert Prosa. Seejuures oli tabamus Pärnu vastu Salistele meistriliigas alles elu esimene värav.

Kalju kaotas juuni lõpus Viljandi Tulevikule ja võitis sestpeale kuus mängu järjest, kerkides ka tabelijuhiks. Kolmest viimasest mängust on aga saadud vaid kaks punkti, sest esmalt jäädi üllatuslikult 4:5 alla Paidele, viigistati seejärel 0:0 Levadiaga ja mängiti eelmises voorus Infoneti vastu maha 2:0 eduseis, leppides 2:2 viigiga. Kaotus Florale tähendaks, et halvima stsenaariumi puhul jäädaks siis liidrikohast maha juba kuue punktiga.

Flora keskkaitses mängib kogenud Enar Jäägri lahkumise järel Nikita Baranovi paarilisena tõenäoliselt taas noor Madis Vihmann, kes on seda rolli täitnud juba kahes viimases mängus. Pärast Jäägri siirdumist välismaale on meeskonnas aga vaid kolm puhast keskkaitsjat – lisaks 23-aastasele Baranovile ja 19-aastasele Vihmannile ka 20-aastane Janar Õunap. Seejuures tasub märkida, et neljas viimases kohtumises on Flora lasknud endale alati vähemalt ühe värava lüüa. Kalju on aga senises viies liigamängus Levadia ja Floraga pidanud enda võrgust palli välja võtma kõigest kahel korral, lüües samas ise seitse väravat. Kaartide tõttu puudujaid pole sedapuhku kummalgi meeskonnal.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Oleme teinud kõvasti tööd, et olla tugevamad tugevate vastaste vastu. Sellistes mängudes võib öelda ka nii, et tahe peab ületama füüsise. Inimesed, kes tulevad meie mänge vaatama – nende tugi on mängijatele väga oluline. Mängijad ju tunnevad seda väljaku peal, kui neile kaasa elatakse ja see peakski olema selline ühine võitlus ühise vastasega.»

Flora äärekaitsja Gert Kams: «Tänavu on palju olnud üllatusi, mis on Premium liigale väga positiivne ja vahed on seeläbi väga väikesed. Sellistes tähtsates mängudes saavad otsustavaks pisiasjad, isegi sentimeetrid. Ma loodan, et meeskond on valmis Kaljule kõva lahingut andma. Flora fännid on terve hooaja meie 12. mees olnud ja väga kihvte asju siin teinud. Loodame, et ka seekord millestki sellisest puudust ei tule!»

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Järjekordne suur mäng Floraga, hooaja lõpp läheneb ning mängus on väga tähtsad punktid. Läheme kindlasti võidumõtetega mängima.»

Kalju ründaja Tarmo Neemelo: «Kalju ja Flora omavahelised mängud pakuvad alati palju põnevaid olukordi, loodetavasti lahkume Lillekülast võidukalt just meie.»

Levadia ründaja Ingemar Teeveri hoogu ei suutnud eelmises voorus pidurdada ka Sillamäe kaitsjad. FOTO:
Levadia ründaja Ingemar Teeveri hoogu ei suutnud eelmises voorus pidurdada ka Sillamäe kaitsjad. FOTO: Foto: Liis Treimann

POSTIMEHE TELEMÄNG

Paide Linnameeskond – Tallinna Levadia

Reedel 28. augustil kell 18.30 Paide linnastaadionil

Tabelijuhil Levadial on võimalik eesootava vooruga oma kahepunktilist edu Flora ja kolmepunktilist edu Kalju ees veelgi kasvatada, sest kaks põhikonkurenti kohtuvad sel nädalavahetusel omavahel. Paidest saadi viimati võõrsil jagu 5:1, kuid sestsaadik on järvamaalased oma ridu täiendanud ja nii mõnelegi tabelis kõrgemal olijale hambaid näidanud.

Tänavuses esimeses omavahelises mängus võitis Levadia Paidet 2:1, teises aga juuni esimestel päevadel koguni 5:1, kui Sander Rõivassepa kiirele avaväravale vastasid kahe tabamusega Ingemar Teever ning ühega Artur Pikk, Siim Luts ja Dmitri Kruglov. Levadia hoog on jätkuvalt võimas, sest kaotusekibedust maitsti viimati üle nelja kuu tagasi ning sestsaadik on löömatuks jäädud juba tervelt 19 mängus, millest on võidetud 14. Viimati oldi koduplatsil tänu Teeveri ja Artsem Rahmanau väravatele 2:1 paremad Sillamäe Kalevist.

Suvise üleminekuakna jooksul kõige hoogsamalt ridu täiendanud Paide sai küll kätte viigipunkti Pärnult ja Tammekalt, alistas kindlalt Viljandi Tuleviku ja šokeeris suureskoorilises 5:4 mängus Nõmme Kaljut, kuid on kaks viimast kohtumist Sillamäe Kalevile ja Narva Transile võõrsil vastavalt 0:1 ja 0:2 kaotanud. Liigatabelis ollakse endiselt seitsmendal real, kuid kogutud 20 punkti ei tähenda veel kaugeltki turvalisust, sest näiteks viimasel kohal oleva Tammeka on neist ühe vähempeetud mängu juures kõigest viie punkti kaugusel.

Kogenud Vjatšeslav Zahovaikol on olnud vastuoluline hooaeg. FOTO:
Kogenud Vjatšeslav Zahovaikol on olnud vastuoluline hooaeg. FOTO: Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Raske mängu eel pani meeskonna keerulisemasse seisu nende tänavuse hooaja suurim väravakütt Vjatšeslav Zahovaiko, kes sai nädala eest Paide duubelmeeskonna kohtumises üleminutitel punase kaardi. Et protokolli märgiti kaardi põhjusena «vägivaldne käitumine» ning Zahovaikol on tänavu ka varasemast kaardiväärilisi karistusi hulgaliselt ette näidata, pole üllatav, et jalgpalliliidu distsiplinaarkomisjon määras ründajale lisaks automaatsele ühemängulisele karistusele veel lisaks kahe kohtumise pikkuse mängukeelu. Seega ei saa Zahovaiko Paidet aidata ei Levadia vastu ega ka järgmises liigamängus Infonetiga. Tõsi, Zahovaiko on kolmel viimasel korral Premium liigas mängu sekkunud vahetusest, kuid ühe käigu võtab see Paide peatreenerilt Meelis Roobalt siiski vähemaks.

Samuti ei saa kollaste kaartide tõttu meeskonda aidata poolkaitsja Sander Sinilaid, kes on sel hooajal kogunud juba kaheksa kollast ja kolm punast kaarti. Levadial kaartide tõttu puudujaid pole, küll aga on vigastuste tõttu endiselt väljas keskväljamehed Ilja Antonov ja Andreas Raudsepp. Neid viimastes voorudes edukalt asendanud 17-aastane Kaspar Mutso viibib sel nädalal Inglismaa esiliigaklubi Brentfordi treeningutel ega saa samuti seetõttu Paide vastu mängida, seega võtab Levadia keskväljal tõenäoliselt Rasmus Peetsoni kõrval taas koha sisse Dmitri Kruglov.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paidel on raske seeria käimas, kus vastaseks tabelis eespool olevad meeskonnad. Viimases kahes mängus oleme olnud hädas realiseerimisega, pall ei taha kuidagi väravasse minna. Usun, et Paide näitab kodus head mängu.»

Paide kaitsja Timo Lomp: «Vastaseks tabeliliider, mis ütleb kõik. Tegemist momendil parima Eesti meeskonnaga. Mängime kodus ja tahame näidata head esitust.»

Levadia peatreener Marko Kristal: «Eelmisel korral läks meil Paides hästi ja loodetavasti läheb nüüd ka. Eesmärgi suunas liikudes ei tohi komistada.»

Levadia äärekaitsja Artur Pikk: «Valmistume kõvaks võitluseks ja mänguks tugeva vastasega. Paide on mitmes kohtumises oma löögijõudu tõestanud ega loovuta meile midagi niisama. Peame oma võimalused ära kasutama ja võidu välja võitlema.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Sillamäe Kalev – FC Infonet

Laupäeval 29. augustil kell 18.30 Sillamäel Kalevi staadionil

Hooaega medalimõtetega alustanud Sillamäe ja Infonet pidid endale juba paar vooru tagasi tunnistama, et esikolmikule nende hammas tänavuse hooaja kokkuvõttes siiski peale ei hakka. Küll aga on vaja omavahel ära jagada neljas-viies koht, millest üks annaks suure tõenäosusega võimaluse osaleda eurosarjas, teine jätaks klubi aga sellest ilma.

Sillamäe peatreeneril Deniss Ugarovil on olnud keeruline hooaeg. FOTO:
Sillamäe peatreeneril Deniss Ugarovil on olnud keeruline hooaeg. FOTO: Foto: Liis Treimann

Sel hooajal suutis Infonet avakohtumises Sillamäed üllatada, võttes Tallinnas tänu Deniss Malovi väravale 1:0 võidu. Meeskondade teine omavaheline kohtumine oli aga kindlalt hooaja seni igavaima mängu tiitlile pretendeeriv matš, mis lõppes ka sobivalt 0:0 viigiga. Liigatabelis on Infonetil enne mängu 45 ja Sillamäel 42 punkti, mis tähendab, et kodumeeskonna jaoks muudaks kaotus seisu juba äärmiselt keeruliseks.

Viimati näitas Sillamäe nädala eest tiitlikaitsja Levadia vastu küll korralikku mängupilti, kuid kaotas siiski 1:2. Suvel peatreeneripostile saabunud Deniss Ugarovi käe all on seega praeguseks võidetud 13 kohtumisest ainult viis. Infonet võis seevastu kiruda, et Nõmme Kaljult 2:2 viigiga vaid üks punkt kätte saadi, kuna kehva avapoolaja järel oldi teisel kolmveerandtunnil otsekui ümber sündinud, tuldi välja 0:2 kaotusseisust ning oldi lähedal ka võidule.

Kui Sillamäe saldo pole viimastes mängudes kiita, siis Infonet püsib kaotuseta juba alates 10. juulist ehk tervelt seitse mängu. Külaliste poolel ei saa kaartide tõttu kaasa mängida äärepoolkaitsja Nikolai Mašitšev, tagasi on aga samal põhjusel eelmistest kohtumistest eemale jäänud kaitsja Aleksandr Volodin ja ründaja Ermal Hajdari. Sillamäelastel sunnitud põhjustel puudujaid ei ole.

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Tuleb mäng Infoneti vastu, mis on väga tähtis mõlemale võistkonnale. Nii meie kui ka Infoneti jaoks on see hea võimalus oma seisu tableis parandada ja kuna mäng on päris põhimõtteline, olen kindel, et mõlemad võistkonnad annavad ennast sada protsenti võiduks, aga usun, et kolm punkti jäävad Sillamäele.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Väga vastutusrikas mäng on ees. Peame keskenduma mängule, vältima vigu kaitses, realiseerima oma väravavõimalused ja tegema oma tööd väljakul korralikult. Ja tulemus tuleb.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Selle mängu tähtsus peegeldub ka tabelis – meeskondi lahutab vaid üks võit. Oleme valmis oma koha eest võitlema ning lisaks koha säilitamisele ka seda kindlustama.»

Infoneti kogenud kaitsja Andrei Kalimullin: «Laupäeval ootab meid kohtumine konkurendiga Sillamäelt. Meie meeskond on endas kindel ning valmistub tõhusalt eelseisvaks mänguks. Kõik mängijad mõistavad selle kohtumise tähtsust ja on valmis andma endast maksimumi. Püüame näidata oma parimat mängu ja võita!»

Pärnu Linnameeskond – Tartu Tammeka

Reedel 28. augustil kell 18.30 Pärnus Raeküla staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Pärnu ja Tartu heitlus käib mitte ainult au, vaid ka ülitähtsate punktide peale – tegemist on tabeli kahe viimase meeskonnaga ning nii võib reedeõhtuse kohtumise tulemus vabalt määrata, kumb jätkab järgmiselgi hooajal meistriliigas, kumb aga langeb astme jagu madalamale. Sel hooajal on seni kohtutud kaks korda ning kui märtsikuise teise vooru kohtumise pöörasid pärnakad kodus kaotusseisust 4:2 võiduks, siis juuli algul võtsid tartlased tänu vahetusmehe Rasmus Tautsi tabamusele kodus 1:0 revanši.

Pärnu pani Tuleviku põlvili. FOTO:
Pärnu pani Tuleviku põlvili. FOTO: Foto: Marko Saarm

Avamängus kübaratriki teinud Taavi Laurits oli pärnakate kangelane ka nädala eest, lüües kahel korral palli Viljandi Tuleviku vastu ning tuues Linnameeskonnale 2:1 võidu. Kokku on Lauritsa nimel sel hooajal 11 väravat, kusjuures ründaja on augustis peetud nelja mänguga jala valgeks saanud koguni viiel korral. Võit Viljandi üle oli Pärnule küll esimene pärast pooleteise kuu pikkust pausi – juunis alistati sama vastane koduväljakul –, ent samas võideldi vahepealse aja jooksul viigipunkt välja nii Sillamäe, Paide, Infoneti kui ka Narva Transi käest.

Võiduga Viljandi üle kerkis Pärnu ühtlasi liigatabelis viimaselt realt üle pika aja kõrgemale, olles nüüd vaid kahe punkti kaugusel Viljandi Tulevikust ning edestades Tammekat punktiga. Samas on tartlastel varuks 27. vooru kohtumine Tulevikuga, mis peetakse esmaspäeval.

Tammeka viimane võit pärinebki 3. juulist, kui Pärnust kodus jagu saadi. Pärast seda on kaheksast mängust ehk 24 võimalikust punktist saadud kõigest üks, kui kodus anti viimastel minutitel Paide vastu võit käest ja lepiti 1:1 viigiga. Samas tuleb märkida, et tartlaste seitse kaotatud kohtumist on kõik peetud tabeli esikuuiku meeskondadega. Tõsi, soovida jätab Tammeka väravate vahe, mis on neis seitsmes mängus olnud 8:27. Umbes sama seis vaevab Tammekat ka liigatabelit vaadates, sest endale on lastud veerandsaja mänguga lüüa juba 78 väravat.

See tähendab aga selget liikumist saja sisselastud värava piiri suunas, mis ajalooliselt pole meistriliigasse püsimajäämise osas pea ühelegi klubile head tähendanud. Viimati pidi Tammeka tunnistama Flora 4:1 paremust. Tollest mängust kaartide tõttu eemale jäänud Tauno Tekko on taas rivis, küll aga peab mängu vahele jätma Martin Jõgi. Pärnul olulisi puudujaid ei ole, ka vahepeal põlvevigastuse tõttu mitu kohtumist vahele jätnud Martin Vunk oli Tuleviku vastu taas rivis ja aitas kaaslasi vajaliku 25 minuti jagu.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Võit Viljandi Tuleviku üle oli väga vajalik ja üks samm edasi meie unistuse poole. Et Premium liigasse püsima jääda, ei saa meie eesmärk väiksem olema kui võit Tartu Tammeka üle.»

Pärnu ründaja Henri Hanson: «Ülitähtsad mängud jätkuvad. Eelmine omavaheline mäng oli väga võitluslik ning usun, et selle vooru mäng saab samasugune olema. Peame keskenduma maksimaalselt ja kolm punkti koju jätma.»

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Oleme langenud tabelis viimaseks ja enam tahapoole pole võimalik minna. Oleme mänguks Pärnuga hästi valmistunud ja loodame saada kolm punkti. Enam ei ole ruumi eksida.»

Tammeka poolkaitsja Tauno Tekko: «Olukord on väga kehv. Peame näitama Tammeka tõelist sisu ja järjest võite võtma!»

Viljandi Tulevik – Narva Trans

Reedel 28. augustil kell 18.30 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Viljandi Tuleviku mõru seeria jätkus ka mängus, kus punkte kõige rohkem vaja olnuks – Pärnule kaotati kodus 1:2 ja nii tuleb tabeli viimane rida hooaega hästi alustanud mulkidele aina ähvardavamalt lähemale. Järgemööda on kaotatud juba üheksa mängu ning eelmises voorus ei suutnud Tulevikule punkte päästa ka Indrek Ilvese iluvärav kuraditosin minutit enne kohtumise lõppu.

Transi vastu võitles Tulevik kevadel kodus välja 1:1 viigi, kuid mais kaotati võõrsil 0:2. Hullemaks muudab viljandlaste olukorra ka see, et klubi kogenuim mängija ja liider Sander Post pidi Pärnu vastu vigastuse tõttu juba esimesel poolajal väljakult lahkuma ning sama trauma tõttu tuleb tal ka paar järgmist mängu vahele jätta. Teisalt on Tuleviku pikk kaotusteseeria selgitatav ka sellega, et nende vastaseks olid enne mängu Pärnuga peaaegu eranditult tabeli esiviisiku meeskonnad.

Sakari Tukiainenil (paremal) on Tuleviku särgis väravatearve endiselt avamata. FOTO:
Sakari Tukiainenil (paremal) on Tuleviku särgis väravatearve endiselt avamata. FOTO: Foto: Marko Saarm

Trans on näidanud kolmandas ringis head mängu, olles suveräänselt tabeli kuuendal real – püüda pole neil eriti kedagi, samas on lähima jälitaja Paide ees sisse võideldud juba täiesti turvalisena tunduv 13-punktiline edu. Viimati oldigi just Paidest koduplatsil tänu Roman Nesterovski penaltile ja Artjom Škinjovi tabamusele 2:0 paremad. Transi eest ei saa mängus Tulevikuga kaartide tõttu kaasa teha poolkaitsja Volodõmõr Kilikevitš ning endiselt on põlvetraumaga väljas ka poolkaitsja Maksim Lipin.

Küll aga võis Trans teisipäeval tervitada ühe «kadunud poja» naasmist – taas jooksis nende särgis platsile mullu juunis karikamängus Sillamäega vigastada saanud Bi Sehi Elysee Irie. Elevandiluuranniku poolkaitsja vigastuspaus venis küll ülimalt pikaks, ent 12:0 võidumängus SK Imavere Forssi vastu viibis ta platsil 90 minutit. Tolles kohtumises lõi neli väravat Kilikevitš, kübaratriki lisas Škinjov ning jala said valgeks veel neli meest.

Tuleviku president Raiko Mutle: «Viimases voorus oli meie mängupilt juba päris hea, kuid tulemus kahjuks mitte. See natuke, mis jäi puudu või tegemata Pärnu vastu, tuleb reedel Narva vastu ellu viia. Tabeliseis on väga tihe ja ellujäämisks lihtsalt tuleb jõuga punkte võtta. Loodetavasti viljandlased ikka usuvad meisse ja tulevad staadionile ka toetama.»

Tuleviku poolkaitsja Indrek Ilves: «Vajame hädasti punkte, et vältida langemist, suudame häid olukordi tekitada aga realiseerida ei suuda. Meil on mõned päevad aega, et mõelda-analüüsida, kuidas lahendada võimalused väravateks. Kui kõik mehed oma koha välja mängivad, siis ma ei näe põhjust, miks me ei võiks võita Narvat.»

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Võistkond on heas vormis ning treenib hea tujuga. Püüame pikendada seda positiivset seisundit. Nagu ka varem juba rääkisin, on praegu iga Premium liiga võistkond vääriline vastane, sõltumata kohast tabelis. Ülesanne on meil saada maksimaalne tulemus.»

Transi poolkaitsja Volodõmõr Kilikevitš: «Muidugi sõidame võitu tooma. Kaks viimast nädalat on olnud täis mänge ja treeninguid. Meil on vaja ainult võidu. Oleme valmis võitlema.»

Liigatabel:

  1. FC Levadia 59 punkti
  2. FC Flora 57 p
  3. Nõmme Kalju 56 p
  4. FC Infonet 45 p
  5. Sillamäe Kalev 42 p
  6. Narva Trans 33 p
  7. Paide Linnameeskond 20 p
  8. Viljandi Tulevik 18 p
  9. Pärnu Linnameeskond 16 p
  10. Tartu Tammeka 15 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 13 punkti
  2. Flora 12 p
  3. Infonet 11 p
  4. Kalju 8 p
  5. Trans 8 p
  6. Pärnu 5 p
  7. Paide 4 p
  8. Sillamäe 4 p
  9. Tammeka 1 p
  10. Tulevik 0 p

Vaata 25. vooru kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles