Juubilari auks! vaata Saksamaa aegade parima jalgpalluri iluväravaid

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Franz Beckenbauer 1974. aastal
Franz Beckenbauer 1974. aastal Foto: SCANPIX

Reedel tähistas 70ndat juubelit Saksamaa kõigi aegade parim jalgpallur Franz Beckenbauer. Bundesliga ametlik kodulehekülg tuletas suure tähtpäeva puhul fännidele meelde, kui vägeva mängumehega oli tegemist.

Beckenbaueri saavutuste nimekirjal pole ei otsa ega äärt. Ta tuli neljal korral Saksamaa meistriks Müncheni Bayerni ridades, korra Hamburgi esindades. Bayerniga tõstis ta kolmel korral pea kohale ka Euroopa karika (tänapäeva Meistrite liiga karika). USA-aastatel võitis ta New York Cosmoses mängides ka Põhja-Ameerika jalgpalliliiga. Saksamaa koondisega tuli ta 1972. aastal Euroopa meistriks, kaks aastat hiljem krooniti Beckenbauer ka maailmameistriks.

Hiljem sai Beckenbauerist ka suurepärane treener. Tema juhendamisel võitis Saksamaa 1990. aasta MMi ning hiljem vedas ta Saksamaa meistriks ka Bayerni. Vahepealsel ajal oli Beckenbauer ka Marseille’i peatreener ning 1991. aastal võideti Prantsusmaa meistritiitel. 1972. ja 1976. aastal valiti keisri nime all tuntud vutigeenius ka maailma parimaks jalgpalluriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles