Meistriliiga 29. voor: kuue punkti mängud tipus, lõpus ja keskel

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora ja Nõmme Kalju duellid on alati tulised.
Flora ja Nõmme Kalju duellid on alati tulised. Foto: Sander Ilvest

Jalgpalli Eesti meistriliigas jätkatakse vaid paaripäevase vahe järel mängudega, kui 29. voorus ootab ees kaks ülitähtsat heitlust tabeli mõlemas otsas. Esmaspäeva õhtul võõrustab Tartu Tammeka väljalangemisheitluses Pärnu Linnameeskonda, teisipäeval on aga Hiiul vastamisi värskelt peatreenerit vahetanud Nõmme Kalju ja FC Flora. Postimees toob mõlemad mängud otsepildis vaatajateni, lisaks püüab tiitlikaitsja Levadia kaotusekibedust maha pesta Paide vastu, Narva Trans võõrustab Viljandi Tulevikku ja Infonet neljanda-viienda koha heitluses Sillamäe Kalevit.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – Pärnu Linnameeskond

Esmaspäeval 14. septembril kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Tammeka ja Pärnu kohtumine on tõeline «kuue punkti mäng» – tabelis on tartlastel praegu 21 ja Pärnul 19 punkti. Tammeka võib käesoleva vooruga kerkida nii kindlalt seitsmendaks kui ka langeda viimaseks, Pärnule tähendaks kaotus aga seda, et suvepealinlased peavad hakkama taas tabeli põhjast ülespoole pürgima.

Eelmise voorus sai Pärnu ülimagusa võidu, kui kodus alistati tänu Kristian Lengi ja Anton Issakovi väravatele 2:1 Nõmme Kalju, keda senise hooaja jooksul oli juba mitu korda hirmutatud. Tammeka jäi aga võõrsil väravaterohkes mängus 2:3 alla Viljandi Tulevikule. Samas on tartlased tänavu näidanud, et mängudes lähikonkurentidega suudetakse edukalt tegutseda, mille märgiks on ka kaks 1:0 võitu Pärnu üle.

Juuli algul tõi tartlastele omavahelises mängus võidu Rasmus Tauts, kaks nädalat tagasi Pärnus aga Kevin Rääbis. Ehkki Tammeka jagab praegu tabelis Tulevikuga seitsmendat-kaheksandat kohta, vajavad nad tänasest mängust punkte, sest seejärel ootavad ees kohtumised esinelikusse kuuluvate Flora, Infoneti ja Levadiaga. Pärnul on samuti vaja enne hooaja lõppu tabelis kerkida – siis tuleb vastamisi minna tippudega – ning tänane mäng Tammeka ja järgmine kohtumine Tulevikuga on neile selles plaanis elutähtsad.

Tammeka poolel ei saa kaartide tõttu kaasa teha kaitsja Kevin Anderson, Pärnul jääb aga mängust eemale reedel Kaljule võiduvärava löönud Issakov, kes teenis sama kohtumise lõpuminutitel teise kollase ja ühtlasi punase kaardi. Samas saab Pärnu peatreener Marko Lelov jälle kasutada keskkaitsjat Magnus Villotat ning Tammeka juhendaja Indrek Koser poolkaitsjat Tauno Tekkot.

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Viimases mängus läksime liialt emotsiooni ja palju energiat läks võibolla olukordadesse, mille üle meil võim tegelikult puudub. Pärnu vastu tuleb kogu fookus suunata oma heale sooritusele. Kindlasti tuleb kodus meid vaatama ja toetama suur hulk fänne, kes kõik väärivad meie poolset maksimaalset pingutust ja nauditavat jalgpalli.»

Tammeka poolkaitsja Kevin Rääbis: «Tulemas on kullahinnaline mäng, mis vôib tagumise poole meeskondade tuleviku otsustada. Eelmised mängud on minevik, oleme nüüd siin ja praegu. Usun, et meeskond on hästi häälestatud ja kui peame taktikalisest poolest kinni, siis saab ainult hästi minna! Oleme valmis lahinguks!»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Kulminatsioon Premium liiga alumises otsas hakkab kätte jõudma. Me oleme suutnud end hooaja lõpuks viia sellisesse seisu kus kõik on meie enda kätes. Mäng Tartuga tuleb võita!»

Pärnu kaitsja Rauno Tutk: «Iga järgnev mäng on oluline, meie eesmärgiks on hoida Pärnu ka järgmiseks hooajaks Premium liigas, esimene samm selleks oleks Tartu alistamine.»

Pärnu murdis eelmises voorus Kalju maha. FOTO:
Pärnu murdis eelmises voorus Kalju maha. FOTO: Foto: Ants Liigus

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – FC Flora

Teisipäeval 15. septembril kell 17.45 Tallinnas Hiiu kunstmurustaadionil

Reedene kaotus Pärnu Linnameeskonnale viis Nõmme Kaljult peatreeneri Sergei Terehhovi, kelle koha võtab üle klubis pikalt töötanud Fredo Getulio Aurelio. 2007. aastal meeskonna kõrgliigasse tõstnud ning sealgi mitu aastat peatreeneri ametit pidanud brasiillane on Kalju meeskonnas kõigi jaoks tuttav ja «oma» ning seetõttu ei tohiks mängijatel temaga harjumine pikalt aega võtta. Juba nädalavahetusel viis Getulio läbi ka meeskonna esimesed treeningud.

Teisipäevase kohtumise eel on Kalju seis mõnes mõttes väga lihtne – võit Flora üle tõstaks nad vähemalt teoreetiliselt veel tagasi tiitlikonkurentsi, viigi puhul oleks kullale mängimine samuti ülimalt keeruline ning kaotus kustutaks lõplikult kõik lootused. Praegu ollakse esikohta hoidvast Florast maas seitsme punktiga, teisel kohal olev Levadia jääb kuue punkti kaugusele.

Flora suutis eelmises omavahelises mängus paari nädala eest lõpuks ometi murda tänavuse hooaja needuse – kui Levadiat pole sel aastal suudetud seni võita, siis Kalju üle saadi tänu Markus Jürgensoni penaltile lõpuks 1:0 võit kätte. Eelmises voorus alistati 3:1 Sillamäe Kalev – tõsi, raskelt, sest kaotusseisu jäämise järel sündis viigivärav Nikita Baranovi jalast avapoolaja lisaminutitel, võidu tõi Florale aga mängu lõpu eel Sillamäe kaitsja Igor Tšeminava omavärav. Seejuures oli just sama mees külalised avapoolajal juhtima viinud.

Florakaid rõõmustas lisaks võidule kindlasti ka Joonas Tamme 3:1 värav mängu lõpus, mis oli suvel Viljandist Florasse siirdunud ründajale rohelises särgis meistriliigas alles esimene. Samuti tegi Flora eest taas kaasa seni kaitseväeteenistusega seotud olnud poolkaitsja Brent Lepistu. Teisipäevases mängus saab Flora kasutada kõiki mehi, sest mängukeelu alt on vabanenud ka poolkaitsja Andre Frolov. Kalju poolel jääb aga kohtumisest eemale keskkaitsja Alo Bärengrub.

Tallinna Levadia – Paide Linnameeskond

Teisipäeval 15. septembril kell 17.45 Tallinnas Kadrioru staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Levadia sai laupäeval ootamatu 0:1 kodukaotuse Narva Transilt ning ehkki see oli neil tänavu alles teine lüüasaamine, kaotati ühes sellega Florale ka liigatabeli esikoht. Liidritest lahutab Levadiat siiski vaid üks punkt. Transi vastu käis meistriliigas üle kahe kuu taas platsil poolkaitsja Ilja Antonov, kelle lisandumine annab tiitlikaitsjale kindlasti keskväljale jõudu juurde, et kolmandat aastat järjest kuldmedaleid jahtida. Sõltuvalt Kalju-Flora mängu tulemusest võib Levadia võidu korral juba teisipäeva õhtuks tagasi tabelitippu tõusta.

Levadia peatreener Marko Kristal nägi tänavu teist korda, kuidas hoolealused kaotavad. FOTO:
Levadia peatreener Marko Kristal nägi tänavu teist korda, kuidas hoolealused kaotavad. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Viimati Infoneti 1:0 paremust tunnistanud Paide on nüüd saanud neli kaotust järjest ja langenud tabelis eelviimasele kohale. Viimasel kohal olevat Pärnut edestatakse vaid punktiga ning sõltuvalt teiste mängude tulemustest võib Paide langeda punase laterna rolli. Kui aga neilgi peaks õnnestuma Levadiat üllatada, on järvamaalastel ka hoobilt olemas šanss tõusta seitsmendale tabelireale.

Paidet saab lõpuks taas aidata ründaja Vjatšeslav Zahovaiko, kes on pidanud kolm viimast liigamängu vahele jätma. Arvestades, et Linnameeskonna pink on viimastes kohtumistes olnud väga lühike ja koosnenud vaid kolmest-neljast mehest, lisab see peatreenerile Meelis Roobale mängu muutmiseks ühe väga vajaliku käigu. Levadial pole olulisi puudujaid peale Andreas Raudsepa, kes istus küll Transi vastu pingil, ent taastub jätkuvalt kevadise põlvevigastuse järgsest väikesest tagasilöögist ning kogub mänguvormi.

Narva Trans – Viljandi Tulevik

Teisipäeval 15. septembril kell 19.00 Narvas Fama kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Narva Trans jätkas eelmises voorus liidrite üllatamist, alistades võõrsil tänu Dmitrii Barkovi väravale 1:0 tiitlikaitsja Levadia. Seega on Trans nüüd alistanud tänavu vähemalt korra nii Nõmme Kalju, Flora kui ka Levadia ning narvakate kindlana paistnud kuues tabelikoht võib hooaja lõpuks isegi paraneda.

Tulevik sai Tammeka vastu ülimalt tähtsa võidu. FOTO: Marko Saarm
Tulevik sai Tammeka vastu ülimalt tähtsa võidu. FOTO: Marko Saarm Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui ise suudetakse Tulevikust jagu saada ning Sillamäe peaks Infonetile alla vanduma, olekski Ida-Virumaa klubide vahe seitse vooru enne hooaja lõppu kõigest kolm punkti. Väljalangemisheitluse pärast ei pea Trans enam ammu muretsema ja nii on pärast suvist treenerivahetust saadud mängida pingevabalt, mis on toonud ka tulemusi.

Tulevik lõpetas eelmises voorus oma 11-mängulise kaotusteseeria, kui kodus alistati 3:2 lähikonkurent Tartu Tammeka. Tabelisse kirjutatud kolm punkti olid Viljandi jaoks ülitähtsad, sest kaotuse korral oleks langetud juba viimasele tabelireale. Võit tõstis mulgid aga suisa seitsmendaks ning seda Raido Romani ilusa kauglöögi toel, mis kandideerib kindlasti mitte ainult septembrikuu, vaid kogu aasta kauneima värava tiitlile.

Transi poolel on mängukeelust vabanenud Pavel Avdejev ja Andrei Jõgi, Tulevikku saab jälle aidata Karel Kübar.

FC Infonet – Sillamäe Kalev

Teisipäeval 15. septembril kell 21.00 Tallinnas Lasnamäe Kergejõustikuhalli kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV spordiportaal

Lasnamäelgi käib teisipäeva õhtul mäng n-ö kuue punkti peale, sest Infoneti võit käristaks kahe meeskonna vahe just nii suureks, Sillamäe võidu järel oldaks aga jälle tabelis võrdsete punktide peale. Täpselt samas seisus oldi ka mõne nädala eest, siis võttis Sillamäe kodus tänu Igor Tšeminava väravale 1:0 võidu.

Eelmises voorus alistas Infonet kodus tasavägiseks kiskunud lõpuga mängus 1:0 Paide Linnameeskonna. Kohtumise ainsa tabamuse sai kirja suvel klubiga liitunud Sergei Tumasjan, kellele see oli Eesti meistriliigas esimene. Teist kohtumist järjest Infoneti väravas seisnud Matvei Igonen tegi klubi järjekordse nullimängu – neid on tänaseks kogunenud juba 15, mis on ka liiga rekord. Sillamäe võitles visalt Flora vastu ja läks taaskord Tšeminava väravast juhtimagi, ent õnnetul kombel oli just venelasest keskkaitsja see, kelle jalast pall mängu lõpus oma väravasse lendas. Nii pidi Kalev Lillekülast lahkuma kaotusega ja kui ka teisipäeval Infonetile alla jäädakse, on oht, et Narva Trans hakkab juba noolima nende viiendat kohta.

Mõlemal meeskonnal on sunnitud kadusid poolkaitseliinis, sest Infoneti eest ei saa kaartide tõttu kaasa teha Tanel Melts, Sillamäel aga Kõrõlo Silitš. Samas on kodumeeskonna ridades tagasi ülikogenud keskkaitsja Andrei Kalimullin, Sillamäel aga äärekaitsja Marius Cinikas.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Eriti pole midagi kommenteerida – mäng on kuue punkti peale ning see annab mängule erilise tähenduse. Kaotasime Sillamäel ning soovime võtta revanðši. Loodame, et hiline mänguaeg ei vähenda meie fännide arvu tribüünidel ning kõik tulevad meid toetama!»

Kahes viimases mängus Infoneti väravavas seisnud Matvei Igonen: «Ees ootab üks tähtsamaid mänge. Eelmise vooru võit andis enesekindlusele lisa ning oleme valmis ja motiveeritud eesootavaks mänguks. Tuju on meeskonnal hea. Peame näitama oma mängu ning võtma oma!»

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Väga tähtis mäng on meie ees. Mängu tähtsust ei ole mõtet rääkida, kõik saavad sellest aru. Võidab see võistkond, kellel on parem häälestatus. Ja see on meie ülesanne: keskenduda oma esitusele ning korralikult töötada väljakul.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Kordusmäng Infoneti vastu, aga seekord võõrsil. Mängud Infoneti vastu on tihti väga võrdsed, aga omalt poolt teeme kõik, et lõpetada see kohtumine meie kasuks.»

Liigatabel:

  1. FC Flora 63 punkti
  2. FC Levadia 62 p
  3. Nõmme Kalju 56 p
  4. FC Infonet 48 p
  5. Sillamäe Kalev 45 p
  6. Narva Trans 39 p
  7. Viljandi Tulevik 21 p
  8. Tartu Tammeka 21 p
  9. Paide Linnameeskond 20 p
  10. Pärnu Linnameeskond 19 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Flora 15 punkti
  2. Trans 11 p
  3. Levadia 10 p
  4. Infonet 10 p
  5. Sillamäe 7 p
  6. Pärnu 7 p
  7. Tammeka 6 p
  8. Paide 3 p
  9. Tulevik 3 p
  10. Kalju 2 p
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles