Venemaa ekskapten: meie riigis ei ole rassismi, see on välismaalt pärit mood

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Smertin.
Aleksei Smertin. Foto: SCANPIX

«Venemaal ei ole rassismiga probleeme, sest seda siin lihtsalt ei eksisteeri. Rassism Venemaal on nagu mingi võõras mood, mis jõuab meieni erinevatest välismaa riikidest. Varem pole seda mitte kunagi Venemaal esinenud. Jah, kümmekond aastat tagasi võis juhtuda, et fännid pakkusid mustanahalistele mängijatele banaani, aga see oli kõigest nali.»

Eeltoodud omapärane ja kohati iseendaga vastuollu minev arvamusavaldus kuulub Venemaa jalgpallikoondise kunagisele kaptenile Aleksei Smertinile, kes on praegu 2018. aastal Venemaal peetavate jalgpalli maailmameistrivõistluste korralduskomitee saadik. Smertin lausus need sõnad BBC saatele World Football, kui temalt küsiti, kas Venemaal võib MMi ajal ette tulla rassismijuhtumeid.

Smertinit ei häirinud ka see, kui talle meenutati, kuidas aasta algul teatas jalgpallis esineva diskrimineerimise vastu võitlev rühmitus Fare, et kahe viimase hooaja jooksul on Venemaa jalgpallis aset leidnud üle saja taunimisväärse juhtumi. «Fännide käitumine on niisugune, kuna tegu on vastasmeeskonna mängijatega, see pole üldse isiklik,» sõnas Smertin, kes jõudis ise karjääri jooksul mängida nii Londoni Chelseas kui ka Portsmouthis ning esindas Venemaa koondist 55 korral. «Arvan, et ajakirjandus maalib Venemaast vale pildi,» lisas ta.

Kameruni koondislane Andre Bikey, kes mängis Venemaal aastatel 2005-06, ei olnud Smertini kommentaaridega absoluutselt nõus. «Ta ütleb, et Venemaal pole rassismi? Rassism on kõikjal,» lausus Moskva Lokomotivis pallinud kaitsja. «Kogesin seda ise ja seda kogesid ka minu meeskonnakaaslased. Peame selle vastu võitlema, eriti kui MMini on jäänud vaid kolm aastat,» arvas Bikey.

Kamerunlane hakkas enda sõnul Moskvas liikudes kaasas kandma isiklikku tulirelva, sest korra tungisid «kuus või seitse meest» talle tänaval kallale. «Ma ei taha sellest eriti rääkida ja kui üks ajakirjanik minult viimati selle kohta küsis, keeldusin vastamast,» ütles Bikey BBC-le. «Selle juhtumi meeldetuletamine ei tee mulle ega Venemaale head. Klubis ja meeskonnakaaslaste seltsis oli kõik hästi, aga kui läksime mängima mõnda linna, kus keegi polnud elus varem mustanahalist inimest näinudki, oli asi veidi teistmoodi,» meenutas ta.

Brasiilia koondise ründaja Hulk, kes mängib praegugi Peterburi Zeniti ridades, on öelnud, et tal tuleb rassismiga tegemist teha «peaaegu igas» Venemaa kõrgliiga mängus. Tänavuse hooaja esimene rassismiskandaal puhkes juba Venemaa kõrgliiga avavoorus, kui Ufa ridades mängiv gaanalane Emmanuel Frimpong kuulis tribüünilt rassistlikke häälitsusi, vastas sellele sündsusetu liigutuse ja sõimuga ja saadeti seepeale punase kaardiga platsilt minema (vt allolevat videot).

«Loomulikult mõistame, et rassism kujutab endast probleemi mitte ainult Venemaal, vaid ka paljudes teistes riikides,» vastas BBC küsimustele lakooniliselt MMi korralduskomitee juht Aleksei Sorokin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles