Nurmsalu, Mae ja Laanmäe nimekirjas: 28 endist ja praegust sportlast sai haridusstipendiumi

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarjas on osalenud ka Tõrvast päritTanel Laanmäe.
Sarjas on osalenud ka Tõrvast päritTanel Laanmäe. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Olümpiakomitee ja Haridus- ja Teadusministeerium toetavad endisi ja praeguseid tippsportlasi 2015. a II poolaastal kõrg- ja kutsehariduse omandamisel 21 tuhande euroga.

HTM koos EOK-ga annavad alates 2003. aastast välja haridusstipendiume, mis on osa noorsportlaste treeningtoetuste ja tippsportlaste koolitustoetuste koostööprojektist. 2015. a II poolaastaks määrati haridusstipendium 28  sportlasele 16 spordialalt kogusummas 20 974 eurot.

Haridusstipendiumite komisjoni liikme HTMi asekantsler Madis Lepajõe sõnul on toetusmeede kindlasti vajalik. «On palju sportlasi, kes tippspordile pühendudes ei saa igapäevaselt õppetöös osaleda. Eestis on kõrg- ja kutsehariduse omandamine üldjuhul tasuta, kuid individuaalprogrammi alusel õppijatel tuleb sõltuvalt edasijõudmisest osa õppemaksust siiski endal katta. Sportlaste panust Eesti riigi tutvustamisel maailmas on raske üle hinnata. Üks võimalus Eestit väljapaistvalt esindanute tänamiseks on nende toetamine haridustee jätkamisel. See loob sportlastes kindlustunde ja teadmise, et sportlaskarjääri lõppedes on nad võrdses olukorras teiste tööturule sisenejatega,» selgitas Lepajõe.

EOK president Neinar Seli tänab Haridus- ja Teadusministeeriumi pikaajalise koostöö eest ja loodab, et sellises formaadis tippspordi toetamist jätkatakse ka tulevikus. «Spordis tipptasemel konkurentsi jõudmiseks ja tipus püsimiseks on sageli ainus lahendus see, et kogu sportlase energia ja tähelepanu on suunatud spordile. Sageli jääb sportlastel aga teatud perioodil hariduse või elukutse omandamine tahaplaanile või lükkuvad üldse kaugemasse tulevikku. Käesolev haridusstipendium on mõeldud just sellise olukordade leevendamiseks ja sportlastele tuleviku osas kindlustunde loomiseks,» rääkis Seli.

2015. aasta sügissemestri stipendiaadid on: Mario Saunpere (sulgpall), Ingrid Puusta (purjetamine), Henri Roihu (purjetamine), Marek Peeba (veemoto), Jaak Mae (suusatamine), Kaarel Nurmsalu (kahevõistlus), Klen-Kristofer Kaljulaid (judo), Meelis Kiisk (laskmine), Tanel Paabo (karate), Meril Beilmann (laskesuusatamine), Valentin Bassov (veemoto), Gaia-Marianna Salm (epeevehklemine), Kätlin Tõllasson (kergejõustik), Kaur Kuslap (sõudmine), Rasmus Haugasmägi (veemoto), Sirli Hanni (laskesuusatamine), Kristen Kivistik (jalgrattasport), Toomas Kollo (suusatamine), Markus Puusepp (orienteerumine), Markus Leemet (kergejõustik), Sten-Erik Anderson (sõudmine), Julia Soboleva (laskmine), Raine Kaljumäe (sulgpall), Egert Põldma (golf), Jan Treier (laskesuusatamine), Merike Õun (sporditöötaja), Tanel Laanmäe (kergejõustik), Saimon Sutt (korvpall).

Stipendiaadid valis välja EOK stipendiumikomisjon koosseisus Madis Lepajõe ja Epp Rebane Haridus- ja Teadusministeeriumist, Tõnu Seil Kultuuriministeeriumist, Ants Veetõusme Eesti Akadeemilisest Spordiliidust ning Neinar Seli, Martti Raju ja Siim Sukles Eesti Olümpiakomiteest.

2003. aastast EOK ja HTM-i koostöös välja antav haridusstipendium on osa noorsportlaste treeningtoetuste ja tippsportlaste koolitustoetuste koostööprojektist. Stipendiumi saavad taotleda praegused ja endised tippsportlased kõrgkooli või kutseõppeasutuse õppemaksu tasumiseks. Stipendiumikonkurss toimub kaks korda aastas ja stipendiumifondi maht aastas on kokku kuni 60 000 eurot. Eelmisel, 2014. aastal toetati kahel semestril kokku 70 sportlase õpinguid kogusummas 58 708 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles