Uuenenud Balti liiga alustab sel nädalavahetusel

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi meeskond.
Viljandi meeskond. Foto: Eesti käsipalliliit

Mullu esmakordselt kahes erinevas divisjonis mängitud käsipalli Balti Liiga on jälle veidi uuenenud ning sel hooajal mängivad ühes liigas koguni 12 klubi. Eestit esindab mullusest tuttav kolmik Põlva Serviti, HC Kehra/Horizon Pulp&Paper ja Viljandi HC ning kõiki kolme klubi võib nädalavahetusel mängimas näha ka kodusaalis.

Uuendusi ja värskendusi on algaval Balti Liiga hooajal veelgi, lähemalt tutvustas neid tegevjuht Urmo Sitsi niiviisi: «12 klubi jagati kahte kuuesesse alagruppi, kus mängitakse kaks korda omavahel läbi. Veebruari lõpuks pääsevad neli paremat mõlemast kuuikust edasi veerandfinaalidesse, kus kodus-võõrsil printsiibil selgub finaalkvartett. Final Four toimub tavapäraselt ühe nelikusse pääsenud klubi kodulinnas.»

Ühe olulise muudatusena viidi liigas sel hooajal sisse ka nõue, et kõik kohtumised peavad toimuma Balti riikide pinnal, eranditeks vaid Valgevene klubide omavahelised mõõduvõtmised. «Arusaadav, et Soome ja Valgevene klubidele on see väike löök. Aga tegu on Balti liigaga ja majanduslikult on kõigil keeruline, nii tehtigi selline kokkulepe,» selgitas Sitsi.

Balti liiga koosseis on väga tugev. Viljandi ja Kehra klubid sattusid loosi tahtel A-alagruppi, kus neil on vastasteks tiitlikaitsja Minski SKA, Leedu meister Klaipeda Dragunas, Läti hõbe Riia Celtnieks ning liiga uustulnuk, mullu lõunanaabrite meistrivõistlused neljandana lõpetanud HK Ogre/Miandum.

Viimastel hooaegadel stabiilselt esikolmikusse jõudnud Eesti meister Põlva Serviti kohtub B-alagrupis kahe naaberriigi meistriga, sest samas pallivad ka Riihimäe Cocks ja Dobele Tenax. Lisaks on põlvalaste vastasteks Leedu karikafinalist Kaunase Granitas-Gaja-Karys ning kaks Valgevene klubi – kohaliku meistertiimi Bresti HC Meškovi duubelmeeskond ja Minski HC Vitjaz. Viimane muide keskendubki tänavu ainult Balti liigale, ega osale koduses sarjas.

«Mullusega võrreldes loobus Vilniuse VHC Šviesa, keda asendab siis Ogre meeskond. Läbirääkimistel osalesid veel ka Gomeli ja Zaporižja klubid,» kirjeldas Sitsi kasvanud huvi. «Nii suure seltskonna puhul tuli vaeva näha erinevate huvide vahel kompromisside leidmisega. Kiitus klubidele, kes taipasid, et sellisel tasemel turniirile alternatiivi pole. Usun, et tuleb põnev hooaeg, kuhu oma vürtsi lisavad esmakordselt lisatud veerandfinaalid,» lisas Sitsi.

Avanädalavahetuse ilmselt põnevaima paari moodustavad B-grupis Serviti ja Cocks, kes kohtuvad kahel päeval järjest Mesikäpa hallis, pidades nii ära mõlemad omavahelised alagrupimängud. Alles aprillis olid samad klubid vastamisi Balti liiga finaalneliku poolfinaalis, kus Cocks tulemusega 29:25 paremaks osutus.

«Võib ju vabalt olla, et tegu on meie alagrupi esikohamängudega,» tunnistas Serviti peatreener Kalmer Musting. «Aga tegelikult on vara sellist hinnangut anda, sest usun, et Tenax ja Granitas tahavad kindlasti sõna sekka öelda. Kuigi sügishooajal on meile ehk pisut tähtsamad eurosari ja kodused karikavõistlused, siis lähme neile mängudele vastu täie tõsidusega,» kinnitas Musting.

Serviti alustas hooaega hästi – Eesti liigas ollakse kaotuseta ja EHF karikasarjas edeneti järgmisse ringi, lülitades välja teise BHL-i klubi Dragunase. Cocks osales samas sarjas ning jäi toppama esimese takistuse taha, alistudes kahel korral Šveitsi klubile TSV St.Otmar. Koduliigas alistati eelmisel laupäeval Vantaa Atlas 29:16.

Musting sõnas ka, et uus süsteem on huvitav ja vajab teistmoodi lähenemist. «Et põhiturniiri järel on ees veerandfinaalid, hakkavad sinna ihkavad klubid kindlasti mingil hetkel vaatama ka teise alagrupi seisu,» arvas Musting. «Meilt lahkusid Pavel Turajev ja Margo Pikksööt, ent asemele tulid Mario Karuse ja Roman Aizatullov, nii et Serviti eesmärk saab olema sama, mis igal aastal – pääs finaalnelikusse.»

Erinevalt Balti klubide esindajatest, pole Cocksi peatreener Kaj Kekki uue liigasüsteemiga loomulikult rahul. «On väga kahju, et me ei saa mängida tugevaid rahvusvahelisi mänge oma kodupubliku silme all. Saan aru mõnedest põhjustest, ent ei arva, et Balti liiga tulevikus võidaks midagi kui Soome ja Valgevene klubid lahkuksid,» hindas Kekki tekkinud olukorda.

Viljandi ja Kehra meeskonnad peavad ette võtma reisi Klaipedasse, kus kohaliku Dragunasega – mulluse Balti Challenge Liiga meistriga – kohtuvad laupäeval mulgid ja pühapäeval kehralased. HC Kehra peatreenerina teeb oma Balti liiga debüüdi Indrek Lillsoo, kel laupäevaks keerulisemat vastast leida pole võimalik – Anija valda külastab viimase kolme hooaja võitja Minski SKA. Mullu alistasid valgevenelased Kehra kolmel korral, ka Final Fouri poolfinaalis.

«Karm algus, aga siin liigas lihtsaid mänge ei tulegi,» arvas Lillsoo. «Usun, et tegu on mitmest arutusel olnud versioonist parima variandiga Balti liiga jaoks. Üle pika aja tunduvad ka Läti ja Leedu klubid ühise mütsi alla koondunud ning täis tahtmist kaasa lüüa. Tuleb põnev ja tasavägine hooaeg, aga madalamale kui finaalnelikusse pääsemist ei saa me endale eesmärgiks seada,» kinnitas kehralaste loots.

Nagu teistelgi Eesti klubidel, on Kehralgi mitu rauda tules, sest osaletakse EHF-i Challenge Cupil, käimas on koduliiga ja ees ootamas ka Eesti karikavõistlused. «Eks meie jaoks ole kõik võistlused tähtsad, aga mängijatest on näha, et eurosari ja Balti liiga intrigeerivad enam,» sõnas Lillsoo. «Eriti noortele on välisklubidega kohtumised motiveerivad ja vajalikud.»

Pühapäeval läheb tiitlikaitsja Minski SKA-ga omakorda vastamisi Eesti liigas täiseduga alustanud Viljandi HC. Marko Koksi hoolealused on ilmselt ainus meeskond Balti liigas, kes kahe hooaja vahel põhimängijatest kedagi kaotanud pole. Pigem vastupidi, sest Riihimäelt naases kodulinna Eesti koondislane Kristo Voika.

«Ootame põnevusega uuenenud Balti liigat, meie jaoks oli mullune väga hea kogemus,» tunnistas Koks. «Võtame miinimumeesmärgiks veerandfinaali ehk alagrupis nelja hulka jõudmise, edasi sõltub juba palju, kes seal vastu tuleb. Finaalnelik võiks olla siis maksimumsiht, kuid usun, et tänavu saavad SKA ja Cocks teistest üle olema,» lisas Koks.

Mulkide peatreener nägi sel suvel mõlema lähima vastase mängu – tiitlikaitsja SKA-ga osaleti samal Põlva Cup turniiril ja Dragunas kohtus Servitiga eurosarjas. «Valgevene tiim on ikka väga võimas, füüsiline, aggressiivne ja kiire, mängides ka meile harjumatut kaitset. Leedukatega kohtusime ka mullu ja kuigi kaotasime mõlemad mängud, usun, et võime vastu hakata,» selgitas Koks.

Viljandi HC-d ootab EHF Challenge Cup-i avaringis oktoobris Kreeka klubi AO Poseidon. «Saamegi neli väga kõva ettevalmistavat mängu, sest pärast Balti liigat on meil vaja mängida Serviti ja Kehraga,» kirjeldas Koks lähiplaane. «Eks eurosari ole hetkel ka meie prioriteet number üks. Kui Balti liiga avanädalavahetusel eeldatavate favoriitide vastu punkte võtame, on see vaid boonuseks.»

Eesti klubide mängud sel nädalavahetusel Balti Liigas:

26. september:

14:00  Minski SKA – HC Kehra/Horizon Pulp&Paper (Kehras)

14:00  Klaipeda Dragunas – Viljandi HC (Klaipedas)

19:00  Põlva Serviti – Riihimäe Cocks (Põlvas)

27. september:

14:00  Klaipeda Dragunas – HC Kehra/Horizon Pulp&Paper (Klaipedas)

16:00  Riihimäe Cocks – Põlva Serviti (Põlvas)

19:30  Minski SKA – Viljandi HC (Viljandis)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles