Meistriliiga 31. voor: Levadia ja Kalju põhimõtteline duell, Tammeka ja Paide jätkavad võitlust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Kalju FC vs. Tallinna FC Levadia
Nõmme Kalju FC vs. Tallinna FC Levadia Foto: Mihkel Maripuu

Jalgpalli Eesti meistriliiga 31. voorus kohtuvad keskses mängus Tallinna Levadia ja Nõmme Kalju. Püsimajäämise eest võitlevad Tartu Tammeka ja Paide Linnameeskond võõrustavad vastavalt Infoneti ja Sillamäe Kalevit, Viljandi Tulevik võtab kodus vastu tabelijuhi FC Flora ja Pärnu Linnameeskond sõidab külla Narva Transile.

Tallinna Levadia – Nõmme Kalju

Laupäeval 26. septembril kell 16.30 Tallinnas Kadrioru staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Hooaja algul võinuks eeldada, et Levadia ja Kalju sügisene kohtumine mängib mõlema jaoks suurt rolli tiitlijahis, ent tabelisse vaadates on Kalju suurest mängust juba väljas. Kui Levadia jääb liidrist FC Florast maha kolme, siis Kalju juba 12 punktiga.

Eelmises voorus loovutas Levadia taas hinnalisi punkte, kui võõrsil mängiti Sillamäe Kaleviga 2:2 viiki. Teisalt tuli valitseval meistril rahul olla ühegi punktiga, sest kümmekond minutit enne mängu lõppu oldi veel kaotusseisus, enne kui Siim Lutsu meisterlik karistuslöök tõi tabloole viiginumbrid. Vahepeal ligi pool aasta kaotuseta püsinud Levadia on viimasest kolmest mängust ehk üheksast võimalikust punktist saanud kätte vaid neli punkti, sest lisaks viigile Sillamäega jäädi kaks nädalat tagasi alla ka Narva Transile.

Meistritiitlile mängimiseks ei saa Levadia endale seega enam libastumisi lubada, muidu võib enne eelviimase vooru kohtumist Floraga tiitlikaitsja seis juba liialt keeruline olla. Lisaks Kaljule ootavad Levadiat ees veel mängud Tartu Tammeka, Viljandi Tuleviku ja Pärnu Linnameeskonnaga, kust tuleb kindlasti võtta maksimumpunktid, sest kahes viimases voorus ollakse vastamisi esmalt Floraga ning seejärel alati üllatusvõimelise Infonetiga.

Kalju on samal ajal võiduta püsinud juba tervelt seitse mängu, olles neist kolm viiki mänginud ja neli kaotanud. Eelmise vooru 1:1 viik Infonetiga tagas vähemalt selle, et pronksikohal olles on Kaljul lähima jälitaja ehk Infoneti ees jätkuvalt viiepunktiline edu. Omavahelistes mängudes on tänavu Kalju ja Levadia seis võrdne, sest mõlemal on kirjas üks võit ning viimati mängiti augusti keskel Hiiu staadionil 0:0 viiki.

Eelmises kohtumises Sillamäega teenis koguni viis Levadia põhimeest kollase kaardi ning mängu Kaljuga peavad seetõttu vahele jätma nii esiväravavaht Sergei Pareiko kui ka keskkaitsja Taavi Rähn. Kui Rähni asendab tõenäoliselt kerge vaevaga Artjom Artjunin, siis Pareiko asemel peab väravapostide vahele asuma Priit Pikker, kellel tänavu Premium liigas kirjas vaid kahe ja poole kohtumise jagu mänguminuteid. Kaljul sunnitud puudujaid pole.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Tabeliseisu arvestades on selge, et laupäevases mängus rahuldavad meid ainult kolm punkti. Peame raskes ja võitluslikus mängus endast parima andma ja võidu välja võitlema. Nõmme Kalju jaoks on samuti palju kaalul ja nii võime oodata väga kompromissitut heitlust. Mängu raames toimub traditsiooniline heategevusüritus «Lastele tervis – EI narkootikumidele!» ja ootame Kadrioru staadionile palju publikut!»

Levadia poolkaitsja Siim Luts: «Tuleb väga raske mäng, vajame kindlasti kolme punkti. Peame hästi mängima ega tohi lasta endale väravaid lüüa. Kõik mängijad on valmis endast parima andma.»

Kalju peatreener Fredo Getulio Aurelio: «Laupäev toob suure mängu Premium liigas, kui vastamisi on FC Levadia ja Nõmme Kalju. Meie jaoks on tiitel kaugele libisenud, kuid neil on see veel vägagi käeulatuses. Mäng tuleb eriti huvitav pealtvaatajatele, keda ootame tribüünidele palju.»

Kalju keskkaitsja Alo Bärengrub: «Levadia on tabeliliidrist maas vaid kolme punktiga ning kindlasti tulevad nad laupäeval mängima täie jõu ja motivatsiooniga. Eriti veel, kuna esimene omavaheline mäng Kadriorus lõppes meie võiduga. Aga ka meie läheme mängule võidumõtetega.»

Foto: Mihkel Maripuu

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – FC Infonet

Reedel 25. septembril kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Tammeka on kahes viimases mängus saanud valusa kaotuse, kui üle-eelmises voorus jäädi koduplatsil mängu kontrollides kaitsjate ja väravavahi apsaka tõttu 0:1 alla otsesele konkurendile Pärnu Linnameeskonnale ning eelmises voorus mindi võõrsil Flora vastu koguni juhtima, kuid lasti florakatel võit võtta neljanda (!) üleminuti väravast.

Siiski on Tartu meeskond võitlustahet täis ja kõrgliigasse püsimajäämiseks on neil endiselt kõik võimalused. Tõsi, mängudegraafik on tabelis 21 punktiga eelviimasel kohal oleva Tammeka jaoks raske, kuna otsestest konkurentidest on neil jäänud veel kohtuda punkti kaugusel viimasel tabelireal oleva Paide Linnameeskonnaga. Ülejäänud mängud tuleb aga pidada tabeli ülemisse poolde kuuluvate Levadia, Sillamäe, Kalju ja Transiga. Samas on seitsmendal real olev Viljandi Tulevik Tammekast praegu võrdsete punktide juures eespool vaid tänu omavaheliste mängude suhtele ning ka nelja punkti kaugusel olev Pärnu ei ole endiselt püüdmatu.

Lisaks näidati Flora vastu, et raskes olukorras on Tammeka võimeline ka suurtega võitlema nagu võrdne võrdsega. Tippmeeskondadest ongi tartlased tänavu kõige tasavägisemad mängud seejuures pidanud just Infonetiga, kellega tehti aprillis Tallinnas 2:2 viik. Teise mängu võitis Infonet lõpuminutitel 2:1 ning kolmandas läks Tammeka kaks korda juhtima, enne kui lätlase Vladislav Kozlovsi neli väravat Infonetile lõpuks ikkagi 4:2 võidu tõid.

Infonet sai küll eelmises voorus võõrsil Nõmme Kaljult kätte 1:1 viigi, kuid võis siiski kiruda käest lastud võimalust pronksiheitlusesse sekkuda. Kaljust jäädakse jätkuvalt maha viie punktiga, kuid see annab kolmandat hooaega kõrgliigas mängivale klubile siiski endiselt šansi medalitest unistada. Lähimat jälitajat Sillamäed edestatakse kuue punktiga, mis jätab Infonetile väikese eksimisruumi ning lubab seeläbi võtta teatud riske.

Tartlaste vastu annab Infonetile kindlust ka teadmine, et senisest 11 omavahelisest kõrgliiga mängust pole Tammeka võitnud ainsatki. Lisaks on Infoneti näol jätkuvalt tegemist ühe parema kaitsega meeskonnaga, sest endale on tänavu lastud lüüa vaid 24 väravat. Kui Tammekal on kirjas kolm järjestikust kaotust, siis Infonet on viimasest 11 mängust kaotanud vaid ühe.

Tartlastel reedeses mängus kaartide tõttu puudujaid pole, Infoneti poolel peab aga taas mängu vahele jätma poolkaitsja Nikolai Mašitšev. Lisaks on tervelt kaheksa Infoneti mängijat ühe kollase kaardi kaugusel mängukeelust, mis jätaks nad eemale järgmise vooru kohtumisest Viljandi Tulevikuga.

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Infonet on küllaltki suur jõud Eesti jalgpallis ja nende individuaalne meisterlikkus on heal tasemel. Meie meeskondlik koostöö ja õnnestumine on selle mängu otsustavaks võtmeks.»

Tammeka keskkaitsja Kaarel Kiidron: «Meie selg on endiselt vastu seina, kuid hooaeg lõpeb viimase mängu viimase vilega. Meie meeskond ja klubi ei kavatsegi alla anda! Kutsun üles ka kõiki inimesi leidma teed staadionile, sest koos oleme tugevamad!»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Mõlemal meeskonnal on, mille eest selles mängus võidelda, ning mõistame, et kolme punkti koju toomiseks peame andma endast maksimumi. Kõik mängud sellel hooajal on möödunud pingelise võitlusena ning ka see kohtumine ei saa olema ilmselt erandiks. Jääme rahule vaid võiduga ning oleme valmis selle eest ka võitlema!»

Infoneti ründaja Vladislav Kozlovs: «Järele on jäänud vaid kuus mängu ning neist kõik on määrava tähtsusega. Praegusel etapil võitleme meie medali eest ning Tammeka püsimajäämise eest, seega lihtsat jalutuskäiku sellest mängust ei tule. Peame naasma kolme punktiga ning seejärel ootama Viljandit koduväljakul!»

Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

POSTIMEHE TELEMÄNG

Paide Linnameeskond – Sillamäe Kalev

Laupäeval 26. septembril kell 14.00 Paide linnastaadionil

Kuus järjestikust kaotust ja lähikonkurentide edu on kukutanud Paide meeskonna kuus vooru enne hooaja lõppu tabeli viimasele kohale. Viljandi Tulevikust ja Tartu Tammekast jäädakse siiski maha vaid punktiga, mis annab järvamaalastele lootust, et senisele seitsmele järjestikusele kõrgliigahooajale võib lisanduda ka kaheksas.

Eelmises voorus võitles Paide mehiselt Narva Transi vastu, minnes tänu Artur Rätteli penaltile ka kiirelt juhtima. Teise poolaja alguses lasti vastasel siiski viigistada ning tosin minutit enne lõppu lõi Transi kapten Roman Nesterovski penaltist võiduvärava. Paidet on küll allesjäänud voorudes veel ees ootamas mängud nii Tammeka, Tuleviku kui ka Pärnuga, mis tähendab, et Linnameeskonna saatus on tõenäoliselt jätkuvalt nende enda kätes, samas tuleks nüüd taas punkte näpata ka esiviisiku meeskondadelt.

Sillamäe vastu on Paide seda tänavu juba suutnud teha, kui juuli keskel mängiti kodus Sillamäega 1:1 viiki. Ülejäänud kaks omavahelist mängu on Sillamäe siiski kodus võitnud 4:1 ja viimati augusti keskel 1:0. Hiljuti kohtuti ka karikasarjas ning väravaterohkes mängus lülitas kodus mänginud Sillamäe kevadise karikafinalisti Paide selleks korraks konkurentsist.

Mõlema meeskonna jaoks on hooaeg olnud selge pettumus, sest kui Paide ei oodanud kindlasti väljalangemisheitlusesse vajumist, siis Sillamäe mõtles enne hooaja algust põhjendatult suisa meistritiitlist. Eelmises voorus kodus Levadiaga tehtud 2:2 viik näitas hästi, et õigel päeval on Sillamäe võimeline mängima kõigiga nagu võrdne võrdsega, paraku pole tänavu meeskonnal olnud vajalikku stabiilsust. Suvel saabunud peatreeneri Deniss Ugarovi käe all peetud 17 liigamängust on võidetud ainult kuus ja nii on Sillamäe tabelis 46 punktiga viiendal real, kusjuures neljandal kohal olevast Infonetist jäädakse maha juba kuue punktiga, lähim jälitaja Narva Trans on aga heas hoos ning hingab kuklasse vaid ühe punkti kauguselt.

Kollaste kaartide tõttu ei saa Sillamäed laupäeval aidata poolkaitsja Daniil Ratnikov, Paidel sunnitud puudujaid ei ole.

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Oleme Paidega mänginud karikavõistluste tõttu rohkem kui teiste võistkondadega, aga kõik need mängud on olnud väga põnevad. Tahaks uskuda, et see mäng ei ole erand. Ülesanded mänguks on meile teada – näidata kvaliteetset jalgpalli ning minna koju maksimaalsete punktidega.»

Sillamäe poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Samm-sammult peame jätkama punktide korjamist ning Paide vastu lähme kindlasti võitma! Kõik mängud on väga tähtsad, kuna need on viimased võimalused punkte korjamiseks.»

Viljandi Tulevik – FC Flora

Laupäeval 26. septembril kell 14.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Viljandi Tulevik lõpetas küll paar vooru tagasi 11-mängulise kaotusteseeria, alistades kodus Tartu Tammeka, ent sellegipoolest ollakse ohutsoonis. Kaheksandal kohal olles edestatakse Tammekat võrdsete punktide juures vaid tänu paremusele omavahelistes mängudes, mõlemast punkti kaugusel luurab aga Paide.

Floraga on Tulevikul ajalooliselt ja ka tänavu tugevad sidemed, sest hulk mehi on hooaja jooksul liikunud ühest meeskonnast teise ja vastupidi. Pärast seda, kui nädala keskel selgus, et ründaja Albert Prosa on viimases mängus saadud põlvetrauma tagajärjel tõenäoliselt hooaja lõpuni platsilt eemal, muutus suvel Florasse kolinud Joonas Tamme ülesanne eriti selgeks – Flora ootab väravaid ennekõike just temalt. Seni pole Tamm suutnud hooaja esimeses pooles Tuleviku särgis näidatud väravahoogu Floras veel leida, kuid viimased mängud on olnud selles osas julgustavad.

Sakari Tukiainen (nr 44) on Tuleviku särgis meistriliigas seni löönud kolm väravat. FOTO:
Sakari Tukiainen (nr 44) on Tuleviku särgis meistriliigas seni löönud kolm väravat. FOTO: Foto: Marko Saarm

Viljandi vaatab omakorda otsa Florast suvel laenule saabunud Martin Kasele ja soomlasele Sakari Tukiainenile. Kui Kasel on Tuleviku eest 14 mänguga endiselt väravatearve avamata, siis Tukiainen on Premium liigas kolm tabamust juba kirja saanud. Eelmises voorus jäid Tuleviku ründajad aga taas kuivale ning võõrsil kaotati Pärnu Linnameeskonnale 0:1.

Flora oli kodus peetud juubelimängus püstihädas Tartu Tammekaga, ent kus häda kõige suurem, seal kapten kõige lähem – Gert Kamsi neljandal lisaminutil löödud värav tõi florakatele ikkagi kolm võidupunkti ning nagu vooru lõpuks selgus, aitas see neil kasvatada edu tabelitipus Levadia ees samuti kolmele punktile. Viimasest kuuest mängust peab Flora aga vaid ühe koduväljakul ning laupäevane mäng Tulevikuga ja järgmise vooru kohtumine Pärnuga on kahtlemata sellised, kust tuleb kolm punkti võtta.

Praegu on Flora võiduseeria juba seitsmemänguline, kuid Prosast ilmajäämine on neile kindlasti valus löök. Kuna jätkuvalt ei saa meeskonda aidata ka Rauno Alliku, jääb ründeraskus ennekõike Tamme õlgadele ning teda peavad väravate löömisel toetama ääreründajad Joseph Saliste ja Maksim Gussev. Kaartide tõttu Floral keegi laupäevasest kohtumisest eemale ei jää, küll aga peab sunnitud mängupausi pidama Tuleviku poolkaitsja Indrek Ilves.

Tuleviku president Raiko Mutle: «Kuigi peame taaskord koosseisus mitu sunnitud vangerdust tegema, saame laupäevaks kindlasti väga tõestamishimulise pundi Florale vastu saata. Eks see saab meile korralik proovikivi olema, tegemist on ju väga tugeva vastasega. Meie aga paneme oma plaani paika ja kui selle üldplaanis täidame, siis oleme ka positiivseks tulemuseks võimelised.»

Tuleviku ründaja Sakari Tukiainen: «Flora on hetkel väga heas hoos ja mängib väga hästi ning loomulikult saab see mäng meile väga raske olema. Kui me aga suudame teha meeskonnana head tööd, siis suudame neile vastu hakata. Meie jaoks on edaspidi iga punkt väga tähtis ja me läheme igale mängule vastu sooviga punkte teenida.»

Flora peatreener Norbert Hurt: «See saab olema huvitav ja võitluslik mäng, sest nii Viljandil kui ka meil on punkte vaja. Mida meie omaltpoolt tahame näha, on kannatlikkus ja tarkus rünnakul. Viimastes mängudes oleme pidevalt pidanud mänguskeemi muutma ja näidanud, et oleme meeskond, kes kohaneb oludega kiiresti. Viljandi mängis hooaja alguses puhtalt kaitsvalt, kuid mingil hetkel muudeti oma mängu ründavamaks. Võib-olla on see ka natuke kätte maksnud, aga ette heita seda ei saa, sest oma rünnakut tuleb samuti hakata üles ehitama.»

Flora äärekaitsja Gert Kams: «Viljandis tuleb kindlasti kõva lahing, sest vastane on raskes seisus ja mõnes mõttes selg vastu seina. Sellised mängud ei ole kunagi lihtsad. Peame kannatlikult ja targalt mängima ning oma momendid ära lööma. Meil on oma visioon ning mänguplaan ja eelkõige on vaja sellesse uskuda. Kui need asjad ellu viia, siis ma arvan, et tulevad need kolm punkti niikuinii.»

Narva Trans – Pärnu Linnameeskond

Laupäeval 26. septembril kell 19.00 Narva Fama kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Piirilinnas lähevad laupäeva õhtul vastamisi kaks suurepärases hoos olevat meeskonda, sest Trans on võitnud viimased viis ja Pärnu viimased kolm kohtumist. Viimati lepiti augusti keskel Pärnus 2:2 viiki.

Peatreener Marko Lelov (paremal) on Pärnu Linnameeskonna hästi mängima pannud. FOTO: Urmas Luik
Peatreener Marko Lelov (paremal) on Pärnu Linnameeskonna hästi mängima pannud. FOTO: Urmas Luik Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ühtlasi oli Transi jaoks tegu seni viimaste kaotatud punktidega, kaotuseta on narvalased aga juba üheksa mängu järjest. Viimati tuli neil augusti esimestel päevadel tunnistada Levadia paremust, sestpeale on aga nii võetud Levadia vastu revanš kui ka alistatud näiteks Flora. Eelmises voorus saadi võõrsil raske 2:1 võit Paide üle ning nüüd on Trans liigatabelis jõudnud viiendat kohta hoidvast Sillamäest vaid punkti kaugusele. Sama hooga jätkates on teoreetiliselt veel võimalik isegi Infoneti neljanda koha püüdmine.

Pärnakad on samal ajal tõusnud vaid mõne vooruga tabeli punase laterna rollist suurimaks kandidaadiks püsimajääja tiitlile. Tabelis ollakse 25 punktiga seitsmendal kohal, Tulevikust ja Tammekast neli ning Paidest viis punkti eespool. Seejuures on ülimalt tähtsaid võite nopitud just põhikonkurentide vastu, viimati alistati Martin Vungi suurepärasest kauglöögist 1:0 Viljandi Tulevik. Samas ei saa kuuest viimasest mängust neli võitnud ja vaid ühe kaotanud Pärnu mõistagi veel ennast üleliia kindlalt tulla, sest allesjäänud kuuest mängust viis tuleb pidada tabeli esikuuiku meeskondade vastu.

Enne laupäevast mängu on mõlema meeskonna ridades kollaste kaartide tõttu kadusid. Transi ei saa aidata keskkaitsja Aleksei Jahhimovitš, Pärnut aga ründaja Henri Hanson ning viimastes mängudes äärekaitsja rolli täitnud Kristen Saarts.

Liigatabel:

  1. FC Flora 69 punkti
  2. FC Levadia 66 p
  3. Nõmme Kalju 57 p
  4. FC Infonet 52 p
  5. Sillamäe Kalev 46 p
  6. Narva Trans 45 p
  7. Pärnu Linnameeskond 25 p
  8. Viljandi Tulevik 21 p
  9. Tartu Tammeka 21 p
  10. Paide Linnameeskond 20 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Trans 15 punkti
  2. Flora 15 p
  3. Pärnu 12 p
  4. Levadia 10 p
  5. Infonet 8 p
  6. Tammeka 6 p
  7. Sillamäe 4 p
  8. Tulevik 3 p
  9. Kalju 2 p
  10. Paide 0 p

Vaata eelmise vooru kohtumiste kokkuvõtteid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles