Kui kõige parem on liiga noor

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpial kuldmedali võitnud He Kexin (keskel) on üks neist Hiina võimlejatest, kelle puhul kaheldi, et ta on noorem kui 16-aastane.
Pekingi olümpial kuldmedali võitnud He Kexin (keskel) on üks neist Hiina võimlejatest, kelle puhul kaheldi, et ta on noorem kui 16-aastane. Foto: SCANPIX

NOORED SPORDIS. Meie põhjanaabritel on sirgumas tõeline jooksuime: 17-aastane Alisa Vainio läbis hiljuti oma elu esimese maratoni ja sai ajaks suurepärase 2:33.24, olümpianorm on 2:42.00. «Tahtsin pärast koolieksameid auru välja lasta,» kommenteeris ta ise oma tulemust tagasihoidlikult. Võrdluseks, Eestis on temast kiiremini jooksnud vaid Jane Salumäe, soomlannade seas pole viimastel aastakümnetel niisugust tulemust keegi saavutanud. Seega on ta praegu Soome parim naismaratoonar, kuid ometi ei ole tal järgmisel suvel peetavatele Rio olümpiamängudele asja, sest vanus ei luba — olümpial tohib maratonil osaleda alates 20. eluaastast.

Rumeenlannast iluvõimlemise olümpiavõitja Daniela Silivas rääkis, et tema arvamust ei küsinud 1980ndatel keegi, anti vaid uus pass. «Tuli üks alaliidu inimene ja ütles: vaata oma passi, nüüd oled sa 15-aastane, mitte 13. Mul polnud mingi võimalust selle üle otsustada, olin laps. Riik tahtis medaleid ja kõik, kes alaga seotud olid, teadsid toimuvast,» sõnas Silivas pärast karjääri lõpetamist. 1988. aasta Souli olümpial võitis ta kolm kulda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles