Higi hakkab rääkima, kuidas trenn möödus

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kuidas saaks higist midagi kasulikku teha? See oli küsimus, mis kerkis paar aastat tagasi, kui Eestis sündinud, ent pikka aega Ameerikas elanud-õppinud Christof Neuman arutas oma isa, mitmekülgse bioloogiateadlase Toomasega, mida ta võiks pärast sünnimaale naasmist edasi teha.

Nüüdseks on Christof Neuman (27) jõudnud küsimusele vastust otsides niikaugele, et on juba sadakonna katsealuse peal mõõtnud, mida ütleb sooritatud treeningu mõju kohta keha pinnale erituv higi.

Seni on sportlased oma seisundi ja treeningu mõju kohta teavet saanud peamiselt pulsi- ja laktaadinäitudest. Aga pulsinäitude puudus on see, märgib Neuman, et südamelöögisagedus ei räägi peaaegu midagi selle kohta, mismoodi treening ikkagi mõjus. Laktaat on ses osas enamasti palju kõnekam, ent häda on jällegi selles, et laktaadi mõõtmine pole igaühele, eeskätt harrastajaile, kuigi kättesaadav ning see näitaja kajastab vaid piiratud osa organismi tegevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles