Kriitiline USA sporditäht: olümpiakomitee varastel on aeg maksma hakata

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nick Symmonds.
Nick Symmonds. Foto: SCANPIX

800 meetri jooksu valitsev USA meister Nick Symmonds jäi tänavusel suvel Pekingis peetud kergejõustiku MMilt eemale, kuna ta keeldus kandmast USA koondise ametliku partneri Nike’i jooksuvormi. Nüüd on mees otsutanud teravalt sõna võtta USA Olümpiakomitee ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee suunas.

USA Kergejõustikuliit teatas esmaspäeval, et nad on vastu võtnud uue seaduse, mille alusel jagavad nad enda sportlastele järgmise viie aasta jooksul laiali üheksa miljonit USA dollarit senisele lisaks. Symmonds teatas selle peale, et USA Kergejõustikuliidu poolt on tegemist suure sammuga õiges suunas, kuid ka teised peaksid hakkama sportlaseid senisest rohkem tunnustama, kirjutab Huffington Post.

«USA Olümpiakomitee ja Rahvusvaheline Olümpiakomitee on tõenäoliselt suurimad vargad üldse. Meie teod olümpiamängudel ei ole praegusel kujul mingil moel kompenseeritud. Seega olen väga õnnelik, et vähemalt USA Kergejõustikuliit on otsustanud suurenenud tulusid ka sportlastega jagada. Nüüd on aeg ka olümpiakomiteedel hakata oma tulusid sportlastega jagama,» teatas Symmonds, kelle karjääri parimaks tulemuseks on kaks aastat tagasi Moskva MMilt võidetud hõbemedal.

The Sports Business Journali teatel teenis Rahvusvaheline Olümpiakomitee aastatel 2009 kuni 2012 tulu 5 miljardit USA dollarit, kuid sportlased ei saa praegusel kujul nende poolt mingit toetust. USA Olümpiakomitee maksab sportlastele medalivõitude puhul küll preemiat, kuid võrreldes USA profispordis teenitavate palkadega on need summad väikesed.

2014. aastal maksti olümpiavõitjale 25 000 USA dolalrit, hõbemedali eest teeniti 15 000 dollarit ning pronksi eest 10 000 dollarit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles