Meistriliiga 32. voor: Ida-Viru heitlus ja liidrite keerulised kohustused

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levadia - Nõmme Kalju
Levadia - Nõmme Kalju Foto: Tairo Lutter

Jalgpalli Eesti meistriliiga 32. vooru keskses mängus peavad hooaja viimase Ida-Virumaa derbi maha viienda-kuuenda koha pärast võitlevad Narva Trans ja Sillamäe Kalev. Tabeli esikolmik võõrustab aga tagumist otsa, kui liider Flora võtab Lillekülas vastu Pärnu Linnameeskonna, Levadia võõrustab Tartu Tammekat ja Nõmme Kaljule sõidab külla Paide Linnameeskond.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – Pärnu Linnameeskond

Reedel 2. oktoobril kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Flora jaoks on reedene kohtumine viimane võimalus kodupubliku tuge nautida, sest neli viimast mängu tuleb neil pidada võõral väljakul. Ühtlasi ootavad Florat järgmises kolmes voorus ees rasked vastased ning sestap tuleb neil oma esikohta kindlasti kolme punktiga kindlustada. Enne vooru algust edestatakse lähimat konkurenti Levadiat kuue silmaga.

Seni pole Flora tabeli viimase neliku ehk Pärnu, Tammeka, Tuleviku ja Paide vastu veel hooaja jooksul ainsatki punkti loovutanud. Kahes viimases kohtumises pole võit neile aga sugugi lihtsalt tulnud, sest Tammekast saadi 2:1 jagu alles üleminutitel löödud värava abiga ning eelmises voorus alistati Viljandi Tulevik võõrsil tänu Rauno Sappineni väravale minimaalse 1:0 skooriga, kusjuures teisel poolajal oli mängu kontrollivamaks pooleks pigem isegi Tulevik. Nädala sees pidas Flora Tartus raske karikamängu tugevuselt neljandasse liigasse kuuluva JK Welco vastu, pöörates selle enda kasuks alles viimase viie minutiga.

Pärnakad alistasid Evald Tipneri karikasarjas teisipäeval kindlalt 3:0 Infoneti duubelmeeskonna ja jõudsid samuti 16 parema hulka. Liigatabelis on Pärnu kätte võidelnud seitsmenda koha ja väikese edu jälitajate ees, kuid kindlasti ei luba see neil veel ennast vabalt tunda. Viimati kohtusid Flora ja Pärnu augusti keskel Raekülas ning Flora võitis kaotusseisu jäämisest hoolimata 5:1, alustades just selle kohtumisega oma tänaseni kestvat kaheksa mängu pikkust võiduseeriat.

Flora on ka ainus meeskond, kellelt Pärnu pole veel suutnud sel hooajal ainsatki punkti näpata. Eelmises voorus saadi küll 0:5 saun Narva Transi käest, ent sellegipoolest on Pärnul viimasest kuuest mängust kirjas neli võitu ja kokku 25 punkti. Tammeka jääb neist maha kolme, Tulevik ja Paide kahe punktiga. Teisipäevases karikamängus said taas meeskonda aidata ka vahepeal vigastustega eemal olnud Taavi Laurits, Robert Kirss ja Toomas Pent.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Peame andma mängijatele rünnakul konkreetsed ülesanded ja need ka ellu viima. Meil peab olema viimasel kolmandikul soov lüüa väravat, aga samas peame valmis olema ka Pärnu kiireteks kontrarünnakuteks.»

Flora kaitsja Kevin Aloe: «Meie ülesanne Pärnu vastu on taga kaitses null hoida ja ees oma võimalused ära lüüa. See on tänavu meie viimaseks kodumänguks Premium liigas ja ma väga loodan, et meid tuleb toetama palju fänne!»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Hooaeg ei ole veel lõppenud, järele on jäänud viis Premium liiga mängu, millest viimane mäng omavahel on meil 2015. aasta Premium liiga võitjaga. Meie jaoks teeb mängu huvitavaks asjaolu, et saame nautida ja ennast proovile panna selle aasta Eesti kõige tugevama jalgpalliklubiga.»

Pärnu keskkaitsja, pikalt Floras mänginud Karl Palatu: «Käimas on hooaja viimased mängud, kus meie võistkond mängib oma kodulinna nimel püsimajäämise eest. Vastas on tiitli poole rühkiv Flora, kelle käest meil punkte võtta pole õnnestunud. Selleks et võõral väljakul liidrilt punkti või punkte võtta, peab iga Pärnu Linnameeskonna mängija endast parima välja pigistama.»

Flora on liigas ainus meeskond, kellelt Pärnu ei ole tänavu suutnud punkte võtta. FOTO: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees
Flora on liigas ainus meeskond, kellelt Pärnu ei ole tänavu suutnud punkte võtta. FOTO: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tallinna Levadia - Tartu Tammeka

Laupäeval 3. oktoobril kell 14.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Kahe viimase aasta Eesti meister Levadia pidi eelmises voorus alla neelama ülimalt mõru pilli, kui Nõmme Kalju vastu 1:0 juhtides ei suudetud ära kasutada mitut väga head võimalust edu kasvatada, jäädi lõpuks hoopis ise kümnekesi ja lahkuti platsilt kaotusega. See tähendab, et tiitliheitluses pole kõik enam Levadia enda kätes ning loota tuleb tabelijuhi Flora libastumisele.

Kuuepunktiline kaotusseis Florale tähendab, et Levadial enam eksimisruumi pole ning see ei tõota omakorda head Tammekale, kes kaotas eelmise omavahelise mängu tiitlikaitsjale koguni 1:6. Kahes esimeses mängus võideldi samas Levadiaga väga südilt ja nagu näitas eelmises voorus Infonetilt välja võideldud viigipunkt, ei ole Tammeka lasknud kolmel järjestikusel valusal kaotusel võitlusvaimu rikkuda. Liigatabeliski ollakse jätkuvalt püsimajäämise konkurentsis, kus iga punkt on kulla hinnaga ning võib tabeliseisu palju muuta.

Levadia poolel jääb mängust eemale keskkaitsja Artjom Artjunin, kes sai kohtumises Nõmme Kaljuga teise kollase kaardi, põhjustades samas olukorras penalti, mis lubas Kaljul mängu tagasi tulla. Nädala sees sai tiitlikaitsja Tartu meeskonna vastu väravalöömist harjutada Evald Tipneri karikasarjas, kus jäädi Tartu Merkuuri vastu küll kaotusseisu, ent löödi siis ise 13 väravat. Neli väravat sai kirja Igor Subbotin, kübaratriki lisasid ka Kaimar Saag ja Pavel Marin.

Mõnevõrra üllatuslikult on nädala algul avaldatud koondisenimekirjas mängudeks Inglismaa ja Šveitsiga seekord vaid neli Levadia mängijat – kaitsja Artur Pikk, ründaja Ingemar Teever ning poolkaitsjad Siim Luts ja Ilja Antonov, kellest viimane alustas äsja ajateenistust kaitseväes. Magnus Pehrssoni valikust jäid sedapuhku välja nii väravavaht Sergei Pareiko kui ka kogenud Dmitri Kruglov. Äärekaitsja koha Pikale loovutanud ning tänvu peamiselt poolkaitseliinis tegutsenud Kruglov jäi seejuures pingile ka Levadia viimases liigamängus Kaljuga, kui peatreener Marko Kristal eelistas algkoosseisus talle noort Kaspar Mutsot, ent tõi teiseks poolajaks Kruglovi siiski mängu.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Laupäevaselt mängult Tammekaga ootan head esitust kogu meie meeskonna poolt, ründavat jalgpalli, oma võimaluste realiseerimist ja ülivajalikku kolme punkti.»

Levadia ründaja Kaimar Saag: «Laupäeval peame Tammekast paremad olema ja kolm punkti välja võitlema. Midagi muud ei jää meil üle.»

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Oleme oma esitusi kaitses parandanud, mis jätab meile palju paremad võimalused Levadia vastu edukat jalgpalli mängida.»

Tammeka ründaja Rasmus Tauts: «Levadial on vaja meid võita, et veel tiitliheitluses kaasa lüüa. Kuid isegi suurepärase mänguga nad seekord meid ei murra! Läheme Tallinnasse kolme punkti järele ja otsustame ära Premium liiga võitja.»

Levadia peab Tammeka vastu hakkama saama ilma keskkaitsja Artjom Artjuninita. FOTO:
Levadia peab Tammeka vastu hakkama saama ilma keskkaitsja Artjom Artjuninita. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Narva Trans – Sillamäe Kalev

Laupäeval 3. oktoobril kell 16.30 Narvas Fama kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Hooaja neljandas ja viimases Ida-Virumaa derbis on kaalul ei rohkem ega vähem kui viies tabelikoht. Kui mullu hiilgas vägeva hooajalõpuga Sillamäe Kalev, siis tänavu on selle rolli enda kanda võtnud Narva Trans, kes on võitnud järjest kuus viimast kohtumist ja püsib kaotuseta juba pea kaks kuud.

Ehkki augusti esimestel päevadel jäädi hilisest väravast kodus Levadiale napilt alla, on Trans juuli alguses meeskonda juhendama asunud Adjam Kuzjajevi käe all üle elanud täieliku muutumise. Vahepeal suisa väljalangemisheitluse keskele sattunud piirilinna meeskond on Kuzjajevi käe all võitnud 14 liigamängust üheksa, viigistanud kaks ja kaotanud vaid kolm. Viimase kolme kuuga on seega kogutud 29 punkti ehk seitse rohkem kui esimese 17 mänguga.

Eelmises voorus alistati 5:0 Pärnu Linnameeskond, kusjuures jala said valgeks viis eri meest. Valus hoop tuli aga vastu võtta teisipäeval, kui karikasarjas juhiti pikalt karikakaitsja Nõmme Kalju vastu, ent normaalaja lõpus lubati külalistel esmalt viigistada ning lisaajal ka võiduvärav lüüa. Liigatabelis ollakse siiski pärast hooaja esimesi voore nüüd taas Sillamäest üle pika aja eespool, kuigi edu on vaid üks punkt.

Sillamäe leppis eelmises voorus 1:1 viigiga Paide vastu ning võis teise poolaja mängupildi põhjal ühegi kättesaadud punktiga pigem rahul olla. Transi vastu ei saa kaasa teha tolles mängus punase kaardi saanud kaitsja Aleksandr Ivanjušin ning suure küsimärgi all on ka vigastatud Marius Cinikase osalemine. Erinevalt Transist ei ole suvine treenerivahetus Sillamäele kasuks tulnud, sest mullune hõbedameeskond on Deniss Ugarovi käe all võitnud 18 liigakohtumisest vaid kuus.

Tänavu seni peetud kolmest Ida-Virumaa klubide omavahelisest kohtumisest võitis Sillamäe siiski kaks esimest 2:1 ja 1:0, kolmas lõppes väravateta viigiga. Transil on meeskondade praegust vormi vaadates parim võimalus lõpetada alates 2012. aasta oktoobrist püsiv ehk ligi kolme aasta pikkune võiduta seeria, sest viimasest 11 omavahelisest kohtumisest on kaotatud koguni 9 ja vaid kahel korral saadud kätte viigipunkt. Seekord tõstaks võit Transi tabelis Sillamäest juba nelja punkti kaugusele, kaotus lubaks aga omakorda Sillamäel tagasi viiendale kohale tõusta.

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Muidugi meil on kahju, et meie võistkond on välja langenud karikavõistlustelt, aga elu jätkub. Eesmärgid ja ülesanded on meil samad – võita ja punkte võtta. Mängus Nõmme Kaljuga oli meil küllaltki teravaid väravamomente. Peame rohkem tööd tegema ning meisterlikkust lihvima, ainult siis tuleb tulemus.»

Transi kapten, keskkaitsja Roman Nesterovski: «Meile on hädavajalik võtta kokku mõistus ja jõud ning valmistuda ette järgmiseks mänguks. Kalev on meie jaoks alati raske vastane, aga kõik oleneb meist endist. Meid ootavad meistrivõistluste viimased mängud ning meil on võimalus võidelda ja saavutada parem koht Premium liiga tabelis.»

Nõmme Kalju lõpetas Levadia vastu pika võiduta seeria. FOTO:
Nõmme Kalju lõpetas Levadia vastu pika võiduta seeria. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Nõmme Kalju – Paide Linnameeskond

Laupäeval 3. oktoobril kell 14.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee.

Kalju viimane kohtumine Paidega ja saadud 4:5 üllatuskaotus algatas tiitlijahtija jaoks kehvade tulemuste rea, mille järel on nii tiitlikonkurentsist välja langetud kui ka jäädud ilma peatreenerist. Paide peab seevastu jätkuvalt võitlust liigasse püsimajäämise nimel.

Tänavu põhikonkurentide Flora ja Levadia vastu hästi mänginud, kuid tabeli teisele poolele ohtralt punkte kaotanud Kalju lõpetas eelmises voorus 2:1 Levadia alistamisega koguni seitsme mängu pikkuseks veninud võiduta seeria, mis algas augusti keskel just Paides. Liigatabelis ollakse teist kohta hoidvast Levadiast kuue punkti kaugusel, mis jätab Kaljule isegi imeväikese lootuse veel hõbemedaleid püüda, arvestades, et omavahelistes mängudes ollakse tiitlikaitsjaga võrreldes peal.

Pronksikohta seirab küll ka Infonet, kuid võit Paide üle käristaks Kalju edu linnarivaali ees taas seitsmele punktile. Nädala sees peeti Narvas raske karikamäng kohaliku Transiga, mis õnnestus tänu Artjom Dmitrijevi tabamusele esmalt normaalaja lõpus viigistada ning seejärel lisaajal Ats Purje väravast ka 2:1 võita. Küll aga kaotati selles mängus vigastuse tõttu ilmselt hooaja lõpuni poolkaitsja Hidetoshi Wakui. Samas poleks jaapanlane saanud mängukeelu tõttu Paide vastu niikuinii platsile joosta.

Järvamaalased said eelmises kohtumises Sillamäelt kätte hinnalise viigipunkti, kuid et ka konkurendid suutsid punktilisa hankida, ei tõstnud see neid tabeli viimaselt realt kõrgemale. Samas on Paide nüüd punktisumma poolest samal pulgal Viljandi Tulevikuga ning vaid ühe silma kaugusel Tartu Tammekast, lisaks on neil kõigi lähikonkurentidega veel üks mäng pidada. Ka pandi tänu viigile Sillamäega punkt oma kuue mängu pikkusele kaotusteseeriale.

Kalju peatreener Fredo Getulio Aurelio: «Oleme meeskonnas suutnud taastada hea õhkkonna ning see on kajastunud ka meie tulemustes. Me oleme tegelikult väga tugev võistkond, kes suudab Premium liigas igaühte võita. Me ei alahinda Paidet, vaid läheme täie motivatsiooniga kolme punkti tooma. Ootame publikut staadionile.»

Kalju poolkaitsja Borislav Topic: «Kindlasti väga raske mäng, kuna Paide asub tabeli põhjas ning tahavad sealt pääseda. Nad olid viimases omavahelises mängus meist paremad 5:4, seekord ei taha me sellisel uskumatul tulemusel sündida lasta.»

Paide peatreener Meelis Rooba: «Tulemas on huvitav mäng Nõmme Kaljuga, viimase omavahelise kohtumise suutsime enda kasuks pöörata. Paidel on selg vastu seina ja peame võtma iga mängu kui viimast.»

Paide kaitsja Timo Lomp: «Kaljuga mängud on alati olnud põnevad. Tähtis, et suudaksime kaitses kompaktselt töötada ja üksteist aidata.»

Vooru avakohtumises alistas FC Infonet neljapäeva õhtul kodus tänu Nikolai Mašitševi ja Sergei Tumasjani väravatele 2:1 Viljandi Tuleviku. Külaliste auvärava lõi Indrek Ilves, Infonet lõpetas mängu kümnekesi, sest 90. minutil sai teise kollase kaardi ründaja Ermal Hajdari.

Liigatabel (Infonet ja Tulevik on pidanud teistest mängu rohkem):

  1. FC Flora 72 punkti
  2. FC Levadia 66 p
  3. Nõmme Kalju 60 p
  4. FC Infonet 56 p
  5. Narva Trans 48 p
  6. Sillamäe Kalev 47 p
  7. Pärnu Linnameeskond 25 p
  8. Tartu Tammeka 22 p
  9. Viljandi Tulevik 21 p
  10. Paide Linnameeskond 21 p

Viimase 5 mängu vormitabel (enne 32. vooru algust):

  1. Trans 15 punkti
  2. Flora 15 p
  3. Pärnu 9 p
  4. Infonet 8 p
  5. Levadia 7 p
  6. Sillamäe 5 p
  7. Kalju 4 p
  8. Tammeka 4 p
  9. Tulevik 3 p
  10. Paide 1 p

Vaata eelmise vooru kohtumiste kokkuvõtteid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles