Belgia tennisist: ka tennises kasutavad paljud dopingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christophe Rochus
Christophe Rochus Foto: SCANPIX

Tänavuse hooaja lõpus tipptennisest lahkuv belglane Christophe Rochus andis üsna avameelse intervjuu Belgia ajalehele La Derniere Heure, kus rääkis, et tennisemaailmas on keelatud ained üsna laialt levinud ning vihjas, et ka tema kaasmaalanna Justine Henini ootamatu karjääri lõpetamise taga võis olla dopinguga vahelejäämine.

«Tennisemaailmas tehakse üsna kõvasti sohki, aga sellest lihtsalt ei räägita,» tõdes Rochus. «Tahaksin selle teesklemise lõpetada, kuna selline silmakirjalikkus ajab mind vihale.»

Ka varem dopinguteemadel üsna avalikult rääkinud Rochus avaldas, et on seetõttu Meeste Profitennise Liidult (ATP) ka hoiatuskirja saanud. Rochus’ hinnangul on talle kümne aasta jooksul tehtud umbes 10-15 dopingutesti, aga ta usub, et osadel kaasmängijatel on õnnestunud süsteemi ninapidi vedada ja testimist vältida.

«Olen igasugu asju näinud. Minu jaoks on üsna mõeldamatu, et mängin viis tundi lauspäikese käes ja tulen järgmisel päeval platsile tagasi, olles energiat täis nagu jänes,» rääkis Rochus. «Mäletan üht mängu tennisisti vastu, kelle nime ma parem ei nimeta. Võitsin esimese seti üsna kergelt 6:1. Seejärel palus ta vetsupausi ja tagasi väljakule tulles oli ta justkui ümbersündinud. Ta läks 5:3 ette, aga suutsin viigistada 5:5… ja siis hakkas tal nina verd jooksma. Mõtlesin isekeskis, et see kõik oli liiga kummaline.»

Kui Rochus’ käest küsiti, kas tema arvates tuleks sooritusvõimet parandavad ained dopinguainete nimekirjast kustutada, vastas ta, et poleks selle vastu. «Nagunii neid tarvitatakse,» selgitas ta. «Inimesed teavad väga hästi, et riskivad niimoodi oma tervisega, aga nad tarvitavad neid ikkagi, kuna teavad, et need võivad neil aidata kogu perele raha teenida.»

Rochus peatus ka pikka aega tennisemaailma kuluaarides ringi liikunud kuulujutul, et 2008. aasta mais ootamatult karjääri lõpetanud Justine Henini lõpetamise taga võis olla dopinguga vahelejäämine. Henin naasis tipptennisesse umbes 18 kuud hiljem, teatavasti on tavaline võistluskeeld kaks aastat.

«Olen jutte kuulnud,» tunnistas ta. «Saan vaid öelda, et minu arvates oli see üllatav, et ta niimoodi järsku, ilma otsese põhjuseta lõpetas. Tavaliselt teatavad temasugused mängijad pikalt ette, et kavatsevad karjääri lõpetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles