Legendaarsel Hawaii Ironmanil stardib tänavu viis eestlast

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain-Alar Juhanson
Ain-Alar Juhanson Foto: Bakke Svensson

Laupäeval, 10. oktoobril, antakse Hawaii saarestikus Kailua-Kona saarel start iga-aastasele triatlonimaailma tippsündmusele, Hawaii Ironmanile. Eestist on erinevate vanuseklasside arvestuses stardis rekordarv mehi, täpsemalt viis, kellest tuntuim on nüüdseks profispordist taandunud Ain-Alar Juhanson.

Tänaseks on Hawaii Ironman muutunud üheks spordimaailma prestiižeimaks ja raskeimaks tiitlivõistluseks, mille traditsioonid ulatuvad aastasse 1978, kui esimese täispika triatlonidistantsi läbis USA merejalaväelane Gordon Haller ajaga 11:46:58.

Ehkki neljal varasemal aastal Hawaiil võistelnud Marko Albert ja äsja Chattanooga Ironmanil triumfeerinud Kirill Kotšegarov tänavu proffide arvestuses ihaldatud sihtkohta ei kvalifitseerunud, on Eesti erinevate vanuseklasside arvestuses esindatud Hawaiil viie mehega. Ühelgi varasemal aastal pole Hawaii Ironmanil nii palju eestlasi korraga stardis olnud.

Nimekaim eestlane laupäevaste startijate hulgas on kahtlemata Eesti triatloni legend Ain-Alar Juhanson, kes hea esitusega kevadisel Lanzarotte Ironmanil tagas endale Hawaii pääsme M35-39 vanuseklassis. Profina on Ain-Alar võistelnud triatlonimaailma mekas kokku seitsmel korral, saavutades 2008. aastal karjääri kõrgeima 13. koha.

«Ain tunneb sealseid olusid ning rada peensusteni,» räägib Juhansoni eelistest ja tugevustest aastal 2011 Hawaiil samuti 13. koha välja võidelnud Marko Albert. «Kui palju on ta jõudnud võistluste korraldamise kõrvalt treenida, on iseasi. Aga nüüd, mitteprofina, saab ta asja natukene rahulikumalt võtta ning ei pea kohe ujumises nii palju rabelema ja ookeanivett alla neelama. Siis tulevad ratas ja jooks ka kindlasti valutumalt,» usub Albert Juhansoni võimalustesse.

Juhansoniga samas vanuseklassis stardib Hawaiil ka Urmas Peiker, kes vajaliku kvalifikatsioonipileti teenis juba möödunud hooajal Florida Ironmanilt. Peiker on viimastel aastatel osalenud palju erinevatel rattavõistlustel, ent tema tugevaim osaala on jätkuvalt jooks. «Urmas on Eesti harrastustrialoni kiireim jooksja ning ma usun, et ta on Hawaiil võimeline alla 3 tunni maratoniks,» ei ole Albert Peikeri aadressil kiituste ja ootustega kitsi.

Alberti sõnul saab Hawaii start olema Urmase jaoks täiesti uus kogemus ja seda õige mitmes mõttes: «Ta mitte ainult ei ole esimest korda Hawaiil, vaid teeb ka esimest täis Ironmani distantsi. Nimelt jäeti Floridas kehvade ilmastikutingimuste tõttu ujumine ära.»

Sarnaselt Urmasega stardib Hawaiil esmakordselt Villu Vakra, seda M30-34 vanuseklassis. Villu sai kutse Hawaiile tänu edukale võistlusele Rootsis, kus ta oli Kalmari Ironmanil parim amatöör. Oma vanuseklassi võitjana lõpetas ta võistluse kokkuvõttes ülikõrge kaheksanda kohaga, edestades seejuures paljusid proffe.

Albert iseloomustab Vakrat kui aastaga suure arenguhüppe teinud meest, kelle võimete lagi pole kindlasti veel käes. Viimane kõlab kahtlemata julgustavalt, kuna üha enam profikarjäärist mõtleva Villu nimel on juba ülemöödunud aastast kiireim täispika triatloni aeg, mis Eestimaa pinnal eales tehtud (8:46:15).

Rohkelt kiidusõnu jagub Albertil veel M40-44 vanuseklassis startivate Indrek Teppo ja Indrek Klampe aadressil, kellega ta kaks hooaega tagasi Hawaiil ühiselt Eesti lippu au sees hoidsid.  Mõlemad Indrekud on nüüd teist korda saarel, seekord kaks aastat vanema ja targemana.

«Teppole on lihtsalt antud seda jooksu- ja rattajalga,» tunnustab Albert ning jätkab: «Tal on suurepärane võimalus ületada enda nimel olev parima eestlasest harrastustriatleedi tulemus Hawaiil. Selleks on ta treeninud ja nii palju kui ma  Indrekut tunnen, siis on ta selleks valmis.»

«Indrek Klampele on aga antud rattasoolikat ning tänu küllalt korralikule mahule on ta suutnud seda kõvasti edasi arendada. Nii ei olnudki kaks aastat tagasi üllatus, et ta Hawaiil suutis ratast sõita kiiremini kui mitmed profid,» räägib Albert.

Klampe näol on ühtlasi tegemist ainukese Eesti harrastustrialeediga, kes ühel ja samal aastal on kvalifitseerunud nii Hawaii Ironmanile kui ka poolpika triatloni, 70.3 Ironmani distantsi, maailmameistrivõistlustele.

Rääkides proffidest, kes laupäeval Hawaii Ironmani võidule konkureerima hakkavad, loetleb Albert esmalt üles kahe sakslase nimed. Esimene neist valitsev tiitlikaitsja, aasta tagasi ajaga 8:14:18 Hawaiil võitnud Sebastian Kienle. Teine aga Kienle kaasmaalane Jan Frodeno, kelle ajaga 7:49:48 lõppenud etteastet juulikuisel Ironmani EM-il nimetab Albert üheks kõigi aegade parimaks esituseks Ironman distantsi ajaloos.

Lisaks sakslastele märgib Albert veel peafavoriitidena ära kiired Belgia raudmehed Marino Vanhoenackeri ja 2013. aasta Hawaii esikohamehe Frederick van Lierde. Naistest hindab ta parimaks Hawaii Ironmani kolmekordse võitja Mirinda Carfrae võimalusi, ehkki viimane on jäänud senist hooaega arvestades šveitslanna Daniela «Angry Bird» Ryfi varju.

«Mitte kunagi ei tohi alahinnata Hawaiil võitnud sportlasi,» toob Albert välja pikamaatriatloni MM-i ühe rusikareegli. „Nad teavad, kuidas seda teha ja suudavad seda ka korrata.»

Tänavusele Hawaii Ironmanile antakse start meie aja järgi laupäeva õhtul kell 19.25. Otsepilti triatlonimaailma tähtsamalt sündmuselt saab jälgida www.ironman.com kodulehekülje vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles