Hollandi jalgpallikoondis vajab finaalturniirile pääsemiseks imet

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi jalgpallikoondis on enne alagrupiturniiri viimast vooru raskes seisus.
Hollandi jalgpallikoondis on enne alagrupiturniiri viimast vooru raskes seisus. Foto: SCANPIX

2016. aasta jalgpalli EM-valiksarjale pannakse punkt täna õhtul ja suurimaks küsimuseks on Hollandi koondise edasine saatus. Praeguse seisuga on Hollandi koondis EMilt kõrvale jäämas, finaalturniirile pääsemiseks tuleb neil täna alistada koduväljakul Tšehhi ning loota, et Island alistab samal ajal võõrsil Türgi.

A-alagrupis on enne viimast vooru Island ja Tšehhi endale juba edasipääsu taganud. Türgi hoiab 15 silmaga kolmandat ehk play-off’i viivat positsiooni ja Holland on 13 silmaga neljas.

Türgile piisab täna koduväljakul edasipääsu tagamiseks ka Islandi vastu viigist, kuna omavahelistes mängudes on türklased Hollandiga plussis (võõrsil tehti 1:1 viik ning koduväljakul võitis Türgi 3:0).

Nii loodavadki hollandlased Islandi abile ning nii on viimastel päevadel Islandi pealinnas Reykjavikis olnud näha sõitmas oranži plakatiga autot, kus on kirjas, et hollandlased toetavad ka Islandi meeskonda.

«Tore näha, et hollandlased meid toetavad! Ärge muretsege, minu hollandlastest sõbrad!» kirjutas Islandi koondise mängumees Alfred Finnbogason Twitteris.

Samas on vigastuse tõttu tänasest kohtumisest kõrvale jääv hollandlaste suurim staar Arjen Robben juba sisuliselt alla andnud. «Peame olema realistid. Minu lootused olid laupäeva peal, kui Türgi mängis võõrsil Tšehhiga,» viitas Robben mängule, kus türklased teenisid 2:0 võidu.

1988. aasta Euroopa meister Holland ei pääsenud viimati EM-finaalturniirile 1984. aastal. Seejuures tasub meenutada, et MMide pronksmedalistidel ongi olnud raskusi järgnevale EMile pääsemisega. Teadupärast võitis Holland eelmisel suvel Brasiilias peetud MMil pronksi.

Alates 1982. aasta jalgpalli MMist on pronksmedalid alati kuulunud eurooplastele ja Hollandist paistab nüüd saavat sellest ajast peale seitsmes MMi pronksmedalist, kes järgnevale EM-finaalturniirile ei pääse. Nii ei daanud 1984. aasta EMile  Poola (1982 MM-pronks), 1988. aasta EMile Prantsusmaa (1986), 1992. aasta EMile Itaalia (1990), 1996. aasta EMile Rootsi (1994), 2000. aasta EMile Horvaatia (1998) ja 2004. aasta EMile Türgi (2002) ning nüüd paistab sinna lisanduvat Holland.

Vahepealsesse aega mahtus ka kaks erandit: kui Saksamaa võitis MM-pronksi 2006. ja 2010. aastal, kuid pääses ikka järgmisele EMile. Siinkohal tuleb aga tõdeda, et sakslaste puhul mingid needused ei toimi ja nemad pääsevad alati finaalturniiridele. See ei ole ihtsalt sõnakõlks. Nii on sakslased seni osalenud 30 valiksarjas ja finaalturniiril on nad mänginud 29 juhul, ainsana ei pääsetud 1968. aasta EMile, kuhu üldse sai vaid neli tiimi.

Tänased mängud A-alagrupis (kõik kohtumised algavad 21.45): Läti – Kasahstan, Holland – Tšehhi, Türgi – Island.

Tabeliseis enne viimast vooru: 1. Island 20 punkti, 2. Tšehhi 19, 3. Türgi 15, 4. Holland 13, 5. Läti 5, 6. Kasahstan 2.

Otse pääsevad EMile kaks paremat, kolmas jätkab mängudega play-off’is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles