Meistriliiga 33. voor: lõpuspurdiga algab viimane jaht kõrgematele kohtadele

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Kalju - Sillamäe Kalev. Fotol Jorge Rodrigues (vasakul) ja Jaroslav Kvassov.
Nõmme Kalju - Sillamäe Kalev. Fotol Jorge Rodrigues (vasakul) ja Jaroslav Kvassov. Foto: Mihkel Maripuu

Jalgpalli Eesti meistriliigas alustatakse pärast koondisemängudest tingitud pausi lõpuspurti – meistrikarika kätteandmiseni on jäänud pidada veel vaid neli vooru. 33. vooru avalöögi teevad Ida-Virumaal Sillamäe Kalev ja Nõmme Kalju, samal ajal kohtuvad Pärnus sealne Linnameeskond ja Infonet ning Viljandis kohalik Tulevik ja tiitlikaitsja Levadia. Laupäeva õhtupoolikul on Narvas vastamisi ka sealne Trans ja tabelijuht FC Flora, pühapäeval tõmbavad aga voorule tähtsa mänguga joone alla Paide Linnameeskond ja Tartu Tammeka.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Sillamäe Kalev – Nõmme Kalju

Laupäeval, 17. oktoobril kell 14.00 Sillamäel Kalevi staadionil

Hooaja alguses julgesid mõlemad meeskonnad tiitlist unistada, kuid tänaseks on need mõtted maha maetud – Sillamäel juba ammu, Kaljul pisut hiljem. Tallinlastel on teoorias võimalik mulluse hõbedaklubi vastu kindlustada pronksmedalid, kodumeeskond jätkab aga võitlust viiendale kohale püsima jäämise nimel ning päris lootusetu pole ka veel neljandat kohta püüda.

Sillamäe jääb neli vooru enne hooaja lõppu neljandal tabelireal olevast Infonetist maha kuue punktiga ning seega on kõrgema koha püüdmine veel matemaatiliselt võimalik. Meeskonna viimase aja mänguvormi vaadates peavad sadamalinlased aga pigem keskenduma sellele, et Narva Transi selja taga hoida. Eelmises mängus kohtuti omavahel ning Jaroslav Kvassovi kaks väravat tagasid selle, et Sillamäe pole liigamängus lähinaabrite paremust tunnistanud juba kolm hooaega järjest.

Kahepunktiline edu Transi ees on aga napp ning ehkki Sillamäe hooaja võib juba praegu tunnistada nurjunuks, rikuks tabelis kuuendale kohale langemine selle põhjalikult. Pärast suvist treenerivahetust väga keskpäraselt mängiva Sillamäe seni ainus ilus hetk Deniss Ugarovi käe all sündis just Kalju vastu, kui juuni algul võideti Hiiul omavaheline mäng 2:0. Augusti alguses võttis Kalju aga 2:1 revanši ning oli võidukas ka viimati Sillamäel käies – aprilli esimestel päevadel pandi seal väravaterohkes mängus oma paremus 3:2 maksma.

Vahepeal suisa seitse mängu võiduta olnud Kalju alistas seejärel Levadia ning võib pärast eelmises voorus Paidest jagu saamist mõlgutada veel mõtteid ka hõbemedalitest. Praegu jäädakse teisel kohal olevast Levadiast maha kuue punktiga, lähim jälitaja Infonet on aga seitsme silma kaugusel. See tähendab, et kui Kaljul õnnestub Sillamäelt taas kolm punkti Tallinnasse viia ning Infonet peaks samal ajal Pärnus libastuma, olekski pronks kolm vooru enne hooaja lõppu kaljukate päralt.

Mõlema meeskonna ridades peab kohtumise vahele jätma oluline mängumees. Sillamäe poolkaitsja Kõrõlo Silitš noppis eelmise kohtumise viimastel sekunditel rumalalt kollase kaardi ega saa seetõttu Kalju vastu mängida, külalistel on aga hooaja lõpuni väljas poolkaitsja Hidetoshi Wakui. Jaapanlane vigastas septembris karikakohtumises jalga ning taastub nüüd operatsioonist.

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Hooaja lõpuni on jäänud neli mängu ja kõik need mängud on suure tähtsusega iga klubi jaoks. Nii Nõmme Kalju kui ka meie jaoks on iga punkt oluline ja olen kindel, et mõlemad võistkonnad mängivad laupäeval lõpuni, et parandada oma seisu tabelis. Prognoose teha ei julge, aga usun meie mängijaid ning usun, et nad saavad laupäeval võidu saavutada.»

Sillamäe keskkaitsja-poolkaitsja Deniss Tjapkin: «Väga tähtis mäng tugeva vastase vastu. Arvan, et tuleb aktiivne, dünaamiline mäng ning tahaks kutsuda kodupublikut staadionile kaasa elama ja meid toetama.»

Kalju peatreener Fredo Getulio Aurelio: «Allesjäänud mängudest kindlasti üks raskemaid, kuid oleme ennegi tulnud Sillamäelt tagasi suurepärase tulemusega. Puhkus on meile hästi mõjunud ning meie eesmärk on võit.»

Kalju ründaja Artjom Dmitrijev: «Sillamäe on tänavu tugev olnud, kuid kindlasti ollakse pettunud tabelikohas. Me oleme Sillamäed võitnud kaks korda, nemad meid korra – kindlasti tahavad nad seisu viigistada!»

Paide ja Tammeka kohtumises on kaalul kõrgliigasse püsimajäämine. FOTO:
Paide ja Tammeka kohtumises on kaalul kõrgliigasse püsimajäämine. FOTO: Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

POSTIMEHE TELEMÄNG

Paide Linnameeskond – Tartu Tammeka

Pühapäeval, 18. oktoobril kell 14.00 Paide linnastaadionil

Seda sorti heitlust, mida Paide ja Tartu pühapäeval Paide linnastaadionil alustavad, nimetatakse tavaliselt «kuue punkti mängudeks» – mõlema jaoks võib mängu tulemus olla liigasse püsimajäämise ja sealt langemise osas otsustava tähtsusega.

Tabeli neli viimast meeskonda mahuvad neli vooru enne hooaja lõppu nelja punkti sisse, kuid omavahelise mängu eel on pisike punktieelis kaheksandal real oleval Tammekal, kes on kogunud 22 punkti punase laterna rolli täitva Paide 21 vastu. Teisalt reedab pilk mängugraafikusse, et paberil on kriipsu võrra lihtsam hoopis Paide ülesanne – pärast omavahelist mängu tuleb neil kohtuda veel otseste konkurentide Viljandi ja Pärnuga ning viimases voorus tiitli poole rühkiva Floraga. Seega on Linnameeskonna saatus sisuliselt nende enda kätes, sest peakonkurentide alistamisest piisaks ilmselt püsimajäämiseks.

Tammeka peab samal ajal kolmes viimases voorus mõõtu võtma tabeli ülemisse poolde kuuluvalt Sillamäelt, Nõmme Kaljult ja Narva Transilt. Kuid nagu üle-eelmises voorus Infoneti vastu kätte võideldud 1:1 viigiga näidati, on tartlased raskel hetkel võimelised ka endast suurematelt punkte näpistama. Lisaks on viimastes voorudes tõsiselt hambaid näidatud nii Florale kui ka Levadiale.

Paraku tuleb tartlastel pühapäeval läbi ajada ilma kaitse tugitala Kaarel Kiidronita, kes jääb kollaste kaartide tõttu kohtumisest eemale. Paidel sunnitud põhjustel puudujaid ei ole. Hooaja kahes esimeses omavahelises mängus võitis Tammeka nii kodus kui ka võõrsil 3:2 ning võidupunktides oldi kinni ka augustikuises viimases omavahelises liigamängus, enne kui Vjatšeslav Zahovaiko karistuslöök kohtumise viigiliselt lõpetas.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paidel algab väga tähtis seeria, kus iga punkt on väga suure väärtusega. Eesmärk on keskenduda oma mängule ja rünnakul momendid ära realiseerida.»

Paide poolkaitsja Hans-Kristjan Hansberg: «Tammekaga mäng on väga otsustav. See on mõlemale meeskonnale väga tähtis, otsustavaks saavad pisiasjad.»

Tammeka peatreener Indrek Koser: «Mõlemad võistkonnad on raskes seisus ja ihkavad kolme punkti. Taganeda enam kuskile pole ja peame andma endast parima, et Paide nende kodus hävitada.»

Tammeka kaitsja Andre Paju: «Hooaja üks kõige tähtsamaid mänge toimub Paides. Selles mängus on tähtis ainult tulemus, kuna tabeliseis on tihe ning iga punkt on vajalik. Meeskond teab, et ka fännid tulevad meid toetama, seega tuleb anda endast kõik, et kolm punkti Tartusse tuua.»

Pärnu Linnameeskond alustab viimaseid mänge konkurentide ees väikese eduga. FOTO: Ants Liigus / Pärnu Postimees
Pärnu Linnameeskond alustab viimaseid mänge konkurentide ees väikese eduga. FOTO: Ants Liigus / Pärnu Postimees Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu Linnameeskond – FC Infonet

Laupäeval 17. oktoobril kell 14.00 Pärnus Mai tänava kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Pikalt tabeli lõpus olnud Pärnu läheb hooaja lõpuspurdile vastu lähikonkurentidega võrreldes parimast seisust, sest nelja viimase meeskonna heitluses on nad suutnud tekitada enda ja konkurentide vahele väikese puhvri. Pärnakatel on tabelis 25 punkti, mida on Tammekast kolme ning Viljandist ja Paidest nelja võrra rohkem.

Samas võib see edu sulada ühe vooruga minimaalseks ning meistriliiga tänavusel uustulnukal Pärnul tuleb kõrgseltskonda püsimajäämise nimel jätkuvalt raevukalt võidelda. Hooaja teises pooles on just seda edukalt tehtud, tunnistuseks võidud lähikonkurentide Tuleviku ja Tammeka üle, samuti Nõmme Kaljust jagusaamine. Kahes viimases voorus pole pärnakatel siiski olnud millegi üle rõõmustada, sest esmalt jäädi Narvas sealsele Transile alla 0:5 ja viimati Tallinnas tabelijuhile Florale 0:4.

Infonetile jäi Pärnu kevadel kaks korda 0:2 alla, kuid suutis tallinlasi augusti algul viimases omavahelises liigamängus nõelata, mängides võõral väljakul 1:1 viiki. Infonet võib küll veel unistada seitsme punkti kaugusel olevatest pronksmedalitest, kuid realistlikum eesmärk on kuue punkti kauguselt neid seirava Sillamäe eest neljanda koha kaitsmine – seegi oleks kolmandat hooaega kõrgliigas mängiva klubi jaoks mullusega võrreldes väike edasiminek.

Kahe nädala eest saadi valus hoop karikasarjas, kus kaotati võõrsil Viljandi Tulevikule ja langeti konkurentsist. Seega peab Infonet nüüd ihaldatud eurosarjakoha saamiseks lõpetama ise esmalt liigas vähemalt neljandana ning lootma siis sellele, et karika võidab keegi esikolmikust, kellel europääse sellega juba tagatud. Samas pole neil viimastes voorudes mäng kõige paremini sujunud ka liigas, sest esmalt viigistati võõrsil Tartu Tammekaga ning saadi seejärel kodus raskustega 2:1 jagu Tulevikust.

Viimases kohtumises sai lisaminutitel teise kollase ja ühtlasi punase kaardi ründaja Ermal Hajdari, kes seetõttu Pärnu vastu väljakule ei pääse. Suvepealinlastel puudujaid pole.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Kõik algab kaitsest ja võistkondlikust kaitsemängust. Meie edu sõltub just sellest viimasest pingutusest. Kui tugevad me oleme mentaalselt, just võistkondlikult.»

Pärnu poolkaitsja Anton Issakov: «Paus on mänguisu suureks ajanud, saame taas platsile minna oma võimsa kodupubliku ees ja soovime vaikselt seal tagapool need asjad paika panna. Kõik on meie endi kätes!»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Mäng on tähtis mõlemale meeskonnale. Mäletame veel viiki Pärnuga ning viimase võitu Kalju üle. Paus andis meile võimaluse taastada jõudu ja emotsioone lõpusirgeks, mida tahame alustada võiduga!»

Infoneti ründaja Jevgeni Harin: «Pärast väikest pausi algab lõpuosa, kus iga punkt on kuldaväärt. Pärast produktiivselt veedetud pausi astume Pärnu vastu täies hoos. Mäng ei saa olema kerge, kuid leppida saame vaid kolme punktiga!»

Viljandi Tulevik – Tallinna Levadia

Laupäeval 17. oktoobril kell 14.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Mõlemad meeskonnad peavad oma võitlust – 21 punktiga eelviimasel kohal olev Tulevik heitleb kõrgliigasse püsimajäämise eest, liidrist Florast kuue punktiga maha jääv Levadia ei tohi aga endale lubada ainsatki vääratust ning isegi siis pole tiitli kaitsmine enam nende enda kätes.

Tulevik suutis karikamängus Infoneti pikali panna. FOTO: Elmo Riig / Sakala
Tulevik suutis karikamängus Infoneti pikali panna. FOTO: Elmo Riig / Sakala Foto: Elmo Riig

Levadia mängib seejuures tänavu viimast korda võõrsil, sest kolm viimast kohtumist peetakse kodusemal Kadrioru staadionil. Pea pool aastat kaotuseta püsinud tiitlikaitsja hoog on viimastes voorudes raugenud, sest kõigepealt kaotati septembri alguses ootamatult Narva Transile, võideti siis küll Paidet, ent viigistati Sillamäel sealse Kaleviga ja kaotati eduseisust ka tähtis kohtumine Nõmme Kaljuga, mis ulatas tiitliheitluses kõik võtmed Florale. Eelmises voorus Tartu Tammeka vastu saadud 1:0 võit ei olnud samuti kuigi veenev.

Levadia püüab kindlasti veel Florast hammastega kinni hoida, kuid samas tuleb neil silmas pidada sedagi, et neist omakorda kuue punkti kaugusel on kolmandal kohal asuv Nõmme Kalju. Tuleviku vastu on Levadia paremus seni olnud numbriliselt päris kindel – Tuleviku võrku on kolme mänguga löödud pall kaheksal korral ning endale pole lubatud lüüa ainsatki väravat. Laupäevases mängus ei saa kaaslasi aidata kaitsja Juuso Laitinen, põhjuseks kollased kaardid.

Viljandi meeskond on pidanud sel hooajal üle elama mitme olulise mängija lahkumise ning viimane ootamatus tabas neid enne otsustavaid mänge, kui väravavaht Martti Puolakainen otsustas naasta Soome. Samas on eriti hooaja teises pooles esiväravavahi koha enda kätte võtnud Karl-Romet Nõmm, nii et otsest asendust ei pea peatreener Aivar Lillevere kohe Puolakainenile otsima hakkama.

Tabelikoht ei ennusta Tulevikule hetkel head, lisaks on viimasest 16 mängust kaotatud koguni 15. Ise on neis kohtumistes löödud 11 väravat, endale lastud aga lüüa 39. Samas võitlesid mulgid eelmises liigavoorus Infoneti vastu võõrsil visalt ja ehkki see mäng kaotati 1:2, võeti mõned päevad hiljem kodus peetud karikamängus 2:1 võiduga samalt vastaselt revanš. Kuueteist parema hulgas loosiõnn viljandlastele siiski ei naeratanud, sest vastaseks loositi karikakaitsja Nõmme Kalju.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Ees ootab viimane välismäng sellel hooajal. Proovime eelseisvates kohtumistes oma punktid ära võtta ja aasta ilusasti lõpetada.»

Levadia kaitsja Hindrek Ojamaa: «Läheme pärast koondiste pausi kindla võidu peale välja. Tammeka vastu saime 1:0 võidu, nüüd peaksime kindlamalt mängima. Läheme kolme punkti järele.»

Narva Trans – FC Flora

Laupäeval 17. oktoobril kell 16.30 Narvas Fama kunstmurustaadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Kaks korda on Trans sel hooajal Tallinnas Floral külas käinud ja mõlemal korral sõideti tagasi Narva kolme võidupunktiga. Kui pärast viimast, kirgi kütnud kohtumist viskas Transi poolkaitsja Marek Kaljumäe nalja, et ehk peakski narvakad edaspidi hakkama oma kodumänge Lillekülas pidama, siis tegelikult on narvalastele tasuda florale üks kevadine võlg.

Aprilli algul peetud neljanda vooru mängus oli Trans lõpusekunditeni viigipunktis kinni, ent siis tõi Sakari Tukiaineni värav ikkagi Florale võidu ja kolm punkti. Tiitel on nelja viimase vooru eel Flora kaotada, sest lähimat jälitajat Levadiat edestatakse kuue punktiga. Samas peab Flora mängima kõik neli viimast mängu võõrsil.

Flora on viimastes kohtumistes sammunud võidult võidule. FOTO: Elmo Riig / Sakala
Flora on viimastes kohtumistes sammunud võidult võidule. FOTO: Elmo Riig / Sakala Foto: Marko Saarm / Sakala

Jättes kõrvale eelviimase ringi vastasseisu Levadiaga, on külaskäik Transi koju Flora jaoks üks karmimaid allesjäänud proovikivisid. Lisaks omavahelistest mängudest hangitud enesekindlusele on Trans ka heas hoos – tõsi, viimases liigavoorus kaotati võõrsil 0:2 Sillamäe Kalevile, kuid enne seda võideti järjest kuus kohtumist. Suvel meeskonda juhendama asunud Adjam Kuzjajevi käe all jahib Trans viiendat tabelikohta, mille nad pidid eelmises voorus Sillamäele loovutama.

Augusti algul kodus Transilt saadud kaotus mõjus Florale ootamatult hästi, kuna sestpeale on kümnes järgmises mängus tunnistatud ainult võite. Flora eest võib taas väljakule joosta põlvevigastuse tõttu tosin viimast liigamängu vahele jätma pidanud Rauno Alliku, kes on saanud koondisemängude ajal ennast taas mänguvormi ajada. Kuna hooaja lõpuni on traumaga väljas Albert Prosa, on Alliku lisandumine florakatele kindlasti ülimalt vajalik, ehkki viimases 4:0 võidumängus suutis ründaja rolli väga edukalt täita ka kahel korral jala valgeks saanud Rauno Sappinen.

Transi elu teeb keerulisemaks see, et nende eest ei saa kollaste kaartide tõttu kaasa teha ründaja Dmitri Barkov, kes liitus piirilinlastega küll alles mais, kuid on löönud senise hooaja jooksul nende eest juba kuus liigaväravat.

Liigatabel 32 vooru järel:

  1. FC Flora 75 punkti
  2. FC Levadia 69 p
  3. Nõmme Kalju 63 p
  4. FC Infonet 56 p
  5. Sillamäe Kalev 50 p
  6. Narva Trans 48 p
  7. Pärnu Linnameeskond 25 p
  8. Tartu Tammeka 22 p
  9. Viljandi Tulevik 21 p
  10. Paide Linnameeskond 21 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Flora 15 punkit
  2. Trans 12 p
  3. Infonet 11 p
  4. Pärnu 9 p
  5. Levadia 8 p
  6. Kalju 7 p
  7. Sillamäe 5 p
  8. Tulevik 3 p
  9. Tammeka 1 p
  10. Paide 1 p

Vaata eelmise vooru kohtumiste kokkuvõtteid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles