Meistriliiga 34. voor: eelvaatus suurele lõppmängule

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Flora vs Infonet.
FC Flora vs Infonet. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Jalgpalli Eesti meistriliigas on kõigil meeskondadel jäänud hooaja lõpuni pidada kolm mängu, kuid endiselt pole matemaatiliselt selge ei tiitlivõitja, medalikolmik, üleminekumängudele mineja ega väljalangeja. Postimehe telemängudes heitleb Tartu Tammeka reedel püsimajäämise nimel kodus Sillamäega, laupäeval püüab aga Nõmme Kalju kodus Narva Transi lõplikult kindlustada pronksmedaleid. Vooru keskses kohtumises on tabelijuht FC Flora võõral väljakul vastamisi Infonetiga, püsimajäämislahingut peavad Viljandi Tulevik ja Paide Linnameeskond ning Tallinna Levadia võtab kodus vastu Pärnu Linnameeskonna.

FC Infonet – FC Flora

Laupäeval 24. oktoobril kell 16.30 Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhalli kunstmuruväljakul

Mängu näitab otsepildis ETV

Infonet võib veel matemaatiliselt hellitada lootusi kolmandast kohast, ent reaalsuses tundub medali püüdmine siiski ebatõenäoline. Küll aga on peaaegu kindlustatud tabeli neljas koht, sest Sillamäe Kalev peaks tallinlaste püüdmiseks võitma kõik kolm allesjäänud mängu, Infonet ise ei tohiks aga teenida enam ainsatki punkti.

Tabelijuhi Flora vastu saavad Infoneti mängijad seega platsile joosta üsnagi pingevabalt, samas kui Flora õlul lasub võidukohustus. Florakad juhivad praegu liigat Levadia ees kuu punktiga, ent järgmises voorus ootab ees omavaheline kohtumine. See tähendab, et võit Infoneti üle lubaks florakatel end ka järgmises mängus pisut vabamalt tunda, punktide loovutamine viiks aga eeldatavasti taas pinge lakke, kuna Levadia vastaseks on eesootavas voorus tabeli teise poolde kuuluv Pärnu Linnameeskond, kes kaotanud kolm viimast kohtumist väravate vahega 0:13.

Flora sai nädala sees lustida karikamängus, kui kaheksandikfinaalis alistati koguni 17:0 eksmängijatest ja -koondislastest koosnev JK Retro. Tarmo Rüütli, Toomas Tohveri, Lars Hoppi, Igor Prinsi, Dmitri Skiperski ja teiste vastu kerkis nelja tabamusega suurimaks väravakütiks Joonas Tamm, enim rõõmu tegi florakatele kindlasti aga kübaratriki kirja saanud Rauno Alliku naasmine. Meistriliiga mängis ründaja viimati juulikuus ehk täpselt kolm kuud tagasi, kuid on nüüd põlvevigastusest paranenud.

Infonet on teinud hooajale korraliku teise poole, sest viimased kuus mängu ollakse kaotuseta, viimasest 15 mängust on aga kaotatud vaid üks. Eelmises voorus oldi võõrsil 4:0 paremad Pärnu Linnameeskonnast, kaks väravat sai kirja Vladislav Kozlovs. Infoneti seeria kahvatub aga Flora oma kõrval – tabelijuhile kohaselt on florakad võitnud järjest juba kümme viimast kohtumist. Viimati oldi Narvas 3:1 üle sealsest Transist, kaks väravat lõi Flora suurim väravakütt Rauno Sappinen.

Hooaja kaks esimest omavahelist mängu võitis Flora, juuli lõpus peetud viimases mängus lepiti aga väravateta viiki. Seega on Infonetil tänavu Florale värav veel löömata. Kaartide tõttu ei pea kummaski meeskonnas keegi kohtumisest eemale jääma.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Infonet on endiselt meeskond, kes tahab palliga mängida, kui selleks ruumi antakse. Nad on tugevad kiirrünnakutel ja selline väga võitluslik meeskond. Mäng on Lasnamäe uuel kunstmuruväljakul, mis teeb mängu natuke kiiremaks. Me teeme väga palju tööd selle nimel, et vaadata üle, mis ülesanded meil on vaja mängus täita, mida mängijad peavad endas lihvima ja milles tugevamaks saada.»

Flora poolkaitsja Andre Frolov: «Eelmisel aastal lasime Infonetil omale lüüa palju väravaid, kuid tänavu oleme nende vastu taga kindlamad olnud. Meie eesmärgiks on minna samamoodi peale nagu eelmises mängus Narvaga – kõik peavad olema mänguks valmis, andma endast parima, hoidma mängutempot ja viima ellu ideed, millega me tegeleme. Loodame meie fännidelt laupäeval kõva toetust, müra ja poolehoidu!»

Tammekal on jätkuvalt selg vastu seina. FOTO:
Tammekal on jätkuvalt selg vastu seina. FOTO: Foto: Kristjan Teedema

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – Sillamäe Kalev

Reedel 23. oktoobril kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Tammeka sai eelmises voorus võõrsil Paide Linnameeskonna vastu valusa hoobi, kui otsesele rivaalile kaotati koguni 0:4. Tulemus ei peegelda küll päris täpselt jõudude vahekorda, sest viimase poole tunni jooksul võttis Tammeka kaotusseisu jäänuna riske ja Paide sai seetõttu realiseerida kaks vasturünnakutel teenitud penaltit.

Küll aga on tartlaste ees nüüd raske ülesanne, sest Paide tõusis neist liigatabelis mööda ja kolm vooru enne hooaja lõppu on tartlased eelviimasel real, mis viiks üleminekumängudele. Samas on Viljandi Tulevik neist vaid punkti kaugusel, tartlaste viimased vastased aga lähikonkurentide omast selgelt suurema kaliibriga.

Siiski on ka seitsmes-kaheksas koht Tammekal vaid vastavalt kolme ja kahe punkti kaugusel. Reedese vastase Sillamäe vastu on mängutulemust võimatu prognoosida, kuna viimase nädala jooksul on sadamalinlased pakkunud äärmiselt vastakaid esitusi. Eelmises liigavoorus saadi avapoolaja kohutava kaitsemängu tulemusena 0:4 lüüa Nõmme Kaljult, kõigest mõni päev hiljem kukutati aga kaheksandikfinaalis tulemusega 1:0 karikasarjast Tallinna Levadia.

Tabelis viiendal real oleva Sillamäe võimalused neljandat kohta püüda on kõigest matemaatilisemad ja nii keskendutakse ilmselt kahe punkti kaugusel luurava Narva Transi selja taga hoidmisele. Vaadates, et Sillamäe kolm viimast vastast tulevad tabeli tagumisest nelikust, on see ka igati reaalne ülesanne.

Sel hooajal on Tammeka ja Sillamäe omavaheline vaekauss kaldunud selgelt idavirulaste poole, sest avamängu võitis Kalev mai alguses 4:0, teise nädal hiljem 5:0 ja kolmanda juuli lõpus samuti kindlalt 4:1. Kollaste kaartide tõttu ei saa Sillamäed seekord aidata leedulane Marius Cinikas ja ründaja, sel hooajal juba 17 väravat löönud Jaroslav Kvassov.

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Eelviimane kodumäng, kus ootame kõiki Tammeka klubi noori ja vanu mängule. Meie poolt on kõik mängijad rivis ja meeskond mänguks valmis.»

Tammeka väravavaht Karli Kütt: «Loodame, et Sillamäel on veel karikamäng Levadiaga jalgades. Peaksime olema värskemad ja läheme võitlema Premium Liigasse püsimajäämise nimel.»

Sillamäe abitreener Vadim Dobiža: «Mäng Tammeka vastu tuleb väga raske, kuna mängisime nädala sees karikavõistlustel. Tabeli lõpus on praegusel hetkel iga stsenaarium võimalik ja seoses sellega kerget mängu ei tule. Peame selleks valmis olema ning andma ennast sada protsenti võidu saavutamiseks.»

Sillamäe kaitsja-poolkaitsja Denis Tjapkin: «Hooaja lõpuni pole palju jäänud, aga kohad ei ole veel kellelegi garanteeritud ning iga mäng on vaja mängida kuni lõpuvileni, mida me Tartus ka teha kavatseme.»

Nõmme Kalju on viimastes mängudes leidnud hea hoo. FOTO:
Nõmme Kalju on viimastes mängudes leidnud hea hoo. FOTO: Foto: Tairo Lutter

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – Narva Trans

Laupäeval, 24. oktoobril kell 14.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Nõmme Kalju on pärast treenerivahetust ning Florale allajäämist noppinud Fredo Getulio Aurelio juhendamisel viigi ja kolm võitu ning hoiab pronksikohast kindlalt kinni. Endiselt pole sugugi võimatu ka hõbemedalitele tõusmine, kuid selleks tuleb ise kõik allesjäänud mängud võita ja loota kuue punkti kaugusel oleva Levadia kahekordsele libastumisele.

Eelmises voorus saadi tänu Joel Lindpere ja Tarmo Neemelo tabamustele ning vastaste saamatule kaitsetööle ootamatult kerge 4:0 võit Sillamäe Kalevi üle. See tähendas, et vähemalt pronksmedalid on Kaljul võimalik kindlustada juba sel reedel ning selleks ei pea nad ootama isegi paar tundi hiljem algavat Infoneti ja Flora vastasseisu. Võit Transi üle tagaks selle, et kaks vooru enne hooaja lõppu oldaks Infonetist seitsme punktiga ehk püüdmatult ees.

Suve lõpus vägevat võiduseeriat alustanud ja kuue järjestikuse võiduga tabelis tippude kannule kerkinud Trans on viimastes voorudes saanud paar valusat tagasilööki. Esmalt kaotati Ida-Virumaa heitluses Sillamäele ja seejärel eelmises voorus kodus ka Florale, keda tänavu oli kaks korda juba võidetud. Nii ollaksegi tabelis taas kuuendad, Sillamäest küll vaid kahe punkti kaugusel, ent allesjäänud mängude graafik annab eelise pigem sillamäelastele.

Kalju ja Trans on sel hooajal pakkunud väga haaravaid omavahelisi mänge. Esmalt alistas Kalju mais kodus Transi 4:1, kusjuures narvalased lõpetasid selle mängu üheksakesi. Vaid nädal hiljem võttis Trans aga kodus 2:0 revanši, kinkides Kaljule hooaja esimese kaotuse. Kolmandat korda oldi vastamisi juulis ja siis oli Kalju võõrsil 2:0 parem. Kohtutud on juba neljandatki korda, sest karikaloos viis meeskonnad vastamisi ka septembri lõpus ning lisaajale läinud mängus jäi 2:1 peale Kalju.

Transi eest ei saa mängukeelu tõttu kaasa teha meeskonna kapten Roman Nesterovski, Kaljul kaartide pärast puudujaid ei ole.

Kalju peatreener Fredo Getulio Aurelio: «Hooaja eelviimane kodumäng toob meile külla Narva Transi. Me oleme tänavu nendega mitu rasket mängu pidanud ning viimati karikasarjas oli vaja mängu otsustamiseks lisaaega. Me oleme motiveeritud hooaja lõpuni hästi mängima ning tahame jätkata head hoogu. Ootame fänne meid toetama!»

Kalju kaitsja Henrik Pürg: «Narvaga on meil alati rasked mängud olnud. Nende vastu peame kaitses väga hästi mängima ning ründes väravad ära lööma. Tahame Hiiul pealtvaatajatele võidu tuua.»

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Kõik viimased mängud olid rasked. Ning kaotused on mõjutanud kõvasti meeskonna meeleolu. Mõlemal meeskonnal on sama eesmärk – võita ja olla tabelis kõrgel kohal.»

Transi keskkaitsja Aleksei Jahhimovitš: «Täna on meeskonnal moraal kehv ja füüsiline seis languses. Aga kõik on meelestatud võitlusele ja võidutulemusele. Meid ootab raske mäng, aga võistkonnal on suur tahe näidata väärilist mängu viimastes hooaja mängudes.»

Tuleviku ridu on saatus sel hooajal palju räsinud. FOTO: Elmo Riig / Sakala
Tuleviku ridu on saatus sel hooajal palju räsinud. FOTO: Elmo Riig / Sakala Foto: Elmo Riig

Viljandi Tulevik – Paide Linnameeskond

Laupäeval 24. oktoobril kell 14.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildi portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

«Kuue punkti mänge» jagub praeguses hooaja faasis igasse vooru ja erand pole ka see, sest Tuleviku ja Paide kohtumise tulemus võib lõplikult otsustada, kes jääb uueks hooajaks kõrgseltskonda püsima.

Paide alistas eelmises voorus samasuguses selg-vastu-seina-vastasseisus Vjatšeslav Zahovaiko kübaratriki toel koguni 4:0 Tartu Tammeka ja kerkis hoobilt viimaselt tabelirealt kaheksandaks. Neil on nüüd koos 24, Tammekal 22 ja Tulevikul 21 punkti. Võit Viljandis tähendaks ülisuurt sammu püsimajäämise poole, kaotus kukutaks aga järvamaalased taas eelviimaseks või teiste mängude tulemusest sõltuvalt halvimal juhul isegi uuesti tabeli põhja.

Tulevik on kaotanud viis viimast mängu ning ka eelmises voorus jäädi kodus 0:3 alla Levadiale. Hooaja jooksul mitu põhimeest kaotanud mulkide suurim probleem on väravalöömine, sest 33 vooru peale on neil kirjas vaid 30 tabamust. Seda on märgatavalt vähem kui kellelgi teisel. Samas tõestati karikasarjas hiljuti saadud võiduga Infoneti üle, et heal päeval on Tulevik võimeline mängima ükskõik kellega.

Kahes esimeses omavahelises mängus suutis Tulevik mai alguses Paidet 3:0 ja 2:0 võita, kuid kõik viis väravat lõi neis mängudes Joonas Tamm, kes tõmbas suvel selga juba Flora särgi. Lisaks ei olnud Paide hooaja esimeses pooles sugugi see meeskond mis praegu. Kolmas omavaheline kohtumine peeti augusti esimesel päeval ning seal oligi koguni 4:1 parem Paide.

Tuleviku abitreener Raiko Mutle: «Laupäeval paneme kõik mängu! Sest kui sealt punkte ei tule, jääb edasi loota vaid imele.»

Tuleviku poolkaitsja Sander Kapper: «Paide näitas oma viimases mängus Tammeka vastu, et nad on tugev meeskond, kes tahab hoida palli ja suudab lüüa väravaid, kui neid korralikult kinni ei võeta. Meie eesmärk on loomulikult lähtuda treeneri taktikast, aga samas peame ka võtma riske, et Paidet võita. Kahjuks on endiselt vigastatud meie kogenuim mängija Sander Post. Tema oleks just see mees, kes peaks selliseid tähtsaid mänge mängima. Samas tahab meie noor võistkond kõigile tõestada, et suudame konkureerida kõige kõrgemal tasemel. Igatahes läheme ja anname Paidele kõva lahingu.»

Paide peatreener Meelis Rooba: «Tuleb järjekordne elu ja surma peale mäng, kus mõlemal meeskonnal on võitu vaja. Paidel ei tule midagi lihtsalt – peame olema väga keskendunud ja tegema enda poolt maksimumpingutuse.»

Paide poolkaitsja Lauri Varendi: «Viimasest mängust saime positiivse emotsiooni, aga pole mõtet eufooriasse laskuda. Laupäeval on uus mäng ja peame suutma kogu meeskonnaga teha nii füüsiliselt kui taktikaliselt maksimumpingutuse.»

Pärnu peab liigasse püsimajäämise nimel veel vaeva nägema. FOTO:
Pärnu peab liigasse püsimajäämise nimel veel vaeva nägema. FOTO: Foto: Ardi Truija

Tallinna Levadia – Pärnu Linnameeskond

Laupäeval 24. oktoobril kell 14.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Mängu näitavad otsepildi portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Tiitlikaitsja Levadia seis on lihtne – tuleb võita kõik allesjäänud kolm mängu, sealhulgas duell liidri Floraga, ning loota, et Flora kaotab ülejäänud kahest kohtumisest veel vähemalt ühe. Ainult see tagaks Levadiale lisamängu ja võimaluse võidelda kolmanda järjestikuse meistritiitli nimel.

Viimase kuu jooksul on Levadia mängumootorisse sattunud ootamatult palju liiva, kui esmalt viigistati Sillamäega ja kaotati siis Nõmme Kaljule. Kahes viimases voorus on Tartu Tammekalt ja Viljandi Tulevikult võetud «kohustuslikud» võidud, kuid ka Flora pole vääratanud ja nii on Levadia esikohast endiselt kuue punkti kaugusel. Sama kaugelt seirab neid Nõmme Kalju, nii et päris välistatud pole ka sootuks kolmandaks langemine. Nädala sees pidi meeskond üle elama valusa löögi ka karikasarjas, kus jäädi 0:1 alla Sillamäele ning kaheksa parema hulka ei pääsetudki.

Eelmise vooru 3:0 võidumängus Tuleviku üle sai taas kaks väravat kirja Ingemar Teever, kes on 23 tabamusega liikumas kindlalt hooaja suurima väravaküti tiitli suunas. Pärnu on aga üks neist meeskondadest, kelle vastu Levadia on tänavu vääratanud, kui aprillis lepiti võõrsil raskelt kätte tulnud 2:2 viigiga. Järgmine mäng võideti siiski 3:0 ja viimati oli Levadia augustis tänu vastase ohtratele kingitustele Pärnust üle koguni 5:0.

Pärnu tõusis sügise hakul tänu võimsale vahespurdile tabelis seitsmendaks ja 25 punktiga ollakse sel kohal siiani, kuid Paide on jõudnud neist vaid punkti kaugusele. Üheksandast kohast ehk Tammekast lahutab Pärnut samuti vaid kolm punkti ning matemaatiliselt on endiselt täiesti võimalik ka suisa viimaseks langemine.

Sestap peab Pärnu hakkama esiteks taas skoorima ning teiseks oma kaitse lukku keerama, kuna kolmes viimases mängus pole ise vastase võrku sahistatud, endale on aga lubatud lüüa koguni 13 väravat. Tõsi, ka vastased on olnud kõvast puust – Narva Trans, FC Flora ja viimati Pärnust 4:0 võiduga lahkunud Infonet. Kaitse on olnud Pärnu murelaps terve hooaja jooksul, sest 33 mänguga on lastud endale lüüa 84 väravat. See näitaja jääb napilt alla vaid Tartu Tammekale.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Läheme võidu peale välja. Meie ainsaks eesmärgiks on võita kõik kolm eelseisvat kohtumist.»

Levadia kaitsja Juuso Laitinen: «Üritame oma töö hästi ära teha ja kohtumise võita. Tiitliheitlus jätkub ja me võitleme lõpuni.»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Tegemist on väga intrigeeriva mänguga. Juba võib selguda Premium liiga võitja, muidugi kui FC Flora suudab FC Infoneti võita.»

Pärnu poolkaitsja Kristen Saarts: «Oleme viimastes mängudes mänginud selgelt alla oma võimete ja lasknud endale palju rumalaid väravaid. Nüüd ees väga raske mäng Levadiaga, kus kindlasti midagi kerget ei tule. Proovime kindlasti punkte napsata, et tabeli teises pooles asjad ära otsustada.»

Liigatabel 33. vooru järel:

  1. FC Flora 78 punkti
  2. FC Levadia 72 p
  3. Nõmme Kalju 66 p
  4. FC Infonet 59 p
  5. Sillamäe Kalev 50 p
  6. Narva Trans 48 p
  7. Pärnu Linnameeskond 25 p
  8. Paide Linnameeskond 24 p
  9. Tartu Tammeka 22 p
  10. Viljandi Tulevik 21 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Flora 15 punkti
  2. Infonet 11 p
  3. Levadia 10 p
  4. Kalju 10 p
  5. Trans 9 p
  6. Pärnu 6 p
  7. Sillamäe 5 p
  8. Paide 4 p
  9. Tammeka 1 p
  10. Tulevik 0 p

Vaata eelmise vooru kohtumiste kokkuvõtteid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles