MotoGP sarja lõppvaatuse eel lõõmavad endiselt kired ja lendavad süüdistused

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MotoGP MM-tiitli eest on jäänud võitlema tiimikaaslased Jorge Lorenzo (vasakul) ja Valentino Rossi.
MotoGP MM-tiitli eest on jäänud võitlema tiimikaaslased Jorge Lorenzo (vasakul) ja Valentino Rossi. Foto: SCANPIX

MotoGP sarja tänavuse hooaja viimane etapp sõidetakse nädalavahetusel Hispaanias Valencia ringrajal, kuid eelviimasel etapil Sepangis toimunu kütab jätkuvalt kirgi. Korraldaja tegid pretsedenditu sammu ning jätsid ära neljapäevase pressikonverentsi, kutsudes selle asemel hoopis kõik sõitjad vaibale.

Sarja liider Valentino Rossi sai Sepangis karistada, kuna põhjustas kohtunike hinnangul Marc Marquezi kukkumise. Itaallane tõsteti karistuseks Valencia etapi stardirivi lõppu, mis muudab tema võimalused sarja kokkuvõttes Jorge Lorenzo ees oma seitsmepunktilist edu kaitsta üsna nappideks.

Eelmisel nädalal kirjutas FIMi president Vito Ippolito sarjas osalejatele emotsionaalse avaliku kirja, kus manitses neid «sarja mürgitamist ja selle maine rikkumist» lõpetama. Rossi ja Marquezi kokkupõrge Sepangis oli pikaajalise vindunud tüli kulminatsioon - juba eelmisel etapil Austraalias süüdistas Rossi Marquezi selles, et hispaanlane üritab nurjata tema võimalusi MM-tiitli eest võidelda.

«Eemaldume motospordi pärandi osaks olevast härrasmehelikkuse traditsioonist. Igaühel on õigus oma arvamust väljendada, kuid igal sõnal ja teol on tagajärg. Igaüks peab nende tagajärgede eest ka vastutama,» kirjutas Ippolito. «Ennekõike peavad seda mõistma sõitjad, kellel on kõigil tuhandeid fänne. Sestap peavad nad käituma kui eeskujud.» Ippolito lisas, et sõitjad peaksid lisaks reeglitele aktsepteerima ka kohtunike otsuseid. «Muidu puhkeb anarhia.»

Spordiarbitraaž peab otsustama

Rossi kaebas sarja kohtunike otsuse edasi Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži, ähvardades vahepeal koguni viimasel etapil sõitmisest sootuks loobuda. Sõna on sekka öelnud isegi Itaalia peaminister Matteo Renzi, kes avaldas kodumaal supertähe rollis olevale Rossile toetust. Üheksa korda - neist seitse korda sarja kõrgeimas klassis - maailmameistriks tulnud Rossi toetuseks on ühtlasi kogutud juba üle poole miljoni allkirja.

Itaallase apellatsioon CASis vaadatakse läbi hiljemalt reedeks. Teisipäeval esitas CASile avalduse ka Rossi meeskonnakaaslane Lorenzo, kes on oma põhikonkurendi karistust nimetanud ebaõiglaseks. Lorenzo soov asja arutamisel samuti sõna sekka öelda ja tiimikaaslase eest kosta lükati aga tagasi.

Yamaha süüdistab Hondat valetamises

Tülisse on mõistagi sekkunud ka Rossi tiim ehk Yamaha ning Marquezi võistkond Honda. «Ma ei usu, et oleks kuigi mõistlik 157-kilost ratast lüüa,» vastas Yamaha tiimijuht Lin Jarvis pärast Sepangis juhtunut Marquezi süüdistustele. Teisipäeval tehtud avaldustes kurjustas Yamaha aga Hondaga pressiteadete üle, mis sisaldavad nende sõnul alatuid valesid.

«Yamaha ei nõustu sõnadega, mida Honda on Rossi ja Marquezi vahel toimunu kirjeldamiseks kasutanud. Mõlemas Honda seni ilmunud pressiteates süüdistatakse Valentinot otsesõnu Marci ratta löömises. Sõidu kohtunikud ei ole millegi sellise toimumist aga kinnitanud. Yamaha ei soovi siiski rohkem selle õnnetu vahejuhtumi üle vaielda ning tahame 2015. aasta MotoGP hooaja võimalikul viisakalt lõpetada,» seisis tiimi pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles