Ujumiskoondis läbis süsteemse uuenduse ja jätkab kolme rühmaga

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ujumisliidu ujujad Ralf Tribuntsov (vasakult), Kregor Zirk, Martti Aljand ja Pjotr Degtjarjov.
Eesti ujumisliidu ujujad Ralf Tribuntsov (vasakult), Kregor Zirk, Martti Aljand ja Pjotr Degtjarjov. Foto: Eesti Ujumisliit/Facebook

Eesti ujumiskoondis otsustas olümpiaeelsel aastal moodustada kolm rühma ja järgmise suveni jätkatakse olümpiarühma ning A- ja B-koondisega. Lisaks moodustati koondise treenerite süsteem, mille järgi hakkavad olümpiasportlaste juhendajad saama lisatasu.

Eelmisel suvel moodustatud eliitrühma jätkuna moodustati käesolevaks hooajaks ühtsem koondisesüsteem, mille kõige tugevamasse gruppi ehk olümpiarühma kuuluvad sportlased, kes on deklareerinud, et nende eesmärgiks on täita Rio olümpia A-norm ning kelle asetus FINA punktitabelis tõendab, et normatiivi täitmine on ka reaalne. Praeguse seisuga kuuluvad olümpiarühma kuus sportlast: Martti Aljand (täidab olümpia A-normi 100m rinnuli), Ralf Tribuntsov (täidab olümpia A-normi 100m selili), Martin Liivamägi (täidab olümpia A-normi 200m kompleksi, 100m rinnuli), Martin Allikvee (täidab olümpia A-normi 200m rinnuli), Pjotr Degtjarjov (täidab olümpia A-normi 100m krooli) ja Maria Romanjuk (täidab olümpia A-normi 100m rinnuli).

«Olümpiale pääs on raske ja olümpia A-normi täitmine on juba maailmatasemel tulemus. Tahan, et ka meie sportlastel oleksid tagatud parimad võimalused,» selgitas olümpiarühma loomise tagamaid ujumisliidu president Karol Kovanen.

Lisaks kindla fookusega olümpiarühma ja neile pakutava tugistruktuuri loomisele hakkab järgmisest aastast kehtima ka nn koondise treenerite süsteem, mille järgi saavad olümpiarühma sportlaste treenerid täiendavat finantstuge. Rio olümpia A-normi sihtivate sportlaste treeneritena asuvad tööle Riho Aljand (tema hoolealusteks on poeg Martti Aljand ja Martin Liivamägi), Vladimir Sidorkin (Degtjarjov), Siiri Põlluveer (Tribuntsov, kes hetkel õpib USAs) ning Dmitri Kapelin (Romanjuk ja Allikvee).

«Oleme koos treenerite ja tippsportlastega teinud palju tööd selle nimel, et leida parimad lahendused ettevalmistuse kvaliteedi tõstmiseks,» selgitas Riho Aljand nii tugistruktuuri kui treenerite süsteemi loomist. «Tulenevalt selles, et ukse ees on OM-aasta, oleme keskendunud eelkõige olümpiapotentsiaaliga sportlastele. Arvestades ujumise konkurentsitihedust on iga võidetud sajandik oluline, mistõttu oleme koondanud ujujate ümber ka professionaalse tugistruktuuri. Tõsine töö edu saavutamise nimel jätkub,» lisas Aljand.

Olümpiarühmale järgneb Eesti A-koondis, mille hulka kuuluvad ujujad, kes on täitnud tiitlivõistluse (EM, MM) lühi- või pikaraja A-normi. Kõik olümpiarühma ujujad kuuluvad ka A-koondisesse, kuid lisaks neile on sinna hetkel kuulumas veel kolm ujujat: Kätlin Sepp, Filipp Provorkov ja Daniel Zaitsev.

Olümpiarühmale ja A-koondisele järgnevale B-koondisesse kuuluvad omakorda tiitlivõistlustel B-normi täitnud ujujad.

Värske süsteemiga Eesti ujujaid ootab homme-ülehomme ees kodune Kalev Open, detsembri alguses sõidetakse Iisraelis toimuvale lühiraja EM-ile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles